Printesa Yi Bangja

Written by biancamishil. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: , , , ,

Published on aprilie 09, 2011 with 4 comentarii

Image and video hosting by TinyPic
Yi Bangja, Printesa Mostenitoare Uimin din Coreea (sau Euimin, japoneza: Masako) (4 noiembrie 1901- 30 aprilie 1989) a fost consoarta Printului Mostenitor Euimin. In cazul in care Coreea nu ar fi fost anexata Imperiului Japonez in 1910, Printesa si sotul sau ar fi devenit imparati ai Imperiului Coreean.
Image and video hosting by TinyPic

Nasterea
Printesa Masako Nashimoto a fost prima fiica a unui aristocrat japonez, Printul Nashimoto Morimasa, al saptelea fiu al Printului Kuni Asahiko, si a sotiei acestuia, Printesa Itsuko, fiica marchizului Naohiro Nabeshima. Ea era verisoara primara cu Imparateasa Kojun a Japoniei, sotia Imparatului Showa si mama Imparatului Akihito si a Printesei Setsuko, sotia Printului Yi Geon. Din partea mamei sale, Masako se inrudea cu Printesa Setsuko (verisoara primara), sotia Printului Chichibu, fratele mai mic al Imparatului Hirohito.
Image and video hosting by TinyPic

Casatoria
Printesa Masako a fost una dintre pretendentele Printului Mostenitor al Japoniei, viitorul Imparat Hirohito. Alte candidate au fost Printesa Kuni Nagako (care a devenit viitoarea Imparateasa Kojun), si aristocrata Tokiko Ichijo. Posibilitatea infertilitatii si influenta politica slaba a familiei sale au fost printre principalele motivele pentru care ea a fost scoasa de pe lista candidatelor. Cu toate acestea, Printesa Masako a fost aleasa sa se casatoreasca cu Printul Mostenitor Euimin din Coreea de catre guvernul japonez, sub pretextul ca aceasta va merge sa studieze in strainatate, in anul 1916.
Nunta a avut loc la data de 28 aprilie 1920, la Palatul Regelui Coreean, in Tokyo. Printesa Masako era inca studenta la Scoala de fete “Departamentul Nobililor Gakushuin”, iar noul sau titlu a devenit “Alteta Sa Regala Bangja, Printesa Mostenitoare Euimin”.
Image and video hosting by TinyPic
Printesa Bangja si sotul sau, Printul Euimin

In ciuda unui diagnostic nefavorabil fertilitatii sale, Printesa a nascut un fiu, Printul Jin,la 18 august 1921.Cu toate acestea, Printul Jin a murit in circumstante suspecte, in momentul in care ea a vizitat Coreea impreuna cu sotul sau, la 11 mai 1922.
Image and video hosting by TinyPic
Printul Yi Jin

La data de 24 aprilie 1926, Printesa Mostenitoare Bangja a primit titlul oficial “Maiestatea Sa Regina Lee”, atunci cand Imparatul Sunjong, fratele mai mare al Printului Euimin, a murit. Conform Tratatului Anexarii Japonia-Coreea, titlul regal coreean a fost retrogradat, de la “Imparat” la “Rege”, astfel incat Printul Mostenitor Euimin nu a fost niciodata incoronat oficial ca rege; prin urmare, Printesa Masako a continuat sa fie “Bangja, Printesa Mostenitoare Euimin”. La 29 decembrie 1931, ea l-a nascut pe cel de-al doilea fiu, Printul Gu.
Image and video hosting by TinyPic
Cuplul imperial alaturi de fiul lor, micul print Jin

Viata ca ultima Printesa Mostenitoare din Coreea
Image and video hosting by TinyPic
Printul Lee Eun si Printesa Bangja

La sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, toate titlurile regale si aristocratice au fost desfiintate de autoritatile de ocupatie americana. Presedintele Republicii Coreene Rhee Syng-man l-a impiedicat pe Print sa se intoarca in tara de frica popularitatii acestuia, astfel incat cuplul regal a trait in saracie alaturi de locuitorii coreeni din Japonia. In noiembrie 1963, Printesa Mostenitoare Bangja si familia sa s-au intors in Coreea, la invitatia Presedintelui Park Chung-hee. Lor li s-a permis sa traiasca la Palatul Changdeok din centrul orasului Seul. Cu toate acestea, Printul Euimin era deja inconstient datorita unei tromboze cerebrale. El a fost dus de urgenta la Spitalul Sungmo din Seul, unde a ramas imobilizat la pat pentru tot restul vietii sale.
Ulterior, Printesa Bangja si-a dedicat viata educatiei mentale si fizice a persoanelor cu handicap. Succesiv, ea a devenit presedinte al diferitelor comitete, inclusiv Comitetul Comemorativ al Printului Mostenitor Euimin, si Myeonghwi-won, un azil pentru persoanele surdo-mute si pentru pacientii care sufera de paralizie infantila, si a fondat Scoala Jahye si Scoala Myeonghye, ajutand astfel persoanele cu handicap sa se adapteze social. Printesa Bangja a fost foarte iubita si a primit denumirea de “mama handicapatilor din Coreea”, si, in ciuda sentimentelor anti-japoneze din Coreea, ea a fost o femeie foarte respectata in Coreea.
Unii membri ai familiei Nashimoto, rudele sale, au vizitat Seul-ul in octombrie 2008, pentru a-si arata respectul fata de Printesa. Ei au continuat sprijinirea fundatiilor de caritate pentru a ajuta oamenii, chiar si dupa moartea Printesei in anul 1989.
Image and video hosting by TinyPic
Familia Yi

Moartea
Printesa Mostenitoare Bangja a murit la data de 30 aprilie 1989, la varsta de 87 de ani, la Sala Nakseon, Palatul Changdeok, din cauza cancerului. La inmormantarea sa a participat si cuplul regal japonez, Printul si Printesa Mikasa. Printesa Bangja a fost ingropata alaturi de sotul ei, Printul Mostenitor Euimin, la Hongyureung, Namyangju, in apropiere de Seul.
Image and video hosting by TinyPic

Copii:
1. Printul Yi Jin (18 august 1921- 11 mai 1922). A fost otravit in timpul unei vizite in Coreea. Inmormantarea sa a avut loc la data de 17 mai 1922, fiind ingropat in Coreea.
2. Printul Yi Gu (29 decembrie 1931- 16 iulie 2005). Printul Gu a devenit cel de-al 29-lea conducator al Casei Imperiale Coreene, la moartea tatalui sau.

Titluri:
1. Inaltimea Sa Imperiala Printesa Masako de Nashimoto (1901- 1920)
2. Alteta Sa Imperiala Bangja, Printesa Mostenitoare Uimin din Coreea (1920- 1989)
3. Maiestatea Sa Regina Lee din Coreea (1926- 1945)

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

4 comentarii

There are currently 4 comentarii on Printesa Yi Bangja. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Oana Cristolţean [KF]

  americanii si rhee syngman si-au permis prea multe… din toate recenziile scrise de tine, imi dau seama ca familia regala a avut de suferit foarte mult de pe urma colonizarii japoneze dar si a capitalismului din Sud.

  felicitari pentru recenzie! :)

 2. din cate citesc aici se pare ca printesa Bangja a avut un suflet nobil! macar a reusit sa ajute putin oamenii simpli!

 3. Cât de dureroasă e această poveste de viaţă…

  Destinul acestor prinţese, deşi avem impresia eronată că ar trebui să fie ca-n poveşti, e o lungă suferinţă. Cred că multe astfel de tinere fete, din familii nobile, forţate să-şi părăsească ţara şi să se căsătorească din cauza unor interese politice, apoi implicate fără voie în lupte interne, cu familia chinuită şi – în acest caz – cu un copil omorât, şi-ar fi dorit să fie oameni obişnuiţi.

  Nu ştiam istoria ultimilor descendenţi ai casei regale coreene şi chiar mă întrebam uneori dacă mai sunt descendenţi.

  Ce ştii despre prinţul Gu?

  Multe voturi, le meriţi din plin.

 4. Multumesc foarte mult pentru voturi!
  Vassylica, pe Printul Gu l-am prezentat aici http://koreafilm.ro/blog/2011/04/printul-gu-1-64461/

Leave a Comment