Regatul Shilla: Regele Sinmun

Written by biancamishil. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on aprilie 22, 2011 with 7 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

Sinmun (r. 681 – 692) a fost al 31-lea rege al statului Silla, un regat situat in sud-vestul Peninsulei Coreene. El a fost fiul cel mare al regelui unificator al Peninsulei, Munmu, si al Reginei Ja-eui. Domnia Regelui Sinmun poate fi caracterizata prin incercarile sale de a consolida autoritatea regala si de a reorganiza conducerea noului stat extins Silla.
Sinmun a fost numit Print Mostenitor de catre Regele Munmu in anul 665. Regele Munmu a condus statul Silla timp de douazeci de ani. In anul 681, el s-a imbolnavit grav. Pe patul de moarte, Regele a abdicat in favoarea fiului sau, Printul Sinmun. Inainte de a muri, Regele a spus: “O tara trebuie sa fie condusa de un rege intotdeauna. Las printului coroana mea, inainte de a muri…”. Munmu a inceput constructia Templului Gameunsa, situat in apropierea Marii de Est, pentru a fi sigur ca Buddha va apara regatul impotriva piratilor. Sinmun a finalizat constructia acestuia, dedicandu-l tatalui sau. Din Gameunsa nu a mai ramas aproape nimic, cu exceptia a doua pagode din piatra. Pagodele, inalte de 13.4 m, au fost desemnate Comori Nationale Nr. 112.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Legende
Inainte de a muri, Regele Munmu i-a spus fiului sau: “Incinereaza ramasitele mele si imprastie cenusa mea in mare, acolo unde traiesc balenele. Eu ma voi transforma in dragon si imi voi proteja tara, impiedicand invaziile straine.” Regele Sinmun i-a indeplinit dorinta tatalui sau, imprastiindu-i cenusa peste Daewangam (Stanca Marelui Rege), o insulita mica stancoasa de o suta de metri. Mai mult decat atat, Regele Sinmun a construit Templul Gomun (Templul Binecuvantarii Apreciate), pe care l-a dedicat tatalui sau; a construit o cale navigabila pentru dragonul marii, ca sa vina pe uscat; si a mai construit un pavilion, Pavilionul Eegun, cu vedere la insulita, astfel incat regii viitori sa aduca omagiile lor Marelui Rege Munmu.

Image and video hosting by TinyPic
Daewangam, mormantul Regelui Munmu

In alta legenda, Regele Munmu si faimosul General Kim Yushin au aparut in visul Regelui Sinmun si i-au spus: “Cerurile si pamantul vor fi calmate decat daca se va sufla intr-un fluier din bambus”. Regele Sinmun s-a trezit din vis si l-a chemat pe Monposikjuk, un om care canta la un flaut din bambus. Se spune ca suflarea in flautul din bambus a invocat spiritul Regelui Munmu si al Generalului Kim Yushin. Spiritele lor imping inapoi trupele inamice, vindeca bolile, aduc ploaia in timpul secetei si opresc ploaia in timpul inundatiilor.

Domnia
Regele Sinmun a urcat pe tron imediat dupa unificarea statului Silla, in anul 681.
In vara anului 681, nu la mult timp dupa ce Sinmun a devenit rege, o revolta a izbucnit impotriva autoritatii regale. A fost numita “Revolta lui Kim Heumdol”, dupa numele liderului acesteia, un oficial de rang inalt din Silla. Cauzele revoltei lui Kim sunt inca contestate. Kim Heumdol a fost socrul Regelui Sinmun, care s-a casatorit cu fiica sa. Factori importanti care au condus la izbucnirea acestei revolte se pare ca au fost esecul fiicei sale de a produce un mostenitor de sex masculin, distrugerea ulterioara a favorurilor lui Kim si influenta curtii. Alti cercetatori vad in aceasta revolta o provocare mult mai serioasa din partea liderilor militari care, in urma incheierii cu succes a razboaielor de unificare, au dorit o influenta mai mare la curte si un rang mai inalt. Insa altii vad in aceasta revolta o sursa de nemultumire a aristocratilor, cum ar fi influenta in crestere a functionarilor non-aristocratici, care au fost tot mai mult folositi pentru posturile din guvern. In orice caz, revolta de la 681 a fost inabusita, iar conducatorul lor, Kim Heumdol, impreuna cu toti cei implicati au fost executati.

