koreafilm

A existat povestea de iubire?

Written by koreafilm. Posted in K-drama, Recenzii Koreafilm

Tagged: ,

Published on martie 23, 2011 with 31 comentarii

de Carina T.

Image and video hosting by TinyPic
Dong Yi şi Regele Sukjong au avut o lungă poveste de iubire?
Ei bine, răspunsul este – nu ştim. Deoarece există foarte puţine informaţii care s-au găsit despre Dong Yi în cărţile de istorie. Tot ceea ce este cunoscut despre ea este că provenea din clasa cheonin – clasa slujitorilor – apoi ea a fost observată de către Rege, a devenit concubină regală şi a primit în cele din urmă titlul Bin – rang de top pentru o concubină regală – atunci când ea a dat naştere fiului Regelui Sukjong. Ea a primit numele Sukbin, iar fiul ei a devenit Regele Yeongjo, care a domnit timp de 52 de ani şi a fost cea mai lungă domnie din istoria dinastiei Joseon. Dar Dong Yi n-a ajuns Regină-mamă pentru că a murit înainte ca fiul ei să urce pe tron.

Image and video hosting by TinyPic

Aşa cum spuneam, unul dintre motivele pentru care există atât de puţine informaţii despre Dong Yi în cărţile de istorie este că ea a provenit din clasa oamenilor umili. În general, în documentele vremii nu există foarte multe informaţii disponibile despre concubinele regale, deoarece evidenţele din perioada Joseon erau axate pe Rege. Dar dacă aceste concubine făceau parte din clasele de sus ale societăţii, numele şi funcţiile membrilor familiei lor erau de obicei înregistrate. Dar, din moment ce Dong Yi a fost roabă, ar fi fost ciudat să se scrie ceva despre ea, deci probabil informaţiile despre trecutul ei au fost evitate în mod intenţionat. De aceea, există mai puţine informaţii disponibile despre ea decât despre alte concubine. De fapt, nu se ştie exact nici dacă Dong Yi a fost chiar numele ei, pentru că nu există nici o înregistrare în care să se menţioneze numele ei adevărat. În istorie, ea este cunoscută sub numele de Sukbin. Se ştie însă, că Choi era numele ei de familie.

Image and video hosting by TinyPic

Deci, drama MBC este o ficţiune şi nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu adevărat. Poate că într-adevăr Dong Yi şi Sukjong au avut o poveste de dragoste. Dar unele dintre scene sunt cu siguranţă nerealiste – de exemplu, secvenţele în care Regele Sukjong (deghizat ca un yangban) şi Dong Yi ieşeau în afara Palatului şi îşi petreceau timpul împreună mâncând şi bând la han. Din cauza regulilor stricte ale societăţii confucianiste despre relaţiile dintre bărbaţi şi femei la acel moment, probabil că ei n-ar fi putut să stea împreună într-un asemenea loc, fără să atragă atenţia.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

În schimb, despre Regele Yeongjo, fiul lui Dong Yi, se ştie că obişnuia să iasă din Palat, în secret, pentru a afla modul în care trăiesc oamenii obişnuiţi. Poate că de aici a pornit ideea regizorului pentru acele scene din serial. Regele Yeongjo a schimbat unele legi despre căsătoria dintre clasele inferioare şi superioare ale societăţii, care au determinat în cele din urmă dispariţia clasei robilor.

Image and video hosting by TinyPic

Dar chiar dacă poate în mare parte acest sageuk este o ficţiune în ceea ce priveşte ce s-a întâmplat în realitate între cei doi, totuşi noi putem să ne bucurăm de o frumoasă poveste de dragoste despre care puteţi citi aici

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

31 comentarii

There are currently 31 comentarii on A existat povestea de iubire?. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Prima!

 2. interesanta recenzia,carina! foarte frumoase pozele:X

 3. Exact!Chiar dacă în mare parte e ficţiune,să ne bucurăm de mirajul Dong Yi!

 4. Mă bucur că a existat o asemenea femeie care a schimbat concepţiile oamenilor …

 5. A doua! Sper doar sa fi existat acea poveste care produce fluturasi in stomacel ^-^

 6. ai dreptate love :)…oricum povestea lor de dragoste din serial este foarte frumoasa

 7. CARINA,GENIALĂ RECENZIE! Mi-a plăcut mult cum ai încheiat.

 8. multumesc… vor mai urma cateva articole despre serialul Dong Yi…

 9. Carina,aş fi vrut să-l văd dar am net doar pe tel…:-s

 10. Ce rău îmi pare!:-s

  • poate o sa reusesti sa-l vezi la un calculator :)

 11. carina,super recenzie,foarte frumos.mi-a placut mult de tot clipul:X

 12. Multumesc si colaboratorului meu, atty care m-a ajutat :)

 13. asa cum spui si tu carina,aceasta poveste prin romantismul ei ,exalta sentimentul si fantezia…e un medicament benefic !

