Dongui Bogam

Written by stefan. Posted in Cultura, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori, Stiri / noutati

Tagged: , , ,

Dongui Bogam

Published on noiembrie 20, 2010 with 15 comentarii

Dongui Bogam este o carte coreeana de medicina scrisa de medicul regal Hur Jun(1546-1615) si a fost prima data publicata in anul 1613 in dimpul dinastiei Joseon.Titlul literar inseamna ,,Oglinda medicinii estice”. Cartea este considerata importanta in medicina traditionala coreeana si una dintre clasicii medicinii orientale de astazi. Editia originala se afla in acest moment in biblioteca nationala coreeana.
Aceasta imagine a ramas in istorie ca fiind Hur Jun.
Munca la ,,Dongui Bogam” a fost inceputa in al 29-lea an de domnie al regelui Seonjo de catre multi medici regali avand ca obiectiv crearea unui volum de carti detaliat despre medicina traditionala. Medicul sef-regal Hur Jun a condus proiectul dar munca a fost intrerupta de a doua invazie japoneza a Coreei in 1597.

Regele Seonjo nu a considerat proiectul benefic dar Hur Jun si-a continuat munca cu multa determinare si l-a terminat in sfarsit in 1610, al doilea an de domnie al regelui Gwanghaegun.
Dongui Bogam contine 25 de volume. In comparatie cu Hyangyak jipseongbang, scrisa in 1433 Dongui Bogam este mult mai detaliata. A fost scrisa nu doar referindu-se la textele medicinale coreene, ci si la cele din China si practic a inregistrat toate bolile existente pe atunci cu remediile lor.
Cartea este impartita in 5 capitole: Naegyeongpyeon (내경편, Medicina Interna), Oehyeongpyeon (외형편, Medinina Externa), Japbyeongpyeon (잡병편, Boli diverse), Tangaekpyeon (탕액편, Tonice), and Chimgupyeon (침구편, Acupunctura).
Au fost editate multe editii din Dongui Bogam,  in afara de cea originala, atat in Coreea cat si in strainatate.Prima editie Chineza a fost editata in 1763 si apoi in 1796 si 1890.Prima editie Japoneza a fost editata in 1724 si apoi in 1790.
In 2009 UNESCO a decis sa adauge Dongui Bogam pe lista patrimoniului cultural pentru contributia ei ca o relicva culturala isorica.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

15 comentarii

There are currently 15 comentarii on Dongui Bogam. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Stiam de faptul ca Dong Yi Bogam a intrat in patrimoniul UNESSCO,anul trecut.Interesant.Vot!

 2. o recenzie foarte interesanta. Un vot din partea mea…

 3. nu stiam despre aceasta carte. multumesc pt informatii. si un vot de la mine

 4. Carina,cum sa nu stii? E cartea pe care Jun s-a chinuit sa o termine.

 5. O informatie interesanta!Multumim!
  Vot, desigur!

 6. sunt asa de zapacita ca nici nu mi-am dat seama dupa nume… multumesc pt lamurire :)

 7. Cu placere!!!

 8. o carte care merită să fie preţuită precum o comoară naţională. foarte frumoasă şi interesantă recenzie.vot

 9. Intr-adevar o carte ce merita pretuita!

 10. Wow foarte interesant!Stiam cateva info dar cele mai multe sunt noi!O carte de mare pret pentru coreeni scrisa de un Mare Doctor!Vot!

 11. multumim stefan pentru aceste completari ,ne reamintim astfel de dr.Hur Jun,pe care il apreciem
  atat de mult!Multumim si Vot!

 12. Informatii ft pretioase.Vot

 13. imaginea care a ramas in istorie ca fiind hur jun se pare ca nu s-a salvat. si as fi vrut sa scriu mai mult dar nu am mai avut caractere. oricum va multumesc pt aprecieri!

 14. O munca incredibila pentru realizarea acestei minunate carti. Frumoasa prezentare. vot

Leave a Comment