Andra Albusoiu [KF]

Savoare din Jeonju #5: Kongnamul Guk

Written by Andra Albusoiu [KF]. Posted in Han style, Hanshik - Gastronomie

Tagged: , ,

Kong 6

Published on mai 13, 2011 with 26 comentarii


Foto credit: Irina Ghenu

Kongnamul Guk, adica Supa de muguri de soia incoltiti este un fel de mancare foarte popular in Coreea, mai ales in regiunea Jeonju. Este in general servit la micul dejun impreuna cu alte garnituri specifice datorita faptului ca aceasta supa limpede si sanatoasa este benefica in cazul mahmurelilor. De asemenea, este cunoscuta ca remediu natural in cazul racelilor, deoarece Kongnamul (mugurii de soia incoltiti) contin o cantitate importanta de vitamina C, pe langa alte vitamine si fibre.
Gustul exceptional dublat de pretul accesibil, au dus la raspandirea supei de muguri de soia incoltiti dincolo de Jeonju si, chiar de granitele Coreei, devenind un fel de mancare adesea preferat de straini.

Inscrieri istorice vorbesc despre prezenta Kongnamul pe mesele coreenilor inca din vechime, fiind recunoscut ca, inca din dinastiile Goryo si Chosun a folosit la alinarea foametei poporului. Cele mai detaliate inscrieri culinare de Kongnamul sunt descoperite abia in 1910.
Varsta retetelor traditionale pastrate in familie nu se poate aprecia. Tot ce se stie este ca ele toate provin din Jeonju.

Ingrediente
250g muguri de soia
2 lingurite de usturoi pisat
1/2 lingurita sare
1 lingura de ceapa verde maruntita
2 lingurite de chilli
seminte de susan prajite
1/4 morcov taiat fasii

Ingrediente optionale
1 lingurita glutamina
1 lingurita dasida (condiment)/ Vegeta coreeana
1 ou


Foto credit: Irina Ghenu

Fiertura
3 fasii de cod uscat
alge brune uscate
2 cani de apa
1/2 ceapa
40g ridiche Daikon
1/2 lingura de creveti baby

Mod de preparare

Spalati mugurii de soia si indepartati radacinile.
Intr-un bol de ceramica cu apa, adaugati sare, ceapa, ridichea, crevetii baby, codul uscat si algele uscate.


Foto credit: Irina Ghenu

Lasati la foc mare pana da in clocot, apoi inlaturati ceapa, codul, ridichea si algele uscate. Adaugati usturoiul, glutamina si Dasida optional si puneti din nou pe foc, de data aceasta mediu, timp de 2 minute.

Dupa aceea, se adauga mugurii de soia, morcovul, ardeiul si chilli. Compozitia se mai lasa la foc 1 minut.


Foto credit: Irina Ghenu

Opriti focul, spargeti un ou deasupra si presarati seminte de susan.


Foto credit: Irina Ghenu

Se serveste cu orez si kimchi.


Foto credit: Irina Ghenu

Toate ingredientele sunt disponibile pentru cumparare la restaurantul Korea House: Str. Bargaului Nr.13, Bucuresti,Tel: +40 21 667 21 19, rezervari@koreahouse.ro

Despre Andra Albusoiu [KF]

Andra Albusoiu [KF]

Andra Albusoiu (n. 1993), eleva la Colegiul National Spiru Haret este pasionata de limbi si culturi straine. A facut cunostinta cu civilizatia si cultura coreeana in urma cu 2 ani, prin intermediul serialelor difuzate la TVR si a fost dragoste la prima vedere. Apoi, cinematografia coreeana a devenit o obisnuinta in viata ei de zi cu zi. A inceput sa studieze limba coreeana avand curiozitatea copilului care descopera ceva nou si, curand, a devenit un hobby. Apreciaza originalitatea culturii coreene si istoria ei grandioasa, pe care poporul a stiut sa o conserve si sa o promoveze la adevarata ei valoare, nepretuita.

