Cele mai frumoase povesti despre bucataria coreeana sunt gata de a fi….devorate! :)
Am selectat dintre povestile trimise un numar de 7 finaliste! Toate povestile au transmis emotiile celui care le-a scris, si a fost dificil sa nu le selectam pe toate! Va multumim tuturor!
Procedura de selectie a castigatorilor:
Va rugam sa le cititi pe fiecare in parte iar la final, sa lasati un comentariu la acest post, prin care sa precizati care sunt favoritele voastre! Titlurile care vor aduna cele mai multe aprecieri, vom fi desemnate catigatoare.
Ulterior vom anunta si numele castigatorilor! Prin urmare, va rugam sa nu divulgati autorii! (ne adresam aici autorilor articolelor :) )
Finalistele sunt:
1. Bucatarie sau farmacie? Academie!
Disting un sfarait molcom si-mi dau seama ca intr-o oala de pamant acoperita fierbe apa.
In aer pluteste miros de lemn, miros de proaspat, arome dulci, acrisoare, sarate imi inunda narile.
Pe mesele din jur, intr-o ordine perfecta asteapta aliniate cosuri cu verdeturi tremurand de prospetime, cu carnuri inca aburinde si o multime de castronele din portelan cu condimente, oteturi si uleiuri fine.
Miroase a legume proaspete, a castraveti, a varza acra, a orez fiert; miroase a mare, a peste, a alge, a fructe de mare, a soare; miroase a rata parlita, a sos de soia, a tofu, a susan, a carne de vita, a spanac, a mere, a banane … mmmmmmm! Miroase a bunatati!
Un fosnet usor, alb, scrobit si grabit imi atrage atentia …. disting si niste soapte. Sunt tinerele bucatarese si micutele ucenice, incinse cu sorturile lor imaculate, care-si vad fiecare de treaba, sfatuindu-se din cand in cand cu voce joasa.
Sssssssssssssssst… Nu vorbiti prea tare si nu treceti in fuga! Suntem in bucataria regala si nu-i putin lucru! Aici regulile sunt simple, clare dar foarte stricte: ordine, curatenie, liniste si respect.
De fapt este o mica academie: fiecare fata trebuie sa-si castige dreptul de a intra in bucatarie, prin ani de practica si studiu despre banalele ingrediente ce compun hrana zilnica a familiei regale (si nu numai!). Intai invata despre apa … da, da! despre incolora, inodora si insipida apa: de cate feluri este si ce energii degaja in functie de momentul zilei cand este adusa de la izvor (vezi in „Legendele palatului:doctorul Hur Jun”), in ce cantitate se bea in anumite momente ale zilei (vezi in „Giuvaierul palatului”), in combinatiile cu cele mai simple – dar de baza elemente – sare, miere, otet – cum poate apa influenta starea de spirit a celui care o bea … o intreaga chimie! Apoi invata cum sa spele, sa curete si sa taie legumele, fructele, carnea, pestele si fructele de mare. Invata cum sa combine legumele intre ele ori cu carnea, fructele, orezul sau pastele fainoase. Invata sa le aranjeze pe platouri ori in castronele de portelan fin, astfel incat sa bucure nu numai gustul ci si ochiul celui care le consuma, primul impact cu mancarea fiind cel vizual.
Se invata care sunt efectele si in tratarea caror afectiuni sunt bune anumite combinatii de alimente. Deci, este sau nu o mica academie??
Dar mai presus de toate se invata ca omul mananca pt ca sa traiasca nu traieste pentru ca sa manance, drept urmare este de datoria celei care prepara mancarea sa o pregateasca in asemenea fel si combinatii incat sa nu dauneze starii de sanatate a celui care o consuma, ba mai mult, sa fie in acord cu starea de sanatate a acestuia; mancarea este foarte diversificata se serveste in portii mici, cu inghitituri mici, savurandu-se fiecare imbucatura.
Si nu in ultimul rand, mancarii ii trebuie si cateva „ingrediente magice” fara de care n-ar avea gust: placerea de a o prepara, respectul si dragostea fata de cei carora le este destinata.
Asta m-au invatat pe mine minunatele seriale coreene: hrana este un lucru foarte important in viata noastra si trebuie sa-i acordam atentia si respectul cuvenite in toate fazele devenirii ei: cultivare, crestere, recoltare, preparare si consum. Gatitul este o arta la indemana oricui are dragoste, rabdare si pasiune pentru ceea ce face, si pentru beneficiarii ei.
