Ramona J. [KF]

A Light Sleep (movie, 2008)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Film, Recenzii / cronici, Recenzii Koreafilm

Tagged: ,

Published on februarie 03, 2011 with 18 comentarii

de Ramona J.


Image and video hosting by TinyPic

Ce poate fi mai dulce decât un Somn Lin după o zi istovitoare? Priviţi câtă seninătate expimă chipul ei, pare fericită şi lipsită de griji. Sigur deja visează că este purtată de norişori putând privi deasupra curcubeului şi îi mângâie suav corola lui. Dar oare toţi ne putem bucura de un somn liniştit şi odihnitor?

Dacă în articolul trecut v-am prezentat un film de acţiune din care nu lipsesc şi momentele comice, de această dată vreau să vă prezint un dramatic. (Nu vreau să fiu acuzată, că vă prezint doar comedii – lol – , însă acest film m-a impresionat, mi s-a părut sensibil, poate este de vină şi coloana sonoră). Scenariul filmului este bazat pe un caz real, foarte trist.

Image and video hosting by TinyPic

Yeo Lin (interpretată de actriţa Choi Ah-jin, Kim Soo Ro) este o adolescentă de şaisesprezece ani care până nu demult avea o viaţă normală şi un prieten, dar totul s-a schimbat în momentul în care şi-a pierdut ambii părinţi într-un accident de maşină. Pentru a putea să-şi îngroape părinţii este nevoită să facă un „târg” foarte dureros, să cedeze trupul mamei decedate unui laborator universitar pentru diverse cercetări şi experimente, deci nu va avea pe viitor, un loc unde să-şi plângă mama. Însă tragedia nu se opreşte aici. Datorită costurilor ridicate nu va putea să-şi înmormânteze tatăl într-un cimitir, găsindu-i totuşi un loc ferit de privirile oamenilor, unde îngroapă cenuşa tatălui ei cu propriile mâini.

Image and video hosting by TinyPic

De atunci au trecut doi ani, pe umerii ei fragili căzând responsabilitatea îngrijirii şi creşterii surioarei ei Da-rin, pe care fusese sfătuită să o dea spre adopţie, însă Yeo Lin luptă din răsputeri să păstreze ce a mai rămas din familie. Constant este vizitată de o asistentă socială şi de un fost prieten al tatălui ei, Joo-go (interpretat de actorul Yoon Chan, White Night) care-şi oferă ajutorul necondiţionat. Deşi acest ajutor mi s-a părut destul de suspect (în cele din urmă îşi leapădă blăniţa de oiţă bârsană sub care se ascundea lupul cel fioros, arătându-şi colţişorii).

Image and video hosting by TinyPic

Pentru a se ocupa de educaţia surorii şi pentru a o putea întreţine este nevoită să-şi vândă trupul. În linişte, va purta o mare tristeţe în suflet, fiind nevoită să se maturizeze rapid. Însă de la moartea părinţilor, Yeo Lin suferă de insomnie cronică şi este nevoită să ia somnifere. Dar nici somniferele nu o mai ajută. Pentru Yeo Lin, somnul este o evadare, dar nu se poate bucura prea mult de această evadare pentru că se trezeşte întotdeauna prea repede. Chiar ea o roagă pe surioara ei să nu o trezească niciodată când vede că doarme adânc (fapt care se întâmplă foarte rar). Pentru a-şi putea calma neliniştea din suflet îşi pune căştile la urechi şi ascultă muzică, uitând în felul acesta parcă de toate relele şi de tot ce se întâmplă în jur, fiind aspru criticată de colegi şi prieteni că este “aeriană”, neştiind de fapt cât zbucium poartă în suflet.

Image and video hosting by TinyPic

Dar se pare că sunt şi zile însorite în viaţa ei. Ji-yeong (Jang Min-gyo) un băiat de la liceul de băieţi, liceul situat în apropierea liceului de fete, manifestă un viu interes pentru ea invitând-o la o zi aniversară (de la care va lipsi bineînţeles, ea urmând să facă o vizită la mormântul tatălui). Încet, încet începe o prietenie frumoasă între cei doi. Personal un moment deosebit mi s-a părut când în timpul unei plimbări prin parc, Ji-yeong a vrut să-i imortalizeze chipul lui Yeo Lin pe telefonul lui mobil, vrând astfel să o păstreze pentru totdeauna, însă Yeo Lin îi spune că nu-i place să fie fotografiată însă îi dă voie să o fotografieze când doarme.

Image and video hosting by TinyPic

La un moment dat Yeo Lin îl întreabă pe Ji-yeong de ce a ales-o pe ea din tot liceul de fete, răspunsul lui pare să o surprindă „mi-au plăcut ochii tăi, care arătau că tocmai ai avut un somn liniştit”, însă la sfârşitul filmului veţi înţelege adevăratul motiv pentru care a ales-o tocmai pe ea. Dar cred că v-am dezvăluit prea multe despre film. Regizat de Lim Seong Chan, filmul descrie într-o manieră foarte sensibilă chinurile sufleteşti prin care trece o fată de liceu, ce suferă de insomnie şi forţată să se maturizeze prea repede.

Surse: MyAsianCiNEMA , HanCinema

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

18 comentarii

There are currently 18 comentarii on A Light Sleep (movie, 2008). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Un film ft trist din ce ne-ai povestit.Ce viata grea pt o fata atat de tanara.
  Actrita este o dulce,mi-a placut ft mult de ea in Kim Soo Ro si s-a potrivit ft bine cu Ijinashi.Pare ft tinerica,oare cati ani are?
  Ramona,mersi pt recomandare e ft buna ;)

 2. Intradevar,un film foarte trist.Prin cate a trecut saracuta fata.
  Merita vazut.Mc Ramona de recomandare:)

 3. @ana..are 20 de ani,maine ii face:)

 4. Foarte interesant!Pare un film trist dar in acelasi timp captivant,cu siguranta trebuie vazut.multumesc pt. reomandare

 5. vreau sa il vad si eu…tu unde l-ai vazut Ramo?

 6. stiti daca o sa se faca traducere la filmu A man called god in rol principal Song Il Gook ,tocmai am terminat de vizionat toate serialele jucate de Song Il Gook si vreau sa vad A man called god

 7. @Andreea de pe yellow cinema cu sub in engleza

 8. buna Ramona, multumim pentru rezumat, m-ai facut curioasa, as vrea sa vad acest film , unde? si daca este tradus?

 9. Filmul pare interesant. Am sa-l caut sa-l vad. Multumesc Ramona!

 10. Pare interesant,dar si trist…:(
  Felicitari Ramona!!!

 11. Mersi Clau pt raspuns ;)

 12. Foarte multa tristete in acest film!

 13. Sunt suta la suta sigura ca daca o sa vad acest film,o sa plang destul de mult.E prea trist.
  Mersi de recomandare.:)

 14. cam trist filmul ramona!asteptam o alta propunere.

 15. La multi ani Choi Ah-jin … :)

 16. imi place posterul filmului! :)
  m-ai facut curioasa in ceea ce priveste finalul!

 17. aa, si ‘la multi ani’ actritei! ^^

 18. cam trist ,dar cred ca ne-am obisnuit deja ,nu ?

Leave a Comment