Jeonju este o zona de referinta din Coreea de Sud, fiind considerata una dintre cele mai importante centre culturale si istorice, faimosa in primul rand pentru gustul traditional autentic al mancarii, cladirile istorice si festivalurile tematice. Este privita, si astazi, ca fiind capitala spirituala a Dinastiei Joseon.
Jeonju este recunoscut pentru ca aduce in modul de prepare a mancarii traditionala ceva din intelepciunea si filozofia Coreei de mult apuse.
Varietarea de mancaruri pe care o poti gusta in restaurantele din aceasta zona este incredibila.
O cina intr-un restaurant din Jeonju, poate fi o experienta inedita, meniurile continand fiecare in jur de 30 de feluri de garnituri specifice. O varietate de ingrediente naturale ce cresc in apropiere, pe camp, pe munte sau in mare, se regasesc in meniurile traditionale. Fructe de mare proaspete ce vin de pe coasta vestica a peninsulei coreene, cereale crescute pe terenurile roditoare din vecinatate, si legume adunate din regiunile muntoase. Toate sunt folosite ca topinguri pentru popularul Jeonju Bibimbap sau ca garnituri pentru mancarurile specifice regiunii.
Aceaste garnituri sunt cunoscute sub numele de Jeonju Table d’hote, si cuprind supe, tocanite, legume calite sau condimentate si fructe de mare macerate.
Bucataria din Jeonju nu este recunoscuta doar pentru excelentele ei garnituri ci si pentru generozitatea sa, datorita cantitatii impresionante de portii servite. Cele 10 arome din Jeonju formeaza o masa delicioasa, iar toate sunt produse local si, in timp, au contribuit la inflorirea gastronomiei in regiune, pastrandu-si totodata savoarea trecutului, regasita in excelenta gustului si a serviciilor, greu de egalat in alta parte.
Bibimbap este una dintre cele mai apreciate si populare mancaruri inca din era Chosun.
Acum, bibimbap este printre cele mai cunoscute mancaruri coreene la nivel international, gustul special si varietatea ingredientelor facandu-l preferatul strainilor. Este o intreaga masa, o combinatie intre orez, soia incoltita, oua si aproximativ 30 de feluri de legume, ce ofera un echilibru intre proteine, vitamine, minerale, carbohidrati si grasimi.
Soia incoltita “Kongnamul” produsa in Jeonju este recunoscuta ca fiind cea mai buna din Coreea, datorita solului ideal cresterii ei. Inregistrari istorice arata ca in timpul dinastiilor Chosun si Goryo oamenii foloseau Kongnamul pentru a potoli foamea.
In 1910 sunt descoperite retete detaliate de Kongnamul in inregistrari ce isi au originea in Jeonju. Traditionalul Jeonju Kongnamul Gukbap este o supa de soia incoltita amestecata cu orez fiert, ce este foarte populara printre bautorii de alcool tare, textura sa fina facand-o alimentul ideal pentru mahmureli. Datorita pretului foarte scazut este prezent si pe mesele celor saraci.
Ar fi pacat sa mananci Kongnamul Gukbap fara un pahar de Moju alaturi. Moju este o bautura pretuita de pasionatii de alcool, ce se prepara cu Makgeoli si careia i se adauga diferite plante medicinale cum ar fi ghimbir, scortisoara, ginseng, si multe altele, plus putin zahar. Serveste ca leac de mahmureala.
Makgeolli este al treilea cel mai cunoscut produs specific din Jeonju, dupa Bibimbap si Kongnamul. In Jeonju este situat si primul si cel mai cunoscut oras Makgeolli. Cele mai multe restaurante Makgeolli sunt localizate aici, asa ca poti alege oricare dintre ele si poti fi sigur ca vei avea parte de mancare excelenta si servicii pe masura.
Baekban este numele a ceea ce un locuitor obisnuit al Jeonju manca in vechime, servirea orezului si a multimii variate de garnituri. Baekban este vesiunea “facuta in casa” a Jeonju Table d’hote. Multe restaurante din Jeonju sunt specializate in Baekban, traditia pastrandu-se peste ani.
Sperand ca aceasta prezentare v-a deschis apetitul pentru a degusta seria de vineri “Savoare din Jeonju”, va asteptam saptamana viitoare, cand veti putea citi un amplu interviu cu dl Lee, originar chiar din acest paradis gastronomic coreean.
15/04/2011 la 2:22 pm
Super :)… eu sunt innebunita dupa bucataria Coreeana
15/04/2011 la 2:25 pm
@Vali: sa vedeti cand vor veni retetele ……
15/04/2011 la 2:47 pm
Felicitari pentru recenzie !