2. Bucătăria coreeană-între China şi Japonia
În multe aspecte,bucătăria coreeană este o combinaţie între tehnicile chinezeşti şi japoneze de a pregăti mâncarea. Astăzi,bucătăria coreeană reprezintă o călătorie prin timp,de la bucătăria cu mâncăruri sofisticate ale curţii regale,până la specialităţile regionale ale bucătăriei moderne,în care ingredientele şi modul de preparare s-au schimbat mult. Ea se bazează în mare parte pe orez(bap),taitei din orez(chapche),legume(fasole,nap,ridichi,praz,ceapa,usturoi),carne(bulgogi)si tofu. În patria usturoiului:coreenii sunt cei mai mari consumatori de usturoi,depăşind celelalte popoare asiatice. Bucătăria coreeană se modifică în funcţie de sezon,mai ales în timpul iernii,dacă ţinem cont de conservarea tradiţionalelor kimchi,dar şi a altor legume. Ca şi la noi,ele sunt fie marinate,fie conservate în vase de ceramică ţinute în pivniţe sau subsoluri,fie pastrate în mari recipiente amplasate în curţi exterioare. Prepararea mâncărurilor coreene solicită,în general,un nr mare de bucătari şi ajutoare,căci are loc o importantă prelucrare manuală. Bucătăria clasica: BULGOGI-se traduce prin “grătar”. Carnea,de preferinţă de vită sau de porc,este marinata inainte de a fi pusa pe grătar,la un foc domol de cărbuni sau se wok. Carnea se serveşte,de obicei,acoperită cu orez sau “îmbrăcată “intr-o foaie de susan(gaenip). GALBIŞ-antricot de vită marinat,este prăjit la grătar se cărbune din lemn. GIMBAP-rulou de orez fiert,condimentat cu picături de oţet de soia,acoperit de o peliculă de alge,apoi bine uscat. Cand devine rigid,este tăiat în rondele. După gust ,poate fi servit cu morcovi murati sau castraveţi,foi de spanac şi usturoi. BIBIMBAP-un fel de mâncare format din orez amestecat în bolul de ceramica în care fierbe,cu carnea,legume şi mirodenii.
3. Giuvaerul palatului si bucataria coreeana
Pentru mine,asa cum am mai spus,Jewel in the palace a fost si va ramane serialul meu de suflet,pentru ca a fost prima drama coreeana pe care am vazut-o.Inainte de a-l vedea nu stiam aproape nimic despre Coreea, daramite despre bucataria lor.
Insa acest serial m-a facut sa devin fascinata de aceasta tara exotica si aflu mai multe despre ea,si despre bucataria traditionala.Ce am vazut in acest serial m-a fascinat pe de-a intregul,mancaruri care de care mai sofisticate,facute cu o grija si o dragoste iesita din comun.
Am invatat ca atunci cand gatesti pentru cineva nu trebuie sa te gandesti doar la gustul placut al mancarii,ci si la faptul ca mancarea trebuie sa fie buna pentru trup si pentru suflet,si sa tii cont de sanatatea degustatorului.
Le-am vazut pe Jang-geum sau pe dna Han gatind cu atata dragoste,punandu-si viata in pericol decat sa gateasca o mancare nepotrivita pentru cineva(amintiti-va de trimisul chinez care avea diabet,si isi dorea cea mai gustoasa mancare).
Odata cu acest serial am descoperit si tehnici interesante in arta gatitului,cum ar fi utilizarea carbunelui pentru eliminarea gustului puternic de soia,folosirea apei proaspete de izvor pentru o supa cu un gust mai proaspat,pastrarea otetului ingropat in pamant pentru un timp indelungat,faptul ca polenul da un gust mai bun pastei de soia(doenjang) sau eliminarea gustului de usturoi cu ajutorul frunzelor de ceai verde.De asemenea am aflat ca,de multe ori,coaja legumelor este mult mai sanatoasa si mai plina de vitamine decat miezul;noi folosim miezul legumelor,iar coaja o aruncam fara sa ne dam seama ca este foarte buna(mi-am amintit de doamna Han care folosise coaja castravetilor pentru salata).
Asadar,cred ca am avut multe de invatat de pe urma acestui serial in ceea ce priveste particularitatile bucatariei coreene,si am descoperit multe din felurile de mancare preferate de coreeni,cum sunt:
- Bulgogi,friptura de vita servita cu pasta de ardei iute sau de soia;
- Kimchi,muraturile coreene;
- Namul,legume asezonate;
- Prajiturelele Tteok,facute din faina de orez;
- Samgyetang,supa de pui cu ginseng racoritoare pe timpul verii;
- Kimbap,sushi-ul coreean.
De altfel multe din aceste retete au fost prezentate si pe blog.Totodata am aflat faptul ca pasta de ardei iute si cea de soia sunt indispensabile in bucataria coreeana.
4.Bucataria coreeana- O nestemată nedescoperită
Bucătăria coreeană este una dintre nestematele încă nedescoperite ale gastronomiei asiatice. Aromele şi gusturile ingredientelor cheie (cel mai des folosite fiind usturoiul, ghimbirul şi sosul de soia) îşi dau mâna cu tehnici culinare specifice (murarea şi frigerea pe grătar) pentru a crea capodopere ca „kimchi”, „bulgogi” şi „namul”.
În ciuda influenţelor culturale exercitate de China şi Japonia, gastronomia coreeană şi-a păstrat personalitatea. Bucătăriile acestor ţări împărtăşesc echilibrul celor cinci gusturi de bază (sărat, amar, iute, dulce şi acru), dar tehnicile de gătit şi ingredientele creează diferenţe clare între cele trei culturi.
Ne-am putea aşteptă ca în Coreea să se folosească tehnica stir-fry, într-un wok, ca în multe părţi din China, sau să se consume ingrediente crude, ca în Japonia, căci aceste caracteristici ar fi în armonie cu asemănările de relief şi climă. Cu toate acestea, coreenii şi-au dezvoltat propriile metode de a găti şi de a conserva alimentele, bucătăria lor oferind o gamă unică de arome.
