Regele Jumong

Written by carina72. Posted in Istorie si cultura, Recenzii utilizatori, Stiri / noutati

Tagged: , , , ,

Published on noiembrie 24, 2010 with 113 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

Regele Dongmyeong al Goguryeo (58-19 î.Hr., r. 37-19 î.Hr.) sau Dongmyeongseongwang (东 明 圣王), de asemenea, cunoscut şi sub numele Jumong (numele său de naştere), a fost fondatorul regatului Goguryeo, cel mai nordic dintre cele trei regate ale Coreei. Pe Stela Gwanggaeto, el este numit Chumo-Wang (Regele Chumo). În Samguk Sagi şi Samguk Yusa, el este înregistrat ca Jumong, cu numele Go. Înregistrările Samguk Sagi arată că el a fost, de asemenea, cunoscut ca Chumo sau Sanghae (상해, 象 解). Numele este transcris în alte documente ca Chumong (추몽, 邹 蒙), Jungmo (중모, 中牟 sau 仲 牟), sau Domo (도모, 都 牟).

Image and video hosting by TinyPic
Stela Gwanggaeto

Naşterea
Miturile fondatoare ale Goguryeo sunt relatate în textele antice coreene, inclusiv pe Stela Gwanggaeto. Cea mai buna versiune cunoscut este găsit, cu uşoare variaţii, în Samguk Sagi, Samguk Yusa şi Dongmyeongwangpyeon a Dongguk I sangguk jip (Operele ministrului Yi din Coreea), de Yi Gyu-bo.

Image and video hosting by TinyPic
Pasărea cu trei picioare care prevestea căderea Buyeo şi naşterea unui regat nou

Au existat multe discuţii despre cine a fost cu adevărat tatăl lui Jumong. Într-o legendă, Jumong este descris ca fiul lui Haemosu (fiul Cerului) şi Yuhwa (fiica Râului Habaek). Despre legenda naşterii lui puteţi citi într-o altă recenzie Goguryeo – Legenda naşterii lui Jumong (detalii aici)
În alte documente se vorbeşte despre regele Geum-wa al Buyeo, că a fost tatăl lui Jumong. În orice caz, el a primit numele Jumong, care în vechea limbă Buyeo înseamnă “arcaş iscusit”.

Image and video hosting by TinyPic
Song Il-gook în rolul lui Jumong

Părăsirea Dongbuyeo
Jumong era cunoscut pentru abilitatea sa de excepţie la tir cu arcul. Deoarece ceilalţi doi fii ai lui Geum-wa au devenit geloşi pe el, Jumong a fost forţat să părăsească Dongbuyeo. Potrivit legendei, el a fugit pe calul său şi în timp ce se apropia cu viteză de un râu, broaştele ţestoase şi alte creaturi ale apelor s-au ridicat şi au format un pod. Astfel el a trecut râul spre sud.
În 37 î.Hr., Jumong a devenit primul rege al Goguryeo şi a reunit toate cele cinci triburi din Jolbon într-un singur regat. El s-a căsătorit cu SoSeo-no, care era fiica şefului Jolbonului.
Image and video hosting by TinyPic
Jumong (Song Il-gook) şi SoSeo-no (Han Hye Jin), în serialul Jumong

Primul rege al Goguryeo
În cursul aceluiaşi an, regele Songyang al Biryu s-a predat şi el, după ce a primit ajutor pentru înfrângerea tribului Malgal care îi invadaseră.
În 34 î.Hr., Jolbon-Seong, prima capitală a Goguryeo a fost terminată odată cu cu înălţarea palatului.

