Regii dinastiei Joseon – 20. Regele Gyeongjong

Written by ana_ruse. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on octombrie 10, 2010 with 12 comentarii

Regele Gyeongjong al Joseonului (1688-1724), a fost al 20-lea rege al dinastiei si a domnit intre anii 1720 si 1724.
Image and video hosting by TinyPic
Domnia si contextul
A fost fiul predecesorului sau,regele Sukjong si al concubinei Hee Bin din clanul Jang.S-a nascut in al paisprezecela an de domnie al tatalui sau.
In 1690,printul este numit print mostenitor la doar doi ani.Acest lucru starneste o lupta intre factiuni,numite la acea vreme Noron si Soron,cea din urma sustinandu-l la tron pe Gyeongjong.Din factiunea Soron facea parte si fratele mai mare al mamei printului,Jang Hee Jae.Song Si-yeol,conducatorul factiunii Noron se opunea numirii printului mostenitor,si avea sa fie exilat de catre Sukjong in insula Jeju.
Image and video hosting by TinyPic
Printul Gyeongjong cu mama sa,in Dong Yi
Factiunea Noron dorea ca regina Inhyeon sa-l adopte pe Gyeongjong ca fiu al ei,insa aceasta refuza,desi era o procedura comuna in acele vremuri.Acest lucru duce la exilarea si detronarea ei ca regina,iar Hee Bin avea sa devina noua regina pana in 1694,cand,dupa regretele avute,regele Sukjong o recheama la palat pe fosta regina.
Hee Bin ramane cu fostul ei titlu dupa reintoarcerea reginei,iar factiunea Noron incearca sa-l convinga pe Sukjong sa o omoare pe aceasta.In 1701 regina Inhyeon moare in conditii ciudate,iar regele o viseaza in haine pline de sange.Intreband-o ce a patit,aceasta arata cu degetul spre incaperile lui Hee Bin.Regele se trezeste si merge spre incaperile concubinei sale,unde o vede pe aceasta cu vrajitoare samaniste rugandu-se pentru moartea reginei.Desi era mama printului Gyeongjong,regele Sukjong o omoara pe aceasta si pe toti complicii ei.

Se spune ca in jur de 1700 de persoane au fost ucise,inclusiv multi membrii ai Soronului.
Se spune ca Hee Bin i-a spus fiului ei,viitorul rege,ca daca ea va muri,el trebuie sa moara impreuna cu ea.Acesta se opune,iar mama sa il loveste cu o arma improvizata din lemn,dar intr-o parte a corpului care a facut imposibil ca el sa mai poata avea urmasi.Timp de inca 19 ani de la moartea mamei sale,Gyeongjong a fost mereu bolnav,si a ajuns pe tron doar pentru a muri patru ani mai tarziu.In tot acest timp,factiunea Noron il presa mereu sa abdice in favoarea fratelui sau vitreg,fiul concubinei Choi Suk Bin,printul Yeoning.
El a fost apoi adoptat de noua regina a tatalui sau,Inwon.
Gyeongjong a fost asadar un rege inutil,domnind doar patru ani.Exista unele speculatii care spun ca fratele sau,Yeoning a avut de-a face cu moartea sa,mai ales ca factiunea Noron insistase ca acesta sa-l inlocuiasca la tron pe fratele sau.
Regele Gyeongjong este inmormantat la Seokgwan-do,iar mormantul lui se numeste Uireung.Alaturi de el este inmormantata regina Seonui(a doua sa sotie).Prima sotie a fost regina Danui,cunoscuta si ca regina Sim,al carei mormant este Hyereung.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Mormantul regelui
Image and video hosting by TinyPic
Mormantul reginei Seonui
Image and video hosting by TinyPic
Intrarea sper mormantul reginei Danui
Printul Gyeongjong este portretizat in drama Dong Yi de tanarul actor Yoon Chan.
Image and video hosting by TinyPic
Urmeaza regele Yeongjo.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

12 comentarii

There are currently 12 comentarii on Regii dinastiei Joseon – 20. Regele Gyeongjong. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. a fost un rege aproape inexistent. Pacat de el

 2. Asa este fata de fratele sau mai mic.

 3. este foarte greu sa urmezi la conducere dupa un rege de calitatea si puterea lui Sukjong,dar si Gyeongjong a fost un om cu calitati,care insa nu au putut fi evidentiate din cauza luptelor din culise.In serial este prezentat ca un adolescent cu principii morale care i-au adus necazuri!Vot ana multumim.

 4. Da,practic el a fost inexistent ca rege.

 5. cam trista soarta lui…

 6. Cam ,Neica nimeni! Pacat ca avea suflet bun ,tinand cont ce mama Hai -hui avea.

 7. f trist. numai mama nu se putea numi, la cate i-a facut.
  vot ana

 8. sarmanul……nua a avut o soarta de invidiat…..
  multumim pt prezentare!vot

 9. pacat de el dupa cum ne este prezentat in film a avut un suflet bun Inexistent ca rege dar vesnic in filele istoriei
  vot

 10. saracutul nu a avut nici o putere din cauza sacalilor ce se luptau pentru putere!

 11. Ana, ca de obicei o recenzie f buna.Peisajele sunt superbe.Vot!

 12. Aceeasi intriga si lupta pentru putere…cred ca pana la urma va trebui sa vad Dong Yi :)

Leave a Comment