koreafilm

Jumong – Perspectiva politica (I)

Written by koreafilm. Posted in Cultura, Istorie si cultura, Stiri / noutati

Tagged:

harta

Published on decembrie 28, 2010 with 35 comentarii

Perspectiva de ansamblu
Asa cum am vazut religia isi are rolul ei in Jumong, insa serialul aduce in prim plan preocupari de natura economica si politica.
In ceea ce priveste situatia politica, in Jumong sunt angrenate o serie de chestiuni de politica interna si externa, relevante nu doar pentru formarea regatului Koguryo (Goguryo) ci ele pot fi interpretate ca avand legatura cu situatia actuala a Coreei, impartita in Nord si Sud.

Marea preocuparea a oficialilor de la Curte este legata de pierderea suveranitatii nationale in fata Han.

Aici, serialul face uz de sentimentele nationaliste puternice ale coreenilor.

Desi scenariul prezinta in mod favorabil lupta patriotilor si luptatorilor pentru libertate, nu sustine deciziile emotionale, pe care le condamna ca subminand eforturile luptatorilor.

Problema interna majora este reprezentata de disensiunile neincetate, disensiuni care, ne spune istoria, au si dus la caderea GoJoseun (vechiun Joseun).

Acestea pot fi interpretate ca aluzii voalate la atitudinea manifestata in politica contemporana a Coreei, teme precume autoritarismul, democratia si transferul puterii.

In Jumong economia este subordonata politicului, si este subliniata importanta ei pentru independenta politica si stabilitate, pe de parte, iar pe de alta, ratiunile economice mascheaza jocurile de noroc, inselatoria, mita, piata de contrabanda si, in general, o gandire pe termen scurt, din care cei care gestioneaza situatia trebuie doar sa profite!

Tema pe care o regasim pe parcursul intregului serial se refera la pierderea suveranitatii in fata Han.

Acestia sunt portretizati de o cruzime fara margini, care nu ezita sa nimiceasca refugiatii si triburi intregi, cum a fost cazul celui din care facea parte Yu Hwa; acesta era modul in care pedepseau nesupunerea; Han impune de asemenea munca fortata, ii inchide pe refugiati in lagare si pun un tribut imposibil, iar, in plus obliga Puyeo sa trimita trupe pentru armata Han.

Singura autoritate a Han este data de forta armelor si armatei de Fier.

Doamna Yu hwa da glas amaraciunii sale cand ii spune imparatului “Cum te poti numi Fiul Cerului?”


Coreea este un stat-tampon intre vecini puternici si are o istorie indelungata de invazie si opresiune.

Timp de sute de ani, incepand cu perioada descrisa in Jumong, dinastiile chineze au tratat Coreea ca pe un stat vasal.

Coreea a suferit invaziile mongole din 1231-70 si pe cele japoneze din 1592-98; nici una din aceste invazii nu a avut ca efect subjugarea Coreei, dar a generat pierderi imense de vieti omenesti si saracie.

Dupa infrangerea Chinei (1895) si a Rusiei (1904), Japonia ocupa Coreea, timp de 40 de ani (1905-45), perioada in care japonezii au depus toate eforturile pentru a eradica identitatea nationala coreeana pentru a anexa Coreea Imperiului.

Dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, Statele Unite si URSS au ocupat peninsula si au divizat-o, astfel ca cele doua state coreene create astfel au ramas in stare de razboi rece pana astazi.

Aceste traume nationale au generat intr-o anumita masura un resentiment colectiv (“han”) in randul coreenilor.

Poate de aceea coreenii sunt hiper sensibili cand vine vorba de insulte nationale (reale sau imaginate), mai cu seama daca este vorba de Japonia.

Jumong – controverse politice intre Coreea si China

Pe la inceputul anilor 90, China se angajase intr-un proiect prin care isi propunea sa defineasca teritoriul asociat Koguryo, ca apartinand Chinei, neacceptand astfel ca ar fi fost un teritoriu independent.

Aceasta abordare a dus la controverse legate de serialul Jumong, dar si de alte seriale istorice coreene, care au fost criticate de chinezi prin intermediul internetului ca fiind anti-chinezesti.

Jumong- polarizarea politica a protagonistilor


Dominatia Han a polarizat populatia coreeana in doua tabere. Pe de o parte, avem tabara lui Jumong, tabara eroilor care refuza orice colaborare cu opresorii si sunt gata de orice sacrificiu pentru a-iscoate pe asupritori din teritoriul coreean. Hae Mosu conduce armata DaMul (Damulgun) specializata in lupta de guerilla pe teritoriile Han.

