Ana-Maria Ruse [KF]

Phone – telefonul groazei

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in Film, Recenzii / cronici, Recenzii Koreafilm

Tagged: ,

Published on iunie 30, 2011 with 19 comentarii

Phone(폰, Pon) este al doilea film horror din filmografia actriţei Ha Ji Won, după Gawi din 2000, prezentat aici: http://koreafilm.ro/blog/2011/05/gawi-%E2%80%93-the-nightmare-2/,  şi al doilea film horror dintre producţiile regizorului Ahn Byeong-ki, produs în anul 2002.
Image and video hosting by TinyPic
În rolurile principale:
Ha Ji Won – jurnalista de investigaţii Ji Won;
Kim Yu-miHo-jeong, prietena lui Ji Won;
Choi Woo-jaeChang Hoon, soţul lui Ho-jeong;
Choi Ji YeonJin-hye, amanta lui Chang Hoon;
Eun Seo-woo -Yeong-ju, fetiţa lui Ho-Joeng şi a lui Chang Hoon.

Filmul începe brusc cu o tânără speriată aflată într-un lift. Telefonul îi sună zgomotos, liftul se opreşte brusc şi luminile se sting. Răspunde la telefon şi strigă să fie lăsată în pace.
Facem cunoştinţă cu Ji Won, o tânără jurnalistă care scoate la iveală un scandal cu conotaţii sexuale şi minori implicaţi. Imediat după primeşte telefoane anonime de ameninţare, iar Ho-jeong, prietena sa, o sfătuieşte să fie discretă şi retrasă până când cei implicaţi sunt judecaţi. Ji Won decide să-şi schimbe numărul de telefon pentru a scăpa de apelurile neplăcute şi acceptă propunerea venită din partea soţului prietenei sale, Chang Hoon, de a se muta în casa lor cea nouă nelocuită încă.
Image and video hosting by TinyPic
Însă cu toate aceste măsuri de precauţie luate, apelurile ciudate continuă. La unul dintre apelurile răspunde fetiţa cea mică a lui Ho-jeong, şi de atunci începe să se comporte ciudat şi dezvoltă complexul Electra (complex apărut în stagiul de vârste 3-6 ani, şi care se caracterizează printr-o competiţie psihosexuală cu mama, pentru posesia tatălui).
Image and video hosting by TinyPic
Ji Won, spirit investigator, examinează apelurile telefonice şi descoperă că toţi cei care au avut înaintea ei acest număr de telefon, au murit în condiţii misterioase (fata din lift, de la începutul filmului este una dintre aceste persoane). Apelurile continuă, iar Ji Won reuşeşte să descifreze vocea unei femeie furioasă pe un bărbat, dar nu află despre cine e vorba.
Adâncindu-se în investigaţie, descoperă că primul deţinător al numărului a fost o adolescentă de liceu, pe nume Jin-hye, care a dispărut misterios. Stând de vorbă cu colegele acesteia află că Jin-hye era îndrăgostită până peste cap de un bărbat al cărui nume refuza să-l spună. Cea mai bună prietenă a fetei se teme că tânăra murise.
În tot acest timp micuţa Yeong-ju devine din ce în ce mai agresivă faţă de mama ei, şi are tendinţe sexuale adresate tatălui.
Prin intermediul jurnalului personal al tinerei Jin-hye, Ji Won află că bărbatul cu care fata avea o relaţie este nimeni altul decât Chang Hoon, iar piesa lui preferată era Moonlight Sonata, interpretată de fată la pian.
Ajunsă acasă, observă că pe ecranul laptopului apare numărul de telefon, iar în acelaşi moment, telefonul începe să sune. Ji Won răspunde şi începe să ţipe din cauza sunetelor terifiante care se aud. Încearcă să scoată laptopul din priză, şi descoperă cu stupoare fire încâlcite de păr care ies din perete. Trage de ele, şi peretele se descompune, scoţând la iveală cadavrul învelit în folie al tinerei Jin-hye.
Image and video hosting by TinyPic
Printr-un flashback descoperim că Ho-jeong aflase despre relaţia pe care soţul ei o avea cu această tânără cu câtva timp în urmă, şi o sună pentru a se întâlni la casa lor. O roagă să avorteze copilul pe care îl concepuse cu Chang Hoon, dar Jin-hye refuză şi îi aruncă vorbe grele femei, legate de infertilitatea acesteia, după care încearcă să o sugrume. Ho-jeong încearcă să se apere şi o împinge pe fată pe scări, dar aceasta se ridică furioasă. Atunci Ho-jeong o loveşte în cap cu o statuetă, iar tânăra moare, după care o zideşte practic în peretele camerei.
În scenele de final, o regăsim pe Ji Won în camera sa, legată de un scaun, şi pe Ho-jeong care îşi exprimă ura faţă de femeile care pot naşte copii (aflăm că Ji Won a fost de fapt mama purtătoare a micuţei Yeong-ju), după ce îşi ucisese deja bărbatul infidel. Încearcă să dea foc casei, dar bricheta se stinge de fiecare dată după ce este aprinsă. Jin-hye începe să iasă din perete, iar Ho-jeong se prăbuşeşte terifiată.
A doua zi, Ji Won se eliberează, cadavrul lui Ho-jeong zace pe podea, iar cel a lui Jin-hye în perete. De pe o stâncă aruncă telefonul groazei în apă; cum atinge fundul apei, acesta începe să sune.
Image and video hosting by TinyPic
Cred că se ştie deja că am urmărit acest film pentru Ha Ji Won, care face nu un rol deosebit, ci doar un rol bun de această dată. Ca şi interpretări mai deosebite le-aş aminti pe cele ale micuţei Eun Seo-woo din rolul Yeong-ju şi a lui Choi Ji Yeon din rolul tinerei Jin-hye.
Ca şi elemente horror, se poate spune că acest film a împrumutat mai multe elemente din alte filme, însă conceptul este unul original. L-aş încadra mai degrabă în categoria thriller decât horror. Merită văzut cel puţin o dată.
În Coreea filmul a fost un succes, de asemenea şi în Italia, iar drepturile de remake au fost deja vândute în America. Se preconiza un remake regizat de acelaşi Ahn Byeong-ki, cu o distribuţie americano-coreeană, dar încă nu s-a finalizat proiectul.

