Mihai Fulger [KF]

Iubire naravasa

Written by Mihai Fulger [KF]. Posted in Film, Recenzii / cronici, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , ,

Afis My Sassy Girl

Published on decembrie 04, 2010 with 13 comentarii

de Mihai Fulger

Cum zilele de sambata din ultima luna a anului sunt dedicate comediilor romantice, nu puteam incepe decat cu un titlu devenit deja un clasic al genului. Yeopgijeogin geunyeo My Sassy Girl , primul film al regizorului Kwak Jae-yong (care a realizat apoi The Classic ), a fost al doilea blockbuster coreean al anului 2001 (dupa Friend ), adunand aproape 5 milioane de spectatori pe plan national. Mai mult, el a devenit unul dintre cele mai populare productii cinematografice asiatice din ultimul deceniu, fiind comparat chiar cu Titanic. In 2008, My Sassy Girl a avut un remake cinematografic hollywoodian, in regia lui Yann Samuell, si a fost transformat intr-un serial de televiziune in Japonia.

Totul a pornit de la povestirile postate pe Internet de un anume Kim Ho-sik, care isi descria relatia nabadaioasa cu iubita sa. El si-a adunat apoi textele intr-o carte, care a devenit un best-seller si a stat la baza scenariului lui Kwak Jae-yong.

La inceputul filmului, Kyun-woo (Cha Tae-hyun – vedeta TV si cantaret pop, aflat la primul sau rol important in cinema) tocmai s-a intors din armata si petrece cu prietenii. In drum spre casa, el o intalneste pe… Ea – personajul interpretat de Jun Ji-hyun / Gianna Jun (revelatia filmului, pe care am mai putut-o vedea in Windstruck al aceluiasi Kwak Jae-yong, Daisy sau Blood: The Last Vampire) nu capata nici un nume pana la final. Prima impresie asupra Ei nu este tocmai favorabila: este beata crita, el o salveaza din fata metroului, apoi Ea scapa de sub control si Kyun-woo e nevoit sa traga ponoasele.

El o cara pana la un motel, unde apar alte probleme: este reclamat si arestat cu forta, pentru a petrece o noapte nu foarte placuta la politie, in compania unei bande de infractori brutali.

Dupa ce ajunge, intr-un final, acasa, unde, dupa asemenea escapade nocturne, mama sa il bate cu ce are la indemana (de data asta, un aspirator), Kyun-woo spera sa n-o mai intalneasca niciodata pe fata din seara precedenta. Insa Ea il suna si ii cere, pe un ton care nu admite refuzul, sa se intalneasca, pentru a-i povesti tot ce se intamplase.

Ea are 24 de ani (este cu un an mai mica decat Kyun-woo, asa ca el ii cere – in van – sa-i arate mai mult respect) si canta la pian, dar viseaza sa devina scenarista. De aceea, scrie tot felul de sinopsisuri, pe care el este fortat sa le citeasca. Fie ca este vorba de un film SF cu efecte speciale sau de unul istoric cu arte martiale, proiectele Ei au in centru o eroina ce seamana cu Ea – iar secventele pe care le vedem din aceste filme nefacute, in care apare tot Jun Ji-hyun, sunt savuroase. Tot Ea rescrie finalul melodramatic al unui roman clasic coreean (Shower sau Rain Shower de Hwang Sun-woo), scandalizandu-l pe Kyun-woo: in imaginatia Ei morbida, prietenul eroinei moarte este ingropat de viu alaturi de tovarasa sa, in conformitate cu ultima ei dorinta.

Desi la inceput Kyun-woo fuge de Ea (mai ales ca Ea are prostul obicei sa-l bata in public), treptat el se ataseaza de aceasta fata ciudata si ireverentioasa. Vrea sa-i aline suferinta despartirii de iubit, dar sfarseste prin a se indragosti nebuneste de Ea.

Cum coreenilor – si nu doar lor – le plac melodramele (asa ii explica Kyun-woo partenerei sale, atunci cand ii critica sinopsisurile), My Sassy Girl capata accente dramatice in a doua parte, insa finalul se dovedeste surprinzator.

Daca va intereseaza cinematografia sud-coreeana, trebuie sa vedeti si My Sassy Girl, care reuseste sa abordeze, convingator si amuzant, tensiunea dintre valorile traditionale, in curs de disparitie, si cele ale modernizarii. In plus, este un film care a influentat mult comediile romantice realizate nu doar in Coreea, ci si in restul Asiei si chiar in SUA.

Despre Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger este jurnalist şi critic de film din 2002. A semnat sute de cronici, articole de opinie, studii, eseuri şi interviuri pe teme cinematografice în diverse publicaţii. În 2007, a colaborat la numărul despre cinematografia românească al revistei online KinoKultura.com şi la „Romanian Online Film Week” de pe European-films.net. Articolele sale despre Noul Cinema Românesc au fost traduse şi publicate în limbile maghiară şi germană.

Browse Archived Articles by Mihai Fulger [KF]

13 comentarii

There are currently 13 comentarii on Iubire naravasa. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. un film ce nerita sa fie vazut, l-am vazut , iar finalul este surprinzator, nu spun mai multe pentru ca vreau sa-l urmareasca si ceilalti.. :)

 2. In ritmul asta trebuie sa-mi fac treaba de pe calculator,mancare ,spalat ,calcat si altele!

 3. ramonaaaaaa unde l-ai vazut ca eu il caut de mult!!!! te roooog spune-mi!

 4. printre primele filme vazute…il recomand si eu din toata inima…sigur o sa va placa… andreea eu l-am vizionat cu ajutorul site-ului http://www.mysoju.com/my-sassy-girl/

 5. liv multumesc muuult! eu tin minte ca pe vara l-am cautat pe mai multe site-uri , inclusiv pe mysoju dar nu mergea! multumesc inca odata! chiar acus o sa incep sa il vizionez!

 6. multumim ! o sa incerc sa -l vad pare a fi bun

 7. E atat de super!!
  Ador fimul asta,varianta SUA de asemenea!

 8. NStyle intr-adevar este foarte bun filmul!

 9. Hmm..m-ai facut curioasa..:)

 10. L-am vazut si mi-a placut foarte mult!

 11. super film!!

 12. Multumim pentru recenzie, Mihai. Si eu am vazut filmul acesta de vreo doua ori. da, merita vazut.

 13. Multumim Mihai. L-am vazut si este super!

Leave a Comment