Jumong preia de la tatal sau cauza pentru care continua sa lupte intr-un razboi de amploare impotriva Han, reuseste sa cucereasca comanderiile Han si sa stabileasca un nou stat Goguryo, care va succede vechiului Chosun (Gochosun).

Cealalta tabara, tabara celor care fac compromisuri cu Han este reprezentata de majoritatea oficialilor de la Curtea Puyeo.

Desi ii dispretuiesc pe chinezii Han acestia nu doresc sa isi risce propriile pozitii prin rebeliune, care ar duce la o stare si mai deplorabila a regatului Puyeo.

O alta categorie de “colaboratori” sunt cei care au trecut cu totul de partea Han, fiind asimilati de acestia. Cel mai bun exemplu este guvernatorul Yangjang, fost print de Goma, care, luat prizonier de trupele Han, este crescut in China si se intoarce ca unul de-al lor, guvernator al comanderiei Hyun To.

Serialul foloseste interactiunile dintre aceste tabere pentru a genera intriga…

Jumong aduce insa mai multe nuante decat cele reprezentate de o simpla configuratie data de elemente necompromitatoare- compromitatoare-colatoratoare.

Anumite personaje penduleaza intre pozitii, uneori putand vorbind chiar despre o cautare reala a adevarului sau caii corecte…Un exemplu bun este chiar regele Geum-wa, care, pe vremea cand era tanar print al Puyeo se furisa impreuna cu Hae Mosu sa apere idealurile patriotice, pentru care furniza arme si participa la operatiuni de guerilla fara stirea tatalui sau.

Dupa ce Hae Mosu este capturat si Geum-wa crede ca aceasta a murit, serialul face trecerea peste 20 de ani…20 de ani in care armata DaMul ramane pentru Geumwa o amintire de demult… Geumwa este acum regele Puyeo si are treburi importante de rezolvat….

Desigur, nu ii are la inima pe Han si unul dintre obiectivele sale este sa descopere secretul fabricarii sabiilor, motiv pentru care sustine o armurarie clandestina, care genereaza o serie de incidente cu Han…

Cu toate acestea, motivatia de baza a lui Geumwa este sa conserve pozitia Puyeo si implicit, propria pozitie la tronul Puyeo.

De aceea, cand Jumong se impotriveste chinezilor Han, regele este in dilema, uneori sustinandu-l, alteori opunandu-se actiunilor lui Jumong, si chiar declarandu-l tradator.

Asemenea lui Guemwa, Jumong insusi incearca sa afle secretul fabricarii sabiilor si intra intr-un joc de-a soarecele si pisica recurgand la spionaj “tehnologic”…

Serialul pare sa sustina dreptul natiunilor mai mici sa se protejeze prin astfel de tehnici impotriva marilor puteri.

-va urma-

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

35 comentarii

There are currently 35 comentarii on Jumong – Perspectiva politica (I). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. multumim kf pentru aceasta recenzie ampla.
  lupta pentru stabilitate interna si amenintarile pe care le faceau uneori triburile vasale la adresa regelui se regasesc si in Kingdom of the Wind, si in Ja Myung, ca si in Jumong… vezi cand regele vrea sa poarte un razboi, daca triburile nu vor sa trimita armate, regele este in imposibilitatea de a face acest lucru.
  In permanenta a fost o lupta pentru suprematie… cine conduce cu adevarat regatul: regele sau sefii triburilor?

 2. legat de China, am citit ca sunt foarte multe controverse legate de istoria Goguryeo si a Balhae (regatul care a urmat dinastie Goguryeo) deoarece China revendica istoria lor… nu vor sa le recunoasca importanta istorica pentru Coreea… practic nu vor sa spuna ca au fost regate coreene si fac caz de faptul ca o parte din teritoriile acestor regate se afla in China moderna si cum imperiul Han a dominat Asia, nu vor sa lase o alta tara sa dovedeasca faptul ca a avut o putere si o influenta foarte mare la un moment dat. Sunt multe de spus si de studiat pe aceasta tema.

