koreafilm

Spiritualitate si religie in Jumong (I)

Written by koreafilm. Posted in Cultura, Istorie si cultura, Stiri / noutati

Tagged:

hwanung

Published on decembrie 06, 2010 with 26 comentarii

Miturile fondatoare coreene demonstreaza credinta ca oamenii nu pot exista de sine statator, ci se definesc prin modul in care  relationeaza cu Dumnezeu pe de o parte, si cu natura pe de alta.
O asemenea viziune se suprapune cu perspectiva unei lumi ideale, la care se poate ajunge prin interactiune directa cu
supranaturalul, acesta din urma domnind asupra lumii naturale. In aceasta ordine, implinirea vietii omenesti vine din modul in care omul se infatiseaza in fata supranaturalului. Un “specialist” care putea comunica cu lumea supranaturala era asadar, considerat indispensabil, pe langa nevoia de ritualuri si ceremonii religioase.

Inca din vechime coreenii credeau in existenta unui suflet care continua sa traiasca chiar si dupa ce omul murea.
Inainte de aparitia budismului in peninsula, coreenii credeau ca sufletul are nevoie de mancare, imbracaminte si adapost, chiar si dupa moartea unui om. De aceea, regilor li se construiau morminte somptuoase, unde erau amplasate bunuri materiale folosite de cel decedat in timpul vietii.
Dumnezeul Cerului (cheonsin) era considerat inca din vechime in Coreea, Dumnezeul suprem, responsabil pentru bunastarea oamenilor pe pamant, dar si pentru destinul lor. Se considera ca legatura dintre cer si pamant se facea prin natura: munti, copaci, iar Dumnezeul Cerului aparea in fata oamenilor, luand astfel forma unui munte sau a unui copac.

Legendele vorbesc despre un Dumnezeu al carui brat urias isi facea aparitia printre nori, Hwanung (Fiul Dumnezeului cerului, conform mitului lui Dangun), coboara pe pamant folosindu-se de un copac.
In Goguryeo, Jumong, fondatorul Goguryeo, este considerat ca avand descendenta/imputernicire divina.

Schita il rerezinta pe Jumong ca provenind din genealogia Hwanin (Dumnezeu)-> Hae Mosu, in timp ce Tangun provine din ramura Hwanin –> Hwanung
Lumea spirituala era asadar considerata ca avand legatura cu oamenii, iar acestia trebuiau sa se afle in permenenta comuniune cu aceasta, prin ritualuri si ceremonii, performate fie la nivel individual (pentru dorintele personale), fie la nivel national, in cadrul unor grandioase ceremonii anuale, carea aveau loc de obicei la inceputul si la sfarsitul sezonului agricol.

Atat in perioada Goguryeo dar si in perioada Shilla, regele fondator si urmasii lui sunt portretizati adesea ca avand o
legatura sau descendenta divina. Jumong (fondatorul Goguryeo), isi exercita puterile divine prin folosirea unui bici cu care separa un rau  pentru a scapa de dusmanii sai care il urmareau. De asemenea, foloseste puterile pentru a invia o pasare care murise.
Situatia se va schimba in timpul perioadei Shilla, cand Casa regala nu mai are puterea de a-si asuma sanctitatea/descendenta divina.
Desigur, in perioada Shilla avem de a face cu o monarhie extrem de puternica, cum am vazut si in Queen Sendeok, insa
aristocratia a reusit sa il detroneze pe regele Jinji in secolul VI, iar regina Seondeok a murit intr-o revolta pusa la cale
de aristocratii care se opuneau puterii monarhice, la jumatatea sec. VII.
Spiritualitatea si religia in Jumong
Revenind la Jumong, putem afirma ca spiritualitatea si religia sunt elemente cheie in serial, in special practica clarviziunii la Curte si tensiunile pe care le genereaza intre “Oracol” si “Palat”.
Sentimentele coreenilor astazi sunt ambivalente cand vine vorba de rolul religiei in general in viata publica.
In acest context, nu este surprinzatoare prezenta motivelor crestine, mai ales ca, in Coreea, crestinismul a cunoscut o
crestere dinamica.Desigur, referirile din cadrul serialului, desi nu sunt atat de explicite, nu trec neobservate.
Sa le analizam pe rand:
Cheonshin vs mudang...(Dumnezeul Cerului vs samani)
Dupa cum am vazut in primele episoade, se face distinctia intre Marea preoteasa si restul samanilor, prima fiind portretizata ca avand puteri spirituale reale, in timp ce samanii de rand nu faceau decat sa exploateze poporul pentru propriul profit si sa le ofere false profetii, asa cum , la un moment dat se exprima in mod dispretuitor chiar Marea preoteasa, Yeo Mi-eul.

