Ana-Maria Ruse [KF]

Won Bin: Totul a fost autentic!

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in Portrete, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , , ,

martie claire

Published on februarie 21, 2011 with 47 comentarii

de Ana-Maria Ruse


Actorul ,Won Bin(The Man From Nowhere) a apărut pe coperta revistei ,Marie Claire, noiembrie 2010, ediţia specială cu ocazia Pusan International Film Festival(PIFF), şi a acordat de asemenea un interviu.

Să construieşti un personaj pentru un film, imediat după ce ai lucrat la un altul e o mişcare care se poate să nu fie bună pentru un actor, în timp ce alţii se luptă să-şi îmbogăţească filmografia cât de repede pot. Totuşi, tocmai de asta am fost atât de înnebuniţi după Ajussi vara aceasta. Won Bin este natural.

Fără îndoială că Won Bin este frumos. Este un ucigaş care transformă imediat baia albă într-o baie de sânge, dar are ochii trişti care merită simpatia noastră chiar şi la o scenă de măcel din film. „Tae-sik” , rolul lui Won Bin în Ajussi este un personaj retras cu un trecut sumbru care păşeşte în lume şi omoară oameni nesăbuit pentru a salva o fetiţă. Tae-sik aminteşte de un super-erou care salvează lumea dar care nu e lipsit de păcatul violenţei. E greu să pui la îndoială că Won Bin este singurul care poate juca un asemenea rol. Super-eroi au aripi iar Won Bin are în schimb frumuseţea care îi conferă legitimitate lui Tae-sik care ar fi putut deveni un caracter nerealistic altfel. Won Bin a creat super-eoul Tae-sik în Ajussi ca şi cum ar fi adus la viaţă un alt tip al caracterului ,Do-jun din Mother. Frumuseţea lui Won Bin e înzestrată cu ceva de care nici el nu e conştient. Won Bin şi-a ales calea de a deveni un actor care nu este încarcerat de apariţiile strălucitoare. A ales rolul lui Tae-sik şi a reuşit să combine frumuseţea sa naturală cu caracterul. Oamenii m-au avertizat că nu-mi va fi uşor să-i iau un interviu lui Won Bin pentru că el de obicei răspunde cu „da” sau „nu” în faţa străinilor. Totuşi, e păcat că Won Bin este văzut ca un om retras şi care vorbeşte puţin. El îşi urmează ritmul şi ca mulţi alţii nu aduce primul în discuţie subiecte curajoase decât dacă este întrebat. Nu poate sprinta ca alţii şi doar se limitează la spaţiul de care dispune. El vrea un personaj care corespunde cu sentimentele construite încet înăuntru şi îşi concentrează toate emoţiile pentru un rol, pentru ca după să se descarce de ele.

Rep: De obicei nu acorzi multe interviuri înainte de lansarea unui film, dar ai acordat câteva legate de filmul Ajussi de data aceasta.

Won Bin: Cred că am acordat interviuri pentru toate filmele mele. Nu se pune problema că nu apar deloc în media, doar că nu apar prea mult la tv.

Rep: Ai vreun motiv pentru care nu apari la tv?

Won Bin: Nu pot face prea multe la tv(râde). Nu sunt un bun palavragiu. Trebuie să distrezi oamenii odată ce apari la tv. Eu pur şi simplu nu am cu ce să distrez oamenii. Persoanele talentate care cântă, dansează sau altceva apar la o varietate de show-uri tv. Eu nu am asemenea talente.

Rep: Îmi place că nu apari la tv.

Won Bin: Nu-i aşa?(râde)

Rep: Bănuiesc că ai mai fost întrebat despre faptul că eşti „singurul personaj principal” după ce ai apărut în Ajussi.

Won Bin: Mi-ar fi fost greu să filmez Ajussi dacă m-aş fi gândit prea mult la asta. Am încercat din răsputeri să nu mă gândesc că sunt singurul personaj principal. De fapt, regizorul mi-a spus înainte de filmări că am o mare responsabilitate pe umeri pentru că trebuie să conduc valul. Mi-a mai spus că voi face o treabă bună pentru că va fi alături de mine.

