Vechiul Joseon (1)

Written by carina72. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: , ,

Published on noiembrie 29, 2010 with 35 comentarii

În serialul „Jumong” se tot vorbeşte despre Vechiul Joseon. Am menţionat şi eu denumirea de Gojoseon în recenzia despre Haemosu. De aceea m-am gândit că e bine să vă prezint istoria Gojoseon pentru a înţelege mai bine contextul istoric în care se desfăşoară acţiunea filmului. Este vorba de istoria acelei zone din Coreea, de acum peste 4000 de ani.
Image and video hosting by TinyPic

Gojoseon (2333 î.Hr. – 108 d.Hr.)

Gojoseon a fost un regat antic coreean. Potrivit Samguk Yusa şi alte înregistrări din era medievală, Gojoseon a fost fondat în anul 2333 î.Hr. de către Dangun, despre care se spune că a fost Urmaşul Cerului. Acesta a fost centrat în bazinele Liao şi partea de nord a Peninsulei Coreene.
Dovezi arheologice din perioada Gojoseon se găsesc în tranziţia de la ceramica Jeulmun la ceramica Mumun, în jurul anului 1500 î.Hr., când grupuri de agricultori semi-sedentari au ocupat cea mai mare parte din Peninsula Coreeană.

Image and video hosting by TinyPic
Vas clasic Jeulmun cu gura largă, din anul 3500 î.Hr., aflat la Muzeul Naţional din Coreea.

Producţia de bronz locală a început în jurul secolului 8 î.Hr.. Pe baza înregistrărilor contemporane scrise, istoricii moderni cred că regatul s-a format dintr-o federaţie pierdută şi s-a transformat într-o ţară puternică, între secolele 7 şi 4 î.Hr.

Image and video hosting by TinyPic
Vas din faianţă coreeană în stilul clasic Jeulmun, în stil pieptene. Diferite modele acoperă majoritatea suprafeţei vasului. Datează din jurul anului 4000 î.Hr., Amsa-dong, Este expus la British Museum.
Go (고, 古), însemnând “vechi”, îl diferenţiază de Joseonul de mai târziu (dinastia Joseon). Joseon, cum este numit în scrierile contemporane, este acelaşi cu Chosŏn romanizat.

Oamenii
Oamenii din Gojoseon erau triburi de limbă altaică, ce s-au stabilit în Manciuria, în estul îndepărtat al Chinei şi Peninsula coreeană şi sunt considerate ca fiind primii strămoşi direcţi coreeni înregistraţi în scris. Oamenii din Gojoseon au fost amintiţi în mai multe texte chineze ca Dongyi, în sensul de “barbarii de la est”.

Locaţie
Iniţial, capitala Gojoseon a fost, probabil, situată în Liaoning, dar în jurul anului 400 î.Hr, aceasta a fost mutată în apropiere de Phenian, capitala Coreei de Nord moderne.

Legenda
Image and video hosting by TinyPic
Lacul Cerului de pe Muntele Baekdu, unde tatăl lui Dangun se spune că a coborât din cer

Dangun Wanggeom este fondatorul legendar al Coreei. Cea mai veche înregistrare existentă a acestui mit fondator apare în Samguk Yusa, o colecţie de de legende şi poveşti din secolul 13. Un mit similar se găseşte şi în Jewang Ungi.
Lordul Cerului Hwanin (환인, 桓 因, un nume care, de asemenea, apare în textele budiste din India), a avut un fiu Hwanung care tânjea să trăiască pe pământ printre oameni. Hwanin s-a îmbunat şi Hwanung a coborât pe Muntele Taebaek cu 3.000 de ajutoare, unde a fondat un oraş pe care l-a numit Sinsi (신시, 神 市, “Oraşul Zeilor” sau “Oraşul Sfânt”). Împreună cu miniştrii săi, norii, ploaia şi vântul, el a instituit legile şi codurile morale şi au învăţat poporul diverse arte, medicina şi agricultura.
Un tigru si un urs care trăiau într-o peşteră s-au rugat de Hwanung să-i transforme în oameni. Auzind rugăciunile lor, Hwanung le-a dat 20 căţei de usturoi şi un pachet de pelin, instruindu-i să mănânce doar aceste alimente sacre şi să rămână în lumina soarelui timp de 100 de zile. Tigru a renunţat după puţin timp şi a plecat în peşteră, dar ursul a rămas şi după 21 de zile a fost transformat într-o femeie.
Ursul-femeie (Ungnyeo, 웅녀, 熊 女) a fost foarte recunoscător şi i-a făcut oferte lui Hwanung. Cum ea nu avea un soţ, în curând a devenit tristă şi s-au rugat sub un arbore Sindansu (신단수, 神 檀 树, “Divina Betula”) pentru a fi binecuvântată cu un copil. Hwanung, mişcat de rugăciunile ei, a luat-o ca soţie a sa şi, în curând ea a născut un fiu, Dangun Wanggeom (단군 왕검, 檀 君王 俭).
Se spune că Gojoseon a fost întemeiat în 2333 î.Hr., pe baza descrierii din Dongguk Tonggam (1485). Dongguk Tonggam este o cronică a istoriei timpurii a Coreei, compilată de către Seo Geo-Jeong (1420-1488) şi alţi savanţi din secolul 15. Data diferă în sursele istorice, deşi cele mai multe susţin că a fost fondat în timpul domniei legendarului Yao (date tradiţionale: 2357 î.Hr. – 2256 î.Hr.). În Samguk Yusa scrie că Dangun a urcat pe tron în anul 50 al domniei legendarului Yao. Sejong Sillok susţine că în primul an, iar Dongguk Tonggam spune că în anul 25 de domnie. Unii istorici au sugerat că Gojoseon a fost fondat în jurul anului 3000 î.Hr.

