Mihai Fulger [KF]

Tragedie si venalitate

Written by Mihai Fulger [KF]. Posted in Film, Recenzii / cronici, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , ,

Park Chan-wook

Published on martie 12, 2011 with 23 comentarii

de Mihai Fulger

Intentionam sa prezint un alt film astazi, insa, in urma stirilor sosite din Japonia, cred ca e mai potrivit sa scriu despre o productie cinematografica, semnata de un mare regizor coreean, cu un subiect ce ne trimite cu gandul la evenimentele tragice care au lovit poporul nipon.

Park Chan-wook este, cu siguranta, unul dintre cei mai cunoscuti cineasti coreeni de azi. In 1999, dupa doua lungmetraje care n-au avut succes si inainte de a se lansa cu adevarat prin blockbuster-ul JSA, el a scris, produs si regizat scurtmetrajul Simpan / Judgement, selectionat la prestigiosul festival de la Clermont-Ferrand si devenit ulterior un clasic al genului scurt. Va reamintesc ca anul acesta Park Chan-wook a realizat, impreuna cu fratele sau Chan-kyong, un alt scurtmetraj/mediumetraj (Night Fishing), filmat integral pe iPhone si premiat cu Ursul de Aur la Berlin.

Scenariul lui Judgement este inspirat de o tragedie din 1995, cand un mare centru comercial din Seul s-a prabusit, din pricina unui cutremur si a neglijentei umane, ucigand 500 de oameni si lasand multi alti raniti. Atunci, familiile victimelor au primit fiecare despagubiri in valoare de jumatate de milion de dolari, iar unele persoane lipsite de scrupule au ridicat pretentii nejustificate la acei bani, pentru a se imbogati fara nici un merit.

Filmul lui Park Chan-wook incepe, in alb-negru, intr-o morga in care este adus cadavrul unei tinere neidentificate, care fusese ucisa de cutremur. Un cuplu de varsta mijlocie afirma ca moarta este fiica lor, despre care nu mai stiau nimic de cinci ani, de cand fugise de acasa, la numai 16 ani. In sala avand in mijloc masa cu cadavrul fetei se mai afla un angajat al morgii (care pregateste cadavrul pentru ultima inmormantare de pe urma cutremurului), un functionar public si o mica echipa de televiziune – un reporter si un cameraman, care vor sa transmita un material de la fata locului.

Barbatul de la pompele funebre – un cinic care-si tine dozele de bere la rece intr-un sertar al morgii, langa un cadavru decapitat – vede chipul moartei si pretinde din senin ca fata este fiica sa, fugita cu sapte ani in urma. Desigur, incepe o disputa acerba intre el si cuplu, miza fiind despagubirile de peste 520.000 de dolari, iar arbitri/instigatori sunt functionarul public si reporterul de televiziune, fiecare cu propriile interese in acest caz.

Rezulta unele secvente, bine realizate, de un comic grotesc spre scabros, precum una in care cei doi pretinsi tati se asaza in stanga si-n drepta fetei desfigurate a tinerei, pentru a dovedi ca ea le semana, sau alta in care functionarul public il fugareste pe reporterul impertinent, amenintandu-l cu bataia, in jurul mesei cu cadavrul. Pe scena mai urca un personaj important, iar finalul, in care filmul devine color, este foarte surprinzator, asa ca va invit sa-l vizionati singuri.

“Omul este lup pentru om”, spuneau romanii, iar excelentul scurtmetraj al lui Park Chan-wook (foarte sigur pe arta sa) ne prezinta – prin imagini, dar si printr-o coloana sonora datatoare de fiori – cum fiintele umane se pot transforma in niste animale insetate de prada (fie ca este vorba de castiguri financiare sau de ascensiunea in cariera).

Cel mai cunoscut nume din distributie este cel al lui Gi Ju-bong (anagajatul morgii), care a mai colaborat cu regizorul la JSA si Sympathy for Mr. Vengeance. In film sunt utilizate imagini de stiri din 1995 si se vorbeste despre febra apocaliptica raspandita de asemenea momente de criza.

