koreafilm

Festivalul crizantemelor

Written by koreafilm. Posted in Cultura, Istorie si cultura

Tagged:

criz4

Published on noiembrie 09, 2010 with 24 comentarii

de Iuliana Dimancea
Fiecare floare are un miros aparte, o poveste de descoperit! Fiecare isi aduce aminte de flori care au avut sau au o semnificatie personala, care au colorat in culori vesele ziua de care ne amintesc, sau, dimpotriva!
In provincia Cholla de Sud (Cholla Nam Do) a avut loc recent a doua editie a festivalului crizantemelor, acesta incheindu-se pe 7 noiembrie.
Se cunosc aproximativ 30 de specii de crizanteme, in multe culori, multe apreciate si la noi, iar venirea toamnei nu poate fi imaginata fara mirosul si coloritul acestor flori!
Se pare ca prima tara in care au fost cultivate crizantemele a fost China, aceasta floare ajungand in Japonia in secolul VIII si regasindu-se astazi pe sigiliul Casei regale nipone.

În unele ţări din Europa crizantele albe sunt simbolul morţii şi sunt folosite pentru înmormântări şi pentru decorarea mormintelor. In China, Japonia sau Coreea crizantemele albe reprezintă simbolul lamentării şi/sau al necazului, pe când în alte ţări reprezintă onestitate în Statele Unite această floare este privită ca pozitivă şi înviorătoare.

Grup protestatar in Seul, la adresa interventiei americane in Irak


În Coreea, asa cum spuneam, a avut loc insa a doua editie a festivalului crizantemelor, o alta editie avand loc in aprilie in Yeongam, sub denumirea Festivalul Crizantemelor Wangin. Festivalul coreean organizat în Yeongam, provincia Cholla, îl sărbătoreşte pe Wangin şi calităţile lui de erudit.


Dr. Wanging a fost tutore al prinţului Japoniei şi ai altor nobili din timpurile conduse de împăratul Ojin. A călătorit în Japonia acum mai bine de 1600 de ani pentru a răspândi cultura şi arta, iar învăţăturile lui au inclus The Thousand-Character Text (cartea de bază sau abecedarul literelor chinezeşti) precum şi Discursurile lui Confucius.

Mare caligraf, poet şi invatat născut între 375 şi 384 ÎC în timpul Regatului Paekche. El pleaca în Japonia în secolul 4 pornind din Yeongam, pentru a consolida relaţiile dintre cele două ţări vecine. În timpul petrecut acolo a învăţat localnicii să folosească caracterele chineze şi a pus bazele educaţiei influenţând astfel multe domenii ale studiului inclusiv ştiinţa, politica, econimia, cultura şi arta.


Yeongam are o lungă istorie avand la baza comerţul dintre Coreea, Japonia şi China de pe vremea Dinastiei Goryeo.  Este de asemenea locul de naştere al multor invatati distinşi. Este alcătuit din satele de la poalele Muntelui Wolchul şi numele în sine înseamnă un loc unde se  găsesc pietre cu spirite divine. În afară de Wangin, Yeongam a mai produs multe personalităţi cum ar fi Doseon, un călugăr venerabil care a construit templul Dogap-sa şi este privit ca fondatorul teoriei diviziunii bazat pe topografie. De-a lungul timpului, pe măsură ce din ce în ce mai multă atenţie i-a fost acordată lui Wangin, au fost construite situri istorice relevante pentru faimosul invatat pentru a se încerca menţinerea  în viaţă a realizărilor acestuia.


Yeongam se află situat în partea de sud-est a provinciei  Jeolla şi este cunoscut pentru superbul decor natural şi bogata istorie şi cultură. Este denumit punctul central al turismului cultural al regiunii. În 2006, Trustul Naţional al Coreei  a desemnat satul Gurim din Yeongam ca fiind moştenire culturală. Arheologii au estimat că acest sat nu a fost locuit timp de 2200 de ani.


Vizita în satul Goorim, unde Wangin s-a născut ofera posibilitatea expunerii la tradiţiile gastronomice coreene, piesele de teatru şi crearea hârtiei manuale. Se spune că Wangin a fost primul care a învăţat japonezii cum să folosească hărtia acum 1600 de ani şi asta a contribuit foarte mult la dezvoltarea culturii hârtiei.