Ca şi în Japonia, orezul, murăturile şi peştele sunt baza dietei. Totuşi, condimentele şi marinadele sunt diferite în Coreea. Mâncarea este asezonată predominant cu tradiţionalele usturoi, ghimbir, sos de soia, ceapă verde şi ulei de susan, plus un dozaj atent de zahăr şi oţet de orez. Baza multor mâncăruri sunt delicioasele paste de condimente: „doenjang”, preparată din fasole soia fermentată, şi atotprezenta „kochujang”, preparată din ardei iuţi.
În mod tradiţional, fiecare familie îşi prepară propriile produse: sos de soia, doenjang şi kochujang, păstrându-le în vase de pământ ars, ţinute de obicei în spatele casei, în curte. Prepararea acestor trei ingrediente cheie era un eveniment important în calendarul culinar al fiecărei familii, căci, fără ele, gătitul devine aproape imposibil.
Tehnicile de preparare a mâncării sunt, de asemenea, diferite de cele din China şi Japonia. Coreenii tind să prepare o combinaţie de alimente proaspete şi conservate, care se poate păstra mai mult timp, decât să prepare masa zilnic. Gustul puternic al mâncării coreene se datorează dragostei pentru arome iuţi, ca cea a ardeiului iute, şi tehnicilor de conservare care permit acestor gusturi şi arome să se dezvolte şi să se intensifice.
În plus, coreenii folosesc ingredientele în mod diferit de vecinii lor: de exemplu, seminţele de susan sunt întotdeauna prăjite înainte de a fi adăugate în mâncare, pentru a li se intensifica aroma. Potenţând unele arome şi amestecând ingredientele proaspete cu cele conservate, Coreea şi-a făurit o identitate culinară proprie, unică în Asia.
Armonia contrariilor
Unul dintre principiile fundamentale ale filozofiei orientale este al celor două principii universale şi opuse, yin şi yang. Acest concept are un puternic impact asupra gândirii coreene şi a influenţat şi felul de a găti, reflectându-se în alegerea ingredientelor pentru mâncăruri; orice bucătar va căuta sa atingă armonia în arome, gusturi, culori şi texturi. Bucătăria coreeană tradiţională foloseşte, în cantităţi egale, ingrediente verzi, roşii, galbene, albe şi negre, pentru a asigura echilibrul dietei şi pentru a aduce omagiu teoriei celor cinci elemente din filozofia tradiţională chinezească: lemn, foc, pământ, metal şi apă. Mâncărurile vor avea şi valori ying şi yang armonios echilibrate: alimentele yang, iuţi şi picante, stimulează organismul, în timp ce alimentele yin, răcoroase, îl calmează şi îl hrănesc. Alimentele neutre menţin echilibrul între yin şi yang. O masă perfectă va conţine alimente ying care vor încălţi corpul şi yang care vor răcori mintea.
Prepararea hranei nu este o simplă operaţie, aşa cum este în foarte multe ţări. Chiar dacă este pregătită în casă şi nu la restaurant, mâncarea este făcută cu mare atenţie. Orice detaliu este important. Contează foarte mult cine mănâncă, care e starea sa de sănătate… Mâncarea poate fi considerată un medicament pentru trup şi suflet. Se poate spune şi că fiecare masă este o operă de artă.
Nu uitaţi ce-i spune Dae Jang-geum ofiţerului Min:
“Când gătesc, totdeauna sper ca persoana care o mănâncă să aibă un zâmbet pe faţă”.
Sursă utilizata: reţetele lui Radu
5. Gastronomia regala coreeana
DOCTORUL DIN BUCĂTĂRIE sau de ce bucătăria coreeană trece mai întâi proba medicală
Doresc să încep cu povestea căderii mele în mirajul Dae Jang Geum. E foarte scurt: mă
grabeam să plec undeva programat. Nu aveam ceas în preajmă şi, grabindu-mă, am vrut
să caut un canal TV cu ceas. Primul canal, fireşte TVR1, unde crezusem în prima
secundă că este vorba despre un documentar culinar. Nişte mâini dibace aşezau
meticulos nişte ingrediente “frumoase”.Am decalat activitatea mea. Nu doar în acea zi ci
în toate celelalte.
Mă bucur ca în acest serial s-a evidenţiat caracterul curativ al bucătăriei coreene, în general, şi al celei regale, în particular. Această trăsătură, veche de mii de ani şi susţinută de vechii medici, este sfântă şi astăzi, într-o ţara ultratehnologizată.
Dar unde sunt beneficiile acestor bunătăţi? Să vedem câteva din felurile principale pe care
le putem savura în orice casă din Corea, şi de ce nu poate să le încercăm şi noi.
Să începem cu Bibimbap, o mâncare foarte comună ce are la bază un amestec din mai multe feluri de orez, carne slabă şi un savuros topping de legume.
Pentru Bibimbap se folosesc ingrediente organice, naturale. Porţiile sunt mai mari (dar nu vă faceţi griji – nivelul de grăsimi este scăzut), deci nu veţi duce lipsa mâncării mai mult timp.
Sunt mai multe ingrediente principale pentru Bibimbap: carne slabă (cum am mai spus),
ouă sau peşte. Aşadar, ingrediente la îndemâna oricui. Chiar mă gândesc să gătesc
Bibimbap cât de curând. Mai ales că am şi nişte alge de mare. Sunt foarte recomandate
pentru aportul de vitamina C şi A, potasiu sau magenziu.