Consolidarea Autoritatii Regale
In anul 689, Regele Sinmun a emis un edict regal prin care a eliminat sistemul de salarizare oficial, numit “nogeup” sau “bursa satului”, unde, in loc de salarii oficiale, se alocau bucati de teren, dorind sa intareasca astfel autoritatea centrala. In loc de “nogeup”, Sinmun a instituit un sistem in cadrul caruia oficialilor li s-au atribuit doar “teren de birou” (jikjeon), de la care li s-a permis sa procure numai impozitele pe cereale. Acest lucru a fost in mod clar menit sa rupa baza de putere funciara a functionarilor aristocratici.

In timp insa, aceasta initiativa regala s-a dovedit a fi ineficienta impotriva unei aristocratii unite in hotararea de a proteja resursele puterii sale. In cele din urma (desi nu in timpul Regelui Sinmun), vechiul sistem a fost reinviat.
Conform Samguk Sagi, in anul 689, Regele Sinmun a incercat sa mute capitala Regatului Silla, de la Gyeongju la Dalgubeol (in prezent Daegu). Nu se ofera nicio precizare cu privire la motivele pentru care nu a reusit, desi se presupune ca regele a intalnit opozitia rigida a aristocratilor din capitala.
In timpul domniei Regelui Sinmun, teritoriul Sillei s-a reorganizat, iar guvernul s-a extins. Au fost stabilite mai multe departamente noi si pentru prima data a fost organizat un sistem de noua provincii nationale (o organizatie care facea apel la cele noua provincii din China, in timpul domniei Regelui Yu, legendarul fondator al dinastiei Xia). Au fost infiintate si o serie de “capitale secundare”.
In 682, Sinmun a stabilit, de asemenea, Gukhak, sau Academia Nationala, dedicata formarii oficialilor confucianisti. El a trimis, ulterior, o delegatie in China, la Imparateasa Wu din Dinastia Tang, prin care solicita copii ale Cartilor de Ritualuri si ale altor carti clasice.
Regele Sinmun a murit in anul 692. A fost succedat de fiul sau cel mai mare, Regele Hyoso.
Image and video hosting by TinyPic
Poarta de intrare spre locul unde este inmormantat Regele Sinmun

Image and video hosting by TinyPic
Mormantul Regelui Sinmun

Image and video hosting by TinyPic

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

7 comentarii

There are currently 7 comentarii on Regatul Shilla: Regele Sinmun. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. cum scrii recenzii atat de lungi? mie nu imi ajunge spatiul
    oricum ai scris frumos, dar parca ai copiat de pe internet, nui nimic, e ffff interesant

  2. Foarte interesant!!! se pare ca iti place sa ne dai lectii de istorie! In penultima poza mormantul nu seamana cu cel al reginei Seon Deok?parca asa imi amintesc ca arata si al ei (sau putin mai inalt).Oricum imi place asa ca ai un VOT de la mine:^_^

  3. @laura: daca recenzia est mai lunga si nu te incadrezi in limita de 2000 de caractere o poti trimite in mai multe parti pe care le numerotezi,iar KF le va posta intr-o singura recenzie.Cel putin asa am facut eu pana acum.

    • inainte se putea trimite continuarea si pe mail dar acum nu stiu daca mai e valabila metoda asta

  4. Laura chiar daca ar fi copiat de pe internet tot este o munca,cati dintre noi au timpul necesar pentru a face cautari?Frumoasa si interesanta lectie de istorie!

  5. Recenzia e foarte interesanta si ampla!mormantul imi aduce si mie aminte de cel al reginei Seondeok,si legendele sunt foarte interesante,multumim pentru lectia de istorie!!vot!

  6. Recunosc ca legendele m-au captat in principal si poza coroanei de la inceputul recenziei (dar am citit-o integral, sa stii) Foarte tare! Bianca, ma bucur ca ne scolesti :)) cu asemenea lectii de istorie! Vot si aici!

Leave a Comment