Mihai Fulger [KF]

Corul detinutelor

Written by Mihai Fulger [KF]. Posted in Film, Recenzii / cronici, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , , , ,

Harmony 1

Published on martie 13, 2011 with 31 comentarii

de Mihai Fulger

Trecand in revista cele mai mari succese cinematografice coreene ale anului trecut, am ajuns si la locul al cincilea, pe care s-a plasat lungmetrajul de debut al lui Kang Dae-gyoo, fost asistent de regie la Haeundae de Yun Je-gyun. Melodrama Hamoni / Harmony, despre care va voi vorbi astazi si printre ai carei producatori se numara acelasi Yun Je-gyun, a avut premiera la sfarsitul lui ianuarie 2010 si a reusit sa adune peste 3 milioane de spectatori in Coreea, ajungand pe locul al saptelea in clasamentul general al de box-office din aceasta tara, apoi a fost distribuit in Hong Kong si, anul acesta, in Japonia.

Harmony poate fi pus in relatie cu doua filme din 2009: The Executioner de Choi Jin-ho (prima productie coreeana filmata intr-o inchisoare) si The Actresses de Lee Je-yong (cu o remarcabila distributie exclusiv feminana, alcatuita in principal din vedete). Asta deoarece filmul lui Kang Dae-gyoo are drept personaje principale niste femei aflate dupa gratii si a fost filmat in cea mai mare parte intr-un penitenciar, oferindu-le astfel actritelor multe experiente greu de uitat. In plus, este posibil ca Harmony sa ne duca cu gandul la comedia hollywoodiana Sister Act (cu Whoopi Goldberg), dar aici corul nu este compus din maicute, ci din detinute.

Protagonista Hong Jeong-hye (interpretata de Kim Yun-jin din Shiri, Yesterday, Seven Days si serialul american Lost) are 32 de ani si ispaseste o pedeapsa de 10 ani in Penitenciarul pentru Femei Cheongju, deoarece si-a ucis sotul care o batea (pretextand ca o luase ca orfana de nimic si, ca atare, trebuia sa-i faca totul pe plac), chiar si dupa ce ramasese insarcinata. In inchisoare, Jeong-hye a nascut un baietel, Min-woo, pe care-l iubeste ca pe ochii din cap. Conform legilor coreene, ea are dreptul sa-si creasca fiul alaturi de ea, in penitenciar, timp de 18 luni, dar apoi este obligata sa-l dea spre adoptie.

Povestea incepe atunci cand Min-woo implineste un an si este sarbatorit de mama sa, colegele ei de celula si o gardiana prietena. Dupa ce citeste intr-o revista un articol despre o inchisoare in care detinutii danseaza si, mai ales, dupa ce este emotionata pana la lacrimi de un concert al unui cor sosit in penitenciarul ei, Jeong-hye ii propune directorului inchisorii s-o lase sa organizeze un cor al detinutelor, cu scop de reeducare si de indreptare. In schimb, ea cere sa fie lasata o zi in libertate, alaturi de fiul ei. Binevoitor, directorul accepta propunerea, dar, ingrijorat de violentele din randul detinutelor, ii acorda doar sase luni pentru a pregati un concert al noului cor.

Prima problema a lui Jeong-hye este vocea ei (sau, mai bine zis, lipsa ei): de fiecare cand incearca sa-si adoarma baiatul cantandu-i, Min-woo incepe, invariabil, sa planga. Apoi, trebuie facuta selectia membrelor corului. Ii propune mai varstnicei Kim Moon-ok (veterana actrita Nah Moon-hee din The Quiet Family si multe alte filme sau seriale) sa devina dirijorul corului. Aceasta a fost profesoara de muzica in libertate, dar i-a ucis, calcandu-i repetat cu masina, pe sotul ei infidel si pe amanta acestuia, prietena ei. Moon-ok a fost condamnata la moarte si asteapta sa-i fie stabilita data executiei, iar fiica sa refuza s-o vada sau sa-i vorbeasca, urand-o pentru ca a obligat-o sa razbata in viata ca descendenta a unei criminale. Ea se lasa greu convinsa, dar in cele din urma accepta sa dirijeze corul.

