Regatul Shilla: Regele Munmu

Written by biancamishil. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on aprilie 18, 2011 with 4 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

Munmu (sau Moonmu) (a domnit intre anii 661 – 681) a fost al 30-lea rege al statului coreean Silla. El este de obicei considerat a fi primul domnitor al perioadei de unificare a Sillei. Munmu a fost fiul Regelui Muyeol si al sotiei acestuia, Regina Munmyeong, sora mai mica a Generalului Kim Yushin. Sub domnia tatalui sau, el a detinut functia de pajinchan (responsabil pentru afacerile maritime) si a jucat un rol foarte important in dezvoltarea unor legaturi diplomatice ale Regatului Silla cu Dinastia Tang din China. El a fost nascut ca Printul Beommin. Si-a luat numele “Munmu” atunci cand i-a succedat tatalui sau la tron.
Unificarea Celor Trei Regate
Image and video hosting by TinyPic
Regele Munmu a urcat pe tron in mijlocul unui conflict cu regatele vecine, Baekje si Goguryeo, dupa ce Generalul Gyebaek si armata statului Baekje au fost invinsi la Sabi de Generalul Kim Yushin, in anul 660. In cadrul acestor lupte, statul Silla a fost puternic ajutat de Dinastia Tang.
Primii ani ai domniei sale au fost petrecuti incercand sa invinga Goguryeo, in urma unei incercari nereusite in anul 661. In cele din urma, in 667, Regele Munmu a ordonat un alt atac, care a condus, in 668, la infrangerea Regatului Goguryeo. Regele Munmu a fost primul domnitor care a unificat complet Peninsula Coreeana.

Razboiul cu Dinastia Tang
Image and video hosting by TinyPic
Regele Munmu a dorit sa elibereze tara sa de sub dominatia Dinastiei Tang. Dupa caderea statului Goguryeo, chinezii au creat “Protectoratul General pentru Linistea Estica” si au incercat sa plaseze intreaga Peninsula Coreeana, inclusiv Silla, sub conducerea lor. Pentru a preveni acest lucru, Regele Munmu a falsificat o alianta cu liderii rezistentei din Goguryeo, cum ar fi Geom Mojam si Anseung, si a lansat un atac frontal asupra fortelor care ocupasera fostul teritoriu al Regatului Baekje. Lupta a inceput in anul 670.
In 674, Dinastia Tang si fostul sau aliat, Silla, au luptat constant, Regele Munmu preluand o mare parte din teritoriul fostelor tari Baekje si Goguryeo de la Tang si promovand rezistenta impotriva Dinastiei.
In 675, Li Jinxing a ajuns pe teritoriul Regatului Silla cu Armata Mohe, care era supusa Dinastiei Tang. Cu toate acestea, fortele Tang au fost invinse de catre armata statului Silla la Cetatea Maeso (sursele Tang sustin ca armata chineza a castigat aceasta batalie si multe alte lupte in fata Sillei).
Imparatul Gaozong a ordonat retragerea armatelor Tang din Peninsula Coreeana si a mutat “Protectoratul General pentru Linistea Estica” la Liaodong, permitand Regatului Silla sa excluda fortele Tang din Peninsula si sa unifice parti ale Peninsulei la sud de raul Taedong. Aceasta victorie, precum si mentinerea independentei Regatului Silla, este considerata, in general, ca un moment critic din istoria coreeana

Dupa Razboaiele de Unificare
Munmu a domnit peste Regatul Silla Unificat timp de douazeci de ani. In anul 681, el s-a imbolnavit grav. Pe patul de moarte, Regele a abdicat in favoarea fiului sau, Printul Sinmun. Inainte de a muri, Regele a spus: “O tara trebuie sa fie condusa de un rege mereu. Las printului coroana mea, inainte sa mor. Incinerati ramasitele mele si imprastiati cenusa mea in mare, acolo unde traiesc balenele. Eu voi deveni un dragon si voi ajuta tara mea, impiedicand invaziile straine.”. Fiul sau, viitorul Rege Sinmun i-a indeplinit ultima dorinta, iar cenusa sa a fost imprastiata peste Daewangam (Stanca Marelui Rege), o insulita mica stancoasa de o suta de metri. Mai mult decat atat, Regele Sinmun a construit Templul Gomun (Templul Binecuvantarii Apreciate), pe care l-a dedicat tatalui sau; a construit o cale navigabila pentru dragonul marii, ca sa vina pe uscat; si a mai construit un pavilion, Pavilionul Eegun, cu vedere la insulita, astfel incat regii viitori sa aduca omagiile lor Marelui Rege Munmu.
Intr-un vis al Regelui Sinmun, Regele Munmu si faimosul General Kim Yushin au aparut si i-au spus: “Cerurile si pamantul vor fi calmate decat daca se va sufla intr-un fluier din bambus”. Regele Sinmun s-a trezit din vis si l-a chemat pe Monposikjuk, un om care canta la un flaut din bambus. Se spune ca suflarea in flautul din bambus a invocat spiritele Regelui Munmu si al Generalului Kim Yushin. Spiritele lor imping inapoi trupele inamice, vindeca bolile, aduc ploaia in timpul secetei si opresc ploaia in timpul inundatiilor.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Mormantul submarin al Regelui Munmu
In onoarea regelui, o nava distrugatoare din clasa Chungmugong Yi Sun-sin a fost denumita ROKS Munmu the Great (Munmu cel Mare) (DDH – 976).
Image and video hosting by TinyPic

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

4 comentarii

There are currently 4 comentarii on Regatul Shilla: Regele Munmu. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Felicitări Bianca :)
  Altă navă poartă numele generalului Choi Yeong al regatului Goryeo.

 2. super recenzia si pozele! felicitari pentru stradaniile tale!
  voot!

  recenzia ta despre printesa deokhye m-a facut sa caut mai multe lucruri despe aceasta, multumesc!

 3. Ft frumos,Bianca!!!
  Ne ai prezentat o mica parte din minunata istorie a Coreei…mai ales a Sillei!!!
  Acest rege chiar a fost curajos si a infrant regatul Goguryeo creat de neinfricatul JUMONG!!!Chiat interesanta recenzie…ooo si ne ai reamintit de dragul nostru KIM YU SHIN!Pozele sunt ft frumoase mai ales ultimele!
  Stiti…faza cu cenusa imi readuce aminte de Haemosu ale carui ramasite au fost aruncate de pe o stanca pentru a veghea asupra regatului si a celor dragi lui!
  Felicitari!

 4. O recenzie pe care o voi reciti la ore mai potrivite…O prima impresie placuta este ca ne reamintesti personaje indragite de noi in filmele coreene.Vot !

Leave a Comment