Oana Cristolţean [KF]

Hamheung (함흥시)

Written by Oana Cristolţean [KF]. Posted in Coreea azi, DPRK, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , ,

800px-Hamhung-center-1

Published on aprilie 22, 2011 with 13 comentarii

Oraselor din Coreea de Nord, prezentate de mine pana acum, (Pyongyang, Kaesong si Wonsan)  se mai alatura inca unul, mai gri dar la fel de important si cu o istorie bogata, ca si celelalte.

Orasul Hamheung (sau Hamhung) este al doilea oras din Coreea de Nord, ca numar de locuitori, dupa capitala tarii, Pyongyang si resedinta provinciei Hamgyong de Sud.

Din punct de vedere geografic, orasul este situat in partea de nord-est a Coreei de Nord, pe partea stanga a raului Songchon, in estul campiei Hamheung. Cel mai inalt munte este Tonghung si masoara 319 m.

Pavilionul Palchon, pe muntele Tonghung

Pe perioada Razboiului Coreean, Hamheung a fost distrus in proportie de 80-90 %. Din 1955 pana in 1962, orasul a fost tinta unui program masiv de reconstructie si dezvoltare, initiat de Germania de Est. Acest program a inclus ridicarea unor variate industrii de constructie si intense masuri de pregatire pentru lucratorii in constructii, ingineri si arhitecti. Proiectul s-a incheiat cu 2 ani mai repede de cat era stabilit, din cauza conflictului Sino-Sovietic si a pozitiilor opuse pe care le-au luat DPRK si Germania de Est in acest caz.

Casa de Cultura, proiectata de arhitectii din Germania de Est

Intre anii 1960 si 1967, orasul a fost administrat separat de Hamgyong-ul de Sud, ca si un oras guvernat direct (chikhalsi), dar inainte si dupa aceasta perioada, Hamheung a facut si face parte din provincia Hamgyong de Sud.

In 1995, orasul a fost martorul uneia dintre putinele provocari aduse guvernului, de populatie; cand foamea a lovit tara, o unitate de soldati a luat calea Pyongyang-ului dar acest inceput de revolta, din pacate, a fost inabusit si unitatea de soldati desfiintata.

Eroismul revolutionar promovat de DPRK – si viata reala

Foametea din anii ’90 s-a propagat diferit in DPRK. In Hamheung, a avut un impact mai mare decat in restul tarii; autorul cartii The Great North Korean Famine, Andrew Natsios, a descris orasul ca fiind cel mai devastat de foamete. Rapoarte recent publicate indica faptul ca s-a descoperit un numar mare de morminte proaspat facute pe dealurile din vecinatatea orasului si ca multi dintre copii sunt malnutriti. Un supravietuitor a declarat ca mai mult de 10% din populatia Hamheung-ului a murit iar aproximativ 10% au parasit orasul in cautare de hrana. La recensamantul din 2008 populatia Hamheung-ului era de aproximativ 768,000 de locuitori.

Principalul mijloc de transport – bicicleta

Hamheung este un important centru industrial chimic in Coreea de Nord. Orasul serveste si ca un port pentru comertul cu statele straine. Este cunoscut in DPRK pentru productia de vinalon (o fibra sintetica folosita in majoritatea textilelor, mai des ca bumbacul sau nylonul; in Nord se mai numeste si fibra Juche), alimente procesate, utilaje si ulei rafinat. Mai nou, Hamheung-ul este cel mai mare centru de productie de metamfetamine pentru export dar si consum intern. Drogurile sunt vandute pe piata neagra din Pyongyang , Chongjin si Shinuiji si sunt considerate de calitate superioara.

Singura pista de biciclisti din oras si poate si din Coreea de Nord

In Hamheung cele mai cotate universitati sunt: Universitatea de Medicina si Farmacie, cea de Chimie si cea de Educatie. Exista si scoli profesionale precum: Colegiul de Controlare a Calitatii, Colegiul de Hidrografie si Energie si Colegiul de Electronica si Automatizare. Contrar asteptarilor, Hamheung-ul adaposteste cel mai mare teatru din Coreea de Nord, si nu Pyongyang-ul.