Eu va propun sa urmarim acest film si sa ne gandim la ce se intampla acum in Japonia.

Despre Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger este jurnalist şi critic de film din 2002. A semnat sute de cronici, articole de opinie, studii, eseuri şi interviuri pe teme cinematografice în diverse publicaţii. În 2007, a colaborat la numărul despre cinematografia românească al revistei online KinoKultura.com şi la „Romanian Online Film Week” de pe European-films.net. Articolele sale despre Noul Cinema Românesc au fost traduse şi publicate în limbile maghiară şi germană.

Browse Archived Articles by Mihai Fulger [KF]

23 comentarii

There are currently 23 comentarii on Tragedie si venalitate. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Primul!

 2. FELICITĂRI MIHAI!

 3. Chiar meriţi!

 4. Este regretabil ce s-a întâmplat în Japonia…:-(:-(

 5. mihai felicitari.
  aceasta recizie s-ar potrivi pentru dezastrul din japonia.

 6. Cutremuratoare povestea filmului ,dar si mai cutremurator este ceace am vz.la tv.ca sa intimplat in Japonia,mai ales atunci cind cineva din fam.se afla in acea parte de lume….este groaznic…//
  am sa urmaresc filmul..
  multumiri pt.prezentare.

 7. este groaznic.mi-e mila de bietii oameni.Sa aiba dumnezeu mila de ei si sa nu mai pateasca nimic deoarece pericolul nu atrecut inca

 8. Mihai Fulger [KF]

  Multumesc, Lovely one si soso-ss501, dar nu stiu daca am vreun merit.
  Intr-adevar, este groaznic si cutremurator ceea ce s-a intamplat in Japonia.
  @angelica_bidam:
  Asa-i, sa-i aiba Dumnezeu in paza!

 9. Cumplitce se intampla in film dar si mai cumplit in Japonia.Tragedia din Japonia m-a dus cu gandul la filmul Valul de reflux.Multumesc pentru prezentare.

 10. angelica ai mare dreptate.
  DUMNEZEU SI-A ARATAT PUTEREA DEOARECE LUMEA S-A INRAIT SI NU MAI E ASA BUNA ASA CA DUMNEZEU I-A ZDRUNCINAT PUTIN CA ASA POATE NE TREZIM SI NOI SI EI LA REALITATE SI LA RANDUL NOSTRU SI SA NE RUGAM PENTRU EI SI PENTRU NOI CA ACEA CATASRTROFA SA NU AJUNGA SI LA NOI SI IN DRAGA NOASTRA COREEA CARE ERA FOARTE APROAPE DE JAPONIA.DAR SA NU SE MAI INTAMLE NICAIERI CA E TRAGIC ACEST INCIDENT.

 11. Soso ,aceste evenimente au fost prevazute,dar nu la asemenea intensitate,aici nu are nici o legatura puterea divina,totul este stiinta exacta!

