Pe urmele unui Hur Jun contemporan

Written by vassylica. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged:

Published on aprilie 07, 2011 with 19 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

A fost o altă legendă, o altă poveste, o altă istorie fascinantă a orientului: Hur Jun. E rară povestea sa. Îţi dă de gândit…Apoi, ne grăbim să credem: da, aşa era în trecut, nu mai e valabil în zilele noastre. Toate acestea sunt poveşti. Cine s-ar mai sacrifica astăzi în numele Binelui, al Ştiinţei, al Vindecării, al Milei şi al Dăruirii totale pentru aproapele său? E doar un film ce sigur, ne-a plăcut, ba chiar unii dintre noi am vărsat câteva lacrimi, dar viaţa e dură iar timpul înseamnă bani. Nu mai avem leacurile de odinioară. Acum totul costă, nu? Nu mai avem răgaz pentru o faptă bună, aşa pe gratis. Iar de vindecat pe degeaba nici nu se pune problema, doar suntem în secolul XXI.
Image and video hosting by TinyPic
Şi totuşi, am aflat că se poate şi altfel. Eram interesată iarna trecută să învăţ acupunctura. Serialul Hur Jun nu era încă încheiat la TVR1 iar eu căutam de zor, pe internet, un mod de a-mi realiza noua pasiune. Coincidenţa face că am găsit chiar aici, în Iaşi, un loc unde se organizau cursuri de acupunctură Su-Jok (su –mână, jok – picior). Ulterior am aflat că era o treaptă avansată a acupuncturii clasice, o microacupunctură, iniţiată şi promovată de – surpriză- un coreean, profesorul Park Jae Woo. Începând cursurile cu o doamă doctor, unul din discipolii profesorului, am aflat povestea lui impresionantă.

În fiecare zi ne povestea lucruri noi despre el, fiind cineva care l-a cunoscut personal şi, alături de alţi discipoli de pe toate continentele lumii, a ales să trăiască pentru a-i duce cunoştinţele mai departe şi a-i învăţa şi pe alţii ceea ce descoperise profesorul cu atâta trudă.

Nu voi detalia aici teoria lui despre acupunctură, despre moxibustie sau alte metode de tratament, nici interminabila listă a cărţilor publicate, a înaltelor distincţii academice primite în întreaga lume, a tuturor academiilor înfiinţate în atâte ţări şi a miilor sau poate zecilor de mii de adepţi. Toate acestea pot fi găsite cu o simplă căutare pe google. Ce vreau să spun este că, discutând despre el, am aflat că, de câte ori venea la Iaşi, era găsit de gazdele lui mereu nedormit, nemâncat, epuizat la maxim. De ce? Pentru că profesorul scria neîncetat. Şi noaptea scria, scria, scria… Avea o singură frică: că nu va avea suficient timp să împărtăşească lumii rodul muncii lui. Descoperise trepte înalte de vindecare. Erau prezentate gradat stadiile de îmbolnăvire umană. Începea totul cu afectarea minţii, tulburarea sufletului şi, treptat, se îmbolnăvea trupul. Cei care au citi despre aparatele şi sistemele corpului uman trebuie să ştie ce afirma profesorul: sistemul energetic este cel mai important sistem al corpului.
Greu de crezut, nu-i aşa? Noi suntem obişnuiţi cu date exacte, cu pastile care, o dată înghiţite, dau nişte reacţii chimice şi, Hocus-Pocus, ne-am făcut sănătoşi.
Despre sistemul energetic ştiau chinezii acum multe mii de ani, deşi nu aveau microscop electronic ca să vadă că – în celulă – mitocondria produce energie.
Profesorul Park a reauşit să îmbine realizările neexplicate ale medicinii tradiţionale chineze cu explicaţiile ştiinţifice ale medicinii noastre, alopate.
Image and video hosting by TinyPic
O cursantă, colegă de Su-Jok cu mine, povestea că l-ar fi audiat la o prelegere ţinută la Universitatea Al.I.Cuza din Iaşi. Efectul asupra auditoriului a fost maxim. Am întrebat, fireşte, când mai vine în Iaşi. Eram dornică să-l ascult şi eu. Răspunsul însă m-a dezarmat: în urma totalei dăruiri, a lucrului neîncetat, a drumurilor lungi prin lume pentru a susţine cursurile mult aşteptate, Profesorul Park Jae Woo a trecut la cele veşnice pe 25 martie 2010. Printre ultimele sale teorii, se numără Smile Therapy – Meditaţia Zâmbetului. Da, putem să ne vindecăm mai bine zâmbind, având încredere, gândind frumos, împăcându-ne cu noi şi cu cei din jurul nostru. Deşi acest lucru era ştiut iar morala creştină în afirmă de două mii de ani, profesorul l-a demonstrat ştiinţific. E greu să zâmbim în zilele noastre, nu-i aşa? Dar copiii de ce pot râde, de ce se pot bucura? De ce se pot înveseli cu un simplu joc improvizat din nimic? Ce au ei şi noi am pierdut definitiv?