In serial il intalnim de asemenea, pe Do chi, contrabandist care, desi nu poate fi luat ca referinta, ii numeste si el niste
impostori, fara nici “o putere”, care cauta doar bani.
Jumong, la randul sau critica samanii de pe strada care nu fac decat sa profite de pe urma confuziei sociale…
Regina Puyeo, Won hu, in incercarea de a submina autoritatea regelui Geum wa angajeaza samanii sa imprastie zvonuri false si  asa zise blesteme.
Yu Hwa, mama lui Jumong, chiar le amentinta pe cateva dintre vrajitoare, acuzandu-le ca spun tot felul de nascoceli pentru a crea confuzie in popor.
Chiar si preotesele de la Curte, care sunt portretizate in cadrul serialului ca avand puteri supranaturale – cad uneori prada judecatii strambe, si comit chiar greseli fatale.
Este cazul chiar al lui Yeo Mi-eul, marea preoteasa! Asa cum stim, aceasta vazuse – ep 1 – cum pasarea cu trei picioare, Samjogo, care avea sa devina ulterior simbolul lui Jumong, si a natiunii Koguryo -umbrise soarele.
Interpretarea pe care preoteasa o da acestei viziuni este una negativa, astfel: pasarea este Hae mosu, tatal biologic al lui Jumong, ale carui eforturi de a readuce poporul Chosun la unificare, nu vor duce decat la lucruri rele: vor determina represaliile militare ale imperiului Han chinez sau va deveni el insusi (Haemosu) un erou al natiunii, devenind astfel un rival puternic la adresa statului Puyeo.
Ca urmare a acestei interpretari (eronate), Yeo Mi-eul va deveni principalul jucator in planul de tradare a lui Hae Mosu si predare a lui in mana chinezilor Han, si dus astlfel in pestera-inchisoare pentru 20 ani.
{ATENTIE SPOILER}
Mai tarziu in serial ea va regreta, recunoscand ca facuse o greseala si nu interpretase corect voia lui Dumnezeu. Ca un semn al caintei ei, Yeo Mi eul il va sustine pe Jumong, pana in momentul in care va fi injunghiata chiar de primul ministrul impreuna cu care pusese la cale tradarea lui Hae Mosu!

Cu aceasta, serialul ofera un mesaj avertisment in ce priveste rolul religiei in viata publica si recunoaste totodata abilitatile unor indivizi (femei sau barbati) in ce priveste darurile spirituale.
Protejata lui Yeo Mi-eul, spre exemplu, in mod constant profeteste corect, asemenea Oracolului de la Muntele Shijo.
Cu toate acestea, sentimentul care transcende din serial este unul critic, la adresa implicarii unor Oracole in chestiunile de stat.
Regele Geum Hwa, tovarasul de arme al lui Hae Mosu ramane cu o profunda amaraciune cand afla de tradarea lui Yeo Mi-eul, care a dus la intemnitarea prietenului sau, totul lucrat pe la spatele sau. Aceasta duce la o restrangere a rolului preoteselor: regele ii spune lui Yeo Mi-eul ca nu va mai discuta niciodata chestiuni politice cu ea si ca ii va ignora ritualurile!(ep12.)
Fiul sau cel mare, Dae So adopta o atitudine similara cand ii spune reginei ca preotesele “spun ca actioneaza conform
revelatiei, dar de fapt nu fac decat sa abuzeze de putere. Cand voi deveni eu rege o sa ma asigur ca nu mai au ce sa caute in chestiuni de stat!”.
Noua natiune pe care o va ridica Jumong, Koguryo, va adopta aceiasi atitudine.Cei care lucrau la crearea constitutiei ajung la concluzia ca monarhul trebuie sa aibe si rolul de mare preot si ca in Puyeo au survenit numeroase probleme generate de divergentele dintre rege si preoteasa.

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

26 comentarii

There are currently 26 comentarii on Spiritualitate si religie in Jumong (I). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Annyeong si multumiri Koreafilm minunat Explicat..stiam stiam eu ca Preoteasa gresise totul apropo de acea Pasare . Pasarea cu 3 Picioare nul raprezinta pe HaeMosu ci Jumong
  A distrus impreuna cu Prim Ministru o Familie si Pretenie curata a Regelui si HaeMosu ..Cata durere va cauza nechibzuinta sa !

 2. Mitul i-si spune cuvantul in toate timpurile!Ca e de bine ,ca e de rau asta tine de inspiratia de moment,mai tarziu se va clarifica ,care este adevarul,dar pana atunci…….

 3. Interesanta si la obiect recenzia! Bravo esti in trend!

 4. Misticismul,din toate timpurile ,a fost folosit pentru prostirea maselor.O religie are adeptii ei,dar cand fanatismul si o educatie precara i-si dau mana ,rezultatul este dezastruos.