 12. Este foarte grav ce s-a intimplat , la 2 reactoare din 12 la centrala FUKUSHIMA ,mult mai grav acum decit cutremurul si distrugerile materiale in zona de nord . La cca 120 km d eTokyo cca 45 000 de oameni pe o raza de 10 km (cerc in jurul centralei )ACUM evacuati pentru a nu se mai INTOARCE NICIODATA exact ca in 1986 la Cernobil . Sint ingrozita ca un specialist care stie ce inseaman . La posturile rominesti au venit deocamdata relatoari traduceri incorecte . Relatari corecte LIVE cautati de acum pe posturile CCTV , RT si KBS pentru a urmari desfasurarea accidentului nuclear cu alerta de MELTDOWN ( topirea zonei active de uraniu la temp de cca 2200 grd si lichefierea tuturor materialelor inconjuratoare ) cu efecte de explozie , nori d eiod radioactiv etc similare cu acidentul Cernobil .Acest efect al TZUNAMI post cutremur care adistrus sistemele de racire ,cu apa de mare centrala este tip BWR cu apa in fiierbere TOTAL diferita de conceptia canadiana AECL de la noi de la Unit 1 si 2 de la Cernavoda .Centralele nucleare din Coreea de sud 6 unitati sint pereche cu ale noastre dar cred ca si ei sint foarte ingrijorati de evolutia acestui eveniment mai mult decit de cutremur .
  O mare nenorocire pe care oamenii din Japonia au primit-o cu uimitoare stapinire si tarie spirituala . respectarea locurilor de adunare si d einregistrare -cozile pe care le vedeti pe strazi in fata scolilor unde sint arondati la DRILL-uri ( exercitii de pregatire pentru accident/cutremur) . Si noi facem la Cernavoda -alerteinopinate in Centrala si execitii ample la 2 ani cu evacuare populatie in satele din nord spre Tulcea sau spre sud -calarasi in lungul Dunarii -Nimeni nu vorbeste despre cei adevarat profesionisti in tara asta si de pregatirea psihologica acelor ramasi in Centrala Nucleara dupa accident ( inclusiv acum la Fukushima ) pentru a face oprirea in conditii d eaccident si raportarea situatiei , decizii si actiuni. V-am facut acum un film la ralanti , experimentat 40 de ani de cei din Japonia ,KOreea , Chnina si Romania , si al toate centralele din lume , Cind aprinde-ti noaptea lumina , tura de al Camera d ecomanda nr 1 si nr2 la Cernavoda sint atenti la lucru , cu ochii pe tabloul de comanda si familia , copii acasa al 2km sau la 60 km .
  La Cernavoda Sfantul Gheorghe este cel sub care s-a pus unit 1sub protectie in 1996, la cererea noastra a venit episcopul si ne-a binecuvintat -
  Bunul Dumnezeu sa dea inteligenta si puterea japonezilor sa treaca prin aceasta nenorocire care este mult , mult mai mare decit Bomba d ela Hirosima si Cernobil. Iertati-mi emotia si lunga interventie . Koreea este asa de aproape de norul alb ce se ridica acum la Fukushima dupa explozia care a prabusit acoperisul cu consecinte inimaginabile .Dar si Rusia , China si spre est spre Hawai depinde de cum sufla acum vintul . Lumea nu va mai fi la fel de acum inainte .

 13. este un haos total.Am aflat multe despre acest dezastru.Sunt foarte ingrijorata pt siguranta lor.Oricum sunt bine instruiti deoarece vedeti voi,inca de la gradinita japonezii sunt invatati ce trebuie sa faca in caz de cutremur

 14. uitati ce a zis un roman din japonia despre ce s-a intamplat: Sursa; NHK

  15:33 Miyagi: tsumani de peste 10m.
  15:40 Hokkaido tsunami 3m.
  15:40 Se semnalează alunecări de teren. Cîteva case au fost înghiţite.
  15:48 Se aşteptă chiar şi în golful Tokio un tsunami de circa 1m.
  16:15 S-a extins aria de alarmare şi pe coasta Mării Japoniei, şi pe coasta sudică a Pacificului (Shizuoka, Kanagawa, Kagawa, Mie). În Marea Interioară Seto se recomandă doar atenţie.
  16:20: Pe coasta Fukushimei s-a înregistrat tsunami de 7,30m.
  16:26 Sendai: Incendii. Aeroportul Sendai a fost lovit de tsunami. Nu sunt victime. Nu s-a raportat încă prăbuşirea vreunei clădiri.
  Yamagata: incendiu într-un hotel. Nu se ştie încă dacă sunt victime.
  Chiba: La un combinat s-a iscat un incediu.
  16:30 La Hiroşima, tsunami de 50cm. Cotă de atenţie.
  13:32 Sendai: copil dispărut, antrenat de tsunami. 20 de răniţi. O clădire prăbuşită cu o victimă între 50-60 de ani.
  17:20 La Hiroşima, tsunami va sosi în jurul orelor 22:30. Mai e timp.
  17:25 Specialiştii spun că un cutremur de 8,4 nu a mai fost din anul 1854, de la un mare cutremur din Nan-kai (Marea dinspre Sud)