 3. Sper ca am fost destul de coerenta in ceea ce am spus… scuze, dar sunt putin cam obosita.

 4. multumim kfilm pentru aceasta analiza,dar si eu sunt obosita voi reveni …

 5. K film ,chiar esti cititoare de ganduri,chiar de la prima vizionare am facut o conexiune cu KN de azi in cazul in care a fost difuzat si la ei,exact la aceste lucruri m-am gandit si eu,o forma voalata de a demasca opresiunea si coruptia atot stapanitoare din KN.Dar am crezut ca ma duce gandul prea departe si ca despic firul in patru.Din vechile harti ale coreei se vede clar un teritoriu mai vast care acum apartine Chinei,oare nu s-a gandit nimeni sa revendice aceste teritorii ,pe cale amiabila?

 6. intotdeauna politica a fost o arma care mai mult a distrus decat a facut bine

 7. din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre politica a destramat multe imperii

 8. unii lupta,se sacrifica si muncesc ptr a infiinta o tara sau un imperiul si un murdar microb numit politica pune stapanire pe mintea unora care strica totul

 9. k si in cazul koreei au fost multi-imperiul roman,mongol,chinez si multi altii

 10. si noi neamul romanesc,dealungul istoriei am trecut prin aceste lucruri datorita politicii interne si externe.de asta acum nu suntem uniti cu rep. moldova

 11. ptr a nu pierde transilvania in favoarea germanilor,am pierdut basarabia in favoarea rusilor

 12. vai de sangele varsat de stramosii nostri care cu drag au murit ptr tara

 13. scuzati k am intrat prea mult in istorie dar asta e adevarul,eu am un suflet patriot

 14. România are probleme de acest gen cu Rusia și Ucraina teritoriile Basarabia, Nordul Maramureșului și zona Cernăuțiului plus sudul Basarabiei cu Cahul, cetatea Albă etc….cu Ungaria zona secuiască…cu Bulgaria sudul Dobrogei care nu a fost niciodată a Bulgariei cel mult al Imperiului Otoman….dar diferența dintre noi și coreeni este că noi ne/am vândut țara adică Basarabia și zonele mai sus menționate adică ne am comportat ca prințul Daesho (Carol al II) și astfel am pierdut teritorii care ar fi trebuit să ne aparțină de facto și de jure….drama lor e de înțeles mai ales că vechiul Goguryo era întins pe teritoriul Chinei de azi și a Coreei de nord …Coree de Nord care a transferat antipatia dinspre China spre alte probleme…cum e și cazul României care se face că nu vede ororile făcute de unguri prin ținerea românilor(vlahi) din Transilvania într/o stare de umilință timp de 1000 de ani, prin omorârea simbolurilor noastre, Horea și Avram Iancu, prin genocidurile din vremea hortystă ….închidem ochii prea ușor pe când Coreenii au tot respectul meu că au avut curajul să scoată un asemenea film ….Bravo Coreea…. te voi iubi mereu.

 15. Cu acest film (poate romanțat) Coreea și-a câștigat locul în inima mea…

 16. Ce sa spun,danyelp_77 mi-ai luat cuvintele din gura la 14.Tot ce ai spus e adevarat,precum coreeni si noi am fost asupriti de multe imperii si regate de-alungul timpului,inca din vremea dacilor chiar din 300 I.Hr. cand Alexandru Macedon a condus campania la nord de Dunare,sa nu mai vorbesc de otomani,rusi sau regatele maghiare si poloneze,care in loc sa fie frati de arme contra turcilor(deoarece toti erau crestini) au preferat sa ne atace,dar cum a spus si Antonescu:Acesta e pamantul nostru stramosesc,nimeni nu ni-l va lua vreodata.chiar daca am pierdut unele teritorii,precum rep Moldova,stati linistiti,in curand va veni un dictator la putere in Romania si sunt increzator ca va rezolva aceste probleme.De ce?Pentru ca dictaturile au aparut mereu pe timp de recesiune.

 17. si da,e pacat ca romanii nu au realizat un film istoric pe aceasta tema.poate un regizor se va apuca in curand de un astfel de film(care sa concureze cu jumong:D),nu ducem lipsa de istorie pentru a-l realiza,ci de mobilizare.

 18. Andrei ..tocmai asta am scos în evidență că noi românii nu suntem ca coreenii….la noi în România..cei din sud și țiganii râd de moldoveni, oltenii nu mai spun…maghiarii din Transilvania și cu românii de acolo vorbesc despre cei din București și din Sud că sunt mitici(miștocăreală maghiară).

