Satul-cetate Nagan (1)

Written by carina72. Posted in Cultura, Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: , , ,

Published on noiembrie 01, 2010 with 18 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

Mai demult am început o serie despre satele tradiţionale din Coreea. Am scris despre Hahoe Village (Hahoe 1, Hahoe 2 ) , iar acum mi-am propus să vă spun câte ceva despre Nagan Fortress Folk Village. Acesta este siteul istoric nr. 302.
Image and video hosting by TinyPic

Războiul, colonizarea şi industrializarea rapidă au decimat patrimoniul arhitectural al Coreei, dar totuşi o cantitate uimitoare de „comori” se păstrează încă, mai ales în afara oraşelor mari. Şi, din fericire, administraţiile locale şi centrale fac eforturi pentru a păstra ceea ce a mai rămas din vechea Coree, în special numeroasele “satele populare”. Unul dintre acestea este Nagan Folk Village (Satul-cetate Nagan), situat în sudul Provinciei Jeolla.

Image and video hosting by TinyPic
Ziduri de piatră şi case reprezentative din satul Nagan
.
Majoritatea satelor tradiţionale din Coreea sunt comunităţi reale ale căror familii de clanuri au trăit acolo de secole. Desigur, viaţa la sat prezintă multe inconvenienţe în Coreea modernă, astfel încât Guvernul acordă subvenţii modeste pentru locuitorii de acolo, în schimbul neconstruirii unui garaj nou pentru trei maşini sau jacuzzi în aer liber.

Image and video hosting by TinyPic
Un pârâu din afara porţii de intrare în sat

Satul tradiţional Nagan este situat într-o vale idilică în apropierea coastei de sud a Coreei. Primavara, magnoliile şi gaenarii galbeni sunt în plină floare. La intrare sunt mai multe totemuri jangseung din lemn, pentru a alunga spiritele rele departe de sat. Dincolo de frumuseţea naturii, satul în sine a fost desemnat un site istoric. De-a lungul anilor, mai multe clădiri s-au păstrat în timp ce altele au fost readuse la forma lor originală.
Image and video hosting by TinyPic
Totem jangseung

Caracteristic satului Nagan este un zid de piatră masivă care îl înconjoară. Având 1410 de metri lungime, zidul a fost construit ca un baraj de pământ în 1397, pentru a respinge raidurile piraţilor japonezi, o apariţie frecventă în timpul perioadei târzii a dinastiei Goryeo. Zidul a fost înlocuit cu piatră în 1423, şi astăzi au rămas trei porţi – pe laturile de est, vest şi sud – şi patru creneluri proeminente de apărare.

Image and video hosting by TinyPic
Un impresionant zid de 1410 de metri lungime înconjoară satul Nagan, cel mai bine conservat sat-cetate din Coreea, din timpul dinastiei Joseon

In interiorul zidurilor sunt zeci de case particulare, dintre care nouă sunt desemnate ca importante materiale folclorice de către Guvernul coreean. În mod specific, două sau trei clădiri acoperite cu stuf sunt au o curte modestă şi gradina este înconjurată de un zid de piatră de mari dimensiuni.
Pentru a vă bucura de priveliştea minunată a întregului sat, trebuie să urcaţi pe deal, într-o dumbravă cu arbori înalţi de bambus.

Image and video hosting by TinyPic
Zidul se întinde pe un deal acoperit cu bambus. Este un loc grozav de unde se vede panorama satului.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

18 comentarii

There are currently 18 comentarii on Satul-cetate Nagan (1). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. istorie vie … vot

 2. Felicitari pentru grija pe care o au pentru istoria lor.
  Vot!

 3. Wowww foarte frumos.Vot carina.

 4. frumos !!! adevarul ca se pricep de minune sa faca dintr-un sat popular ,locuit se pare ,un punct turistic .Sunt sigura ce ei nu vor pune termopane si parchet fals pentru modernizare cum au facut ai nostrii.Imi place mult cum a fost lucrat totemul jangseung ,o fi dintr-o singura bucata de lemn ?creativi rau!
  vot

 5. foarte interesant si acest sat ,casute mici si ziduri,totemuri dar si natura…asa cum erau coreeni
  simpli si modesti!Vot

 6. va urma si partea a doua :)

 7. frumos… imi place la nebunie casuta din a treia fotografie… vot

 8. Totemul ala e super tare!!:))
  Frumoasa recenzie ca de obicei,si imi place mult felul in care au conservat acest satuc.

 9. Interesante casute,mai ales cea din piatra a carui zid face corp comun cu casa. Daca si la ei a inceput razboiul concesiunilor pentru teren,e de jale.Sper ca nu vor disparea asemenea minunatii ramase din negura timpului!Vot!

 10. Si inca ceva ,ratustele sant absolut delicioase si asa ,dar mai ales pe varza,hi hi hi!

 11. Livia,ai testat in bucatarie? :))

 12. totemul îmi place la nebunie…. vot

 13. răţuştele alea îmi aduc aminte de Giuvaer…..yamy!!!

 14. la noi cred ca nici macar in creierii muntilor nu mai gasesti ceva fara termopane :((

 15. Da am testat!e adevarata delicatesa,cu mamaliguta calda si ardei iute,apoi un pahar de vin rosu,bun tare!

 16. Chiar ieri am facut,dar nu cu rata ci cu gasca .

 17. Livia,vrei sa salivez pe tastatura?ce spui tu acolo,mamaliguta,gasca si ardei iute,e criminal.:))

 18. E atat de frumos si linistit acest sat. Ce minunat ar fi macar sa-l vizitez, desi mi-ar placea macar cateva zile sa stau acolo. vot

Leave a Comment