Rep: Probabil că ai fost supus unei mari presiuni încă de la început.

Won Bin : Regizorul încerca să mă consoleze dar nu am luat asta prea în serios. Am crezut că toate filmele sunt aşa până la urmă. Chiar dacă ai un rol minor joci ca şi cum ai fi personajul principal, aşa fac toţi actorii. Am trecut şi eu prin asta. Privind în urmă, au fost momente în care am fost sub presiune din când în când. Probabil vorbeşti despre acest tip de presiune, nu? Chestia e că nu ai timp să fi presat. Au fost o mulţime de scene de acţiune. Te trezeşti şi te duci la filmări. Normal, nu am discutat despre presiunea de a fi personajul principal.

Rep: Totuşi, bănuiesc că ai fost conştient că eşti personajul principal după ce filmul a fost lansat.

Won Bin: Am simţit presiunea la premiera VIP. Au fost acolo actori în vârstă, regizori cu care am mai lucrat, prieteni. Eram sub presiune când veneau să mă salute. Am încetat să mă mai gândesc la presiune de atunci, pentru că lucrurile acestea nu le pot stăpâni.

Rep: Eşti mereu aşa de calm?

Won Bin: Eu sunt tipul calm, şi am devenit şi mai relaxat după ce am trecut prin atâtea experienţe. Ştiu că sunt lucruri pe care nu le poţi şterge. Mi-am dat seama că nu ai mult de câştigat dacă eşti prea sensibil sau obsedat de ceva. Încerc să mă golesc în acest sens.

Rep: Cum ai spus, nu mai poţi da înapoi după ce filmările pentru un film s-au terminat. Fără să iei în considerare uriaşul succes, eşti satisfăcut de Ajussi ca actor?

Won Bin: Am simţul responsabilităţii ca actor. Nu îmi place să fac probleme întregului staff al filmului. Vreau să mă asigur că nu sunt cel care împiedică filmarea sau crează probleme echipei sau companiei producătoare. E foarte frumos că filmul s-a dovedit a fi un succes mai mare decât m-am aşteptat.

Rep: Deja rolul tău din Ajussi te-a definit ca actor având o importantă filmografie.

Won Bin: Am deja peste 30 de ani, sunt puţin mai matur. Pot să spun că Ajussi a devenit un film care m-a activat să-mi extind scopul meu de a juca ca un bărbat.

Rep: Înainte ai jucat părţi mai fragile, un tânăr frate sau cineva care are nevoie de protecţie. Probabil vrei să joci şi roluri de protector.

Won Bin: De fapt am jucat roluri cu feţe dure în Ggokji, un serial tv, şi în filmul My Brother. Oamenii spun că în sfârşit am jucat un rol aspru în Ajussi. De fapt, rolurile jucat în Autumn Fairy Tale, Ggokji, My Brother sau Taegukgi:Brotherhood of War reprezintă personaje care doresc să-i protejeze pe cei iubiţi mai mult decât orice. O asemenea dorinţă este expusă şi în Ajussi, deci acest film nu este o excepţie. Modul în care Tae-sik o protejează pe Somi, vecina sa, este foarte masculin dar Tae-sik nu pare deloc un macho. La scena răzbunării nu se vede nici un semn de uşurare pe chipul lui Tae-sik. Se pare că el se confrunta cu memoriile din trecut prin intermediul lui Somi. Probabil a simţit că trebuie să nu mai repete aceaşi greşeală ca atunci când nu şi-a putut proteja soţia şi copilul. În cele din urmă îi ucide pe toţi tipii răi şi o salvează pe fetiţă. O face nu pentru că îi este milă de Somi ci pentru a-şi trimite lumii mesajul.