Totuşi, dacă vă lipsesc ingrediente putem trage o fugă până în Piaţa Namdaemun.
Sigur găsim orice în această piaţă care funcţionează încă din anul 1414 şi a trecut prin multe evenimente: invazie japoneză, razboi sau incendii.
Daca tot cumpărăm alge de mare, propun saă cumpărăm mai multe ca să le folosim şi la supă. Să nu uităm că din meniul unei mese coreene nu poate lipsi supa. Vă recomand o supă de alge şi carne de vită, SoGoGi MiYeok Guk.
Eu am încercat-o şi mi-a plăcut. Se spune că este foarte benefică tinerelor mame datorită influenţei asupra procesului de alăptare. Chiar a devenit un fel de mâncare obişnuit la sărbătorirea zilelor de naştere.
Putem deveni puţin mai exotici? Atunci haidem să gătim un ultim fel principal: MatSal Jeon sau o ompletă atrăgătoare cu creveţi şi legume. Este şi putin iute. Mie îmi place să le fac mai mici, aşa cum m-a învăţat Aeri (http://aeriskitchen.com).
De unde procurăm crevetii? Evident, din cea mai mare piaţă de acest gen din toată
peninsula: Piaţa Noryangin
Piaţa Noryangin este cea mai mare piaţă de peşte şi fructe de mare din Coreea,
întinzându-se pe aproximativ 66000mp. O sumedenie de feluri de crabi, creveţi, castraveţi
de mare, pisici de mare, rechini mici, scoici uriaşe, homari, pui de caracatiţă, toate expuse
în peste 700 de magazine.
Acum să trecem la “side dish-urile” tipice: Doenjang (pasta fermantată din soia, mai mult ingredient decât side-dish) şi nelipsitul Kimchi. Vă spuneam despre efectele curative ale bucătăriei coreene. De aceea m-am hotărât să aprofundez acest aspect analizând Doenjang şi Kimchi şi datorită popularităţii lor. Este cunoscut că Doenjang ajută la:
-prevenirea cancerului – potrivit oamenilor de ştiinţă. Chiar este recomandat de către Asociaţia de Prevenire a Cancerului din Corea;
-prevenirea creşterii tensiunii – acizii sunt foarte eficienţi în prevenirea multor boli vasculare prin scăderea colesterolului şi elasticizarea vaselor sanguine;
-digestie şi prevenirea constipaţiei – agenţii prebiotici din Doenjang duc la dezvoltarea unei bacterii necesare intestinului mare; supele din Doenjang sunt un remediu tradiţional în cazul indigestiilor;
-la întărirea ficatului – conform studiilor, Doenjang este eficient în reducerea efectelor unor afecţiuni ale ficatului sau ale inimii;
-încetinirea îmbătrânirii – datorită antioxidantilor din conţinut ai căror proprietăţi devin şi mai puternice în urma procesului de fermantare;
-prevenirea senilităţii – conţinutul de lecitină din soia reduce dezvoltarea senilităţii prin stimularea activităţilor creierului;
-prevenirea osteoporozei – conţinutul de izoflavoni din soia încetineşte procesul de “tocire” a oaselor;
Să nu uităm şi faptul că Doenjang este o enormă sursă de proteine, pe parcursul fermentării dezvoltându-se circa 20 de aminoacizi. Iată de ce există un adevarat cult al Doenjang în Corea timp de secole întregi.
Kimchi – poate nici nu mai are nevoie de descriere pentru unii dintre voi. Nu este nimic decât sănătate curată deoarece include unele dintre cele mai sănătoase ingrediente ale planetei într-un pachet foarte gustos, folosind combinaţii de oţet, ulei, sare şi condimente care il transformă într-un conservant cu totul natural. Ingredientele din Kimchi au efecte dovedite în eliminarea colesterolului, reglarea traficului intestinal, încetinirea procesului de îmbătrânire, prevenirea blolior cardio-vasculare şi câte şi mai câte…
Nu degeaba s-au scris o multitudine de cărţi despre Kimchi şi beneficiile aduse şi nu degeaba s-a construit şi un muzeu pentru Kimchi în PulMunWon. Există mii de feluri de Kimchi aşa că nu are cum să nu vă placă.
Mă “pregătesc să vă pregătesc” desertul. Ce-aţi zice de nişte prăjituri de orez? Sunt populare, delicoase, nu îngraşă şi, dacă mai găseşti şi nişte gălbenele, aproape că nu mai ştii ce să faci: să te înfrupţi cât mai repede sau să le admiri. Sunt foarte simplu de gătit şi nici de prea multe şi dichisite ingrediente nu ai nevoie.
Mie îmi place să închei o masă, oricat de copioasă sau nu, cu un ceai. Deşi nu sunt mari exportatori de ceai precum alţi vecini, coreenii au o multitudine de ceaiuri autentice bazate pe ceai verde, de frunze de pin, ghimbir, ginseng şi o varietate de ceaiuri din fructe uscate. O parte din ceaiurile din fructe uscate sunt excelente în tratarea răcelii sau a gripei. Îmi rezerv ceva mai multă dăruire pentru a ţine ceremonia ceaiului aşa cum se cuvine şi a încheia o masă de neuitat.
