Gayageum

Written by ana_ruse. Posted in Cultura, Hanguk Eumak - Muzica, Istorie si cultura, Muzica traditionala, Recenzii utilizatori

Tagged: , , ,

Published on noiembrie 03, 2010 with 12 comentarii

Instrumentul muzical gayageum sau kayagum este un instrument cu 12 coarde, desi mai recent s-au construit variante cu 21 de coarde sau alt numar de coarde. Este probabil cel mai cunoscut instrument muzical de origine coreeana.
Image and video hosting by TinyPic
Istoria
Conform Samguksagi (inregistrarile istorice despre cele trei regate,scrisa in 1145), gayageum a aparut in jurul secolului 6, in statul Gaya, in timpul regelui Gashil (cunoscut si ca Haji din Daegaya). Acesta observase un instrument chinez vechi, numit guzheng, si a ordonat muzicianului Woo Reuk (cel despre care vom afla mai multe cand va fi lansat filmul String Song,in 2011, film pe care l-am prezentat recent aici) sa compuna muzica pentru acest instrument.Unele surse il crediteaza asadar pe Woo Reuk ca fiind inventatorul gayageum.
Image and video hosting by TinyPic
Instrumentul a fost mai tarziu imbunatatit mai mult de Woo Reuk, in timpul domniei regelui Jinheung al Shillei ( regele din Queen Seondeok).
Image and video hosting by TinyPic
Cel din timpul regelui Gashil a avut mai multe denumiri printre care: beopgeum, pungnyu sau jeong-ak.Este asociat de regula cu muzica de la curtile regale, cu muzica de camera sau cantecele lirice pentru care constituite acompaniamentul. Acest tip de gayageum prezinta un spatiu mai mare intre coarde, si este utilizat pentru muzica cu un tempou mai lent, cum sunt Yeongsan-hoesang sau Mit-doduri.


Constructia
Gayageum beopgeum are 1,60 cm lungime,30 cm latime si 10 cm inaltime.

Corpul instrumentului este facut dintr-o singura bucata de lemn de paulownia. Camera rezonatorului este scobita in lemnul de paulownia.

Sanjo gayageum are 142 cm lungime, 23 cm latime si 10 cm inaltime. Placa de sunet este facuta de asemenea din lemn de paulownia, dar in rest este folosit un lemn mai dur, ca de exemplu lemnul de castan sau de nuc, pentru partile laterale sau pentru spatele instrumentului, asadar camera rezonatorului poate fi facuta din ambele tipuri de lemn.
Mana stanga trebuie sa apese corzile,iar miscarile degetelor pot determina scuturarea, aplecarea sau vibrarea corzilor. Mana dreapta se foloseste pentru “ciupirea” corzilor. Acordurile gayageum-ului sunt moi,delicate si subtile.
Image and video hosting by TinyPic
Actrita, modelul si cantareata Honey Lee cantand la gayageum
Image and video hosting by TinyPic
Actrita Moon Chae Won,in rolul unei gisaeng, in drama Painter of the wind(2008),cantand la gayageum.
Si doua trailere cu Sanjo Gayageum:

http://www.youtube.com/watch?v=pob6NbRcmBw

http://www.youtube.com/watch?v=l07AsF8U4B8&feature=related

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

12 comentarii

There are currently 12 comentarii on Gayageum. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. foarte frumos ana.
  şi eu am scris despre instrumentele tradiţionale, dar m-am oprit la un moment dat. cred că am să le reiau.

 2. Intotdeauna mi s-a parut cam ciudata muzica orientala,dar ce stiu cu siguranta este foarte odihnitoare si reconfortanta!

 3. Ma refer strict la muzica veche traditionala!

 4. cu siguranta este o muzica apare… cea traditionala. vot

 5. felicitari ana pentru aceasta recenzie bine scrisa si documentata.As dori sa adaug ca sunetul muzicii traditinale koreene nu este un sunet adresat urechii
  ci sufletului.Inaintea spectacolului de la Opera ,am studiat cateva zile pe net si m-am acomodat cu acest stil pana am reusit sa obtin relaxarea ,asa incat la spectacol mi-am permis cateva momente de studiu al spectatorilor care aveau tot felul de figuri:de uimire ,de neliniste sau de incantare.
  Este o muzica total diferita de cea pe care o cunoastem noi. Vot ana!

 6. inca nu m-am obisnuit cu astfel de muzica ,nici nu pot spune ca nu-mi place sunt cateva melodii placute chiar si urechii ,eu obisnuiesc sa le asociez mintal cu dansul lor traditional si asa parca suna altfel…incercati
  vot

 7. Imi place f mult cum suna acest instrument. Asa-i, acest gen de muzica face f bine la suflet si e f relaxanta.
  Felicitari Ana, f frumoasa recenzia. vot

 8. Ma bucur ca va placut si va multumesc pt voturi.

 9. Muzica din cele doua linkuri apare si in Painter of the wind.

 10. FOARTE FRUMOS!
  FRUMOASE SI POZELE!
  VOT!

 11. Multumesc KoHyunJungA

 12. Foarte placuta urechilor mele acest gen de muzica.

Leave a Comment