Rep: Eşti conştient că eşti singurul care iasă vizual în evidenţă în Ajussi? Alţi oameni din film par atât de simpli ca şi cum i-am întâlni în viaţa de zi cu zi. Eşti atât de superb că parcă pari venit de pe altă planetă.

Won Bin: Am avut un gând similar când citeam scenariul. Modul în care vorbeşte şi se poartă este diferit de al celorlalţi, pare desprins de lumea reală aş spune. L-am întrebat pe regizor dacă nu este ciudat că doar Tae-sik iasă în evidenţă prin modul său de a vorbi, pe când ceilalţi vorbesc ca oamenii normali. Pe de altă parte, Tae-sik a avut o viaţă diferită. Regizorul mi-a spus că ar fi minunat ca Tae-sik să fie portretizat ca un om normal. M-am tot gândit cum ar arăta tipul ăsta dacă ar fi o persoană reală. Tot ce am vrut a fost să transmit sentimente reale aşa încât audienţa să simtă că Tae-sik este real. Chiar am vrut să schimb tonalitatea vocii dar mi s-a părut ciudată.

Rep: Nu ai multe replici în film.

Won Bin: Au fost multe pentru mine(râde). Faptul că Tae-sik nu vorbeşte mult înseamnă că vorbeşte doar despre ce este important. Ce este important pentru el să spună? Cred că ceea ce îl împinge să meargă până la capăt este faptul că doreşte să spună „Îmi pare rău”. De aceea cred că ultima scenă din film este foarte emoţionantă. Nu îi spune asta doar lui Somi. Spune îmi pare rău şi pentru trecutul său. Replica „Lasă-mă să te îmbrăţişez” nu este doar pentru Somi. Tae-sik este un personaj care care îşi exprimă sentimentele prin intermediul ochilor şi a mişcărilor decât prin cuvinte. Mi-a plăcut cu atât mai mult personajul pentru că nu are multe replici.

Rep: Tocmai ai menţionat ochii, privirea. Apropo de privire, ai nişte ochi care exprimă nişte emoţii nespuse. Uitându-mă la ochii lui Tae-sik, mi-am dat seama că eşti născut cu graţie. Nu spun că încerci să pari nobil. Ai un soi de demnitate care nu poate fi câştigată cu antrenament. Ai nişte ochi care îi fac pe ceilalţi să-ţi ia partea. Asta m-a făcut să mă întreb dacă ai putea juca vreodată un rol malefic cu aceşti ochi.

Won Bin: Un rol rău, de ticălos nu e ceva ce poţi scoate la capăt doar pentru că pari rău. Ticăloşii au propriile situaţii şi conflicte in interiorul lor. Tae-sok din Autumn Fairy Tale era un ticălos oarecum. A primit simpatie pentru eforturile enorme de o face pe femeie pe care o iubea, să îl iubească la rândul ei. Audienţa pare să-i accepte pe ticăloşii care au fost forţaţi să devină răi din cauza situaţiilor în care se află.

Rep: Personajul din Mother a fost atât de puternic că m-am gândit în ce filme ai mai apărut înainte de acesta. A trecut mult de când Won Bin a devenit un nume de-al casei, dar actorul Won Bin s-a repoziţionat complet prin rolul din Mother.

Won Bin: Filmul Mother a fost un punct de cotitură pentru mine. Nu mai jucasem într-un film de aproape 5 ani iar rolul era total diferit de ceea ce jucasem până atunci. A fost un proces de a deveni un actor mai matur.

Rep: Ajussi trebuie să însemne pentru tine ceva diferit faţă de Mother.