Încă din vremuri străvechi, pentru coreeni mâncarea a fost o compenentă importantă în viaţa lor. S-au regăsit în orice clipă în felurile lor de mâncare delicioase şi sănătoase, lucru pe care il fac şi astăzi. Oraşele abundă de restaurante iar media de viaţă este una dintre cele mai lungi, lucru ce confirmă importanţa gastronomiei pentru coreeni şi relaţia bucatarie-medicină, atât de elaborat prezentată în Giuvaierul palatului (bucătarul iscusit devenit medic de referinţă în istorie).
6. Gastronomia coreeana – o opera de arta
Calatoria mea pe taramul coreean a inceput cu “Giuvaierul Palatului”. Pana in vara lui 2009, cand a fost difuzat pentru prima data, nu aveam prea multe cunostiinte despre peninsula Coreeana. Stiam de Nord si Sud, stiam de comunism si democratie, dar despre traditii, nimic.
Dupa ce m-am lasat purtata de timp in Coreea secolului 16, am inceput sa descopar o limba diferita, o istorie impresionanta, obiceiuri straine noua, portul si gastronomia. Toate m-au impresionat in egala masura si mi-au schimbat felul de a gandi, nu numai despre lumea ce ma inconjoara dar si despre tara mea.
O data cu difuzarea dramei am fost atenta la felul in care doamnele de la palat gateau, la etichta pe care trebuiau sa o respecte si afiseze. Mi-au ramas in minte sfaturile doamnei Han si doamnei Choi, carora le-am dat importanta pentru ca vreau sa ma perfectionez in arta culinara coreeana. Totul pentru a deveni o mica Janggeum! :)
Secventele cu Janggeum Seo in bucatarie, preparand mancare pentru nobili, pentru mine reprezinta idealul in bucatarie, perfectiunea la care sper ca voi ajunge intr-o zi! De la ea am invatat ca in orice “bucataresti” trebuie si un strop de dragoste pentru ca mancarea sa fie si mai buna! Dupa cum spunea si Janggeum: “Daca esti fericit in timp ce faci mancare si ai o dispozitie buna, prin ceea ce ai gatit poti transmite mai departe sentimentele tale si celui care gusta mancarea”. Daca nu pui pasiune in ceea ce faci, totul poate fi in zadar.
In cultura asiatica (si implicit in cea coreeana) exista un echilibru in tot ceea ce fac, chiar si in bucatarie. Contrar cu ceea ce se intampla in Occident, se pune mult accentul pe ingrediente, cantitati, arome iar intregul proces de preparare a hranei este o opera de arta.
Modul in care se prepara ingredientele are un efect important asupra produsului finit: mancarea. Aceasta nu trebuie sa bucure doar ochiul, ci si stomacul. Un fel de mancare reusit este acela care arata bine si te indeamna sa gusti dar in acelasi timp trebuie sa-ti impresioneze si gadile papilele gustative.
Sub influenta notelor muzicale din coloana sonora, am savurat, la TV, delicatese de peste mari si tari, am trait, am invatat si am reusit odata cu Janggeum.
7. bucataria coreeana – Bucataria coreeana din perspectiva unei romance
Se spune ca iubirea trece prin stomac. Niciodata nu am crezut in aceste vorbe, pana cand nu am inceput sa vizionez “Giuvaierul Palatului”. Pentru mine acest serial a reprezentat o poarta spre fascinanta Coree, o noua perspectiva asupra mancarii, dar si o poveste de dragoste emotionanta.
Inca de la inceputul serialului am fost surprinsa de tema abordata (cea din primele episoade, cel putin): bucataria coreeana in perioada Joseon. Eu nu vizionasem pana atunci nici o drama care sa dezbata aceasta tematica. Asa ca, era ceva nou pentru mine, dar nu neaparat deosebit. Asta pana cand am inceput sa urmaresc serialul. Am fost profund impresionata de importanta pe care coreenii o acorda mancarii, de finetea cu care Jang Geum, Doamna Han, Doamna Choi si Geum Young preparau mancarurile pentru rege si familia regala, pe ritmurile cantecului Onara. O adevarata simfonie de culoare, miresme, gust, indemanare, pasiune si perfectiune – aceasta este definitia pe care eu as da-o bucatariei coreene. Era o placere sa stau in fata televizorului si sa urmaresc episoadele.
Mancarea coreeana este o arta in toata puterea cuvantului. In primul rand este (sau poate doar pare pentru noi, europenii) o munca meticuloasa, in care fiecare amanunt conteaza, iar lipsa unui ingredient poate duce la esuarea in gatirea unui tip de mancare, sau chiar la agravarea sanatatii persoanei care o mananca. De aici reiese faptul ca mancarea este asemeni medicamentelor, menita sa ne dea forta de a lupta impotriva bolilor, si sa traim sanatos. De aceea, bucatarii sunt asemeni doctorilor, incercand sa previna bolile si afectiunile folosind nimic altceva decat alimentele de zi cu zi, carora noi nu le acordam prea mare atentie. Asadar, prin grija deosebita in privinta mancarii, Jang Geum era un doctor inca de dinainte sa fi invatat medicina.