Formarea statului
Gojoseon este găsit prima oară în înregistrările istorice contemporane, la începutul secolului 7 î.Hr., ca fiind situat în jurul Bohai Bay şi drumurilor comerciale cu Qi (齐) din China.

Image and video hosting by TinyPic

Unii istorici argumentează că “Dangun” ar fi putut fi titlul pentru liderii timpurii ai Gojoseon. Legitimitatea lui Dangun pare să fi fost derivat de la linia divină a lui Hwanin, o caracteristică religioasă găsită în alte vechi oraşe-state fortificate, cum ar fi cele din Grecia antică.
Gyuwon Sahwa (1675) menţionează o linie de 47 de conducători Dangun în Gojoseon, de la 2333 î.Hr. până în jur de 1128 î.Hr.. Dar autenticitatea acestor cărţi este contestată ca Hwandan Gogi.
Până în secolul 4 î.Hr., alte state cu structuri politice definite s-au descoperit în perioade anterioare epocii bronzului “state-oraşe cu pereţi”. Gojoseon a fost cel mai avansat dintre ele în regiunea peninsulară. Oraşul-stat s-a extins prin includerea altor oraşe-state vecine, prin alianţă sau prin cucerire militară. Astfel, s-a format o confederaţie mare de entităţi politice între Taedong şi râurile Liao.
Gojoseon a evoluat, iar titlul şi funcţia de lider s-a transfromat în “rege” (Han), în tradiţia dinastiei Zhou, cam în acelaşi timp ca Yan (燕). Înregistrări din acea vreme menţionează ostilitatea dintre statul feudal din nordul Chinei şi regatul confederal Gojoseon, şi se aminteşte de un plan de atac a lui Yan dincolo de frontiera râului Liao. Confruntarea a condus la declinul şi prăbuşirea Gojoseon, descrisă în înregistrările Yan drept “arogantă” şi “crudă”.
Dar vechiul regat apare ca o civilizaţie prosperă în Epoca Bronzului, cu o o structură socială complexă, inclusiv o clasă de războinici (cavalerie) care au contribuit la dezvoltarea Gojoseon, în special la extinderea spre nord, în bazinul Liaotung.
În jurul anului 300 î.Hr., Gojoseon a pierdut teritoriii semnificative în vest, după un război cu statul Yan, dar acest lucru arată că Gojoseon era deja un stat suficient de mare care putea să poarte un război împotriva Yan şi care a supravieţuit pierderii a 800 km din teritoriu. Atunci se crede că Gojoseon şi-a mutat capitala în regiunea Phenian.

Wiman Joseon şi căderea
În 195 î.Hr., regele Jun a numit un refugiat din Yan, Wiman. Wiman s-a răzvrătit mai târziu, în 193 î.Hr. şi Jun a fugit în sudul Peninsulei Coreene. Wiman Joseon a fost influenţat de chinezi, dar nu a fost un fief chinez. În 109 î.Hr., împăratul Wu al Han a invadat teritoriul din apropierea râului Liao.

Gojoseon a cedat după un an de război, în 108 î.Hr.. După asta, dinastia Han a stabilit Patru Comanderii în partea de vest a Gojoseon.
Gojoseon s-a destramat in secolul 1 d.Hr., deoarece a pierdut treptat controlul asupra fostelor teritorii. După aceea s-au format mai multe state mai mici, cum ar fi Buyeo, Okjeo, Dongye.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

35 comentarii

There are currently 35 comentarii on Vechiul Joseon (1). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Grea si dificila istoria Gojoseonului,dar foarte interesanta.Pacat ca nu exista mai multe scrieri antice care sa dea o alta lumina asupra faptelor reale.
  Foarte interesanta si frumoasa recenzia.
  Vot

 2. sa vezi si partea a doua… :)

 3. atata ma incurca< in numele astea, apreciez ca ai pus harta, f frumoasa recenzie,VOT

 4. am vrut sa aflati mai multe despre contextul istoric in care se petrece filmul Jumong. Din vechiul Joseon venea Haemosu (vezi http://koreafilm.ro/blog/2010/11/hae-mosu-al-buyeo-39204/). sper sa intelegeti mai bine ce s-a intamplat atunci.

 5. frumos.acum sunt prea obosita sa citesc tot. asptep partea a doua a si le citesc in intregime.

 6. foarte interesanta si foarte amanuntita asa ca sa priceapa si “nestiutoarea” de mine… :).. multumesc pt.recenzie. Vot.

