Koreafilm, UN AN… şi ceva în plus

Written by do-rang. Posted in Despre KoreaFilm, Recenzii utilizatori

Tagged:

Published on noiembrie 28, 2010 with 68 comentarii

De un an de zile ceva s-a schimbat pe aici pe la noi. O firimitură de societate caută deja alte moduri de a vedea lucrurile. Suntem în preajma unui fel de mic fenomen cu şanse mari de a deveni mare.

Photobucket

Neavând un început care să anunţe popularitatea, blogul koreafilm se contura în urma difuzării unui serial de un rafinament fără precedent pe postul naţional de televiziune. Dae Jang Geum nu era doar un serial biografic cu iz de amor, aventură, suspans ci şi educaţie, cultură sau exemplu.
Iar oamenii au început să vină. Să fi fost curiozitatea faţă de nou sau bunul simţ de care ducem lipsă în media românească. Nici eu nu ştiu sigur, însă ulterior am devenit tot mai interesat de acest serial.

Photobucket

Am început să urmăresc şi să înţeleg povestea unui rege reformator din dinastia Jeseon, Lee San. În fiecare zi erau descrise episoadele şi ne era înlesnită înţelegerea unor gesturi sau obiceiuri apuse (sau nu), ranguri şi reguli de la palat. Şi nu era nevoie de acţiune explozivă pentru a menţine suspansul. Chiar afirmam în sinea mea: “Dom’le, regizorii aştia chiar ştiu să facă treabă”. Planurile de weekend au fost şi ele bulversate: trebuia să fim la curent cu “Cronicile frumoasei luptătoare” şi să urmărim cât de bine se descurcă Chae Ok în situaţii extreme.

Photobucket

Photobucket

În paralel, koreafilm furniza articole despre multe alte lucruri din sau legate de Coreea: locuri, vedete, obiceiuri, chiar reţete culinare (de vreme ce gătitul este mai mult decât o artă în Coreea, este cultură).
Spre sfârşitul serialului Furtună la Palat – Lee San începeam să fim familiarizaţi cu nişte termeni despre care nu aveam idee la acea dată ce prevesteau: Silla, Hwarang etc.

Photobucket

Chiar dacă la tv era difuzat un promo anunţând un nou serial, nimeni nu era conştient despre ce amploare va avea “fenomenul” koreafilm. Un blog pentru împătimiţii serialelor coreene devine un fel de a doua casă pentru unii. Toată lumea îşi dădea întâlnire la “palat”. Utilizatorii, tot mai mulţi, au început să-şi atribuie nume legate de personajele filmului, nopţile erau albe pentru mulţi dintre ei iar koreafilm trebuia să intervină cu un singur “anneyong haseyo” şi palatul forfotea. Audienţele tv se reflectau şi în numărul de cometarii de pe blog: chiar şi cu miile.

Photobucket

Sfârşitul serialului nu a fost deloc uşor. Chiar şi în clipa în care citiţi această recenzie cineva activează la rubrica de comentarii a vreunui episod din “Secrete“. Intrigile, punerea în scenă şi distribuţia au fost de excepţie. Mi Shil te ţinea cu sufletul la gură atunci când plănuia o strategie iar Deok Man surprindea prin iscusinţa cu care preîntâmpina orice pericol.

“Platforma culturală” ce se pregătea la începuturi prinde contur. Articolele despre cinematografia coreeana sunt tot mai dese iar Mihai Fulger ne aduce interviuri “la cald” din culisele festivalurilor de specialitate cu mai marii acestei industrii. Mergem la Festivalul Filmului Corean de la Cluj sau Bucureşti şi descoperim o altfel de cinematografie.

Photobucket

Pe parcursul anului devenim martorii unor evenimente culturale coreene în România: concert de muzică tradiţională, spectacol de balet, demostraţie taekwondo iar koreafilm se implică organizând întâlniri cu fanii, diverse alte evenimente pentu fani şi nu numai. Concursurile motivează şi mai mult utilizatorii în a cerceta istoria, comorile sau cultura coreeană. Toată lumea se documentează iar pe blog aflăm lucruri inedite care mă ţin captiv la pauza de prânz sau oricând am mai mult timp liber.
Să mai spună cineva despre koreafilm că nu este un fenomen de vreme ce lucrurile sunt evidente de pe alte fronturi: premiile webstock clasează koreafilm pe locul al doilea, pe zelist.ro (sit-ul care se ocupă cu monitorizarea blogosferei româneşti) blogul este pe primul loc la categoria celor mai comentate bloguri. Şi asta în nici măcar un an de zile.

Photobucket

Şi, asemenea regizorilor coreeni, suspansul a fost declanşat înaintea anunţării noului serial coreean de la televiziunea naţională. Deja se manifestă o curiozitate în mine cu privire la acest nou serial, Ju Mong, şi implicaţiile acestuia asupra blogului. Întrevăd cel puţin aceeaşi “forfotă” din timpul “Secretelor” şi o creştere meritată a numărului mare de fani.

Mulţumim pentru un an de koreafilm. Ţineţi-o tot aşa în ale bloggingului!

La mulţi ani, koreafilm!

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

68 comentarii

There are currently 68 comentarii on Koreafilm, UN AN… şi ceva în plus. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. LA MULŢI ANI KOREAFILM! LA MULŢI ANI ROMÂNIA!
  VREM SĂ VEDEM SURPRIZA VOASTRĂ KOREAFILM! VĂ RUGĂM! AVEŢI O SURPRIZĂ, NU-I AŞA?

 2. Do -rang,geniala idee,superba surpriza pentru noi si Kfilm,nu mai am cuvinte,VOT!

 3. Do-rang,acum am inteles :D
  Imi cer scuze daca v-am suparat :)

 4. Andreea: salut si La multi ani pt ieri si azi!

 5. Do-rang felicitări!

 6. Do-rang,pentru idee si originalitatea recenziei, te felicitam si iti multumim ,tu ne reprezinti pe noi cei numiti fani Koreafilm,de aceea consider aceasta recenzie cadoul cel mai potrivit pentru echipa Koreafilm .VOT!VOT!VOT!FELICITARI!!!!!!!!!!!!!

 7. Eeeeee, felicitari Do-rang, am citit pe nerasuflate recenzia ta! Extraordinar de bine “aspectata”, postarea ta nu are nici un defect!! Vot din… inima!!

 8. mihusan multumesc mult!

 9. FELICITARI!
  Felicitari familiei noastre KOREA-FILM , o familie plina de entuziasm , fraternitate , egalitate.S-a implinit un an de cand am inceput sa speram , sa iubim pentru COREEA DE SUD .
  Ce mandru pot fi sa am atatia frati care imi impartasesc ideile , dorintele , visele . Intre noi nu exista VARSTA!
  Multumim PARINTILOR NOSTRI (cei care se ocupa si administreaza blogul) pentru ca ne-a unit intr-un palat plin de iubire . AICI istoria se impleteste cu modernismul , muzica cu poezia , filmul cu traditia , COREEA CU ROMANIA !
  FELICITARI NOUA!

 10. Multumim pentru acest minunat blog….Felicitari!!!
  Ma bucur sa gasesc aici multi fani ai culturii coreene!

Leave a Comment