Insa, revenind la ideea ca mancarea coreana este o arta (eu in fraza anterioara am ajuns sa scot in evidenta faptul ca este chiar mai mult decat atat, asemanand-o cu medicina), au fost culorile, descrierile, si asocierile dintre ingrediente care m-au fascinat. Retin ca prima data cand am vazut la televizor mancarea pregatita de doamnele de la bucataria regala, nu mi-a venit sa cred ca era adevarata. “Ia auzi, mancare asa de colorata! Uite niste aperitive roz! Sigur sunt de plastic! :)))” Si totusi erau cat se poate de adevarate! Asa e bucataria coreana: o picatura de culoare pe istoria unei infloritoare tari. Sa fiu sincera, mi-as fi dorit ca Jang Geum sa nu fi fost nevoita sa renunte la gatit, sa nu fi descoperit medicina, doar de dragul scenelor filmate in bucataria coreeana! :)
Mentionam in introducere de faptul ca iubirea trece prin stomac, si ca dupa vizionarea acestei drame, am ajuns sa fiu de accord cu acest citat. Din ce cauza? Gatind cu pasiune si grija, ajungi la sufletul oamenilor, oferindu-le iubire sincera. Cum altfel se explica faptul ca Jang Geum (Lee Young Ae) a ajuns sa fie considerata “Asia’s sweetheart”? Vedeti ce minuni poate face bucataria coreeana? ^^
Din pacate, bucataria coreeana nu este prea accesibila romanilor. De exmplu, in orasul meu nu exista nici un restaurant cu specific corean, (cum este in Bucuresti). Insa in aceasta primavara am avut ocazia sa degust din gastronomia coreeana, la festivalul “Like Cherry Blossom – Korean Cultural Festival” care s-a tinut aici. Doamnele coreene care venisera sa ne prezinte aspecte ale culturii lor au gatit si feluri de mancare specifica. Trebuie sa marturisesc ca am fost incantata la vederea preparatelor, precum si la degustarea lor. Nu sunt de felul meu o gurmanda si nici nu imi place sa gatesc sau sa mananc mult, dar mancarea preparata de ele a fost o delicatesa! La acest mic festival mi-am facut chiar si o prietena coreana cu care bineinteles ca am discutat despre Jang Geum. Ca sa va fac o impresie despre cum a decurs prima noastra discutie, va las sa cititi replica cu care m-am prezentat lui Eun Ji, ce-i drept, cu un accent stangaci: “Salut! Ma numesc 00000, sunt fascinata de cultura coreeana, motiv pentru care am venit la acest festival, desi chiar acum, pe postul national, se difuzeaza in reluare drama Dae Jang Geum! ^.^
18/11/2010 la 6:16 pm
Si mie mi s-a parut, dar n-am vrut sa fiu atat de directa desi asa ar fi trebuit.
18/11/2010 la 6:17 pm
Eu pot sa va asigur ca recenzia mea e 100% originala,scrisa din gandurile si ideile mele
18/11/2010 la 6:24 pm
Interesanta ideea acestui concurs.
1.Recenzia-Bucataria coreeana o nestemata nedescoperita
2.Recenzia-Bucataria coreeana – Bucataria coreeana din perspectiva unei romance
3.Recenzia-Gastronomia coreeana – o opera de arta
18/11/2010 la 6:25 pm
Unii au avut impresia ca recenzia mea nu e scris cu cuvintele mele,dar va asigur ca asa este.Nu va voi spune care este
18/11/2010 la 6:28 pm
pe mine sa nu va suparati dar eu nu pot alege doar 3 dintre ele, toate sunt frumoase… Toate merita locul I. Se vede ca a fost pus mult suflet in recenziile de mai sus. Felicitari tuturor…
18/11/2010 la 6:28 pm
*scrisa
18/11/2010 la 6:38 pm
mmm…toate m’au impresionat foarte mult…eu am ales 5 dintre prezentari..bineinteles cele care mi’au placut mai mult..deci 2 trebuie sa le elimin..am sa le mai citesc odata cu atentie pe cele cinci..si am sa aleg 3..deci e foarte greu:D
18/11/2010 la 6:41 pm
ana eu nam zis ca tu .. caci nici nu stiu a cui este Recenzia
Mie imi place Recenzia numarul 1 Bucatarie sau farmacie ? academie ..deci aceasta merita locul 1 ..cuvintele mi-au astras simturile..si chiar am retrait momentele !
Locul 2 il Acord Recenzei cu numarul 5 Doctorul din Bucatarie , caci iubesc Medicina , si tot ce sa scris merita cercetat
18/11/2010 la 6:46 pm
FELICITARI TUTUROR PARTICIPANTILOR!
SUPERBE RECENZII!
TOPUL MEU:
1:RECENZIA 7:Bucataria coreeana din perspectiva unei romance!
2:RECENZIA 6:Gastronomia coreeana – o opera de arta!
3:RECENZIA 5:5. Gastronomia regala coreeana
DOCTORUL DIN BUCĂTĂRIE!
FELIVITARI INCA O DATA!
18/11/2010 la 7:00 pm
Alex,nu m-am referit la nimeni,doar va spuneam ca a mea e originala
18/11/2010 la 7:05 pm
Si mie mi s-a parut ca unele nu sunt cele mai originale,dar asta este.Fiecare a ales ce si cum sa scrie,eu am ales sa-mi exprim gandurile personale.
