Kim Vladimir [KF]

Kim Man Cijun: Visul celor noua suflete (1)

Written by Kim Vladimir [KF]. Posted in Istorie si cultura, Literatura

Tagged:

kim man choong

Published on mai 24, 2011 with 22 comentarii

Traducere de Ecaterina Sișmanian, editura Univers , Bucuresti, 1973

Primul roman din istoria literaturii coreene.Partea IColindînd prin anticariate după cărți rare mare mi-a fost bucuria să întîlnesc acest titlu ,dar surprinderea mea a fost cu atît mai neașteptată , cu cît am aflat că țineam în mînă primul roman coreean din întreaga literatură a acestui popor.

Ecaterina Sișmanian a tradus această carte din limba rusă și în romanește are o dulceață și o acuratețe impecabilă, am regretat doar că ne oferă prea puține informații despre autor , în schimb notele explicative mi-au fost de mare folos.Prin deducție , cred că scriitorul s-a născut în partea nord-coreeană , pentru că în anul apariției acestor pagini, la noi în vremurile comuniste , nu s-ar fi aprobat literatura venind dinspre partea sud-coreeană ,,capitalistă”.

Scriitorul coreean Kim Man Cijun (Choong) a trăit între anii 1637-1692, era cunoscut cu pseudonimul Sopho, a a fost om cu înalte atribuții în stat , un învățat de excepție , fiind unul dintre cei mai instruiți oameni ai timpului său, în ultimii ani ai vieții sale s-a dedicat scrierilor literare , ca ultim omagiu și răsfăț al spiritului .A fost autorul cîtorva lucrări ample de critică literară și a numeroase lucrări de de poezie și proză în limba coreeană.Din păcate toate versurile , care i-au aparținut , s-au pierdut , iar din proză s-au păstrat un numar de 3 opere.

Romanul Visul celor nouă suflete (Kuunmon) apărut la sfarsitul secolului al XVII-lea este o lucrare cu o tematică destul de complicată , dar cu o structură si o compoziție originale, acțiunea lui se desfășoară pe mai multe planuri , cu un o cheie centrală care a atras atenția clasei elevate din societatea coreeană din acea vreme, este vorba despre problema libertății și a valorii individualității umane.

Realizăm astfel că acest laitmotiv are o istorie străveche , de vreme ce l-am întîlnit și la scriitorii contemporani pe care i-am comentat .Dacă aș face o conexiune cu spațiul romanesc , în acele vremuri pe cînd Kim Man Cijun se preocupa de libertate și de individualitate , la noi , pe la 1654 apăreau Invataturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie si predominant prevalau doar cartea bisericească, liturghiere, evanghelii etc.

Primul roman coreean , cu un titlu atit de frumos reprezintă un fenomen literar remarcabil , el a exercitat o influentă deosebit de puternică asupra generatiilor viitoare. Foarte popular in toate straturile societatii, a circulat si in manuscris, sub forma unor variante rezumate.

Opera lui Kim Man Cijun , devansind considerabil intreaga literatura medievală coreeană prin problematica sa , a avut un urias rasunet , consemnează editorul versiunii in limba romană.

Atmosfera cărtii este de basm si de legendă, după preceptele noastre europene,actiunea se desfasoara in spatiul cuprins dintre Piscul de ametist , Pilonul cerului , Stana de piatra si Piscul Lotusului. Actorii ei sunt Son Cijin , un tinar de 20 de ani , foarte frumos la infatisare , cu o deosebita intelepciune si ager la minte , discipolul unui parinte budist , Iukkvan si 8 zîne , ființe cu puteri supranaturale,pentru ca toti cei 9 încălcaseră legea , care guverna legea firii lor ,sunt condamnati la o alta reincarnare , intr-o alta infatisare si o alta noua viata.

Lectura acestor pagini mi-a produs o bucurie si o perceptie proaspata , de aceea as vrea sa va redau un fragment din capitolul intitulat A doua nastere a lui Son Cijin , ca sa va delectati si voi.

,,Să-i duceti pe toti pe pămint , in Imparatia oamenilor! Si abia rosti aceste cuvinte , că asupra palatului se napusti un uragan care prinse in virtej cele noua suflete pacatoase , le ridica spre cer si le imprastie in toate colturile lumii.

Purtat pe aripile uraganului , Son Cijin zbura in urma strajii sale , fara sa stie incotro.Iata ca vuietul vintului si picioarele lui atinsera pamintul.Venindu-si in fire , dupa spaima prin care trecuse , deschise ochii si privi in jur , vazu muntii acoperiti de verdeata , pe povirnisul carora coborau susurind piraie cu apa limpede .Prin desisul copacilor deslusi un gard si un acoperis de paie. Se apropie si privi peste portita napadita de muschi , in ograda stateau trei oameni si vorbeau intre ei.

-Nevasta lui Ian a ramas grea la cincizeci de ani si mai bine , auzi el, si una ca asta rar se intimpla.Ar fi trebuit sa nasca , dar tipatul copilului , tot nu se aude . Ciudata intimplare , te ia cu fiori, zau , asa!

Auzind acestea Son Cijin se gindi , pesemne , ca in clipa aceasta vin eu pe lume. Vad tot, imi dau seama de toate , dar ceea ce se intrupeaza este numai sufletul meu , fiindca trupul a ramas pe Piscul Lotusului si acum o fi fost dat prada focului. Prea tinar fiind , n-am apucat sa las invatacei in urma mea , cine atunci va incredinta pamintului cenusa trupului meu ?

