Educatia in Coreea de Nord (1)

Written by biancamishil. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Educatia in Coreea de Nord (1)

Published on aprilie 09, 2011 with 4 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

Educatia in Republica Populara Democrata Coreeana (DPRK) este strict controlata de guvern. Copiii merg doar un singur an la gradinita, patru ani si-i petrec in cadrul invatamantului primar, sase ani de invatamant secundar si apoi urmeaza universitatea. Cea mai prestigioasa universitate din DPRK este Universitatea Kim Il-sung. Alte universitati notabile includ Universitatea Kim Chaek, care se axeaza pe informatica, Universitatea de Studii Straine Pyongyang, care formeaza viitori diplomati si oficiali in domeniul comercial, si Universitatea Kim Hyong Jik, care pregateste viitorii profesori.

Universitatea Pyongyang de Stiinta si Tehnologie, situata in afara orasului Phenian, si-a inceput constructia in anul 2001 si este, in mare parte, finantata de grupurile Bisericii Evanghelice din care fac parte atat coreeni, cat si americani. Universitatea a fost programata sa-si deschida portile in anul 2003, dar data a fost amanata pana in septembrie 2010.

Istoric
Educatia formala a jucat un rol central in Coreea si in contemporana Coree de Nord, atat in dezvoltarea sociala si culturala, cat si in cea traditionala. In timpul Dinastiei Joseon, curtea regala a stabilit un sistem de mai multe scoli, unde se preda confucianismul, atat in provincii, precum si in patru scoli secundare centrale din capitala. La acea vreme, nu exista nicio lege prin care statul sa sprijine invatamantul primar. In timpul secolului al XV-lea, scolile sustinute de stat au scazut in calitate si au fost inlocuite in importanta de catre academiile private, seowon, si de centrele de renastere neo-confucianiste (secolul al XVI-lea).

Invatamantul superior a fost asigurat de Seonggyungwan, universitatea confucianista nationala din Seul. Inscrierea pentru aceasta a fost limitata la 200 de studenti care au trecut examenele mai mici in serviciul civil si au fost pregatiti pentru cele mai mari examene.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Seonggyungwan

Image and video hosting by TinyPic
Intrarea Printului Mostenitor in Academia Nationala Confucianista,1817

La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea s-au produs schimbari majore in invatamant. Seowon a fost eliminat de guvernul central. Misionarii crestini au infiintat scoli moderne, unde se preda dupa modelul celor din vest. Printre aceste scoli se afla si prima scoala pentru femei, Universitatea Femeilor Ehwa, stabilita de misionarii metodisti americani ca scoala primara in Seul, in anul 1886.

Image and video hosting by TinyPic
Universitatea Ehwa

In ultimii ani ai Dinastiei Joseon, se aflau peste 3000 de scoli private, cu subiecte moderne, pentru ambele sexe, fondate de misionari. Cele mai multe dintre aceste scoli au fost create in partea de nord a tarii. Dupa ce Japonia a anexat Coreea in anul 1910, regimul colonial a stabilit un sistem de invatamant ce presupunea doua obiective: sa ofere coreenilor o educatie minima conceputa pentru a-i antrena in roluri subordonate din economia moderna si sa-i faca pe oameni loiali imparatului; si sa le ofere o educatie de calitate superioara expatriatilor japonezi care se stabilisera in numar mare in Peninsula Coreeana. In cele din urma, japonezii au investit numeroase resurse, iar oportunitatile pentru coreeni au fost sever limitate. O universitate de stat a fost creata dupa modelul Universitatii Imperiale din Tokyo, in Seul, in anul 1923, dar numarul coreenilor carora le-a fost permis sa studieze acolo nu a depasit niciodata 40% din totalul inscrierilor; restul elevilor erau japonezi. Universitatile private, inclusiv cele stabilite de misionari, cum ar fi Colegiul Sungsil din Pyongyang si Colegiul Crestin Chosun din Seul, au devenit alte oportunitati pentru coreenii care doreau sa studieze in invatamantul superior.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Colegiul Sungsil

Image and video hosting by TinyPic
Colegiul Crestin Chosun

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

4 comentarii

There are currently 4 comentarii on Educatia in Coreea de Nord (1). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. multumesc pentru informatii! astept continuarea! vot

  2. Vot! E foarte interesant, mulţumesc!!

  3. Foarte interesant!Pozele sunt foarte frumos.
    Felicitari!Vot! :)

  4. Felicitari pentru munca depusa! Se vede ca te-ai documentat, ai ales informatiile cu grija si ni le-ai prezentat intr-un mod simplu, atractiv (prin imagini) si pe inteles! Bravo! Vot!!!

Leave a Comment