Kim Vladimir [KF]

Hwang Sun-won – Un reper esential

Written by Kim Vladimir [KF]. Posted in Istorie si cultura, Literatura, Recenzii Koreafilm

Tagged: ,

rupere de nori

Published on aprilie 05, 2011 with 13 comentarii

Marea intunecată si crestele albe ale valurilor, în depărtare farul, ca tintă si scop al sortii, în momentul ei de grație, cînd iubirea înfloreste pe chipul acoperit de alge al tinerei fete, marea ca opțiune ultimă, pentru cel care-și găsește de unul singur fericirea, cufundat de bună voie și fără întoarcere, în adîncul ei, Uari și Eunghiang amestecand nisipul în palme cu stropii de apă și lacrimi zadarnice (Cochiliile ), cîmpurile de orez, vrejurile și snopii uriași de sorg , rîul bordat de trestii cu uriașe inflorescențe, parfumul intens al bobocilor de hrișcă sunt martori tăcuți ai dramei unei fetițe , venite din Seul să-și trăiască ultimile jocuri ale inocenței (Rupere de nori )

și tot în acest areal unde ,,viața se aseamănă cu adunatul pietricelelor de pe malul apei la asfințit ,, trei generații își evaluează prezentul existenței din perspectiva trecutului, cu gîndul la eternitatea prefigurată de viitor, în momentul în care trezirea conștiinței de sine dă măsură și sprijin ființei gînditoare în acest univers ,,Mă compătimeam. Dar în același timp un alt eu al meu – în interiorul meu observa, în timp ce primul eu vroia să mă compătimească. Si un alt eu vroia să fie compătimit . Dar care era adevăratul meu eu ?,,(Conform obiceiului).

La poalele muntelui, gura înunecată a tunelului, care-l străpunge – adăpost temporar pentru doi combatanți, zvîrliți fără voie într-un război nedrept ,Kang Sang de 40 de ani și băiatul de 14 ani din Gangdong, înfometat și însetat, cu prea puține șanse de a mai fi salvat-o fotogramă săpată în memorie, ca un remember, care n-ar mai trebui repetat (Viața)…

Toate acestea sunt cîteva instantanee răzlețe din nuvelele scrise de Hwang Sun-Won, autorul lor reprezintă un reper esențial, fondator, pentru literatura clasică din Coreea a cărei originalitate își are sursa din fondul etnografic și sapiențial, în care s-au revărsat reflexele daoismului și confucianismului tîrziu. Născut în partea de nord a peninsulei, stabilit după războiul din 1950-1953 în Seul, arcul său biografic este cuprins intre 1915-2000.

Incepe să scrie urmînd aproape științific canonul literaturii, pornind de la poezie și publică doua volume, după acest exercițiu al sensibilizării și sensibilității , trece cu ușurință spre proza scurtă-povestiri și nuvele. Pentru orice scriitor acest gen reprezintă o probă de foc pentru verificarea talentului, în cîteva pagini trebuie să configurezi un univers, un personaj sau mai multe, o filozofie de viață, un mesaj, pe suportul unui stil concis și concentrat, cu marca individualității și a etosului din care provine.

Si Hwang Sun-Won a atins un succes recunoscut în acest domeniu, nu numai în țara de origine dar și în America și Europa. In Romania , editura Paralela 45 i-a publicat în 2006 un volum, cuprinzînd 20 de Nuvele alese, în traducerea lui Tae Hyun Oum și a lui Liviu Groza.Toate aceste pagini transpun fapte și întîmplări cu personaje simple, în circumstanțe diferite din timpul războiului dintre nord și sud, dar si după sfîrșitul acestei confruntări. Prin fața cititorului se perindă o suită de tablouri cu cheie morală, narațiuni scurte, flach-back-urile unor existențe nespectaculoase, surprinse măiestrit, pline de autenticitate, cu arta detaliului, al miniaturii și a memoriei vizuale care configurează atît cotidianul anost, cît și introspecția în timp, cu ritualuri, credințe, superstiții străvechi.

Critica literară, dar și lectorul atent reține din sumarul nuvelisticii sale un triptic de scrieri, deseori citat Stele (1940 ), Bătrînul Huang (1942) și Bătrînul olar (1944).