Cei prezenţi la festival au ocazia de a proba costumele Baekje şi de a se poza în ele şi se pot incerca olăritul sau jocuri traditionale cum este Tuho.

Zona festivalului este răspândită pe o suprafata de 16000m2 şi conţine diverse figurine din crizanteme, instalaţii în aer liber (inclusiv sculpturi şi locuri special amenajate pentru fotografii) şi un hol de 660m2 cu expoziţii unde sunt expuse lucrări cu teme ale festivalului.



Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

24 comentarii

There are currently 24 comentarii on Festivalul crizantemelor. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. O adevarata simfonie de ciloare si probabil si de miros.Pacat ca si la noi nu se desfasoara un asemenea festival.

  2. cat de superb este:)

  3. si eu indragesc aceste flori. imi plac foarte mult pentru ca au un colorit diversificat. cei drept mirosul lor nu e prea agreabil dar se compenseaza prin paleta bogata de curori. eu am in gradina crizanteme albe si roz :) multumim kf pentru ca ne-ati incantat din nou privirea cu ceva frumos

    • koreafilm

      @just me: mirosul aminteste de…toamna :)

  4. crizantemele se numara printre putinele flori preferate de mine…ce vina au ele ca infloresc de Ziua mortilor si sunt considerate flori pt morti….?!

    superba si colorata….recenzia…:)

  5. mi-a infrumusetat ziua….:)

  6. SUPERB

  7. NINUNAT!! crizantema este una din florile mele preferate (având în vedere că este şi floarea pe care o primesc de celel mai multe ori de ziua mea…hihihi!). Pe lângă faptul că are un colorit diversificat, această floare nu este deloc pretenţioasă. Ar fi frumos să existe şi la noi în ţară un astfel de festival. o recenzie minunată despre un festival care îmbină natura cu arta şi tradiţia.

  8. foarte frumoasa si colorata recenzie :)

  9. explozie de culoare si frumusete!!!!!!!!!imi plac foarte mult aceste flori !si ce aranjamente florale ….superb

  10. Minunata recenzie!felicitari!koreafilm ati primit recenzia mea?sper ka da.

  11. Anneyong koreafilm! Ce mai faceti? Kf ce urmeaza dupa Hur Jun? Nu ne spuneti? :((

    • koreafilm

      Annyong cris, vom anunta cel tarziu saptamana viitoare :D

  12. Crizantema, o floare frumoasa si delicata,fara miros ,dar rezistenta si nepretentioasa.Imi plac ft mult,nu conteaza ca la noi ele sunt in general flori care se pun la morminte,sunt flori si sunt frumoase.Au si alte intrebuintari din cate am vazut,printre care ceaiul pe care l-am observat in serialele coreene.
    Numele de Yeongam se aseamana cu denumirea pe care o auzim in seriale cand cineva se adreseaza unui domn,mi se pare ca spune yeongam.
    Superba recenzia,multumim mult.

    • si celelalte flori nu se pun la morminte….crizantemele sint florile mele preferate…vesteste toamna…..

  13. De ce tocmai săptămâna viitoare?:(

  14. Probabil ca inca nu au rezolvat grila de Iarna alexandra.

  15. Dupa mine ,crizantema este o floare totala,imbina culorile celor patru anotimpuri,au prospetime de primavara,caldura verii,mirosul amarui al toamnei si rezistenta iernii,sant sublime!

  16. In Galati,in fiecare an este o expozitie de crizanteme ,la gradina botanica.

  17. Cat de frumos este si acest festival. O incantare pentru ochi si nu numai, daca ma gandesc si la ceaiul de crizanteme. Multumim pentru o recenzie atat de frumoasa!

  18. Wooooow!!!!Ce imagini frumoase!!!
    13. Abia asteptam!!!!

  19. wow wow wow…;)

  20. Koreafilm recenzia este plina de culoare si parfum,dar imi exprim regretul ca prima poza nu mi se pare a fi o crizantema ci mai degraba galbenele
    (Calendula officinalis) .Ma bucur ca exista asemenea festival in koreea dar si micile expozitii la gradinile botanice din Romania (Galati,Iasi ,Cluj…)depinde de noi sa ne ducem pasii pe aleele din acele locuri.

  21. este uimitor cum reusesc acesti coreeni sa faca din orice un lucru extraordinar! de aceasta data a fost randul acestei minunate flori care ne coloreaza zilele mohorate de toamna!

Leave a Comment