Won Bin: Nu am o direcţie bine stabilită pe care doresc să o urmez. Nu sunt tipul de persoană care i-a decizii strategice. Nu pot juca într-un film căruia îi lipseşte autenticitatea. Am primit multe oferte pentru roluri în drame similare cu Autumn Fairy Tale. Deja am folosit acel tip de emoţii şi simt că aş fi fals dacă aş mai face asta o dată. M-am hotărât să aştept până când simt nevoia să fac asta din nou, şi 10 ani au trecut deja. Am fost capabil să iau rolul din Ajussi pentru că eram gata să-mi proiectez toate emoţiile în acest rol. Sunt fascinat de un scenariu care vine la mine exact când am toate emoţiile construite înăuntrul meu. Nu cred că voi mai putea lua un rol similar cu cel din Ajussi. Nu pentru că mă gândesc strategic şi îmi spun „am mai făcut un rol asemănător, să fac ceva diferit acum”, ci pentru că nu mai am emoţii autentice pentru un rol asemănător cu Tae-sik. Ar fi o interpretare seacă, goală, chiar dacă aş mai încerca.

Rep: Ce ţi-a plăcut la film? Scenariul sau personajul?

Won Bin: Nu ştiu ce a fost, pentru că deja mi-am consumat emoţiile necesare pentru film şi alte emoţii şi sentimente cresc acum în mine. Tot ce pot să spun este că voi fi pregătit pentru alt rol când noile mele emoţii vor fi construite. Nu cred că pot fi un actor dintr-o tipologie anume. Ştiu că am jucat un frate mai tânăr de câteva ori, dar am făcut-o pentru că situaţiile şi mediile din jurul lor erau diferite una de alta.

Rep: Nu par să fi nerăbdător. Eşti departe de a fi prolific. În afară de filmări nu ai extra-activităţi ca alte vedete. Nu te simţi nerăbdător, neliniştit?

Won Bin: Foarte greu devin nerăbdător. Nu simt nevoia să încep alt film imediat ce am terminat altul. Nu e o treabă în care trebuie să te grăbeşti. Să fi prolific nu înseamnă neapărat că eşti un bun actor, nu-i aşa? Cred că trebuie să te apuci de alt film atunci când poţi să-ţi canalizezi toate eforturile şi energia în asta. Aş fi putut să joc în mult mai multe filme, dar nu am atât talent. Iau mai multe roluri numai dacă mă simt capabil.

Rep: Sunt mulţi actori care sunt atraşi în sistem fiind forţaţi să accepte roluri pe care nu şi le doresc cu adevărat. Tu doar mergi în ritmul tău.

Won Bin: Nu majoritatea actorilor îşi urmează propriul ritm? Ritmul meu este încet. M-aş putea impacienta văzând data limită. Nu încerc să arăt mult din ceea ce pot într-o perioadă scurtă de timp, pentru vreau să joc şi la bătrâneţe. Pot să o iau încet.

Rep: Îţi place să joci?

Won Bin: Nu pot. Probabil şi de aceea nu fac multe filme.

Rep: Atunci ce te face să mergi mai departe ca actor?

Won Bin:Mă simt purificat. Repeţi momente grele, îngrijorări şi distracţie în cursul a mai multe luni când filmezi un film. Totul se topeşte după ce filmul este în sfârşit gata şi apare pe ecran. O fac din nou pentru că este satisfăcător şi mă simt împlinit. Este loc de îmbunătăţire şi fac eforturi să acopăr lacunele pe care le am, data viitoare.

Rep: În timp ce urmăream Ajussi mi-am dat seama că nu sunt gata încă să-l văd pe Won Bin însurat şi cu copii. E posibil să nu fiu singurul care gândeşte aşa. Când crezi că vei fi capabil să joci un rol de tată?

Won Bin: Să arăţi ca un tată la suprafaţă nu este problema. Vârsta nu e importantă dar situaţia este. O figură paternă nu necesită în mod obligatoriu riduri pe faţă şi păr alb.

Rep: Cât de departe crezi că ai ajuns ca actor?

Won Bin: Încă este o cale lungă de bătut. Probabil voi crede la fel până în ultimul moment din viaţă.

Rep: Ce este important pentru tine pe lângă actorie?