Nu am continuat cu următoarele etape ale studiului Su-Jok. Ni s-a spus că toate cursurile, după programa de studiu, însumează o perioada lungă, cam cinci ani. Motivul este că l-a noi, acupunctura Su-Jok, nu este recunoscută ca specialitate medicală. Nu mă pricep la legi şi ordonanţe de guvern şi nu înţeleg de ce în alte ţări e altfel. Aici doar acupunctura chineză este recunoscută şi, din păcate pentru mine, se studiază doar în Bucureşti. Sunt trei module de aprox. o lună fiecare cu studiu şi practică zilnică. Poate, într-o zi voi reuşi să îmi îndeplinesc şi visul acesta. .

Image and video hosting by TinyPic

Nu e ca pe vremea legendarului Hur Jun, să te ia un maestru pe lângă el şi să îţi împărtăşească din experienţa sa, în speranţa că arta lui nu moare ci se transmite mai departe din generaţie în generaţie. La noi informaţia costă.

În urma profesorului Park am înţeles că au rămas, să-i ducă menirea mai departe, doi fii – unul studiază medicina alopată iar celălalt medicina chineză, alături de familia uriaşă de discipoli.

Printre ei rămâne şi centrul din Iaşi, unde, alături de fotografia îndoliată a profesorului, zâmbeşte în permanenţă o floare.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

19 comentarii

There are currently 19 comentarii on Pe urmele unui Hur Jun contemporan. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Felicitări Vassylica! E superbă!

 2. Vassylica, felicitarii pentru aceasta minunata recenzie, dar tot coreeni ne dau aceste minunate exemple de viata care acum chiar ca par incredibile, inca o data felicitari.

 3. Felicitări Vasy :)
  O poveste foarte frumoasă.

 4. Lovely One Jumong, Florimama, Ana, vă mulţumesc şi mă înclin…sunt laude nemeritate. Deasemeni, îmi cer scuze pentru unele greşeli de tehnoredactare.

  • Nu spune asta sunt foarte meritate, pentru talentul de imbrca intr-o forma frumoasa o experienta de viata.
   Nu vezi de la serialele coreene ce mult conteaza forma daca si continutul este pe masura iesa capodopera.

 5. Superba recenzie!!Foarte adevarate cuvintele de la inceputul recenziei…in zilele noastre chiar daca ar vrea medicii n-ar avea cum sa-i urmeze exemplul legendarului Hur Jun si sa trateze bolnavii fara sa le ceara vreun ban,sa-si puna toata priceperea si pasiunea in asta,sa se sacrifice pentru binele pacientilor…
  O poveste impresionanta a acestui profesor,auzisem si eu de acupunctura Su-jok dar nu ma gandisem ca este practicata la Iasi si mai ales de un coreean…imi pare rau ca a trecut la cele vesnice dar e bine ca are atatia discipoli si doi fii care-i calca pe urme.Felicitari,Vassylica!!

 6. Multumesc foarte mult, Vassylica! Ai un VOT din partea mea.

 7. vassylica eşti uimitoare!
  Mă bucur totuşi că împărtăşeşti şi cu noi aceste informaţii şi comori nepreţuite.
  Bravo!
  pupici!

 8. Aveţi dreptate! Eşti uimitoare!

 9. Un om cu adevarat deosebit….. mai bine zis un mare om. Bine mai spune un cantec a fi om e lucru mare a fi domn e orisicare

 10. Cu multe mulţumiri, rămân alături de voi. Încă o dată …mă înclin.

 11. Ai spus bine in titlu,mergand pe urmele lui Hur Jun,a ajuns insa sa fie alaturi de el
  ca Cel mai mare om de stiinta al lumii în acupunctura si medicina alternativa titulatura
  primita in San Francisco, 1996. Nu am stiut despre acest mare savant nimic pana la aparitia acestui articol al tau…si uite asa descoperim cu uimire viata de sacrificiu liber asumat a acestui om minunat, inca un exemplu de talent si daruire pana la epuizare,
  si totul in folosul omului!
  O recenzie valoroasa pe care o Votez din toata inima!

 12. nu stiu cum faci vassylica dar scoti asi din maneca..imi pare bine ca inveti acupunctura si iti sunt recunoscatoare pentru aceasta recenzie pentru ca scoti la lumina lucruri si oameni valorosi! Sa luam exemplu!

  vot vot vot

 13. Foarte interesant.
  Felicitari!!!

 14. Vă sunt recunoscătoare şi învăţ de la toţi cei de aici. Cum am mai spus, vă urmăresc de la începuturi. Mi-aţi dat cu toţii curaj să perseverez.

 15. Vot si din partea mea, Vassylica! Am tremurat de emotie si incantare la fiecare cuvant din recenzia ta! M-ai surprins :D Felicitari!

  • Mulţumesc, vor mai urma şi alte experienţe de viaţă. Acum strâng material.

 16. Foarte frumoasa aceasta recenzie!Vot!

 17. o recenzie frumoasa! iti doresc sincer sa-ti indeplinesti visul! :)

Leave a Comment