Teatrul din Hamheung

Ceea ce este interesant la Hamheung este dialectul folosit. Dialectul Hamgyong este utilizat in provinciile Hamgyong de Nord si de Sud, in provincia Ryanggang si prefectura Autonoma Coreeana Yanbian din nord-estul Chinei. Acesta contine diferente in intonatie, vocabular si gramatica care il diferentiaza de dialectul standard din Nord sau Sud.
De exemplu tata in coreeana standard este abŏji (아버지) iar in acest dialect se transforma in abai (아바이) sau aebi (애비).
Dialectul Hamgyong este infratit cu Koryo-mar, un alt dialect vorbit de coreenii etnici din fosta URSS.

Piata Centrala

In domeniul gastronomiei, Hamheung este celebru pentru naengmyon (taitei reci). Felul acesta de mancare e compus din taitei, o jumatate de ou fiert, castraveti taiati felii, pere coreene si felii de peste fermentat.

Poftiti la o portie de naengmyon, tocmai din Hamheung! ^^

Hamheung este locul de nastere a fondatorului Dinastiei Joseon, Yi Seonggye (1335-1408) care a devenit mai tarziu regele Taejo.

Panorama vazuta de la Pavilionul Kuchon

Surse: wikipedia, dailynk.com, seoulfullife.blogspot.com

Despre Oana Cristolţean [KF]

Oana Cristolţean [KF]

Oana Cristolţean s-a născut in 1992, în Cluj-Napoca. De Coreea s-a indrăgostit acum doi ani, cand o bună prietenă i-a prezentat-o pe Janggeum Seo din "Giuvaierul Palatului". Incă de la început a fost impresionată de gastronomia coreeană şi de îmbrăcămintea tradiţională. Treptat, a descoperit multe aspecte ale Coreei: istoria, tradiţia, muzica şi patriotismul afişat de nativi.

Browse Archived Articles by Oana Cristolţean [KF]

13 comentarii

There are currently 13 comentarii on Hamheung (함흥시). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Multumim oana pt recenzie! Mie una mi se pare foarte emotionant si strazile parca sunt lipsite de viata! Foarte frumos!

  Recenzia se poate vota ??

  • e un oras industrial si situatia e mai rea ca in celelalte orase; poate de aceea e asa fara viata… recenzia nu se poate vota :) dar multumesc oricum!

   • Daca s-ar fi putut vota, ai fi avut sigul votul meu :)

  • exact cuvintele potrivite,strazile chiar par pustii,lipsite de viata..trist…

 2. Multumim, Oana. Imi plange sufletul pentru situatia Coreei de Nord.Auzisem ca nici nu au internet…Cate pagube a produs comunismul, si nu ma refer ca pagube ce mai pot fi reparate – cum ar fi reconstruirea oraselor, ci la pierderile de vieti omenesti. Eu cred ca ar trebui sa ne aducem aminte intotdeauna de cate rele este capabila mintea fiintei umane, si sa incercam sa diminuam aceste impulsuri.

  - Felicitari pentru recenzie! Mi-a placut mult si m-a transpus intr-o stare melancolica.

 3. Felicitări,Oana,o prezentare în stilu-ţi caracteristic,adică la obiect şi cu detalii importante.
  Oraşul pare trist întradevăr….păcat de ceea ce se întâmplă în Coreea de Nord,mai au şi traficanţi de droguri.

  • sincera sa fiu, am fost uimita cand am citit ca in Nk se face trafic de droguri! nu credeam ca e posibil!

 4. multumim pentru recenzie

 5. Pe alocuri exista asemanari izbitoare cu orasele noastre industriale din vremea regimului trecut. Am niste poze de cand eram eu mica, chiar de dupa ’90, poze din acelea alb-negru, cu ‘peisaje comuniste’ in fundal. Citind recenzia mi-am amintit de acele vremuri… :)
  In unele orase mari din Romania mai sunt inca parcuri din acelea industriale abandonate. Un loc de plimbare excelint pentru nostalgici. .:)
  Nu am stiut ca aici s-a nascut Yi Songgye.
  Astept urmatoarea recnzie despre Coreea de Nord.