Won Bin: Cred că oamenii. Toţi cei de lângă mine sunt cea mai mare bogăţie pe care o am. Să am încrederea cuiva în mine e ceea ce este cel mai important pentru mine.

Rep: Oameni spun că nu este uşor să devii apropiat de Won Bin şi că prietenia ta durează mult odată ce devii prieten apropiat. Faţă de ce fel de oameni te simţi apropiat?

Won Bin: De oamenii amabili. E distractiv să fii in jurul cuiva care este amuzant şi vorbeşte mult, pentru că eu vorbesc puţin. Dar uneori astfel de oameni nu par autentici. Îmi plac oamenii care îi respectă pe ceilalţi.

Rep: La ce te gândeşti în acest moment?

Won Bin: Mă gândesc că vreau să privesc departe. E întotdeauna ziua de mâine. Hai să nu ne grăbim.

Reporter: Lee Ji Yeon

Surse: Marie Claire, ediţia PIFF noiembrie 2010, Asianmovieaddict.blogspot.com


Notă: Interviul este tradus exclusiv din revista Marie Claire ediţia noiembrie 2010

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

47 comentarii

There are currently 47 comentarii on Won Bin: Totul a fost autentic!. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Mii de mulţumiri Kf :)
  Wow,ce bine arată,exact cum îmi imaginam.
  Am muncit enorm la traducere,să încerc să o fac cât mai bine.
  Hai că mi-a ieşit bine :D

  • koreafilm

   @ana: este superb! sa stii ca nu am putut citi tot interviul in limba romana pentru ca a fost foarte emotionant! Felicitarile noastre!^^*
   Un interviu despre autenticitate, care ne pune pe ganduri…..

   • koreafilm

    @ana: haha, da, il citim cand nu o sa mai fie o problema daca apar ‘nunmul‘ pe tastatura….[sa nu ne intrebati ce inseamna nunmul ca nu va spunem] :P

 2. Da, Ana ti-a iesit pentru ca ai muncit cu seriozitate si pasiune,felicitari!

 3. Pozele sant excelente,aduce cu Sasha Mitchel,mai tanar cand juca in Dallas!

 4. Mersi Livia.
  Începând de azi,e recenzia mea de suflet,cred că nu am mai muncit atât la o recenzie până acum.

 5. V-aş fi foarte recunoscătoare dacă l-aţi citi :)

 6. ana buna recizie!imi place

 7. Kamsa Kf :)
  Păi să-l citiţi,că vă cert dacă nu :P

 8. Ce înseamnă? :)

 9. felicitarri ana!ai muncit fff mult in realizarea acestei recenzii!ce lung interviu..:o l-am citit,chiar daca nu sunt fana lui won bin…Multumim!

 10. Mulţumesc mult Yoanna :)

 11. f frumos ana ,o recenzie super muncita mult ,nu stiam prea multe despre el dar m-a impresionat foarte modest baiatul ,imi place

 12. bravo ana ^_^

 13. Mersi Miha

 14. Vreau sa multumesc celor care au citit recenzia,si au apreciat munca mea.Sper sa mai fie citit totusi de mai multe persoane,eu l-am citit de n ori :))
  Imi place mult Won bin

 15. felicitari pentru recenzie Ana… Se vede ca ai pusm ult suflet :)

 16. frumos interviul
  felicitari Ana,se vede cat ai muncit:)
  a treia poza imi place mult,o vreau si eu:D

 17. un interviu reusit ,raspunsuri cu sinceritate,imi place cum explica personajul care prin tacere spune multe,mie imi plac acesti oameni cu bogatie sufleteasca.Won este un om profund.
  Frumos ana,bravo tie ai tradus parca si cu inima…
  Frumos,felicitari !

 18. filozof, dragul de won bin! ^^ mi-a lasat impresia ca e un om echilibrat, cu picioarele pe pamant dar totusi visator! :)

  multumim pentru traducere! chiar vroiam sa stiu ce spune in interviu! numarul acesta al revistei e nepretuit! :D

 19. Un interviu impresionant. Felicitari ana pt munca deousa si multumesc ca mi-aiu dat ocazia sa-l descopar si pe omul Won Bin, dar si pe actorul de dincolo de ecran. Mi-a placut tare mult.

