Ana-Maria Ruse [KF]

Personajele din Shin Don (5) Banya

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in K-drama, Recenzii Koreafilm

Tagged: , ,

Published on mai 11, 2011 with 31 comentarii

Acum ceva vreme începusem să prezint pe scurt cele mai importante personaje din drama istorică Shin Don(2005), personaje despre care puteţi reciti aici:

http://koreafilm.ro/blog/2011/02/personajele-din-shin-don-1-shin-don/

http://koreafilm.ro/blog/2011/02/personajele-din-shin-don-2-regele-gongmin-2/

http://koreafilm.ro/blog/2011/02/personajele-din-shin-don-3-regina-noguk/

http://koreafilm.ro/blog/2011/03/personajele-din-shin-don-4-imparateasa-gi/

În a treia prezentare, în care vorbisem despre regina Noguk, menţionasem că actriţa Seo Ji Hye, care a interpretat acest rol, a interpretat de fapt două roluri. Acum a venit vremea să vorbesc despre celălalt personaj, care nu este sora geamănă a reginei, aşa cum s-ar fi putut bănui, ci o tânără domnişoară, pe nume Banya, orfană, crescută de un călugăr la un templu, şi care apoi ajunge să fie adoptată de o familie

Image and video hosting by TinyPic
Shin Don are o strânsă legătură cu această fată, pentru că el este cel care a salvat-o pe mama ei din mâna celor care vroiau să o trimită tribut în imperiul Yuan, numai că mama acesteia a murit după ce a născut-o. Când era mică, fata a fost plimbată între templul călugărului Wolseon, care o iubea foarte mult, dar, îi era greu să o crească din cauza bătrâneţii, şi casa comerciantei Choseon, care dorise să o adopte, dar, fetiţa nu se adaptase în casa acesteia şi fusese trimisă înapoi la templu.
Image and video hosting by TinyPic
Acolo a stat până ce călugărul Wolseon a murit, iar apoi a fost adoptată de altă familie şi nu a mai apărut decât după moartea reginei Noguk.
Image and video hosting by TinyPic
Regele Gongmin este devastat după moartea reginei, şi îşi petrece tot timpul lângă altarul şi portretul iubitei sale soţii pe care o venerase în timpul vieţii, şi după moarte şi mai mult. Singura lui dorinţă este să o mai vadă o singură dată pe regină după care este fericit să moară. Doamna Choseon, comercianta care dorise să o adopte în trecut pe Banya, este singura care a revăzut-o după ce aceasta crescuse şi prima care a remarcat asemănarea izbitoare dintre ea şi regina Noguk şi îl convinge pe Shin Don să o aducă în faţa regelui, ştiind că acesta sigur va fi mişcat de asemănarea fetei cu soţia lui şi astfel va scăpa din durerile chinuitoare care îi guvernează viaţa.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Iniţial Shin Don refuză să-l amăgească pe rege, dar Choseon îl convinge. Regele refuză la rândul lui să o vadă pe această fată, dar vrând nevrând o observă, şi asemănarea ei cu regina Noguk îl bulversează şi se îndrăgosteşte de ea.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
O vizitează tot mai des, pentru că figura ei îi aduce consolare. În cele din urmă tânăra rămâne însărcinată şi naşte un băiat, dar regele, care era deja în pragul nebuniei, îşi pierde minţile complet şi refuză să recunoscă atât copilul cât şi pe Banya, crezând că acest copil este de fapt al lui Shin Don.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
După câţiva ani, regele rămas tot fără moştenitori acceptă să-l recunoască pe copil, pe nume Monino, dar pe Banya nu. Ea, fiind naivă, crede că regele o va chema la palat, să trăiască alături de fiul ei, şi când eunucii vin să o escorteze, chipurile spre palat, ea merge cu bucurie. Nu ştie de fapt că regele a ordonat uciderea ei, şi este fără scăpare în faţa morţii, găsindu-şi sfârşitul pe fundul unui lac.

