koreafilm

Savoare din Jeonju # 3: Interviu cu dl. John Lee. Partea a II-a

Written by koreafilm. Posted in Han style, Hanshik - Gastronomie, Recenzii Koreafilm

Tagged: ,

4

Published on aprilie 29, 2011 with 36 comentarii

 

KF: Unde ati fost inainte de Romania?

In 2006 am acceptat provocarea de a lucra in Polonia, dupa ce in Coreea lucrasem in restaurante cu specific italian, francez si japonez.Dupa mancarea traditionala coreeana mi am dorit foarte mult sa invat tainele bucatariei din alte tari. Asa am cunoscut, printr-o intamplare, un maestru bucatar francez si am invatat de la el sa gatesc si alte feluri de mancare decat cele coreene. Mi am spus atunci, ca daca voi avea oportunitatea sa lucrez in strainatate o voi face.

Foto credit: Irina Ghenu

In decembrie 2005 am trecut interviurile pentru a lucra la unul din restaurantele de lux din Varsovia, Sushi Teatr. Familia a fost impotriva acestei plecari, si cu multa greutate, dupa aproape 2 luni am reusit sa ii conving…Pe 25 ianuarie 2006 eram in avion spre Varsovia…

Cu toate acestea, visurile mele au fost poate departe de realitate sau poate nu am fost suficient pregatit pentru aceasta realitate…In mai 2008 ma intorceam in Coreea si incepeam sa lucrez la un restaurant japonez de pe un vas de croaziera… Asa am ajuns sa cunosc mai bine mancarea japoneza. In 2010 am lucrat in Shizuoka, iar din mai 2010 in …Romania!

Foto credit: Irina Ghenu

KF: De ce Romania?

Chiar nu eram deloc in cunostinta de cauza…Am dat interviuri pentru Franta, Japonia Anglia si Slovacia..si Romania.Dupa interviuri am facut o evaluare personala..Principalul motiv pentru care am ales Romania este acela ca aici nu exista inca o cultura a gastronomiei coreene.
Faptul ca bucataria coreeana nu este foarte cunoscuta m am gandit ca imi va permite sa explorez aproape nelimitat acest teren, oferindu-mi astfel o oportunitate de a face cunoscuta gastronomia coreeana.

Foto credit: Irina Ghenu

Ca oameni, ne schimbam cu haine noi si lasam hainele vechi, cand vine vara punem hainele de iarna deoparte…
Mancarea la randul ei trebuie sa isi gaseasca noi valente, sa isi gaseasca un nou gust…

KF: Ati incercat mancare romaneasca?

Da, mititei, saramale si mamaliga, dar si ciolan de porc si ciorba de burta…
Daca un strain care incearca prima data mancare traditionala spune ca este delicioasa, ori nu spune adevarul ori ii este teribil de foame! Cand am mancat prima data sarmale, le-am servit impreuna cu ardei iute si kimchi, si mi-au placut! Cat priveste mititei, acestia se pregatesc in mod aproximativ similar cu anumite prepare coreene si astfel mi-au placut de prima data cand am incercat!

KF: Credeti ca exista similitudini intre gusturile/mancarea coreeana si cea romaneasca?

Asa cum spuneam, mititeii se prepara din carne tocata in care se pun diverse condimente, printre care si usturoi, si se pregatesc pe gratar. Este exact modalitatea de preparare a costitelor la gratar. Pentru acestea se prepara un amestec de piper, usturoi, soju si diverse legume, impreuna cu sos de soia (Kanjang). Dupa ce isi lasa gustul se pune pe gratar si se serveste cu frunze de salata, ardei si sos de soia (Dweonjang).
In Coreea se obisnuieste ca indiferent de tipul de carne folosita aceasta sa se serveasca infasurata intr- frunza de salata sau, in orice caz, impreuna cu legume.

Am observat ca in Romania pentru a face mamaliga se foloseste sare pentru a-i da gust, dar in Coreea folosim la porumb zahar deoarece ne place sa mancam porumb fiert cu un gust usor dulce..

KF: Cand spuneti Savoare din Jeonju, la ce va ganditi?

La Kochujang! In Jeonju mancarea este mai picanta decat in alte zone ale Coreei, avand un gust mai plin.
Secretul gustului este dat de Kochujang, datorita modalitatii de preparare a acestei paste de ardei iute.

Uscarea ardeiului iute, prepararea pudrei si condimentarea ei cu diverse mirodenii este procedeul standard, insa in Jeonju printre ingredientele folosite se numara faina de orez, faina, faina de soia, etc. si astfel gustul de kochujang difera…

Ardeiul iute este un ingredient de baza si in functie de cat de bine a fost uscat si preparat, influenteaza gustul pastei de ardei iute.

Mama obisnuia sa pregateasca in fiecare toamna pasta de ardei iute.

Ardeiul iute contine capsaicina care ajuta la prevenirea cancerului de stomac.De asemenea, datorita vitaminelor A, B, c prezente in compozitia sa ajuta sa prevenirea racelilor si ajuta vederea.