18/11/2010 la 7:07 pm
emotia este mare si orice cuvant poate insemna declansarea unei bombe,deci haideti sa ne pastram cumpatul ,ca doar asta incercam sa invatam din aceste filme.
18/11/2010 la 7:13 pm
Felicitari tuturor celor care au participat prin recenzie la acest concurs !Clasamentul meu este urmatorul :
locul 1. recenzia 1:Bucatarie sau farmacie?Academie!
(dupa mine cu un punctaj detasat fata de restul)
locul 2. recenzia 3 :Giuvaierul palatului si bucataria coreeana
locul 3.Bucataria coreeana:o nestemata nedescoperita
as acorda si o mentiune dar nu este prevazuta in regulament
si as mai acorda un premiu de consolare,dar la fel ….
18/11/2010 la 7:20 pm
Anja,asa cum am scris eu am vrut sa fac top 7,adica sa le trec pe toate,in ordinea preferintelor.Nu s-a putut si atunci a trebuit sa aleg trei dintre ele.Bineinteles ca nu am votat-o si pe a mea.
18/11/2010 la 7:38 pm
Toate recenziile sunt frumoase , scrise cu mult suflet. Dar daca trebuie sa alegem acesta este clasamentul meu:
1) Bucatarie sau farmacie? Academie!(detasat)
2) Bucataria coreeana:o nestemata nedescoperita
3)Bucataria coreeana din perspectiva unei romance
18/11/2010 la 9:12 pm
Ii foarte greu sa fac un top…la toate s’a muncit mult. O sa aleg totusi una care mi’a placut in mod deosebit – Giuvaerul palatului si bucataria coreeana
18/11/2010 la 9:20 pm
Grea decizie,toate starnesc simturile organoleptice!
18/11/2010 la 9:24 pm
Fetelor, linistitiva si pastrativa stapanirea de sine, asa cum fac coreeni pe care noi ii admiram atat de mult pentru asta. Participarea la un concurs presupune si asumarea unor riscuri, riscul de a nu castiga, mai ales atunci cand nu este vorba de un concurs de rezolvat exercitii la matematica, ci unul in care aprecierea este atat de subiectiva.
Eu ii felicit pe toti cei care si-au asumat acest risc si un Bravo(cu litera mare).
18/11/2010 la 9:32 pm
Eu cred ca recenziile care se incadreaza cel mai bine in cerintele concursului, sunt: recenzia nr 7, “Bucataria coreeana din perspectiva unei romance”, si recenzia 6 “Bucataria coreeana o opera de arta”
:)
18/11/2010 la 9:34 pm
si mie imi e greu sa aleg dar m-am gandit ca totusi as prefera o prezentare mai generala asupra gastronomiei koreene decat efectiv o parere proprie a autorului. asa ca m-am oprit la: I. Givaerul palatului si bucataria coreeana II.Bucataria coreeana – o nestemata nedescoperita III.Bucataria coreeana – intre China si Japonia
18/11/2010 la 10:12 pm
Pentru ca acesta este un concurs despre parerile personale cu privire la gastronomia coreeana, consider ca cea mai potrivita este recenzia nr 7, urmata de 1, si 3.
18/11/2010 la 10:21 pm
as vrea sa votez numarul 6,7 si 4…multumesc
18/11/2010 la 10:24 pm
trebuie sa recunosc ca acest concurs gastronomic reprezinta o experienta pentru participanti si implicit a celora care citesc recenziile!pentru asta as vrea sa le acord voturile mele numerol 7,6 si 4!multumesc si bafta mai departe!
18/11/2010 la 10:45 pm
In primul rand, toate mi-au placut foarte mult, si am invatat multe lucruri noi :) Dar, daca ar fi sa aleg cele personale, cred ca acelea ar fi urmatoarele:
1. (7) “Bucataria din perspectiva unei romance”
2. (6) “Gastronomia coreeana – o opera de arta”
3. (3) “Giuvaierul palatului si bucataria coreeana”
18/11/2010 la 11:42 pm
uff..greu…m’am hotarat..
Intai vreau sa felicit pe cei 7 finalisti..bravo..toate prezentariele mi’au placut foarte mult…dar cum nu pot sa le aleg pe toate am sa spun cele 3 prezentari care mi’au plcut mai mult :
1)Bucatarie sau farmacie?Academie.
2)Giuvaierul palatului si bucataria coreeana(mi se pare foarte bine prezentata si cred ca cel \cea care a scris’o..a scris’o din suflet )
3)Bucataria coreeana din perspectiva unei romance
SUCCESC!>:d<
19/11/2010 la 12:12 am
Foarte greu de ales……….totusi am facut topul:
1.Bucatarie sau farmacie?Academie
2.Bucataria coreeana din perspectiva unei romance
3.Bucataria coreeana-o nestemata nedescoperita
Toate sunt foarte reusite!Felicitari!!!!!
19/11/2010 la 12:23 am
Foarte grea alegerea,toate sunt minunate!!Felicitari rururor celor 7 finalisti!
Chiar daca toate merita aprecierile noastre
1.Bucatarie sau farmacie?Academie,nu stiu de ce dar mi-a placut cel mai mult
2.Doctorul din bucatarie
3.Bucataria coreeana din perspectiva unei romance
Greu…foarte greu mi-a fost sa aleg
Felicitari inca o data tuturor si mult succes!