Prezentarea personajelor din k-drama Shin Don(2005) se încheie aici.Sper că v-a făcut plăcere să citiţi despre aceste personaje,chiar dacă nu am reuşit să le prezint pe toate.Eu personal am terminat de vizionat acest serial,şi îl recomand tuturor iubitorilor de gen,care vor să vadă o dramă istorică coreeană puţin diferită de cele cu care ne-am obişnuit,dar la fel de captivantă de la început până la sfârşit.

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

31 comentarii

There are currently 31 comentarii on Personajele din Shin Don (5) Banya. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Hi. :) Nu am auzit de acest serial :( !! Insa pare interesant. Ti-a placut?

  • Lorena,mi-a plăcut ft mult.Este genul de serial care nu a avut nu ştiu ce succes,dar pe mine mă atrag k-dramele istorice chiar dacă sunt mai puţin apreciate.
   A fost altceva acest serial,a avut ceva nou pt mine,personaje interesante în interpretarea unor actori mai puţin cunoscuţi sau frumoşi ca aspect fizic(excluzând-o aici pe Seo Ji Hye care este superbă),fapt care pe mine nu m-a deranjat.
   Serialul ăsta e o combinaţie de religie budistă în luptă cu confucianismul,călugări obişnuiţi,dedicaţi vieţii monahale, care se tranformă în bestii doar ca să descoperi la final că sunt totuşi oameni,un călugăr neobişnuit cu puteri supranaturale,istorie vie cu fapte reale sau fictive,un rege slab de înger,cu mâini de femeie,care o divinizează pe soţia sa, iar după moartea ei se transformă într-un nebun ciudat cu aspecte de psihopat şi manifestări mai mult decât dubioase,o prinţesă mongolă care îşi părăseşte plaiurile natale şi devine regină în Goryeo,ţară pe care ajunge să o iubească mai mult decât pe ţara ei mamă,şi pt care ar face orice.Îşi sacrifică viaţa pt a naşte un prinţ,şi soţul ei să îşi poată legitimiza domnia.Chiar şi după moarte,parcă încă mai trăieşte,iar când apare Banya,regele,în nebunia lui,crede că sufletul reginei şi-a găsit loc în această tânără.
   Nebunia lui însă atinge cote maxime,şi o abandonează pe această fată cu chip angelic,naivă,pt ca la final,tot în nebunia lui,să ordone uciderea ei.
   Shin Don îşi găseşte şi el sfârşitul tot din ordinul regelui,chiar dacă pt acesta era mai mult decât un supus,era ca un frate,ca un prieten apropiat.
   Evident că nici regele nu are un sfârşit mai bun,fiind ucis chiar de eunucii săi(cam malefici la rândul lor),care nu mai suportau accesele acestuia de nebunie în care ucidea oameni la întâmplare.

   • Am uitat să specific că regele a fost ucis în realitate de eunucii Choi Man-saeng şi tânărul Hong Ryun,la fel se întâmplă şi în serial.
    Acest rege,pe nume Gongmin,am mai vorbit despre el,este acelaşi rege cu cel prezentat în A Frozen Flower.Garda de băieţi creată de acesta în Frozen Flower este oarecum figurată şi în Shin Don,şi apucăturile homosexuale ale regelui din Frozen Flower,sunt sugerate subtil şi în Shin Don,mai exact după ce regele îşi pierde minţile.Acest Hong Ryun era amantul uneia din concubinele regelui,iar regele află acest lucru,şi ordonă ca el să fie ucis,la fel şi Choi Man-saeng.Evident că cei doi află şi nu sunt de acord,astfel îl ucid în somn.

    • Pff,cât am vorbit :))

     • Nu ştiu dacă înţelegeţi ceva :))

   • e foarte frumoasa prezentarea dar f trist. are traducere serialul si cate episoade are?

    • Mirela,are 61 de episoade,dar nu are subtitrare în limba română,din păcate.Doar în engleză se găseşte.Eu aşa l-am urmărit.