 5. Peste tot sa folosit abuzul puterii si sa degenerat..însa in film sunt de parerea ca nu prea erau indispensabile Marele Preotese pentru Regat

 6. Regele singur era fauritorul propriului destin…Sa înteleg ca Jumong se tragea din Samanta Divina ?

 7. Superba recenzia KF,minunata,iar legenda despre Yuhwa la fel.
  Multumim mult.

 8. frumoasa recenzie

 9. K film,minunate legende,minunati santeti si voi ca ne delectati cu asaceva!

 10. superba recenzia kf.am si eu o mare dorinta si rugaminte catre voi pe care as vrea daca puteti sa o luati in seama(si stiu sigur ca nu e numai dorinta mea ci si a multor fani ai serialelor coreene),dupa terminarea lui jumong as dori ca tvr sa continue cu povestea koguryo difuzand si serialele-kingdom of the winds si princess ja myung go.ar fi o mare surpriza.credeti ca puteti face ceva in legatura cu acest lucru?multumesc anticipat ptr rasp.

 11. multumim koreafilm! foarte bine scris si numai bun ca sa imi clarifice anumite chestiuni care nu le intelegeam inca!

 12. Multumim foarte mult pt informatii!Si va multumesc ca ati pus cuvantul SPOILER pt ca nu vreau sa aflu ce se va intampla pe parcurs(continoarea o s-o citesc mai incolo) :D

 13. Am remarcat pe parcurul acestor seriale si nu numai, faptul ca multe situatii sau momente se axeaza pe elemente religioase, mituri, rituri etc.De aceea, Marea Preoteasa, de ex, are un rol bine structurat, la fel ca si in cazul QSD.
  Foarte bune informatiile, Koreafilm!

 14. ..parcursul…:)

 15. Laur,sa stii ca si in serialul Kim Soo Ro,care il prezinta pe primul rege al Gayei,exista o preoteasa cu un rol la fel de important.

 16. Posibil, Ana.Insa eu am urmarit doar aceste seriale si nu ma pot pronunta despre altele.Sunt convins ca in majoritatea se face referire la religie, spirit, spiritism…

 17. Eu raman de parerea ca nui o prezenta necesara Preoteasa ! Nici pe cea din Secretele nam prea simpatizato , pe aceasta da o simpatizez dar prea a profitat de Bunatatea si Prietenia ce-a legata de Rege

 18. Laur,asa este,iti spun sigur,am vazut tot serialul.
  Cea din secrete era chiar insuportabila,dar Yeomieul incepe sa-mi placa,si cea din Kim Soo Ro era chiar buna.

 19. Ce frumos ai explicat Kfilm in aceasta recenzie despre conceptele legate de cosmogonia la acest popor si religiile lui…Sigur ca toate legendele noi le luam ca pe niste povesti,dar ele sunt de fapt refexia credintelor indivizilor acelor timpuri,iar filmele lor istorice analizeaza efectele acestor mituri pe plan moral,social,psihologic…Pe noi azi ne “distreaza” rolul unui profet,dar el este un om capabil sa inteleaga paradigma timpului sau , si in acelasi timp sa comunice cu masele ,de aceea as spune ca este un fel de scenarist,regizor si actor in acelasi timp.Cat era de necesar au hotarat oamenii de-a lungul timpului…

  P

  • koreafilm

   @Anja: pregatind acest material /subiect am gasit multe studii ai caror autori aveau pareri diferite, chiar contradictorii referitoare la credinte, mituri, religie….:)
   Subiectul este foarte generos, iar serialul ofera foarte multe scene care pot fi analizate….ni s-a parut o tema utila de abordat…pentru ca deja sunt ceva comentarii aici :) vom continua seria articolelor, de data aceasta cu motivele crestine…:)

   Referitor la rolul profetului, este adevarat ca el functiona in paradigma timpului sau, si este greu de facut astazi judecati de valoare….

 20. Poate reusim un dialog pe aceasta tema…

 21. Daca tot vorbim de legende,va spun ca am inceput Gominho sau Fetita vulpe ,abia am vazut primul episod,daca santeti curiosi il gasiti on line peteva.ro!Mai gasiti de asemeni o gramada de filme!

 22. Livy Gumiho povestea copilei vulpi lam vazut si ma marcat ce am vizionat brrr ti se suie parul in sus..dar mia placut personal..coloana sonora e ceva f frumos..am plans mult cand lam vizionat

 23. Minunata recenzii…Kamsahamnida Koreafilm!!!

 24. Intotdeauna cand puterea de stat si-a dat mana cu puterea religioasa, rezultatul a fost unul dezastruos.
  Lucrurile astea nu sau intamplat doar in Korea sec. I ci in aproape toate secolele si in toata lumea.
  De aceea parinti fondatori ai Americii s-au asigurat de separatia acestor puteri.

Leave a Comment