Image and video hosting by TinyPic
Patru ani mai târziu, în 28 î.Hr., Jumong a trimis pe Generalul Bu Wiyeom pentru a cuceri regatul Okjeo. În acelaşi an., mama lui Jumong, doamna Yuhwa, a murit în palatul din Dongbuyeo unde i s-a făcut o ceremonie de înmormântare ca pentru o regină, chiar dacă ea a fost doar concubina regelui Geum-wa.
Jumong a trimis un mesager şi numeroase daruri la regele Geum-wa în semn de recunoştinţă a actului său generos.
În 19 î.Hr., prima soţie a lui Jumong, YeSoya, a fugit din Dongbuyeo cu fiul lor, Yuri, şi a ajuns în Goguryeo. YeSoya a devenit regină, provocând tensiune cu a doua soţie a Jumong.

Deoarece SoSeo-no se temea pentru poziţiia fiilor ei în viitor, în Goguryeo, ea a plecat cu cei doi fii şi o parte dintre oameni. Ea a pornit spre sud şi s-a stabilit acolo unde acum este Coreea de Sud. Acolo ea a construit regatul Baekje al cărui prim rege a fost unul dintre băieţii ei cu Jumong, Onjo. Jumong l-a numit pe fiul său, Yuri ca Prinţ Moştenitor şi succesor la tron.

Image and video hosting by TinyPic
Jumong, YeSoya şi fiul lor Yuri

Moartea şi succesiunea
Jumong a murit în 19 î.Hr., l
a vârsta de 40 de ani. Prinţul Yuri l-a îngropat pe tatăl său într-un mormânt-piramidă şi i-a dat numele postum de Chumo-seongwang. În timpul secolului al cincilea, regii Goguryeo au mutat capitala în actualul oraş Phenian şi au relocat acolo mormântul fondatorului regatului, Jumong. Exact nu se ştie unde este mormântul, dar se bănuieşte că ar fi acesta.
Harta peninsulei coreene
Image and video hosting by TinyPic

În cultura populară
În 2006-2007, televiziunea sud-coreeană MBC a difuzat serialul de 81 de episoade, Jumong, ca parte a projectului lor aniversar. În rolul lui Jumong a fost distribuit Song Il-gook, rol ce avea să-i aducă faima. Este sageukul pe care îl urmărim şi noi acum la TVR.
Image and video hosting by TinyPic
Regele Jumong (Song Il-gook) în serialul „Jumong”

Personajul Jumong poate fi văzut şi în primul episod al noului serial coreean „King Geunchogo”
Image and video hosting by TinyPic
Jumong (Lee Duk Hwa) şi SoSeo-no (Jung Ae Ri) în serialul King Geunchogo

Familie
Tatăl natural: Haemosu (General al Armatei Damul)
Mama: Yuhwa
Tatăl adoptiv: Geum-wa (rege al Dongbuyeo)
Prima soţie: YeSoya
A doua soţie: SoSeo-no
Copii: Yuri (regele Yuri al Goguryeo) – cu YeSoya
Biryu şi Onjo (regele Onjo al Baekje) – cu SoSeo-no

Image and video hosting by TinyPic
Cei trei băieţi ai lui Jumong în serialul cu acelaşi nume

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

113 comentarii

There are currently 113 comentarii on Regele Jumong. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Multumesc si eu, Carina! Imi amintesc ca am citit si acum un an, dar atunci nu am comentat. Si mie mi-a placut mult mai mult Jumong interpretat de SIG, de ce oare? :)) Poate stie Livia si Oltita!

  • Oare de ce ? =)))

   • De aia!

    • Corect! :D :P
     Am văzut serialul ăsta de atâtea ori. E minunat…

    • Scurt si la obiect.Ai lamurit pe toata lume.

     • Ehei Parintele ,mai vi si tu pe aici?

 2. DA ASA E AFOST INTRADEVAR UN SERIAL PE CINSTE SI FOARTE FRUMY….SI ISTORIA LUI LA FEL…DAR K SERIAL CRED K ESTE CEL MAI BUN :x….AAAA SHI STITI K DE ASTAZI ESTE DIN NOU DIMINEATZA PE TVR1 LA 09:10.VA PWP SHI O ZI FRUMOASA….

  • HEY MARRY!!!Pupici!

 3. Jumong a murit la 40 de ani !!!!

Leave a Comment