 2. :O :O Acum am citit de fapt, intreaga prezentare!! What?! O omoara! Man…sunt fan k drama, dar nici chiar asa de dramatic!! :(( Oricum,paradoxal sau nu… imi place ideea productiei :))

  • Paradoxal sau nu,oricât de dramatic a fost,nu m-a făcut să plâng,pt că parcă nu a fost doar un serial,ci chiar o filă de istorie a acestei ţări.

 3. Vai ce sfarsit tragic are! Se pare ca aceasta asemnare izbitoare cu regina nu i-a adus mai nimic bun. Multumim pt. prezentare Ana si cu siguranta acest serial a intrat pe lista cu cele pe care trebuie sa le vad neaparat.Desi acum nu prea am timp am s-o fac in vacanta de vara.^_^

  • Deea,nu i-a adus decât un fiu,care,am uitat să menţionez în recenzie,a ajuns următorul rege al regatului Goryeo.

 4. Draga ana cred ca mai stiu eu un serial care iti palce foarte mult, dar despre el o sa vorbim la timpul potrivit. Cine stie, poate o sa se bucure si altii de frumusetea lui. Referitor la actrita… doar cuvinte de lauda din partea mea. Sincer mi-am epuizat metaforele, dar cine stie. Talent innascut si etc, etc… Un serial cu un scenariu perfect, intrigi complexe si masinatiuni care mai de care ! Cineva a remarcat intr-o zi ca femeia desi avea un statut inferior in societatea coreeana, totusi reprezenta mana dominanta sau cea care dirija toate aspectele vietii din regat. Oricum, un subiect fabulos si e posibil sa nu fi fost cu succes din cauza cinestiecui eveniment sportiv care s-a suprapus cu serialul. Ce e interesant in toata povestea aceasta e conflictul dintre budism si confucianism, un subiect extrem de generos. Cunoasterea lui poate duce la intelegerea societatii peninsulare. Pana la urma ceea ce e behaviorismul in America, e neo-confucianuismul in Korea… Pana la urma a castigat o mladita a confucianismului traditional dezvoltat de invatati celebri ai dinastiei Joseon…

  PS: Ai muncit ceva ana pentru aceasta recenzi… Bravo si multumim !

 5. Nu am vazut inca serialul! oricum se vede ca ai pus suflet in prezentarea personajelor! Felicitari! Foarte frumoasa actrita Seo Ji Hye!

  • Mersi Thea :)
   Da,e superbă,mie îmi place mult actriţa.

 6. Regele mi se pare cunoscut… Cred ca l-am mai vazut undeva, da’ nu-mi dau seama unde ^ ^

  • Poate l-ai văzut prin vreun serial.

   • A jucat în destule seriale,dar şi filme.

 7. pare interesant filmul…bravo Ana^^

 8. In a frozen flower regina este interpretata de cea care in jumong a fost yesoya. Sa inteleg ca e vb despre aceeas regina?

  • Da, este vorba despre aceeaşi regină, şi acelaşi rege.

 9. o, deci daca e vorba despre aceeasi regina trebuie sa fie super sa vezi povestea dintr-o noua perspectiva. Dar o intrebare. Shin don e amantul regelui din a frozen flower?

  • Nuu, Shin Don e un călugăr, nu are legătura cu asta. Şi oricum, serialul nu prezintă acest aspect, poate doar mai spre sfârşit se sugerează orientarea posibil homosexuală a regelui.

 10. aaa, am inteles. kamsa ana. In a frozen flower sunt scene mai.. na. Am vazut cam jum si am derulat la unele scene.

  • Păi e totuşi un film peste 18 ani.

 11. da. De asta am si derulat. Bine ca pe unde am ajuns eu nu prea au fost scene. Nu stiu mai incolo. Dar mi-a placut cum a cantat regina afara, Un cantec minunat

 12. Cântecul regelui e mai frumos:

  http://www.youtube.com/watch?v=lFWIgToLukY

 13. si al regelui este super. Ambele sunt frumoase

Leave a Comment