 20. Wow,superb interviu inainte sa-l citesc nu stiam mai nimic despre Won Bin se vede din raspunsuri ca este o persoana sincera ,talentata cu o gandire profunda dar si modesta
  Felicitari ana pentru tot efortul depus la traducerea interviului,se vede ca ai pus si suflet,multumim!

 21. ana, a aparut rezumatul:D

 22. felicitari ana….am citit recenzia cum a aparut…k azi am tot dat refresh la pagina…imi place actorul foarte fff mult…am vazut 4 din cele 5 filme cu el…un actor excelent si din interviu il descopar exact cum imi imaginam ca este…un om linistit, pozitiv, modest

 23. Multumesc din suflet,ma bucur ca v-a placut omul Won Bin,si chiar am pus suflet in recenzie.

 24. Imi place actorul,dupa ce l-am vazut in Ajussi,am in plan si Mother,Taegugki,Ggokji.

 25. Oana,chiar e nepretuit acest nr al revistei,ce bine ca o am :D

 26. ana,esti deosebita cu ceea ce creezi,felicitari si tot respectul meu.

 27. interesant interviul si o munca enorma pentru a ni-l prezenta .Multumim ana
  eu cred ca l-am vazut pe Won Bin si in serialul Hero intr-un rol secundar ,a unui politist sau poate ma insel oricum este un frumusel talentat si e pe val :D

 28. Va multumesc din suflet pt cuvintele frumoase.

 29. ana, eu încă nu mi-am făcut timp ca să citesc acest interviu, dar am să-mi fac cu siguranţă. oricum eu te felicit pt munca depusă.

 30. Mersi Crib :)
  Sa il citesti cand ai timp,pt ca e un interviu ft interesant.

 31. Oltea,eu l-am vazut deocamdata doar in Ajussi,dar cum am spus si mai sus,am de gand sa vad mai multe filme de-ale sale.Seriale deocamdata nu,pt ca nu am timp sa mai incep altele,dar filme sper sa reusesc sa mai vad.
  La cum a jucat in Ajussi am ramas ft placut impresionata,e un actor ft bun,si sunt extrem de curioasa sa vad si alte roluri de-ale sale.

 32. ana, ceea ce faci, zi de zi, e minunat! iti multumesc mult pt articol si iti doresc sa ramai la fel de pasionata de tot ceea ce inseamna Coreea.

 33. Mersi Mihusan :)

 34. Voi ramane cu siguranta.

 35. ana, recomanda-mi , te rog, un film artist coreean. am putin timp liber si as vrea sa urmaresc ceva interesant

 36. Mihu,depinde ce vrei sa vezi,un film de dragoste,de actiune,comedie?

 37. Eu cel mai recent am vazut chiar Ajussi,filmul lui Won Bin,si Duelist,un film cu Ha Ji Won.

 38. Ajussi am vazut! il caut pe cealalat ! multumesc mult, ana!

 39. l-am gasit!!!

 40. Cu placere,sper sa fie pe gustul tau,mie mi-a placut.
  E un film cu actiune,comedie,dragoste si fantastic la un loc.

 41. Ce rapida esti :)

 42. ce bine arata in pictorialul asta! :)
  tare as vrea sa citesc si interviul :D

 43. Paula,si ce te retine?

 44. Exact asa il vad eu pe Won Bin ,
  ca raspunsurile pe care le da in interviu:
  un om care nu se pierde in lucruri marunte,scurt si la obiect, cu alte cuvinte, asta sunt daca va place bine, daca nu,NU !.
  Multumesc ana,f.frumos!

 45. Exact Ada,asa este el,un om simplu si modest.
  Multumesc si eu.

Leave a Comment