  • doar acum iti vad comment-ul anca! :D
   eh, eu nu am poze cu peisaje comuniste in fundal! poate suna ciudat (defapt, chiar suna) dar mi-ar fi placut sa am!

   multumesc ca ma citesti! :*

 6. Multumesc pentru idea de a prezenta Coreea de nord si orasele importante chiar daca au fost bombardate si reconstruite in anii 60. Pentru harta de la inceput ar fi interesant sa faci un alt material cu paralela istorica azi si cu 1500-2000 d eani inainte cind se petrec serialele istorice si se luptau cu Armata divina chineza TANG sau cu triburile din Nord MOCHE sau MAGALL.
  Eu urmaresc acum pe KBS simbata si duminica la 15 40 un nou serial Marele GWANG…….. tot istoric si cu lupte intre entitatile statale /tribale coreene .Se petrece in vechiul GOGURYEO ( nu m-am lamurit perioada dar cred ca este inainte de perioada de refacere a regatului de Jumong (CHOMO) . Mereu am senzatia ca localizarile din serialele urmarite recent pe KBS si destul de mult din istoria veche s-a petrecut pe treritoriul de azi a NK si poate in tinuturile ce apartin azi Chinei . Nu stiu unde sa gasesc denumirile vechi si cele noi ale teritoriilor si oraselor sa localizez actiunea serialelor si granitele triburilor cu care se razboiau.In alte materiale si harti de pe site stiu acum de Shilla, Gaya si BAEKJE si localizez Busan, Seul si Insulele din sud dar nu si localizarile din Kim Suro sau Imparatul Marii . Cine are timp sa faca un dictionar d elocaitati.
  Referitor la tema d emai sus si situatia actuala di NK ,eu urmmaresc pe CCTV -(cablu UPC ) actualitatea din China si va semanlez ca in urma vizitei de acum 1 luna alui KIM cel mic in China delagatia foarte mare a mers cu trenul cca 1 sapt pina la Beiging si a stat cca 10 zile si a facut numeroase vizite si contracte in multe domenii din China . Recent s-a deschis linie aeriana Shanghai _Pyeongyang si chinezii , probabil oameni d eafaceri si politicieni pot merge liber iar strainii primesc viza in Shanghai contra unei sume nu prea mari . Romania prin Dl Boc a semnat tot dupa aceasta vizita niste protocoale si s-a facut o conventie de afaceri si relatii pe enargie , invatamint si cultura , arte dar nu s-a detaliat mai mult in analiza politica decit anuntul pe banda kroll Realitatea cred . Diplomatic SUA siGermania cer NK rezolvarea unor pasi cu SK pentru a antama discutii( intermediar d enormalizare si amenintare via China ).Desi din material si poze pare jalmnica situatia la ei din pdv tehnico-militar nuclear sint furnizori de tehnica inalta civila si de rachete catre Iran deci facultatile si complexele de executie sint serioase. Cred ca 50 d eani d ecomunism nationalist a accentuat clasele sociale si nu au uitat cei 2000 d eani de civilizatie regala -nobiliara medievala . Cind vad in seriale istorice ce ingrozitor erau tratati atit femeile si barbatii ,taranii muritori de foame servitoarele cit si sclavii, muncile ingrozitoare ale femeilor si copiilor din clasele inferioare am senzatia ca in NK se perpetueaza aceste stratificari sociale cu denumiri diferite . Militarii si aparatul d estat sint similare claselor regale , militare si nobiliare , medicii si inginerii. Restul sa moara de foame daca este seceta sau inghet. Cred ca megaanfetaminele sint nu pentru uz intern ca droguri ci marfa excelenta de export pentru China si piata neagra a negustorilor din Asia de sud destinata sportivilor din toata lumea ciclisti, fotbalisti sau altleti, inotatori. Sportivii asiatici , chinezii in special care domina in toate , ()chiar zilele astea la Shanghai la inot , sint mereu banuiti de alte adaosuri de amfetamine de sinteza nedecelabile in lab actuale precum etnobotanicele . Bani buni de inarmare sau rachete in cosmos lansate cu sateliti de NK.
  Strazile sint pustii in pozele de mai sus , ca in orice vedere d eturism pentruca in general pozele se fac in zori cind lumina este oblica si cred ca sint cam vechi .Din 60 pina acum au trecut 50 d eani si nu cred ca nu au avut grija sa TRAIASCA BINE EI SI AI LOR.Am vazut recent ca au modernizat piramida neterminata din Pyeongyang cu finisaje gen Dubai Burj al Arab cu arhitecti si constructori egipteni. CCTV si KBS pe Kroll mai dau stiri dar trebuie puse cap al cap. Kim cel mic s-a plimbat cu trenul ultrarapid si a vizitat cca 20 de complexe industriale si a avut cu el o armata d ecca 80 de specialisti . Chinezii pe CCTV au prezentat zilnic vizita si au facut si comentarii cu analisti dar pe mine ma interesa geopolitica regiunii si nu in amanunt decit normalizarea cu SK pentru a elimina spectrul razboiului si pregatirea infernala a tineretului pentru aparare similar situatiei din Israel pe care am vazut-o in pelerinaj in Tara Sfanta. Poate se rezolva in anii ce vin.
  Cine stie mai mult desptre recentul protocol semnat d eDl Boc pentru Romania sau are acces la Internet MAE sa faca eventual si un material despre perspective ale relatiilor normalizate – internationale in zona caci cam multi vor “sa ajute ” recent NK si nu cred ca umanitar cu mincare pentru flaminzi ( nu ma lamuresc de ce si noi- cui ii foloseste cum spune latinul).
  Felicitari autoarei recenziei pentru activitatea profesionala si masterat si realizari frumoase in cariera.