19/11/2010 la 1:00 am
No, greu o fost, dar m-am hotarat
19/11/2010 la 7:32 am
Acesta este topul meu:
6 – “Gastronomia coreeana – opera de arta”
si 3 – “Giuvaierul palatului si bucataria coreeana”.
Iar ca sa fie trei, as mai vota si recenzia nr 2, “Bucataria coreeana intre China si Japonia”, pentru ca merita si aceasta ceva voturi :)
19/11/2010 la 10:24 am
Dupa lupte seculare care au durat 20 de ani (cum spunea Caragiale)… la mine n-a durat atat de mult, dar pana la urma m-am decis si eu asupra clasamentului:
1. (1)Bucatarie sau farmacie? Academie!
2. (6)Gastronomia coreeana – o opera de arta
3. (5)Gastronomia regala coreeana
Cu toate ca unele n-au nicio fotografie, mi-a placut felul in care au fost scrise.
Asa cum spuneam si in primele comentarii, nu a fost o alegere usoara. Felicitari tuturor celor care au participat la concurs si succes finalistilor.
19/11/2010 la 10:26 am
sunt frumoase toate dar trebuie alese doar 3 ,clasamentul meu este:
locul 1-recenzia 1
locul 2 -recenzia 7
locul 3 -recenzia-4 ,sincer le-as vota pe toate ,pupici
19/11/2010 la 11:07 am
KF FELICITARI ,DAR DECIZIA ESTE FFFF GREA
SUNT IN ASENTIMENTUL MARIEI SI CRED CA CEA MAI BUNA ESTE CARINA DAR NESTIIND CARE ESTE RECENZIA EI VOTUL MEU ESTE URMATORUL:
1.BUCATARIA COREEANA – O NESTEMATA NEDESCOPERITA
2.GASTRONOMIA REGALA COREEANA
3.BUCATARIA COREEANA DIN PERSPECTIVA UNEI ROMANCE
FELICITARI TUTUROR PARTICIPANTILOR!
BAFTA!
19/11/2010 la 11:21 am
Greu de decis… Totusi, acesta este clasamentul meu:
1. recenzia nr. 7
2. recenzia nr. 6
3. recenzia nr. 1
19/11/2010 la 11:24 am
@koreafilm, am o intrebare: voturile mele vor fi luate in considerare din moment ce in dreptul numelui meu apare mesajul “Your comment is awaiting moderation”?
19/11/2010 la 11:42 am
Era de aşteptat să nu primesc prea multe voturi. Voi face şi eu un clasament dar mai târziu. Eu nu îmi foi include recenzia. Baftă! Vă iubesc!
19/11/2010 la 11:57 am
eu cred ca stiu care este recenzia Carinei>:D<
19/11/2010 la 12:11 pm
annyenghaseyo^^: la ora 12 se incheie procesul de votare!
19/11/2010 la 12:03 pm
multumesc tuturor pentru cuvintele frumoase, dar cred ca sunt foarte multi aici, pe blog care merita aprecieri. Toti cei care au avut si cea mai mica incercare de a scrie ceva, merita felicitari.
ii rog pe cei care au o cat de mica banuiala despre cine a scris o recenzie sau alta sa nu spuna nimic pana ce koreafilm nu anunta oficial incheierea concursului. asa e fair-play :)
19/11/2010 la 12:07 pm
>:D<…nu spunem nimic:)..asteptam rezultatele…
19/11/2010 la 12:13 pm
annyenghaseyo, kf. pana atunci stam cuminti si asteptam :) si pana atunci poate va hotarati sa-i premiati pe toti finalistii :)
19/11/2010 la 12:13 pm
ohh:D.
si cand apar rezultatele:)?
19/11/2010 la 12:14 pm
Eu plec de acasa acum,dar voi vedea rezultatul diseara.Sper sa ma aflu printre castigatori,daca nu asta este,ii voi felicita pe cei care au castigat :)
O zi buna
19/11/2010 la 12:17 pm
Anneyong haseyo koreafilm!
19/11/2010 la 12:19 pm
annyeong modu!^^
19/11/2010 la 12:19 pm
eu am mari emotii la rezultate..cu toate ca nu am participat:)
19/11/2010 la 12:24 pm
Aşi vrea f. Mult să câştig dar nu prea am seanse.
19/11/2010 la 12:28 pm
eh..nu se stie Medy:)
19/11/2010 la 12:29 pm
aigoo, da voturile mele n-or aparut. Eu votez 4,6 si 5. Dar sa stiti ca toate is faine
19/11/2010 la 12:30 pm
Koreafilm,iar se suprapun titlurile. :( Faceti ceva!
19/11/2010 la 12:57 pm
Super comentarii.Deja mi s-a facut foame, deci iata clasamentul meu, apoi ma duc sa mananc:
pentru locul1: recenzia nr.1
pentru locul2: recenzia nr.5
pentru locul 3: recenzia nr.7.
Felicitari si mult succes la toti concurentii!
Si-n final dar nu in cele din urma, am dori in Bucuresti un Restaurant coreean si ieftin(exista vreo adresa cumva?!?!?!.
19/11/2010 la 1:00 pm
si am ajuns la 3,2,1…. stop vot :)
19/11/2010 la 1:03 pm
STOP VOT!
Ultimul vot este cel trimis de Crisever!
Revenim in foarte scurt timp cu rezultatele finale!