Claudia B. [KF]

Parents’ Day (어버이 날)

Written by Claudia B. [KF]. Posted in Cultura, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Traditii

Tagged: ,

Published on mai 10, 2011 with 12 comentarii

Image and video hosting by TinyPic
Intr-o recenzie anterioara, cea despre “Ziua Copilului”, va spuneam ca luna mai, in Coreea de Sud, este supranumita “Luna Familiei”.

Pe data de 8 Mai s-a sarbatorit “Ziua Parintilor”, iar in aceasta zi fiecare copil, indiferent de varsta, are oportunitatea sa-si arate afectiunea si recunostinta pentru parinti. Simbolul afectiunii si dragostei pentru parinti este reprezentat prin oferirea florilor si in special a garoafelor rosii.

In afara de cadourile traditionale si garoafele rosii oferite cu aceasta ocazie, se obisnuia interpretarea unor melodii, cu mesaje despre dragostea pentru parinti. In prezent, desi s-au pastrat aceleasi obiceiuri, copiii ofera si alte daruri cum ar fi: ginseng sau alte vitamine, acestea exprimand speranta tinerilor de a avea parinti sanatosi, care sa aiba parte de o viata lunga. Intr-o societate moderna care tinde spre perfectiune nu pot lipsi si alt gen de cadouri cum ar fi: tratamentele chirurgicale si cosmetice, tratamentele cu botox si transplantul de par. Toate acestea imbunatatesc aspectul celor in varsta si ii ajuta sa arate mai tineri.

Image and video hosting by TinyPic

In fiecare an, in fiecare oras din tara, guvernele locale, de “Ziua Parintilor” ofera recompense personalitatilor exemplare si, adesea, pentru a aduce onoruri celor varstnici, organizeaza diverse ceremonii care au loc in cadrul institutelor culturale sau a templelor.

Devotamentul fata de parinti si stramosi reprezinta pilonul traditiei coreene de tip confuncianist. Prin urmare, “Ziua Parintilor”, sarbatorita pentru prima data in 1973, este foarte importanta. Aceasta zi nu se limiteaza doar la sarbatorirea parintilor, ci si la sarbatorirea bunicilor, rudelor in varsta, dar si a celor care nu au nicio legatura parentala. Prin acest fapt, se poate spune ca pe langa respectul pentru parinti, in Coreea de Sud exista si o legatura speciala intre generatii. Desi nu este considerata zi nationala, 8 mai ramane una dintre cele mai speciale zile din calendar.

Image and video hosting by TinyPic

Intr-o lume in continua schimbare, o zi precum cea a parintilor, le reaminteste celor tineri ca a sosit vremea sa le multumeasca parintilor, mentorilor lor, celor care i-au facut ceea ce sunt astazi. Copiii isi petrec timpul in aceasta zi cu parintii lor si fac acele lucruri pe care parintii lor doresc sa le faca. Astfel, cei care au depus eforturi, au facut sacrificii pe tot parcursul vietii, nu se vor simti instrainati. Aceasta reprezinta forma traditionala si conventionala prin care copiii isi arata recunostinta fata de parintii lor. Cu toate acestea, odata cu trecerea timpului, modul de exprimare a dragostei s-a schimbat chiar si intr-o tara precum Coreea de Sud.

Image and video hosting by TinyPic

Respectul fata de parinti este transmis prin intermediul instructiei, legendelor si povestilor

Dragostea si respectul pentru parinti si stramosi, conform gandirii confuncianiste, este una dintre acele virtuti ce poate fi cultivata.

Dragostea si respectul pentru parinti, ‘hyo’ (효 in coreeana), au fost considerate cele mai importante dintre virtuti, in societatea coreeana traditionala.
Hyo, influentat de confucianism, aduce vietii urmatoarele indrumari:
-cea prin care sa arati respect parintilor tai;
-cea de a avea grija intotdeauna de corpul tau pentru ca acesta este considerat ca o mostenire din partea parintilor tai;
-cea de a-ti ghida parintii cu intelepciune in cazul in care acestia gresesc;
-cea de aduce contributii satisfacatoare societatii in care traiesti astfel incat sa aduci mandrie numelui parintilor tai;
-cea de mentinere a devotamentului fata de ceremoniile si ritualurile funebre atunci cand parintii nu mai sunt in viata;

Marele Sejong al Dinastiei Joseon (1397-1450) pentru a nu-si pierde respectul si increderea fata de popor, mai ales fata de cei varstnici, in acea perioada, a cerut ca inscrisurile despre ‘hyo’ sa fie raspandite in intreaga tara.

Image and video hosting by TinyPic

어버이날 축하합니다! ^^

Sursa: Korea.net, seoulcityblog.com, theparentsday.com

Despre Claudia B. [KF]

Claudia B. [KF]

Claudia B. s-a născut în 1980, în oraşul Constanta. Licenţiată în Psihologie la Universitatea “Titu Maiorescu”, Bucureşti, a participat la diferite workshopuri şi seminarii formative în acest domeniu. Pasiunea pentru Coreea, ca ţară şi tot ceea ce reprezintă aceasta ca un întreg a venit odată cu serialele difuzate la televizor.