 19. Andrei…cât privește istoria pe care o știi tu îți recomand Neagu Djuvara tocmai ca să renunți la clișeele comuniste pe care ți le ai însușit fals….revin noi românii ne am vândut țara reține acest aspec..am renunțat de frică…de asta ne e frică de oricine din jurul nostru…ptr că e împregnat în sângele nostru această frică și teamă….ultimul român adevărat(corect e denumirea de vlah) a fost Mihai Viteazul care a fost omorât și noi românii nu am fost în stare să îl ținem în viață.

 20. Andrei…nu știu ce legătură mai pot lega între daci și vlahi????!!!!

 21. Multumim KoreaFilm pentru aceasta postare obiectiva, limpede si … la obiect! Grea povara invaziilor straine pentru popoarele mici, aflate intr-o continua zbatere pentru pastrarea identitatii lor nationale! Despre … pretentii teritoriale, ce sa mai vorbim! Asa a fost de cand lumea: marile imperii, cu cat au fost mai mari cu atat n-au avut…”spatiu vital” si au incercat sa inghita… poapoarele mici! Din lupta permanenta a coreenilor cu cei care nu aveau loc … de ei, a rezultat un popor deosebit, mandru, care stie sa-si puna in valoare calitatile chiar si prin aceste seriale istorice, si bine face!! Atat de4 bine icat si noi, de la celalalt capat al Pamntului i-am indragit si ii apreciem!

 22. trist este faptul k in ciudat timpului care a trecut peste ei coreenii nu si-au pierdut identitatea si patriotismul,ei isi iubesc enorm tara,in schimb noi ne-am pierdut de tot.nu stiu daca ne vom mai regasi vreodata.noi avem 2 sarbatori care tine de neamul nostru ei au multe si aproape k pe unii eroi i-au pus in calendar k pe niste sfinti pe care ii sarbatoresc an de an.noi ce facem?ne multumim sa traim de pe o zi pe alta si deaceea am ajuns in mocirla asta de unde nu mai putem iesi.pacat de noi.

 23. in ciuda timpului

 24. stramosii nostri cred k simt o mare durere si rusine cand ne vad cum am ajuns

 25. danyelp_77 care e id-ul tau?