Cum au mare nevoie de o soprana, Jeong-hye apeleaza la tanara detinuta, nou-venita, Kang Yu-mi (Kang Ye-won din Haeundae, o actrita care a si absolvit studii muzicale). Ea si-a ucis tatal vitreg, care o abuzase ani intregi, iar acum refuza sa-si vada mama si incearca sa se sinucida. Initial ea pastreaza distanta de celelalte detinute, dar sfarseste prin a se integra datorita afectiunii inocente pe care i-o arata copilul Min-woo. Dupa ce accepta sa faca parte din cor, Yu-mi va fi cea care o va invata sa cante pe Jeong-hye, prin niste exercitii similare cu cele din recentul succes britanic The King’s Speech.

Dintre detinute se mai desprinde un duo comic de prietene. Prima, Kang Yeon-sil (Park Joon-myeon), fusese luptatoare profesionista si ii fransese gatul antrenorului ei, care o insela, iar acum corespondeaza cu un inginer aflat la lucru in Arabia Saudita, pe care il amageste cu o adresa si o poza false. A doua, Ji Hwa-ja (Jung Su-yeong), este o fosta cantareata intr-un club de noapte, care are doua fetite afara.

Fiecare detinuta are povestea sa, mai toate au ajuns in inchisoare pentru ca au fost victime (ale violului, ale fraudei sau ale inimii sfaramate) si sunt privite cu simpatie de regizor; documentandu-si filmul, acesta a aflat ca majoritatea femeilor comit crime accidentale. Povestile unora dintre personajele secundare sunt scose la iveala in timpul repetitiilor corului, deoarece Moon-ok isi convinge elevele ca muzica nu inseamna nimic daca nu-ti deschizi inima in fata ei.

Harmony nu este o drama despre viata din inchisorile pentru femei, ci una despre relatiile de familie, abordand teme precum iertarea si izbavirea. Titul filmului poate trimite la marca pianului de jucarie primit de Min-woo la prima sa aniversare sau la cursul pe care-l preda Moon-ok in libertate, dar se refera in primul rand la atingerea armoniei, cu ajutorul muzicii, cu cei din grupul si din familia ta.

Harmony le-a emotionat pe actrite la filmare (Kim Yun-jin marturisea ca unele secvente au avut nevoie de mai multe duble din cauza plansetelor inoportune ale membrelor distributiei) si stoarce lacrimi si spectatorilor (mai ales in partea sa finala, plasata la patru ani dupa primul concert al corului si dupa despartirea fortata a lui Jeong-hye de copilul ei). Cel putin publicul coreean l-a primit bine, ca un film inspirational, cu un mesaj pozitiv, si, in acelasi timp, un feel-good movie cu multe momente amuzante si fara pretentii exagerate.

Despre Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger este jurnalist şi critic de film din 2002. A semnat sute de cronici, articole de opinie, studii, eseuri şi interviuri pe teme cinematografice în diverse publicaţii. În 2007, a colaborat la numărul despre cinematografia românească al revistei online KinoKultura.com şi la „Romanian Online Film Week” de pe European-films.net. Articolele sale despre Noul Cinema Românesc au fost traduse şi publicate în limbile maghiară şi germană.

Browse Archived Articles by Mihai Fulger [KF]

31 comentarii

There are currently 31 comentarii on Corul detinutelor. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Felicitări Mihai pentru recenzie! Mi-a plăcut mult prezentarea ta.

  2. Mihai Fulger [KF]

    Multumesc, Lovely one, si mie imi fac placere comentariile tale…

  3. Îţi mulţumesc Mihai! Vreau să-ţi pun o întrebare. Care este actorul tău preferat?

  4. :-):-):-)

  5. Mihai Fulger [KF]

    Hihi, greu de raspuns la intrebarea asta, Lovely one. Banuiesc ca te referi la actori coreeni. Cred ca am sa te dezamagesc fiindca n-am sa aleg un actor dintr-un serial, ci din filme. As zice Song Kang-ho. Sau Choi Min-sik. Sau Sul Kyung-gu. Sau Yu Ji-tae. Sau Jang Dong-gun. Sau… Sunt suficienti? :)

  6. Dar filmul tău preferat?

  7. Sunt suficienţi.:-)

  8. Ai văzut Regatul Vânturilor?

  9. Mihai Fulger [KF]

    Nu inca, deocamdata sunt la Chuno si Dong Yi…

  10. Ce film serial coreean te-a impresionat cel mai mult?

  11. Mulţumesc pentru răspunsuri.

  12. Te mai pot întreba ceva?

  13. Mihai Fulger [KF]

    Mi-e greu sa spun si nici nu le-am vazut pe toate, pt ca ma uit mai mult la filme decat la seriale. Totusi, as zice ca primul, “Giuvaierul”, mai ales pt ca a fost primul…
    Ma poti intreba orice, dar n-as vrea sa transformam comentariile la recenziile mele intr-un dialog despre cu totul alte subiecte.