Folosirea in exces in poate provoca deranjamente stomacale datorita iritarii mucoasei gastrice si poate slabi ficatul…De aceea este bine sa fim cumpatati!

KF:Care sunt cele mai gustoase feluri de mancare coreene?


Foto credit: Irina Ghenu

Personal imi plac sortimentele picante si pe baza de taitei.

Caracatita innabusita cu legume, mai ales la care se adauga din belsug kongnamul, cu pasta si pudra de ardei iute! Este cel mai iute sortiment pe baza de fructe de mare, pe care nu il poti servi decat daca esti coreean! :)

Caracatita contine taurina, care se stie ca are capacitatea de a revigora organismul..

In ce priveste taiteii, sunt peste 40 de sortimente…

Mie imi plac taitetii gatiti cu un amestec de ceapa, dashima (alge de mare), anchois si usturoi fiert aproximativ 15 minute, dupa care se adauga legume, sare si sos de soia dupa gust, si, la final, taiteii…
Daca serviti impreuna cu kimchi este si mai gustos!

In Coreea, daca va plac taiteii se spune ca veti avea viata lunga!

KF: Multumim pentru interviul acordat si pentru dezvaluirile interesante!

Multumesc si eu!

Traducerea si adaptarea din limba coreeana: Daniela P.

PS: Deoarece duminica 1 Mai, dl Lee isi aniverseaza ziua de nastere dorim sa ii uram cu aceasta ocazie LA MULTI ANI!

생일축하합니다!

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

36 comentarii

There are currently 36 comentarii on Savoare din Jeonju # 3: Interviu cu dl. John Lee. Partea a II-a. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Dl Lee m-a fermecat din primul interviu! Este extrem de sincer si asta apreciez foarte mult! De asemenea imi place mult cum povesteste! Il admir si sper ca voi avea ocazia sa gust felurile gatite de dansul :)

    La multi ani si sper ca va mai ramane prin Roamnia :D!

    • Am uitat sa multumesc mult echipei KoreaFil pentru interviul luat si totodata pt informatiile pretioase :)!
      P.S pozele sunt foarte reusite :)

      • koreafilm

        @Thea: multumim! si multumim Irinei!^^

  2. Am o intrebare care este adresa Restaurantului?

    • koreafilm

      Str. Bargaului, Nr. 13 ( Zona Aviatiei)
      Tel.: (+40) 216 672 119
      Mobil: (+40) 749 272 192
      Website: http://www.koreahouse.ro

      • Multumesc mult Koreuta!! Voiam sa o stiu pentru ca s-ar putea sa merg la Bucuresti si as vrea s atrec si oe acolo!! Multumesc inca o data :)

        • sa* pe**

        • koreafilm

          @Thea: daca vii in Bucuresti sa ne dai de veste, mergem impreuna ;)

  3. Un interviu dulce – acrisor-picant ,deci cu toate ingredientele necesare pentru
    a ne face placere.
    In Ardeal,un asemenea restaurant ar avea cautare , populatia este obisnuita cu
    pasta de ardei picanta in varianta maghiara.
    II dorim domnului Kim mult succes in Romania ,cat mai multi ani pe pamantul nostru.
    Eu as adresa o intrebare : legumele de pe piata romanesca sunt in mai multe variante,
    turcesti ,grecesti ,olandeze,spaniole si putine romanesti…care i se par cele mai apropiate ca gust de cele din Koreea?

    • imi cer scuze,am scis domnul Kim,eram dupa o tura pe la literatura coreeana.

      Domnule Lee,inca o data va doresc succes in afacere si La Multi Ani !

  4. La mulţi ani! Poate ne dă reţetele şi nouă, puţin mai detaliat.
    Mulţumim KF!

    • koreafilm

      @vassylica: incepand cu aceasta saptamana vom oferi cate o reteta recomandata de dl. Lee….speram sa va placa si sa puteti urma instructiunile de preparare ^^Mult succes!

  5. “Da, mititei, saramale si mamaliga, dar si ciolan de porc si ciorba de burta…”
    -ha ha…..Long live our sarmale si mamaliga! :)) Toti strainii le iubesc! :D
    - Saengil chuckhamida, mr. Lee si din toata inima va doresc o afacere infloritoare! :D Mult succes! In curand am de gand sa va vizitez ( Korea House-ul adica ) :))

  6. gata, s-a terminat cu interviul? eu credeam ca o sa aiba mai multe parti :D cam la vreo 5 ma gandeam…

    sarmale cu kimchi :))) ce combinatie de varza! cam prea multa varza!

    ce-mi plac pozele in care rade!^^ si ce rau imi pare ca nu pot veni maine! :|

    La multi ani dlui. Lee, ii doresc sa-si indeplineasca visul de a face gastronomia coreeana cunoscuta romanilor si sa aiba mult succes aici! :)

    sunt de acord cu Anja: n-ar strica deloc un Korea House si un domn Lee (originalul daca se poate!) undeva prin Ardeal, sa spun drept in Cluj! ;;) :D

    • koreafilm

      Ah, Oana cand am vazut comentariu tau saptamana trecuta nici nu am putut raspunde :(
      Pare ca a fost foarte scurt, nu?? Sa stiti ca dl Lee a fost foarte generos cu noi, mai ales ca nu are foarte mult timp la dispozitie…. ^^
      A fost f dragut sa ne impartaseasca aceste ganduri..si am simtit emotia pe care i-au trezit o amintirile despre casa, despre parinti….