Cu adevarat aceasta prezentare ne-a deschis apetitul si curiozitatea de a gusta ceva veritabil din mancarurile coreene!Desi aici s-au mai prezentat retete,eu personal
nu ma pot apuca fara a avea toate ingredientele , ca la carte ,…asa ca as prefera ca sa dau o tura pe la restaurantul Dlui Lee !
Kfilm,nu ati putea sa ne dati adresa ???Mai avem drum prin Bucuresti…!
15/04/2011 la 4:24 pm
Multumim Anja!^^
Sigur, putem sa va lasam un nr de telefon pentru a fi siguri ca gasiti pe stoc ce aveti nevoie :)
Bargaului 13
Zona: Aviatiei
Telefon: (+40) 216 672 119
Mobil: (+40) 749 272 192
Website: http://www.koreahouse.ro
15/04/2011 la 4:38 pm
multumesc mult!!!!!!
15/04/2011 la 4:39 pm
Cu multa placere Anja! :) din cate stim noi, kimchi se poate comanda gata facut ;)
15/04/2011 la 2:52 pm
foarte misto
15/04/2011 la 4:07 pm
foarte foarte interesant! multumim mult KF!! abia asteptam retele
Titlul mi se pare genial :X:X
15/04/2011 la 4:20 pm
Foarte interesant dar eu un antitalent culinar nu voi avea curajul sa incerc,
insa as vrea sa existe un loc unde sa ma pot duce sa mananc asa ceva
15/04/2011 la 4:25 pm
:)) nu se pricepe oricine, ce-i drept :D
15/04/2011 la 4:22 pm
Si ar fi minunat daca locul acela ar arata ca in fotografie
15/04/2011 la 4:43 pm
ar fi de vis sa avem un Hanok la Bucuresti…..:)
15/04/2011 la 5:21 pm
Whooaa…pana sa citesc despre cum se prepara si ingrediente, mie mi fuge privirea dupa acele mii de boluri micute, superbe,colorate…Ahh…vreau si eu asemenea veselaa! :(
- abia astept retelele, mai ales cele vegetariene ! :))
16/04/2011 la 7:48 am
eu cred ca retele coreene te ajuta lejer sa fii vegetarian. ciuperti in loc de carne.. mai puntin cand e vorba de 갈비 sau 불고기, si altele. :)
15/04/2011 la 6:09 pm
Andra,mulţumim pt introducere :)
Aşteptăm reţetele cu interes.
15/04/2011 la 10:13 pm
Cu placere!:)
Si eu abia astept sa iau cursuri de gastronomie de la un maestru!
15/04/2011 la 6:46 pm
30 de garnituri…nu ai cum sa nu te saturi!Numai cand vezi cum arata incepe sa-ti ploua in gura.Cei cu un apetit bogat cred ca ar fi mai mult decat fericiti sa poata degusta aceste mancaruri.
Eu una as vrea mult sa incerc preparatele din legume. :)
15/04/2011 la 9:44 pm
Coreenii sunt adevarati “cordon bleu” !!!
Dar sunt si magazine cu marfa importata din Coreea in zona Aurel Vlaicu, Bucuresti.
Eu am fost acolo si totul este ieftin si….foarte bun!
16/04/2011 la 7:50 am
ce noroc ca esti din Bucuresti .. eu la mine nu gasesc mai nimic :(
15/04/2011 la 11:51 pm
yummy yummy! articolele astea o sa ne lase gura apa! ^^
16/04/2011 la 3:44 pm
f interesant andra ,abia astept retetele ,poate o sa incerc sa le fac si eu
17/04/2011 la 1:13 am
ce bine arata si ce colorit frumos au. interesant. asteptam urmarea…..
17/04/2011 la 12:16 pm
Ce bine arata totul,ba chiar simt si aromele imbietoare,stati sa steg tastatura ca s-a udat,abia astept aceste retete miraculoase,poate ceva usurel de pregatit pentru Pasti? Cu siguranta am sa prepar cate ceva si am sa va povestesc!
18/04/2011 la 12:38 pm
Foarte interesant articolul. Chiar daca nu iti este foame , modul de prezentare, culorile diferitelor preparate te imbie sa gusti !! Totul arata foarte bine…. cred ca si gustul este pe masura !!! Astept cu nerabdare retetele…. trebuie sa incerc !!!
27/04/2011 la 10:18 am
Bucataria coreeana m-a fascinat de la primul contact (Jang Geum bineinteles) si ma fascinaza inca, desi am incercat cateva retete. Sper sa pot aprofunda cunostintele mele in gastronomia coreeana (Jeonju). Multumesc pentru introducerea facuta.
20/06/2011 la 5:19 pm
Sunt foarte interesata de aceste retete. Le citesc pe toate cu mare interes si acum ca am terminat cu examenele o sa caut ingredientele specifice si ma apuc de gatit.
Kamsahamnida!