 7. Salut Oana , vad c aa trecut un an d ela comentariul meu si este interesant sa recapitulam cu a evoluat situatia in DPRK azi. Astept un articol al tau documentat la zi.Eu mai aflu vesti din postul chinez CCTV NEWS in engleza ,pe care il vad la Buc pe UPC la nr 428 pe abonament HD FAMILY de 43 de lei , tot acolo vad siKBS WORLD la nr 712. Acum ascult vesti si vad de exemplu ca Raoul CAstro este in vizita in China si s-a anuntat rezultatul alegerilor in Mongolia si a cistigat partidul democrat si va forma guvernul . Dar referitor la DPRK in afara de foamete si discutii referitor la renuntarea la bombe nucleare in viitor s-au anuntat niste masuri interesante : 1) cChina primeste 40 000 de coreeni la formare profesionala -probabil IT, 2) S-a permis detinerea d etelefoane mobile de populatie car epina acum era arestata daca avea telefoane d econtrabanda din China ( Asta imi aduce aminte cum INAINTE DE 89 IN ROMANIA ERA ILEGAL SA AI ACASA VIDEO APARAT SI SA VEZI CASETE DEFILME CU PRIETENII aduse evident clandestin si copiate piratat -militia putea face descinderi la denunt ) 3) Micul conducator KIM a permis patrunderea FAST FOOD Hamburger si PIZZA si cartofi prajiti si fac reclama la ce scuipau cu dispret inainte parintii generatiei de copii de azi . Vor fi flaminzi ca noi in 89 dar piata nereglementata d eIT a permis in anii 90 explozia net cafeurilor pentru toti tinerii si invatarea exploatarii calculatorului la toti cei sub 25 de ani . Astept mai multe articole despre orasele de pe harta d esus si corespondenta lor cu zonele istorice din serialele Jumong, DAE JO YOUNG sau Gwanggaeto sau Sejong cel Mare si razboaiele istorice cu Kitanii si chinezii Tang cu localizarea NAtional Historical Site in North Koreea de pe Wikipedia . SALUT OANA 1

Leave a Comment