Ana-Maria Ruse [KF]

Mormântul regelui Gongmin

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm

Tagged: ,

Published on ianuarie 20, 2011 with 24 comentarii

de Ana-Maria Ruse


Mormântul regelui Gongmin, cunoscut şi sub numele de Mormântul Regal Hyŏnjŏngrŭng este un mausoleum localizat în Haeson-Ri, Kaepung-gun aproape de Kaeseong, în Coreea de Nord.

Site-ul este compus din două movile separate, care conţin rămăşiţele regelui Gongmin, al 31-lea conducător al dinastiei Goryeo, şi ale soţiei sale, prinţesa mongolă, regina Noguk. Este unul dintre cele mai bine conservate morminte regale, rămase în starea originală din Coreea de Nord şi a fost nominalizat pe lista site-urilor protejate de UNESCO. Un mormânt care a scăpat de masivele restaurări făcute de guvernul comunist al DPRK.

Image and video hosting by TinyPic

Drumul către morminte

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Statui lângă morminte

Construcţia a început după moartea reginei Noguk, în anul 1365, şi a fost finalizat 7 ani mai târziu, în 1372. Mormintele constau în bază de granit şi movile ca nişte mici dealuri, asemănătoare cu mai târziile morminte ale regilor dinastiei Joseon. Sunt înconjurate de statui ale unor tigri şi oi care reprezintă naţiunea coreeană şi cea mongolă. Drumul până la morminte este pavat cu statui ale ofiţerilor militari şi oficiali confucianişti, şi accesul se face pe nişte scări situate lângă altarul ancestral de la poalele mormintelor. Poziţia statuilor reprezenta consideraţia pentru rege şi mulţi geomantişti, astrologi şi matematicieni au fost consultaţi pentru a fi siguri că locul are un bun feng shui, pung-su în coreeană.

Image and video hosting by TinyPic

Altarul ancestral şi scările care duc la morminte

Image and video hosting by TinyPic

Mormintele de aproape

Din păcate, relicvele mormântului s-au pierdut în anul 1905 când camera mormântuală a fost dinamitată şi jefuită de japonezi; cele mai multe din relicvele dinăuntru se pare că au fost confiscate de japonezi, dar sicriul lui Gongmin se află astăzi în Muzeul Goryeo din Kaeseong.

Image and video hosting by TinyPic

Muzeul Goryeo, Kaeseong

Există şi o legendă legată de locul mormântului. Se spune că după moartea reginei, Gongmin a angajat geomantişti care să găsească cel mai potrivit loc pentru ridicarea mausoleului, dar fiecare dădea greş în a reuşi să găsească locul potrivit. Dacă cineva reuşea, primea absolut tot ceea ce îşi dorea, dar dacă dădea greş era omorât pe loc. Atunci a apărut un tânăr geomantist care i-a spus regelui de un loc în afara Kaeseong-ului, iar regele le-a spus în secret oamenilor săi să-l omoare când el îşi va flutura batista.

În timp ce omul îi conducea pe oficiali la locul cu pricina, regele s-a urcat pe muntele opus pentru a arunca o privire asupra locului ales de bărbat. Când a ajuns în vârful muntelui, obosit, şi-a dus mâna deasupra ochilor pentru a vedea mai bine, şi foarte mulţumit de acest loc a coborât pentru al felicita pe tânăr.

Însă ajuns jos a descoperit cu stupoare că tânărul fusese ucis pentru că oamenii înţeleseseră greşit gestul său de a-şi duce mâna deasupra ochilor. Regele a exclamat: „Vai mie…” şi aşa a rămas numele muntelui.

Image and video hosting by TinyPic

Statuie lângă morminte


Surse: Wikipedia, http://travel.webshots.com

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

24 comentarii

There are currently 24 comentarii on Mormântul regelui Gongmin. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Wow,that was fast :)
  Kamsahamnida KF.

 2. Curand voi scrie despre regatul Goryeo mai multe,si despre regii sai.

 3. La surse trecusem si Flickr.

 4. foarte interesant si-mi plac foarte mult imaginile

 5. Sunt foarte frumoase mormintele regale din Coreea,au ceva aparte,si statuile impun o anumita prestanta.
  Mersi Thea :)

 6. dragut ana.multumim ptr informatii.felicitari.

 7. ai vazut ep.5 la my princess?superb nu-i asa?

 8. Ce nostim , un munte care se numeşte “Vai mie”…hihihi!

 9. un loc foarte frumos. Bine ca s-a pastrat. Trista povestea celui care a ales locul

 10. Celine,inca nu l-am vazut.Poate in seara asta,daca nu,maine.

 11. am revenit acasa,ana,o recenzie frumoasa,care ma bucura ,pt.ca arata ca s-a conservat si in Nord cate ceva din istorie…
  Acele movile de pamant sau piatra,care sunt deasupra mormintelor in scop de protectie,se numesc
  TUMUL.Nu stiu daca s-a mai spus sau nu,dar repetitia oricum e mama invataturii.

 12. si la noi in tara s-au descoperit in judetul Cluj

 13. as vrea sa comentam serialul dar acum pun masa,pe urma Jumong….sa ne dam intalnere mai multe ca sa fie interesant….

 14. Ana ai un vot,virtual,frumoase lectii de istorie!

 15. Anja,da,stiam ca se numesc tumul,dar e bine ca ai amintit.Despre ce serial sa comentam?

 16. Celine,am reusit sa vad si eu ep 5.A fost ft frumos.

 17. O recenzie interesanta. Multumim Ana pentru informatii. Asa cum spune si Carina foarte trista povestea celui care a ales locul.

 18. Minunate locuri,statui si rafiguratii de tigri si oi..dar totusi nu pot sa raman insensibila la povestea dramatica a tanarului care a ales locul mormintelor :(

 19. Si ce doare si pare prea crud e ca o singura interpretare gresita poate fi calaul vietii :( ! Dar ei pe timpuri tineau cont de orce gest facut de Rege ? Vai mie ! Vai mie caci sa cait ca el la dat la moarte pe tanar. Felicitari ana :* :* :* f emotionant

 20. Alex,cred ca toate gesturile regilor erau comanda pt unii,si din pacate,oamenii nu au facut decat sa se supuna,intelegand gresit gestul sau.

 21. pe lista mea este sa ajung in Coreea de Nord! deci si la acest mormant! de fapt vreau sa ajung peste tot unde se poate in Nord! ^^

 22. Oana,cred ca se poate vizita,si nu e singurul mormant regal,mai sunt.Bafta :)

 23. sunt mai multe morminte dar nu toate deschise publicului, din pacate :|
  mersi ^^

Leave a Comment