 14. Abia astept sa vad reactiile celor care privesc acum prima oara acest serial, mai ales dupa episodul de astazi… :)

 15. Eu trebuie sa va parasesc acum, poate mai vorbim deseara tarziu. Va doresc o zi frumoasa

 16. frumoasa recenzia…nu mai zic de video…mai ales ca melodia din filmulet este cantata de trupa mea favorita :)….

 17. Fie că vom şti sau nu adevărul istoric,povestea celor doi din serial este cu adevărat frumoasă :)
  Mulţumim pt articol.

 18. Eu vad Dong yi pe net si am ajuns la ep 53.Imi plac informatiile tale :) si intr-adevar nu se stie multe lucruri despre Dong Yi.

 19. Ft frumos videoclipul>aproape mi au dat lacrimile!

 20. foarte frumoasa recenzia!:) adevar, fictiune, nu conteaza!Serialul este bine realizat si plin de ghidusii:))) de azi incep scenele funny dintre rege si DY….o sa fie din ce in ce mai interesant

 21. Ca de obicei Carina nu te dezminti si ai facut o recenzie minunata.
  O frumoasa poveste de dragoste adevarata sau fictiune ? Poate in desfasurare fictiune dar in esenta adevarata.

 22. Interesant si frumos!Mi-a placut mult recenzia.Felicitari!
  Melodia si videoclipul sunt de asemenea minunate.

 23. Da cu siguranta povestea este o fictiune acuma cam cat 70-80-90 %? nimeni nu va putea sa spuna pana la inventarea masinii de calatorit in timp.
  Sunt totusi niste elemente istorice reale cum ar fi Regina Inhyeon (1667-1701) care intradevar a fost numita regina, apoi a fost decazuta si exilata, concubina Jang Ok Jeong-(1659-1701) luandu-i locul (acum ca sa fim sinceri nici ea nu avea sange albastru asa ca si asupra aducerii ei la palat se pot naste speculatii …). Este de asemenea adevarat ca la un moment dat regele Sukjong se schimba si o readuce la palat pe regina Inhyeon si o retrogradeaza pe concubina Jang. Si de asemenea amandoua mor in acelasi an in contextul descris in serial.
  Intradevar concubina Suk din Clan Choi (1670-1718) (Dong Yi) este de origine modesta si dupa scrierile timpului a fost promovata de rege cand a auzit-o rugandu-se pentru sanatatea reginei Inhyeon. Acuma ca sa speculam cred ca Dong Yi era in palat, ca era in tabara reginei Inhyeon si foarte probabil foarte frumoasa astfel incat sa capteze atentia regelui. Acum ca a fost si foarte inteligenta este foarte probabil dar nu cred ca strict necesar. Oricum “odrasla” ei a condus Coreea timp de 52 de ani. Regele Yeongjo (nascut pe 13 sept. 1694 a domnit intre 30 aug. 1724 – 5 mart. 1776) a fost 21-lea rege al dinastiei Joseon. El este daca va mai amintiti bunicul lui Yi San din serialul Furtuna la palat.
  Recenzia este interesanta si iti multumesc pentru straduinta de a prezenta un aspect interesant din serialele coreene si anume veridicitatea. Multumesc

  • Kirilovus,toate aceste elemente istorice reale despre care vorbeşti au fost prezentate în detaliu,în articole mai vechi,atât detalii despre regina Inhyeon,cât şi despre jang hee bin sau Choi suk bin.Iar regii Joseonului au fost cu toţii prezentaţi pe larg.Daca eşti interesat/ă, le poţi căuta şi citi :)

 24. dacă dragoste nu e, nimic nu e…
  nu cred că regele a luat-o de concubină dacă nu o iubea sau dacă nu simţea atracţie pentru ea :)

 25. in mare parte, aspectele istorice au fost respectate in aceasta drama…eu am vrut sa atrag atentia doar asupra relatiei dintre rege si concubina… mai exact asupra existentei povestii de dragoste dintre cei doi :)

 26. oricum este o poveste de dragoste frumoasa :)

 27. Daca ne gandim ca Dong Yi devine concubina dintr-o sclava si ca regele pe de-o parte nu  avea nimic, politic vorbind, de castigat si in plus a trebuit sa se lupte cu guvernul (cu siguranta ca existau si alte interese in numirea unei noi concubine) si cu mentalitatile societatii coreene privind clasele sociale, cu siguranta putem spune ca regele a iubit-o. 
  Acum ca si Dong Yi i-a impartasit dragostea este cred imposibil de aflat si din punctul meu de vedere cred ca nici nu conteza pentru ca eu nu m-am uitat la un documentar istoric ci la povestea lor dragoste asa cum este prezentata de acest serial care mie mi-a placut foarte mult si tin sa-i multumesc din nou Carinei72 pentru idea sa.

 28. Interesant!

Leave a Comment