Mihai Fulger [KF]

Un anarhist romantic (Portret Jang Dong-gun 1)

Written by Mihai Fulger [KF]. Posted in Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , ,

Afis Anarchists

Published on decembrie 14, 2010 with 13 comentarii

de Mihai Fulger


Unul dintre primele roluri importante de cinema ale lui Jang Dong-gun, dupa ce a trecut de la micul la marele ecran in 1997 (fara a renunta inca la serialele TV), a fost cel din Anakiseuteu Anarchists al cineastului Yu Young-sik; ulterior, acesta a mai regizat doar un episod din filmul-omnibus Five Senses of Eros(2009).

O coproductie Coreea de Sud – China (prima din istoria celor doua cinematografii!), Anarchists este un film curajos si convingator, desi nu s-a bucurat de recunoasterea pe care ar fi meritat-o, iar scenariul e semnat de pe atunci necunoscutul Park Chan-wook (ulterior, in acelasi an 2000, acesta a repurtat primul mare succes din cariera sa regizorala, cu JSA ).

In Shanghai-ul anului 1924, un grup de cinci tineri si frumosi anarhisti Chosun lupta impotriva stapanirii japoneze, primind ordine de la Guvernul Provizoriu al Republicii Coreene (infiintat in China in 1919). Insa asasinatele si atentatele lor teroriste nu au succesul scontat, iar idealurile lor par sortite pieirii… Sugestiv, ei refuza sa se converteasca la socialism, fiind constienti ca acesta nu va duce decat la o noua dictatura.

Povestea ne este spusa de catre vocea lui Sang-gu (Kim In-kwon din Haeundae), novicele – si „cronicarul” – grupului, care a fost salvat de la spanzuratoare de catre anarhisti, dupa ce incercase sa se razbune pe japonezi pentru moartea parintilor sai. Dupa modelul clasic, in afara inceputului si finalului, filmul este un amplu flashback.

Jang Dong-gun il interpreteaza pe Seregay (Serghei sau Sergi), liderul grupului. Personajul este un intelectual nihilist cu studii la Moscova, un excelent luptator si tragator, precum si un activist care lupta pentru o cauza nobila, dezinteresat de avantajele financiare. Din pacate, ca urmare a torturilor la care l-au supus japonezii, Seregay a inceput sa-si aline durerile cu opium si a devenit un dependent aflat la cheremul traficantilor de droguri. Insa nici pe drumul catre autodistrugere, el nu renunta la idealurile sale.

Chipes si sarmant, Seregay le cade cu tronc multor femei, dar cea care il iubeste cel mai mult este Kaneko / Kaniko (interpretata de debutanta Yeh Ji-won, ce a jucat ulterior, printre altele, in filme de Hong Sang-soo, precum Turning Gate sau Ha Ha Ha). Ea este o dansatoare care-i cucereste pe toti barbatii, de la Seregay si tovarasul sau Lee-geun (Jung Jun-ho din My Boss, My Hero, dar si din multe alte filme si seriale) pana la asupritorii japonezi. Kaneko il iubeste atat de mult pe Seregay, incat se documenteaza carti despre anarhism. Insa el o refuza, desi o iubeste, deoarece considera ca ea merita mai mult decat un terorist opioman.

Termenul „anarhism” vine din greaca, spune unul dintre personaje, unde inseamna „un grup de marinari fara capitan”. In film, Jang Dong-gun izbuteste sa ii dea viata acestui capitan – Seregay, un erou romantic, care le va cuceri pe multe spectatoare. Dar Anarchists merita vazut nu doar pentru actorul Jang Dong-gun, caci filmul are multe momente dramatice reusite (dintre ele, infruntarea finala este antologica) si o muzica superba (compusa de Choi Man-sik, care a scris si muzica pentru marele succes Friend ).

Despre Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger este jurnalist şi critic de film din 2002. A semnat sute de cronici, articole de opinie, studii, eseuri şi interviuri pe teme cinematografice în diverse publicaţii. În 2007, a colaborat la numărul despre cinematografia românească al revistei online KinoKultura.com şi la „Romanian Online Film Week” de pe European-films.net. Articolele sale despre Noul Cinema Românesc au fost traduse şi publicate în limbile maghiară şi germană.

Browse Archived Articles by Mihai Fulger [KF]

13 comentarii

There are currently 13 comentarii on Un anarhist romantic (Portret Jang Dong-gun 1). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. interesant film, mulţumim pentru prezentare.
  Jang Dong-gun a jucat şi în Ultima prinţesă pe care l-au tot dat la tv în ultimul timp.

 2. Ultima printesa sau Wu Ji ( Promise). L-am vazut si eu si e superb. Poveste, poezie vizuala, un film urias!

 3. adica mie mi-a placut:)
  Multumim pt recomandare, Mihai Fulger!

 4. multumim pentru prezentare koreafilm!
  mihusan filmul de care zici Wu Ji il gasesc si pe youtube? mi-as dori sa il vad :)

 5. ANDREEA, eu nu l-am gasit pe youtube. l-am vazut pe tvr duminica trecuta.

 6. filmul trebuie vazut cu subtitrare. altfel e aiuritor

 7. aa da? pai o sa il caut mihu! multumesc de recomandare! tu altfel ce mai faci?

 8. sunt intr-o mica vacanta:) apropo, am comentat la…ING
  multumesc pt recomandare. Ai vazut the Sunflower cu Kim Rae won?

 9. tre sa plec…

 10. nu am vazut sunflower dar am gasit in schimb pe yellowcinema filmul A brand new life, cel despre care am scris :) poti sa il descarci de acolo

 11. Frumoasa prezentare Mihai,si filmul pare bun.
  Fetelor filmul despre care vorbiti,Ultima printesa mi-as dori sa-l vad si eu.

 12. mulţumim Mihai pentru prezentare. cred că am să-l urmăresc şi eu :)

 13. Multumesc pentru prezentare. Filmul Ultima printesa am vazut prima data cred ca la PRO TV noaptea tarzie in octombrie sau noiembrie. Sa speram ca se da din nou undeva. E un film superb!

Leave a Comment