  7. As dori sa-i transmit d-lui Lee “La Multi Ani” , si sa reuseasca sa-si indeplineasca visul de a deschide cit mai curand propriul lui restaurant asa cum spunea in prima parte a interviului.

  8. Un interviu condimentat si asezonat cu multiple legume si sosuri asa cum numai ei coreeni stiu sa faca.
    Un sincer LA MULTI ANI! domnului Lee si indeplinirea cat mai multor dorinte.

    • koreafilm

      chiar asa….condimentat cu de toate….:)

  9. multumim pentru interviu… deja imi ploua in gura :))…. La multi ani d-le Lee!

    • koreafilm

      @ramona: nu uita ca totul este fff picant!! :))

  10. f original si sincer dl lee,sper ca visul sau sa se implineasca intr-o zi la noi sau in alta parte a lumii,cind o sa ajung prin Buc sigur ajug si la dl lee la restaurant ,si eu speram ca interviul sa fie mai lung dar e ok si atit e simpatic dl si ca toti coreni arata f tinar ,am si eu o rugaminte la dl lee …vreau si eu o reteta de kimchi adevarata ca am incercat doua si nu vreau sa povestesc ce minuni au iesit de fapt nu stiu ce ar trebui sa iasa ca nu am gustat niciodata ,multumim pt interviu si LA MULTI ANI DL LEE

  11. Foarte volubil si foarte sincer in declaratii domnul Lee! Pe cand un nou restaurant si in Galati?.E mai aproape de peste! hi hi hi!

    • koreafilm

      @Livia: :D …..deocamdata incearca sa invete limba romana….

  12. LA MULŢI ANI DL. LEE!!

    생일 축하합니다!

    ŞI O DEDICAŢIE CU MUZICĂ TRADIŢIONALĂ PT A-I MAI TRECE DORUL DE LOCURILE NATALE

    http://www.youtube.com/watch?v=TuxFfRg1xSU

    • koreafilm

      crib: wow, daca vin toti sa ii ureze personal si sa ii dedice si melodii sigur o sa ii treaca dorul de casa….^^

  13. O poveste orientala spune ca, in desert, un om insetat a sapat o fantana si vazand ca nu gaseste apa nu a avut rabdare sa o termine si a mai sapat inca una si inca una… Si pana la urma a murit insetat.Sper sa nu i se intample asa si d-lui Lee. Sper sa-si afle locul potrivit pt. a gasi ceea ce cauta. Sper sa persevereze mai mult intr-un loc si sa puna in mancare(daca cumva nu o face) pe langa celelalte ingrediente , mai ales, multa dragoste. (Este un film – “Ciocolata cu dragoste”- unde este vorba despre o femeie care facand o arta din prepaparea ciocolatei, nu numai ca-i reuseste afacerea dar aduce si multa bucurie celor din jur). Acesta este cadoul meu de ziua d-voastra d-le Lee. LA MULTI ANI !

    • koreafilm

      @paola: multumim, am transmis mesajele tuturor (traduse) ^^ dlui Lee…a fost emotionat…De fapt, prima data nu a inteles ca sunt pentru el…. :))

  14. La mulţi ani,dl Lee!
    Mulţumim pt interviu,ft interesant.Se pare că bucătăria românească are similitudini cu cea coreeană :)

    • koreafilm

      @Ana: sarmale + kimchi…..:)) de fiecare data spun: “sarmalele…hmm…sunt foarte bune…dar…parca le lipseste ceva…niste kimchi!!! [evident] ” :))

  15. 생일 축하합니다!

    La multi ani d-l.Lee .Visele sa vi se implinesca si sa aveti parte de multe dimineti linistite aici in Romania .

  16. La multi ani !! este zodia taur ca mine :))!!

    • koreafilm

      Va multumim tuturor pentru urari in numele dlui LEe care si a cerut scuze ca nu vorbeste limba romana…. ^^

    • koreafilm

      @Andreea :))) povesteste-ne despre tine… hehe…^^

  17. neata, doar azi am reusit sa imi fac un pic de timp liber, foarte savuros interviul , o exeriata dulce acrisor picant, ma bucur ca a incercat de a explora plaiurile romansesti, multumim frumos pentru interviu.

  18. Asteptam sa se extinda afacerea si in Cluj. :)

  19. respectivul Jon Lee vb rom? :))

Leave a Comment