Browse Archived Articles by Andra Albusoiu [KF]

26 comentarii

There are currently 26 comentarii on Savoare din Jeonju #5: Kongnamul Guk. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Hehe…la fix a venit reteta .. tocmai mi-au incoltit boabele de soia ca sa pot face aceasta mancarica… mai astept cateva zile si o gatesc si eu :)

    • Bravo!
      Buna idee sa incoltesti tu boabele de soia! ;)

      Mult noroc! Sa ne spui cum ti-a iesit supa.

  2. cred că această supă ar trebui să intre în meniul tradiţional românesc dacă e bună pt mahmureală…hihihi!

    mulţumim Andra pentru reţetă.

    • crib intra pe mess te rog

      • virginuca îmi pare rău, nu şpot , sunt la munci :(
        dar diseară, după 19,30 cred că pot :X

        • iti trimisei pe mess niste linkuri. sper sa le vezi.

          • sigur că o să le văd. te pupăcesc dulce!

  3. pare delicios si chiar este bun pt mine ca eu cam tot timpul sunt racita

  4. Mai, Cri mi-ai luat vorba din gura ! Interesant,usr de facut,relativ ieftin dar unde se gasesc ingredientele?

  5. toate bune si…gustoase,dar oul nu se fierbe?apare crud in foto !

    • Sa-l intrebam pe d-l.Lee cum se pune oul.Pare crud ca si cum ar fi fost pus in supa rece.Eu cred ca daca supa e rece se pune oul fiert.

      • eu am avut o asemenea experienta la Bdapesta cu o supa calda si cu 2 oua
        crude in portia mea ,la fel la Geneva…ambele prezentate ca o specialitate ,
        dar desigur fara detalii anterioare..:)) !
        Cine poate sa consume,e OK !
        Sau o fi numai pentru barbati :))))) ,ca ei au probleme mai des cu mahmureala!

        • Oul se adauga crud in supa cand este aceasta este fierbinte:).
          Defapt, supa este foarte fierbinte, dar poza a facuta imediat dupa ce, Lee, a spart oul deasupra.;)
          Pana sa mancam se fiersese tare.
          Lee ne-a intrebat daca sa puna ou sau nu, fiindca stie ca majoritatea romanilor nu se inteleg bine cu oul crud…cu nimic crud.:))

          • multumesc andra ,pentru completare.

  6. Mi se pare apetisant, dar intr-adevar, ingredientele nu sunt usor de gasit(ma refer la alge, cod uscat si creveti). Multumesc pentru reteta Andra! Mie imi plac supele foarte mult.

  7. Mie îmi plac supele,chiar ft mult,aş încerca,dar sunt ingrediente greu de găsit.
    Oul în supă…nu e deloc pe gustul meu,dar bănuiesc că merge şi fără :)

    Mulţumim,Andra.

  8. of ,cred ca dabia jumatate din ingrediente le putem gasi…

  9. ooo,dar arata asa de bine….

  10. sa renuntam sau nu, la oul crud?:)) eu, una, as renunta cu cea mai mare rapiditate la el, dar nu cred ca supa va mai fi la fel de buna…

    multumim Andra si mr. Lee! :)

  11. uffffff mama nu e acasa:((
    si cum eu nu ma pricep deci mai am de asteptat plus ca nu stiu unde se gasesc toate ingredientele..
    si ou in supa neah niciodata nu as face asta…:D

    • koreafilm

      …si totusi, nu se ingrosa si la noi supa cu ou? ….. :D

  12. Puteti zice ce vreti dar mie i-mi plac ousoarele proaspete de tara ,sa le mananc crude! Batute ca pentru omleta cu sare si cu mamaliguta calda!

  13. Iar cateodata mai beau si crude direct din coaja! Sant delicioase si foarte sanatoase asa!

  14. neata interesanta supa, oare unde vom putea gasi ingredientele, pentru ca pare relativ simpla

  15. Buna dimineata.Pot spune ca e o noua reteta care pentru uni dintre noi am incerca-o.Ar fi gustoasa daca am incerca cred acest lucru deoarece am vazut in serialele coreene multe preparate care pe mine ma faceau sa nu le plac datorita aspectului :D au devenit cu timpul placute mie;am invatat ca mancarurile lor sunt delicioase chiar daca nu am gustat vreuna;dar vazandui pe ei ca le place am ajuns la concluzia ca ele sunt foarte gustuoase :)

Leave a Comment