  14. Bine Mihai…
    Am întrebat şi la Jumong,dar nu mi s-a răspuns. De pe ce site pot downloada Jumong?

  15. @Îmi cer scuze că am deviat de la subiect.

  16. Da Lovely one.Știu Regatul Văntului.Are 36 de episoade.E cu Daemusin,nepotul lui Jumong.Dar ați văzut Marele rege ți cele 4 zeități?E foarte grozav.E cu al 19-a rege din Jolbonul cel nou fondat de Jumong.Are doar 24 de episoade.

  17. felicitari mihai e o prezentare frumoasa

  18. acest film este menit sa iti stoarca si ultima lacrima :(( de obicei ma tin tare si rareori am plans la vreun film dar la acesta am plans in 3 ture cu suspine :(( i se potriveste cu prisisinta denumirea de tearjerker!!

  19. @Mă bucur Jumong.

  20. Frumoasa prezentare, deja curiozitatea s-a starnit!

  21. chiar mi-ai starnit curiozitatea… din prezentarea ta, la inceput am crezut ca este o comedie la care pot sa rad cu gura pana al urechi, dar citind ce a scris Andreea, m-a bagat putin in ceata :D
    Asta inseamna ca trebuie sa-l vad. Mersi pentru recomandare

  22. un film ce merita vazut.

  23. Cu siguranţă este un film bun,dar cum reuşim să vedem atâtea filme bune?
    Frumos prezentat,Mihai.Mulţumim

  24. Mihai Fulger [KF]

    @biencutza, LIVIA, carina72, ana:
    Multumesc.

    @ANDREEA:
    A tearjerker indeed. ;)

  25. felicitari.este bine sa aflam si o alta latura a coreei

  26. ce poveste frumoasa! :)
    sincera sa fiu cand am vazut titlul m-am gandit la sister act! :))

    kim yun jin m-a impresionat in orice fel de productie in care am vazut-o!

  27. Mihai Fulger [KF]

    @angelica_bidam:
    da, este bine sa aflam toate laturile Coreei ;)

    @oana_bc:
    cred ca te-ai gandit bine :)

  28. in primul rand un film minunat reiese din recizia ta.
    in al doilea rand este o poveste destl de frumoasa n care niste criminale,daca imi permiteti sa le zic asa,de nevoie ajuc sa formeze un cor minunat.
    mihai felicitarile mele,ca si partea aceasta a coreei a fost spusa.

  29. Mihai Fulger [KF]

    multumesc, soso-ss501! filmele coreene, in general, spun foarte multe despre societatea si cultura tarii; serialele de epoca sunt foarte frumoase, nimic de zis, insa e bine, cred, sa urmarim si filmele lor pentru a intelege Coreea de azi

  30. Mihai,i-mi pare rau ca am fost asa de telegrafica dar timpul a fost in defavoarea mea.Acum pot sa ma exprim.Desi pare comedie are totusi o unda de tragism ,acel prunc nevinovat ,trebuie sa suporte consecintele mamicii lui ,pacat! Frumos ar fi ca aceasta ruptura sa nu fie definitiva.Interesant mod ,de a contribui fiecare la formarea acestui cor!Abia astept sa-l vad!

  31. Mihai Fulger [KF]

    Nu stiu daca baiatul are mult de suferit (constient). Chiar daca traieste in inchisoare pana la 1 an si jumatate, cand este dat spre adoptie, lui nu-i lipseste nimic, iar mama sa si colegele ei fac tot ceea ce pot pentru a-l vedea bucuros. E drept ca dupa acea varsta copilul este despartit de mama sa, insa nici nu-si va mai aduce aminte de perioada petrecuta in inchisoare. Mama este cea care are cel mai mult de suferit…

Leave a Comment