de Ana-Maria Ruse
În prima parte a recenziei, cititi aici: am prezentat Geommu, sau dansul săbiilor, un dans pe care îl puteţi vedea în Hwang Jin Yi.
Al doilea dans la care doresc să fac referire este dansul cocorului, cunoscut sub numele de Dongrae-Hakchum. Acest dans este o ramură a dansului Deotbaechigum din regiunea Dongrae, Busan, preferat de nobilii hallyang.
Peisajul zonei sugerează forma cocorului. Numele Hakchum sau dansul cocorului vine de la dansul nobililor hallyang care se îmbrăcau în costume albe şi cu pălării negre şi dansau, asemănându-se cu cocorii albi cu capul negru. Izvoarele calde din Dongrae atrăgeau mulţi nobili, majoritatea lor ştiau să cânte şi să danseze, aşa că multe evenimente cu dans aveau loc în zonă, în exterior sau în interior în sarangbang (încăperile de studiu ale nobililor), iar în Dongrae se spunea că atunci când cineva îşi deschidea braţele se dansa. Dongrae-Hakchum era unul din dansurile produse pentru zilele de distracţie din zonă ale nobililor care obişnuiau să-l danseze cu femeile gisaeng.
Dansator de Dongrae Hakchum
Dongrae-Hakchum este un dans folcloric care este practic o versiune a dansului Deotbaechigum, dar modificat pentru ieşirile în exterior. Dansul are elemente din dansul nobililor, numit sarangbang şi cere eleganţă şi simţ artistic. Un bun dansator de dansul cocorului este cel care are simţ artistic, stil, caracter şi putere de învăţare; aceşti oameni erau numiţi myeongmu sau dansatorii minunaţi.
Grupuri de dansatori
Dansul cocorului care se dansa la curtea regală reprezenta cocorul într-o manieră realistică, dar Dongrae-Hakchum exprima graţia păsărilor într-un mod simbolic. Pălăria neagră de pe capul dansatorilor reprezenta capul negru al cocorilor, haina albă, numită dopo reprezenta corpul şi aripile păsărilor. Mişcările elegante şi rafinate amintesc mişcările graţioase ale demnei păsări.
Pictură cu cocori
Iniţial Dongrae-Hakchum a fost un dans solo, dar astăzi se dansează în grup. În Coreea, cocorul este simbolul vieţii lungi.
Cocori în natură
O exemplificare a acestui dans
În Hwang Jin Yi, dansul cocorului era dansul pe care doar Baek-Moo, maestra lui Jin Yi îl stăpânea, dans pe care Jin Yi se străduie să-l înveţe de la aceasta şi un dans pe care Bu-yong nu va reuşi să-l facă niciodată.
Cele două poartă, cu ocazia acestui dans, costume albe cu flori colorate, foarte frumoase.
În clipul de mai jos, Jin Yi dansează o combinaţie între acest dans, al cocorului, şi dansul săbiilor, pe care l-am prezentat în prima parte a acestei recenzii.
Surse: Wikipedia, Hwang Jin Yi
13/01/2011 la 6:20 pm
Da,este foarte frumoasa.Acest dans da exact aceasta impresie,ca interpretul zboara.Ai vazut serialul?
14/01/2011 la 3:27 pm
ultimul filmulet e foarte frumos; instiga la dans! :))
14/01/2011 la 8:27 pm
Da,am vz.serialul acum citeva luni in urma ,
un serial care m-a incintat,vreau sa vad si filmul dar am tot aminat.
14/01/2011 la 8:47 pm
Da Oana,chiar ca instiga :D
Ada,si pe mine m-a incantat.Vezi ca am facut o paralela intre film si serial,uite-o aici:
http://koreafilm.ro/blog/2011/01/hwang-jin-yi-vs-hwang-jin-yi/
16/01/2011 la 2:41 pm
@ana ,am reusit sa vad si filmul,dar dupa ce am citit paralela facuta de tine intre film si serial.
Serialul mult mai complex[vot]dar amindoua scot in evidenta ambitia pe care a avut-o Hwang Jin Yi de a
ridica statutul curtezanelor la un alt nivel…..
[sa nu mai fie privite si tratate cu dispret]
17/01/2011 la 12:56 pm
hallo ana !am ajuns la ep 17.vreau sa-ti spun ca filmul este mai mult decat o biografie romantata a lui Jin Yi,ne prezinta o filozofie despre a iubi
si a ura…despre arta si sacrificiile ei.Am inceput cu serialul la recomandarile vostre…
17/01/2011 la 12:57 pm
Anja,ce rapida esti.Ma bucur ca iti place,si astept si alte impresii :)
10/02/2012 la 4:59 pm
Tocmai am urmarit Hwang Jin Yi si a ajuns unul dintre preferatele mele. Prezinta arta si frumosul la superlativ. Iar costumul alb cu flori roz de cires este preferatul meu.
10/02/2012 la 5:04 pm
Mersi pt comentariu, Keuris, si la acest vechi articol :)