Browse Archived Articles by Claudia B. [KF]

12 comentarii

There are currently 12 comentarii on Parents’ Day (어버이 날). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. ce interesant…

  2. Respectul fata de parinti a cam disparut din societatea romeneasca; de fapt a disparut orice fel de respect. Toata lumea tipa in schimb si iti provoaca numai dureri de cap (apropo, mai tineti minte de Full House unde cele 2 personaje nu stiau sa comunice decat prin tipete ?… :) ) Trebuie sa ne intoarcem la valorile adevarate pana nu e prea tarziu.

    PS: Chunito, bravo !

  3. Interesanta recenzia, claudia ! Mi se pare un eveniment foarte emotionant si obiceiul cu daruirea garoafelor rosii.. frumos!
    P.S ce draguta este poza cu copii si bunicile ^ ^

  4. Ce m-am distrat :’ nu pot lipsi si alt gen de cadouri cum ar fi: tratamentele chirurgicale si cosmetice, tratamentele cu botox si transplantul de par’ :) :)
    E o realitate , ce sa-i faci..

    Pietatea filiala (孝), acel 효, este intr-adevar o valoare foarte importanta in societatile foste confucianiste. Si poate Coreea a fost cea mai profund confucianizata societate din Asia de Est.

    • Claudia B. [KF]

      Anca, initial am vrut sa citez spusele lui Confucius care spunea ca : ”Pietatea filiala sta la baza tuturor virtutilor”, dar apoi m-am gandit sa explic cat mai exact acest termen, pe care m-am ferit sa il folosesc in mod direct :) Foarte interesant cum apare scris in chineza (traditionala banuiesc…)

  5. Intradevar ,in toate filmele urmarite pana acum,respectul fata de parinti este sacru! Bine ca pe undeva cineva mai respecta si batranii. La noi se tot vorbeste de faptul ca nu -i respectam pe cei batrani, unii mosi si babe cer in mod expres respect si chiar il impun,dar de multe ori comportamentul acestora lasa de dorit si nu stiu sa se faca respectati. Va spun aceste cuvinte pentru ca nu am 15-20 de ani ci deja 49,sant membru cu drepturi depline la UJB.Sant oameni care stiu sa imbatraneasca frumos si se pot bucura de orce raza de soare oferita,care fac din orce greutate a vietii o competitie!

    • Respectul fata de familie o notiune din ce in ce mai rara la romani.
      Respectul, pelaca de la respectul fata de tine, cum poti respecta pe altcineva daca nu te respecti pe tine?
      Acei mosi si babe at trebui respectati macar pentru faptul ca neau adus pe lume si neau crescut, macar pentru atat daca nu mai mult.
      Se spune ca un om in viata ar trebui sa faca cel putin o casa, sa planteze un copac si sa fac un copil si marea majorotate o fac si pentru asta trebuie respectati la batranete.

  6. E de apreciat că societatea coreeană încă îşi păstrează valorile morale pe care le are încă din timpurile vechi,din păcate la noi respectul pt cei în vârstă e tot mai rar,şi uneori,cum spunea şi Livia,nici ce în vârstă nu ştiu cum să se facă respectaţi şi apreciaţi în ochii celor tineri.
    Mulţumim,Clau,ai abordat un subiect deosebit.

  7. Un obicei frumos si cred ca stabilirea acestor zile festive ,inseamna de fapt un remember pentru toti ,tinere generatii sau mai varstnice in sensul cel mai profund posibil ,adica al partii sentimentale ,de care, in virtejul vietii nu mai avem timp.
    Daca la coreeni acest lucru s-a invatat prin teoria lui Confucius,pe care eu il ador
    datorita contributiei la instruirea personala a individului ,la noi ,in intelepciunea populara
    se numeste :”cei 7 ani de- acasa”.Sa nu uitam ca acel cod al manierelor pe care nu-l uita nimeni ,este cel al copilariei,deprins in familie,asa ca tinerii de azi sunt oglinda
    batrinilor .Ce si cum ai reusit tu ca parinte se va vedea in timp prin atitudinea copiilor tai
    in primul rand fata de tine.Pentru mine o scuza ca nu “”am timp”",sau asta e “”generatia copiilor de camin”",nu este valida o consider doar un pretext de a ne ascunde greselile noastre ca parinti.

  8. Claudia B. [KF]

    Sunt atat de multe de spus despre relatia parinte-copil/copil-parinte…Desi in societatea in care traim a comunica ni se pare a fi simplu si natural, de fapt, din comportamentul nostru si al celor din jur ne dam seama de infirmitatea relatiilor pe care le avem cu ceilalti. Acesta este si cazul parintilor care comunica cu copiii lor, dar nu stiu sa-i asculte, nu stiu sa observe si viceversa…Eu cred ca in primul rand este vorba si de timpul acordat comunicarii, dar si de respectul fata de sine pe care nu il poti pretinde de la altii (in acest caz de la copii) daca tu insuti nu ai stiut sa inveti si sa respecti valorile umane. Eu cred ca in ziua de astazi, tot mai multi parinti se implica din ce in ce mai putin in educatia copiilor…nu ii mai vad, nu ii mai aud si nu mai vorbesc cu acestia…

  9. la multi ani parintilor! :)

  10. ce fain…ZiUa PaRiNtiLoR!!!:x:x:x

Leave a Comment