 26. Foarte,foarte interesant,multumim mult :)

 27. Mutumesc pentru recezia Kfilm si recomand celor identificati aici sa urmareasca si istoric serialul DAEJO JOUNG care are ca un fir rosu conflictele armate ale triburilor coreene grupate in fortaretele istorice sub organizazea unor comandanti militari istorici dar si prezentarea partii chineze sub o imparateasa celebra politiciana istorica dar si conducatorii si forta armata a triburilor mongole aliate siluptele chinezilor cu triburile turcice din vestul imperiului HAN . Sa nu uitam dragii mei romani sa citim AZI istoria TARILOR ROMANE care erau sub invazia mongola in 1240-1241 , veniti peste Rusia Kieviana , Basarabia si prin Moldova si ce distrugeri sint si azi amintite in Muzeul de istorie al tinuturilor secuiesti Covasna si Harghita . SA ne iubim tara dar sintem nationalisti legati de locul d ebastina , dobrogeni olteni sau maramureseni caci Romania Mare are numai 100 de la 1918 la 2011 asa ca aveti rabdare .Eroii istoriei coreene sint legati prin limba , budism, neo-confucianism in educatie si relatii sociale in regat si in familie .
  As ruga KFILM sa faca o data si o prezentare a acestui liant formidabil al educatiei neo-confucianiste aclaselor sociale si guvernantilor coreeni , a armatei Hwarang ilor si a invatatilor si forta celor 4-5 clanuri ( familii nobiliare )) care indiferent d etabara nu au renuntat niciodata la identitatea coreana . Isi trimiteau copii la curtea chineza nobili ostatici , instruiti acolo precum si noi pe Dimitrie Cantemir sau Vlad Tepes sau familiile culte ale boierilor fanarioti care azi sint toate MARI ROMANI PATRIOTI : Ghica, Sturdza sau Cantacuzino
  Cautati fiecare in familie citi sinteti romani verzi ??. Am rezistat datorita limbii si religiei.
  HAI sa mai citim azi istoria comparata peAfrica- ASIA -Europa intre negura istoriei ( Korea exista din anul 2300 BC si Israel vechii regi , Egiptul China imperiala si Japonia, Mongolii si Indienii .
  Negustorii din serialul DEOKMAN circulau pe drumul matasii precum Marco polo sau al nostru Spatarul Milescu iar Dimitrie Cantemir a fost un savant scolit la bibilotecile otomane , a scris in 5-6 limbi si l-a luat la curtea lui PETRU CEL MARE iar copii lui au fost nobili si demnitari taristi . La Craiova istoricii au inceput editarea integrala a manuscriselor sale .
  Pe mine ma uimeste in toate serialele coreeneistorice imensa biblioteca de texte din toate domeniile , scrise , copiate din China cu pensula , minuita cu usurinta iar in Jumong cum trimiteau mesajele pe fisii de lemn legate , pe care le citesc cu usurinta ieri in chineza iar din 1500 in scrierea HANGUL fonetic , uriasa realizare a regelui Sejong . Eu cred ca si acest mod de scriere , accesibil si claselor sociale inferioare a cladit de 500 de ani acest mare popor, mindru si nationalist pina la a nu iti raspunde pe strada la o adresare in engleza .
  NO ENGLISH pe care il auzi pe strada in Koreea inseamna ca cel pe care il intrebi ceva ,este mindru si timid si se jeneaza sa fie ridicol dindu-ti indicatie intr-o engleza pe care probabil o stie binisor . Ce ma uluieste pe mine in recenziile DVS , pe care le parcurg incetisor de la nr 276 in arhiva , este starea foarte ingrijita si mereu venerata prin ceremonia mortilor mormintelor regale vechi de 1000 de ani .
  La noi noroc ca si-au construit manastiri ortodoxe cu necropole si dupa 50 de ani de comunism in afara de Stefan la Putna si Mircea la Cozia nici un roman verde nu stie unde ii sint ingropati regii sau mortii din familia proprie si NU fac ceremonii (parastase )decit batrinele habotnice ? si patriarhul sau episcopii , staretii la pomenirea cu nume a ctitorilor !!!!
  Hai sa invatam d ela dragii nosti coreeni si sa ne corectam fiecare cercetindu-ne descendenta familiei cu programele ce sint date pe net .Vom invata azi sa fim multumiti cu noi insine si deschisi de a afla mai multa istorie veche si noua . Mie imi tremura sufletul pentru situatia actuala din peninsula coreeana si cercetez KBS si CCTV zilnic pentru vesti despre atenuarea crizei
  Ma iertati de lungimea comentariului dar dupa 60 de ani devii mai intelept si dupa 89 lumea este un sat mondial .La multi ani si o calatorie frumoasa pentru voi in Koreea in 2011 pentru prietenii KOREAFILM

  • koreafilm

   Multumim tuturor pentru aprecieri si comentarii; cuvintele sunt de prisos cand vine vorba despre acest subiect……:(

   Vom continua aceasta analiza cu o a doua parte si, de asemenea, cu perspectiva “economica” din Jumong.

 28. noi nici măcar nu ne sinchisim să scriem corect româneşte adică cu diacritice dar să mai fim şi patrioţi…rădăcinile noastre sunt tăiate cum şi în Coreea de nord se încearcă asta….

 29. multumesc koreafilm! am citit cu drag aceasta recenzie dar si toate comentariile pline de adevar amar!

 30. danyelp imi permit sa te contrazic putin.ptr a fi patriot nu trebuie sa stii multa carte.stramosii nostri nu erau invatati,dar si-au ofeit cu drag viata ptr tara.

 31. MULTUMIM KOREAFILM!:)!!

 32. si ca sa intaresc cele afirmate de mine iti pot da 2 exemple:politicienii nostri sunt oameni cu carte,multi dintre ei au cate 2 facultati si ce folos?sunt ei patrioti?NU.acesta este exemplul negativ.cel pozitiv sunt stramosii nostri si chiar bunicul meu care a fost sergent in cele 2 razboaie mondiale.el nu avea decat 4 clase,dar a avut un grad si a luptat ptr tara.

 33. stia sa vorbeasca germana,rusa si chiar fraceza.cand a venit acasa cativa ani a dus-o rau.ramasese cu sechele psihice.fugea noaptea cu plapuma prin gradina si se ascundea si acolo il gasea bunica dimineata dormind.

 34. cunosc oameni in varsta care nu au multa carte dar sunt mai intelepti ca cei care au facultate.patriotismul nu tine neaparat de carte ci de educatia primita in primii ani de viata si de sufletul omului.asa imi spunea bunicul meu.asta e si parerea mea.

Leave a Comment