 7. din pacate iar o vor vedea extrem de putin pentru ca deja a disparut din lista :(

 8. FELICITARI!
  SUPERBA RECENZIA!
  VOT!!!

 9. super recezie.vot

 10. Complicata istorie ,dar frumoasa legenda,are dreptate Mirabel ,numele sant intradevar o problema.Dar pentru vot e foarte simplu!

 11. @Carina, ce pacat ca nu avem dreptul decat la un vot!
  Extraordinara recenzie, mii de multumiri pentru imensa munca de documentare pe care o fac pentru ca noi cei nestiutori si comozi sa putem afla aceste lucruri.
  Nu fi suparata, cine stie ce fel de recenzii apar pe blog cauta chiar daca nu mai sunt pe lista.

 12. nu ma supar… uneori sunt putin dezamagita ca citesc foarte putini recenziile la care se munceste foarte mult :)

 13. Deosebit de interesant, deci o recenzie foarte buna! Multumim! Vot

 14. Eu ma tot gandesc la acest fenomen, cautan ca disperatii noutati de spre Koreea si istoria ei, de ce nu facem acelasi lucru si pentru Romania?

 15. eu as vrea sa stiu care carti de istorie pot sa le citesc pentru a afla adevarata istorie a noastra pentru ca o parte din ceea ce-am invatat la scoala este compelet denaturat.

 16. exista o alta legenda, cum ca pe muntele baekdu langa lacul heaven, s-ar fi nascut kim jong il (actualul conducator al coreei de nord)!

  sunt de acord cu @florimama! :)
  mi-ar placea un blog despre romania, asa cum o vedem noi!

  vot!

 17. Si pana la urma, eu cred ca lipseste aceasta scatee care o reprezinta aceste seriale isorice coreene exceptional de bine facute. Sunt la fel ca profesorii care au har si care te fac sa iubesti o materie pentru ca stiu sa te atraga spre ea.
  Ca lucrare de istorie ar fi Istoria lui Giurescu dar care nustiu cat a fost influientata de ideologia socialista.

 18. recunosc ca n-am aceasta carte
  ai dreptate cand spui ca si serialelele si filmele istorice deschid apetitul de a citi sau studia istoria :)

 19. mulţumim pentru informaţiile preţioase care ne fac să înţelegem mai bine serialele istorice :) vot

 20. multumesc carina!

 21. multumim C arina pt aceste minunate file de istorie
  vot

 22. Multumim pentru scurta lectie de istorie. Foarte instructiva si binevenita in acelasi timp.Asteptam urmarea si partea a doua.

 23. Nu am uitat de vot!

 24. @carina,aceasta recenzie este pretioasa ca o bijuterie! Nu conteaza cate persoane o citeste,ci cat straluceste si lumineaza viata celor care sunt interesati de a o citi.VOT!

 25. de acord cu ce s-a scris despre istoria noastra si scanteia care ar trebui sa aprinda interesul pentru ea!

 26. sper sa apara in seara asta si partea a doua. am trimis-o de marti :)

 27. Numai cand citesti mii de ani î.Hr ramai fara grai…multumim pentru informatii Carina.

 28. Intr-adevar foarte documentata si aceasta recenzie. Informatii deosebit de pretioase. Votat

 29. Wow minunata recenzie,am inteles si eu in sfarsit ce era cu refugiatii aceea din Vechiul Joseon despre care am tot auzind vorbindu-se in Jumong,si harta e foarte folositoare.Felicitari Carina!Vot!!

 30. Filmul este superb, o alternativa la “State de Romania”, “Iubire si onoare” etc.Chiar cautam sa aflu daca filmul este inspirat din fapte reale si asa cum banuiam asa este.Acum cativa ani am vazut si un documentar cu o printesa razboinica care si-a format o armata din cateva mii de sclavi si care lupta impotriva chinezilor -am presupus eu ca este printesa Sosoeono- si acum fac legatura cu filmul :)) Nu am apucat sa citesc decat primele randuri pentru ca sunt prea obosit dupa munca dar maine revin :D

 31. Gojoseon-ul,ce regat imens!!! Atâtea date interesante… Carina,sunt fascinată de munca ta.

 32. Va rog frumos sa faceti si despre toate regatele istorice ale coreei pentru ca am cautat foarte mult pe internet un referat despre impartirea coreei in regate dar nu am aflat cate regate a avut coreea si as fi interesata sa aflu mai multe!Multumesc!

 33. in curand va apara ceva despre regatul Buyeo. Au mai fost scrise recenzii si depsre alte regate

 34. felicitari pentru recenzie, superba ff interesanta, fara cuvinte

 35. Ce păcat ca am descoperit târziu acest site! Am citit cu mult interes recenzia și mi-a plăcut.
  Filmele istorice coreene sunt deosebite pentru că nu au abateri de la adevărul istoric chiar dacă inserează in ele o poveste romantică care poate a fost, poate nu.
  Regret că am apărut târziu, așa încât am impresia că vorbesc singură. L.G.

Leave a Comment