Surse:
• Wikipedia;
• www.snowbloodapple.com;
• HanCinema

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

19 comentarii

There are currently 19 comentarii on Phone – telefonul groazei. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Interesant, chiar vreau sa-l urmaresc si eu. Mersi pentru recenzie ^-^

 2. e superb, imi place cum ai scris ^^ mie cam frica sa ma uit la film :)) oricum, deocamdata sunt su dramele istorice, asa ca il adaug si pe acesta pe lista mea lunga :)) ;)

 3. wow..o poveste inspaimantatoare. Sa fiu sincer nu prea imi plac filmele de groaza, dar cred ca am sa fac o exceptie tinanad cont ca este cu Ha Ji Won.(totusi cred ca am sa-l vad ziua ghemuita sub patura si sper sa nu cumva sa sune telefonul:)) Multumim ot. recomandare Ana!

  • :))
   Eşti figură Deea.

 4. da am vazut ca americanilor le place acest gen de poveste! este interesant dar nu stiu daca voi apuca sa l vad! dar din descriere nu mi se pare deloc ca este de groaza!, este un mai degraba socant decat de groaza!

  • Virginia,cum spuneam şi în comentariu,eu îl văd mai degrabă ca un thriller cu accente de horror.

 5. Am citit inceputul acestui articol, insa nu m-am dus prea departe deoarece am de gand sa urmaresc filmul si nu vreau sa stiu ce se intampla :) .
  Din experienta, stiu ca thrillerele si horrorurile coreene nu prea au cum sa dezamageasca. Ceea ce am invatat urmarind filme coreene e ca nu trebuie sa am prejudecati, ca nu trebuie de exemplu sa cataloghez dinainte un film ca fiind prea dur, si sa nu il vizionez, deoarece am mult de pierdut astfel. Cinematografia coreeana chia merita atentie . :)

  • Aşa e Anca,eu l-am urmărit pt Ha Ji Won,dar pot să spun că nu mi-a părut rău că l-am văzut.A avut o poveste originală,şi interesantă.
   Şi mie chiar îmi plac horrorurile.Doar că nu prea am mai văzut în ultima vreme.Am mai văzut de fapt Gawi,tot cu Ha Ji Won.

   • Ai vazut si Haeundae? E filmul meu preferat cu Ha Ji Won. Acolo apare alaturi de un alt mare actor – Sol Kyung Gu.

    • Anca,încă nu,dar cu siguranţă am să-l văd.Vreau să văd toate filmele şi serialele cu ea,pe care le pot găsi.Aşa,în timp,sper să reuşesc.

     Filmul meu preferat cu Ha Ji Won este Duelist,iar serialul,Hwang Jin Yi desigur :D

    • Eu l-am vazut!

 6. :) interesant :D Multumim, Ana. Ha Ji Won este minunata, chiar si in 2000 :)) :D :D Eu nu sunt fana a filmelor de groaza, insa cine stie :P

  • Lorena,în 2002 :D
   De atunci e filmul.Gawi e din 2000.

   • aaa, da, da…sorry :P Tot e vechi, si in 2002 :D

    • Da,e destul de vechi,dar ea era la fel de frumoasă şi atunci.

     Lore,să nu uiţi să vezi vara asta Hwang Jin Yi,am senzaţia că te va inspira ft mult :)

 7. waa ana tie chiar iti place ha ji won

 8. ce descriere amanuntita ne-ai facut ana, se vede ca ti-a placut actiunea filmului ;) multumim pentru propunere .

 9. Un film care te tine cu nervii incordati la maxim,presupun ,dar i-mi place! Sper sa reusesc sa-l vad!

  • Aşa e,Livia,e tensionant.

Leave a Comment