Asemenea ginduri il intristara adinc, dar iata ca se ivi strajnicul si-l chemă cu o miscare a miinii.

_Pamintul pe care-l vezi , spuse el ,este al marelui imperiu Tan, iar tu te afli in provincia Huainan , in districtul Soucijou. Casa linga care stai apartine fostului slujbas Ian. El e tatal tau. Sotia lui , doamna Liu,e mama ta. Tu, va trebui sa devii fiul ei . Grabeste-te , dar, sa nu scapi clipa sorocita.

Si Son Cijin se duse . Pe terasa sedea un slujbas cu vesmint de pinza groasa si cu palarie din par de cal , linga un vas cu carbuni aprinsi si fierbea niste leacuri. Din casa se auzeau gemetele inabusite ale sotiei lui .

_Hai, intra in casa ! il zori strajnicul pe Son Cijin si intrucit acesta zabovea cuprins de indoiala , il impinse din spate . Son Cijin se lati la pamint , constiinta i se tulbura si atunci țipă din rasputeri . Tipatul îi iesea navalnic din gitlej , dar cuvintele ramineau infipte acolo. Si iata ca se auzi plinsetul copilului.

_U-a! U-a! ”

Despre simbolistica si semnificatiile acestei scrieri –saptamina viitoare in partea a doua a comentariului.

Despre Kim Vladimir [KF]

Kim Vladimir [KF]

Filolog, a absolvit Universitatea din Bucuresti, sectia limbi străine, poet si prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, din 1990. Călător pasionat în spatiul spiritualitătii asiatice, atent la miracolul armoniei dintre yin si yang, reflectat în blandetea diminetilor coreene, dar mai ales în codul străvechi, moral, respectat chiar si astăzi, de un popor demn de admiratia noastră.

Browse Archived Articles by Kim Vladimir [KF]

22 comentarii

There are currently 22 comentarii on Kim Man Cijun: Visul celor noua suflete (1). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Domnule Kim,poezia este in sufletul dumneavoastra,incat,simpla prezentare
  a lui Kim Man Cijun este o incantare :
  ”s-a dedicat scrierilor literare , ca ultim omagiu și răsfăț al spiritului ”.
  Si noi ne simtim rasfatati,avand prilejul sa cunoastem aceste opere,acesti
  oameni deosebit de sensibili si talentati.

  • Mulțumesc Koreafilm pentru postarea comentariului în proximitatea tomurilor tomurilor confucianiste și cele ale autorului, mulțumesc , Anja ,pentru cuvintele tale.

 2. Superb,superb fragmentul redat,mulţumim din suflet.

  Parcă seamănă cu un basm românesc,e ft interesant,mi-ar plăcea să îl citesc.
  Abia aştept partea a doua :)

  • Ana,ai intuit perfect, atmosfera carții seamănă cu aceea din basmele romanesti,îți mulșumesc că m-ai citit.

 3. Multumesc domnule Kim ca ne atrageti atentia noastra catre aceste capodopere! Fragmentul povestit este foarte frumos. Astept cu nerabdare continuarea.

 4. Superb! Multumim mult! O sa merg si eu prin anticariate, sau o sa ma uit mai atenta la carti :D

  • Lorena,am văzut că m-ai întrebat ceva legat de Chuno la rezumatul Dong Yi.Răspunsul este 13. Dacă vrei să mai vb,îţi las id-ul meu de mess aici: ana_ruse.

 5. Chiar primul fragment mi-a adus aminte de ‘Calatorie spre vest’.

 6. imi place ca este vorba despre migratia sufletelor. e ca in basmele populare romanesti si totusi altfel. astept cu nerabdare continuarea. multumesc!

 7. se gaseste la vreo librarie oare?

 8. Foarte frumos fragmentul,tare as vrea sa citesc si eu cartea,o voi cauta prin anticariate poate am noroc,cine stie…si mie imi aminteste de basmele noastre.Multumim!!

 9. multumim pentru”rasfat”. :)

 10. Va mutumesc domnule KIM Vladimir pentru acesta noua minunatie coreana din opera lui Kim Man Cijun. Astept cu nerabdare continuarea.

  • Si eu vă mulțumesc că mă citiți!

 11. multumim, domnule Kim, pentru prezentare. abia astept partea a doua. am dus dorul cronicii literare saptamanile trecute..

  • Dragă Midori, îți mulțumesc în mod special ,că doar tu ai remarcat absența mea și ai dreptate , am aflat după lectura cărții , că și Paralela 45 a editat-o, există și un comentariu despre ea pe Koreafilm,totuși îmi rezerv și eu plăcerea de a scrie despre conținutul ei..

 12. cartea, sub numele Visul involburat al celor noua, poate fi comandata la editura Paralela 45. costa in jur de 15 lei

 13. cartea poate fi gasita si la biblioteca….eu astazi am imprumutat-o…abia astept sa ma apuc de citit diseara

 14. Eu am gasit cartea din intamplare la o librarie in Cluj. Aveau vara trecuta afara expuse carti si mi-a artas atentia coperta. Eu am editia de la Paralela 45, Kim Man Jung, Visul involburat al celor noua. Carte e foarte frumoasa si abordeaza multe teme, iar lumea descria in paginile ei e un adevart paradis.
  Nu stiam ca e primul roman coreean, dar faptul ca am aflat asta ma bucura. Ii adauga si mai mult la valoare.
  Multumesc pentru prezentare.

Leave a Comment