Iată pe scurt mesajul celor trei nuvele, in Stele, – un copil realizează simbioza dintre cer și pămînt, comunicarea întregului univers prin moartea mamei și a surorii sale, păstrînd prezența lor reflectată de lumina celestă în ochii întristați. Personajul cu același nume din Batrînul Huang înțelege la ceasul aniversar al senectuții, că existența unui om se poate cuprinde în străfulgerarea unei clipe , gravate în memoria copilăriei și al apei curgătoare, fără vîrstă. Mult mai complexă decît celelalte, nuvela Batrînul olar este o magistrală parabolă despre viață și creație. Bătrînul Song, olar iscusit, bolnav și singur atinge prin experiență apogeul înțelepciunii, descoperind că, atunci cînd toate energiile îi sunt în declin, cînd yin și yang s-au dezechilibrat – reușita îl părăsește și totul se distruge, el însuși sfîrșește în cuptorul unde își ardea vasele, ca proprie jertfă a vieții și creației.

 

Stilist desăvîrșit, poet în multe dintre paginile de proză, Hwang Sun-Won a fost și un romancier notabil, a semnat 8 romane, despre cel care a obținut cota indiscutabilului succes Arbori pe faleză, din 1960, într-un comentariu viitor. Pînă atunci să răspundem provocării acestui admirabil creator coreean și să ne întrebăm și noi precum unul dintre personajele sale ,,Dar care să fie oare adevăratul meu eu ?

Despre Kim Vladimir [KF]

Kim Vladimir [KF]

Filolog, a absolvit Universitatea din Bucuresti, sectia limbi străine, poet si prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, din 1990. Călător pasionat în spatiul spiritualitătii asiatice, atent la miracolul armoniei dintre yin si yang, reflectat în blandetea diminetilor coreene, dar mai ales în codul străvechi, moral, respectat chiar si astăzi, de un popor demn de admiratia noastră.

Browse Archived Articles by Kim Vladimir [KF]

13 comentarii

There are currently 13 comentarii on Hwang Sun-won – Un reper esential. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Multumim, Kim vladimir si felicitari pentru cele doua articole! Deja ne-ai deschis apetitul sa citim literatura coreeana!

  • Fain articolul :)… trebuie sa incep sa caut carti din literatura coreeana…

  • kim vladimir
   Mulțumesc Koreafilm pentru această nouă postare , pentru ilustrațiile care o însoțesc , sper să fie un îndemn la lectura , pentru cei care iubesc Coreea.

 2. Mulţumim,Kim Vladimir.
  Îmi doresc mult să citesc literatura coreeană.Sper să pot achiziţiona cartea curând.

 3. Serialele si filmele coreene mi-au aratat o lume despre care nu stiam nimic. Curiozitatea m-a facut sa caut sa aflu cat mai multe despre aceasta tara.
  Ma bucur sa aud ca sunt carti din literatura coreeana traduse in limba romana. Sper sa le gasesc in librarii.
  Felicitari pentru ideea de a prezenta carti din literatura coreeana.

 4. Multumim,Kim Vladimir!

 5. Everyone, litaratura postata aici, se gaseste si la noi? vad ca sub o poza scrie : Paralela 45….este o editura? :) As vrea, daca puteti, KF, sa indicati,daca ati gasit, magazinul/libraria…sau casa de editura care scoate carti cu subiecte coreene. Eu chiar caut la fiecare anticariat pe langa universitate ( sunt destule ) si nu gasesc nimic despre coreea. Putina Japonia si mai multa China :((

  • cauta articolul experience korea despre literatura si citeste commurile..ai sa gasesti raspunsuri la toate intrebarile tale :)

 6. Multumesc pentru aceste spicuiri pline de sensibilitate ,cred ca tocmai ne-ai deschis inca o usa spre mirifica si misterioasa Coree!

  • Dragă Livia,mulțumesc , că ai citit comentariul, aș vrea să-ți fac o precizare,spicuirile cum le spui tu îmi aparțin, doar 2 citate sunt ale al scriitorului , primul este cel cu ,,viața se aseamana cu adunatul pietricelelor de pe malul apei la asfințit, al doilea este ,,Mă compătimeam….Dar care este adevaratul meu eu?,,

 7. Buna intrebarea de la sfarsit,dar pentru aprofundarea vietii interioare
  ai nevoie de libertate,de timp pentru activitati spirituale…
  Citatele date de tine,pline de frumusete si ancorate in atmosfera
  coreeana,cu adevarat te invita la lectura.

 8. Gumawo, Andreea :) :)) Asta mi se intampla daca nu citesc regulat toate postarile….pun intrabari la care raspunsurile au fost date deja :)) Sorry everyone :)

 9. Oana Cristolţean [KF]

  dupa prezentare e o carte ce merita cumparata si citita! :)
  eu le am pe celelalte doua de la editura paralela 45 si acum o vreau si pe aceasta! :)
  multumim pentru recomandare!

Leave a Comment