  Brake: Profit de ocazie, pentru a demonta încă un clişeu. Majoritatea românilor au impresia că japonezii sunt obişnuiţi cu cutremurele şi nu se sperie aşa uşor. Nu este aşa. Şi japonezii se sperie la fel de tare ca românii, numai că sunt mai puţin colerici în reacţii. Ceva mai înţelegători, mai bine instruiţi şi deci, mai disciplinaţi. Pregătirea psihologică începe încă de la grădiniţă.

  17:43 Replică puternică în prefectura Fukushima şi Ibaraki.

  19:35 Replica pref. Fukushima. Max 5 pe scara efectelor.
  19:50 Centralele nucleare din zona au intrat automat in rutina de oprire, inca de la primul cutremur. Actualmente nu se inregistreaza vreo scurgere de radiatii. Intrucit sistemul energetic nu este unificat, oprirea centralelor in jumatatea estica nu afecteaza distributia de energie in jumatatea vestica.

  Continua rationalzarea telecomunicatiilor. Mesajele telefonice intre cetateni sunt limitate la 10 secunde, centralizate si trimise din cache.

  20:00 Centrala Fukushima are probleme de supraincalzire in urma caderii citorva sisteme de racire. Este prima alarma nucleara la o centrala.

  21:10 Un bazin de colectare a apelor de racire al unei centrale din Ibaraki(?) pare sa fi deversat sau a se fi fisurat. Deocamdata s-a descoperit o baltaca in vecinatatea sa.
  O parte din liniile de metrou din Tokio au inceput sa isi reia activitatea.

  Fara energie electrica, refugiatii sunt nevoiti sa suporte frigul de noapte. In Sendai fulguie. La radio, crainicul transmite informatiile de interes public. Sfaturi de supravietuire in frig. Cu sediul prefectural Fukushima legatura a cazut, semn fie ca urmatorul val a fost mai mare decit a fost prevazut, fie ca functionarii au fost nevoiti sa paraseasca centrul de monitorizare si interventie. Telefoanele celulare sunt in continuare practic inutilizabile. NTT pune la dispozitie gratuit reteaua de telefoane publice. Cozile sunt interminabile. NTT a pusla dispozitie o plicatie online, .php, “pearson search” unde oamenii se pot regasi si comunica in limita a 100 de cuvinte.

  Ordin preventiv de evacuare a citorva localitati din vecinatatea unei centrale nucleare din Fukusima, pe o raza de 3 Km. Probabilitate relativ mica de scurgeri, dar nu se stie niciodata. Evacuarea seva face fara graba, intrucit e destul timp.

 15. asta s-a intamplat ieri

 16. inca nu-mi vine sa cred ce tragedie se intampla in Japonia :|

 17. Mihai, multumesc pt recomandare! Filmul este deosebit. centrul comercial Sampoong din Seul s-a prabusit din cauza constructiei defectuoase.
  este alarmant insa faptul ca dupa dezastru a avut loc o ancheta care a vizat modul de constructie a 50 de cladiri mari din Coreea. rezultatul: una singura respecta in totalitate normele impuse.

 18. ma intreb cum ar arata o astfel de ancheta in Romania. Mi-e teama ca locuim in niste cladiri foarte nesigure

 19. imi pare foarte rau pt ce se intampla in Japonia. ma rog

 20. pt ca lucrurile sa nu scape si mai mult de sub control

 21. Un film captivant după descriere,morbid dar cred că ft bun.Mulţumim pt recomandare,mai ales că e în ideea celor întâmplate în Japonia.

 22. Mihai Fulger [KF]

  @LIVIA, mihusan, ana:
  Cu placere.

  @mihusan:
  Multumesc pentru completare.

  Cred ca toti regretam evenimentele tragice din Japonia si speram ca lucrurile sa nu mai degenereze.

Leave a Comment