Regii dinastiei Joseon – 14. Regele Seonjo

Written by ana_ruse. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

poze1

Published on octombrie 01, 2010 with 12 comentarii

Regele Seonjo al Joseonului(1552-1608),a fost al paisprezecelea rege al Joseonului,si a domnit intre anii 1567 si 1608.
Image and video hosting by TinyPic
Seonjo s-a nascut sub numele de Yi Yeon,in 1552,in Hanseong,capitala Coreei de atunci,fiind al treilea fiu al lui Deokheung Daewongun(Mare print al curtii;Daewongun este titlul dat tatalui unui rege care nu este mostenitor direct al regelui anterior),iar mama sa a fost Hadongbu Daebuin Jeong.A primit titlul de Printul Haseong,iar cand regele Myeongjong a murit fara sa aiba un mostenitor,Haseong a fost ales de curtea regala deoarece era urmatorul pe linia generatiei.A fost incoronat ca rege in anul 1567,la varsta de 16 ani.
Inceputul domniei(1567-1575)
Regele Seonjo s-a axat pe imbunatatirea vietii oamenilor obisnuiti,la fel si pe reconstruirea natiunii dupa domnia lui Yeonsangun,marcata de coruptia politica,si dupa domnia haotica a lui Jungjong.A incurajat scolarii confuciani,care fusesera persecutati de aristocratii bogati in timpul zilelor lui Yeonsangun si Jungjong.De asemenea,Seonjo a continuat reformele politice incepute de predecesorul sau,si a numit multi dintre scolarii faimosi in posturi oficiale,printre care Yi Hwang,Yi I,Jeong Cheol sau Yu Seong-ryong.
A reformat sistemul examenului civil,in special structura examenului.Examinarile anterioare se axau mai mult pe literatura,si nu pe politica si istorie,iar regele a ordonat cresterea importantei acelor subiecte.Le-a redat reputatia invatatilor executati,cum ar fi Jo Gwang-ho,si a denuntat realizarile oficialilor corupti,cum a fost Nam Gon,prim ministru in timpul lui Jungjong.Prin aceste actiuni,regele Seonjo a castigat respectul oamenilor,iar tara s-a bucurat de o scurta perioada de pace si liniste.

Divizarea politica si dusmania de moarte dintre Vest si Est(1575-1592)
Printre invatatii chemati la curte de Seonjo erau Sim Ui-gyeom si Kim Hyowon.Sim era ruda cu regina,si era un conservator convins.Kim era figura principala a unei noi generatii de oficiali,si dorea reforme liberale.Invatatii care il sustineau pe rege au inceput sa se imparta in doua factiuni,conduse de Sim,respectiv Kim.Membrii celor doua diviziuni politice chiar locuiau in acelasi cartier;oamenii lui Sim locuiau in partea de vest a orasului,iar oamenii lui Kim in partea de est.In timp,cele doua factiuni au primit numele de Factiunea de Vest si Factiunea de Est,sistemul acesta durand inca 400 de ani.

La inceput,factiunea de vest a castigat favorurile regelui,din moment ce Sim era ruda cu regina si avea si suportul nobililor instariti.Totusi,atitudinea lor asupra reformelor,si incapatanarea lui Sim i-au ajutat pe cei din factiunea estica sa preia puterea.Reformele au fost accelerate in perioada de inceput a esticilor,dar apoi multi dintre ei au inceput sa indemne incetinirea reformelor,fapt care a dus la dividerea lor in Factiunea de Sud si Factiunea de Nord(cunoscute si ca Noron si Soron).Yu Seong-ryeong conducea factiunea de Sud,in timp ce Factiunea de Nord se impartea din nou,in urma conflictelor si argumentelor dintre membrii,in Marea Factiune de Nord,care era de extrema stanga,si Mica Factiunea de Nord.
Invazia japonezilor in Coreea(1592-1598)
Nu voi intra in detalii amanuntite despre razboiul coreeano-japonez,dar voi spune ca la 13 aprilie 1952,japonezii invadeaza Coreea si distrug multe forturi,inaintand de asemenea spre capitala Hanyang.Seonjo ordona apararea capitalei,si se retrage la Pyongyang;cand japonezii ajung si acolo,regele se retrage aproape de Uiju.In timp ce regele era absent din capitala,multi oameni care isi pierdusera increderea in guvern,au intrat la palat si au incendiat multe cladiri,accentuand astfel dezastrul facut de japonezi.
Sfarsitul domniei(1598-1608)
In ciuda tuturor eforturilor depuse de Seonjo in timpul razboiului,cum ar fi stabilirea de facilitati de antrenare a armatei si reformarea legilor de taxare-oamenii erau “premiati” cu cresterea claselor sociale si cu scutirea muncii in schimbul platei taxelor in orez-razboiul a lasat o tara devastata si oameni morti de foame.Dupa razboi,dorinta sa de a reconstrui natiunea a fost oprita de turbulente politice intre factiuni si de foamete.Regele isi pierde astfel speranta de a mai guverna tara,si il lasa pe fiul sau,printul mostenitor Gwanghaegun sa conduca in locul lui.Totusi,cand regina Inmok a nascut un fiu(Gwanghaegun era al doilea fiu al doamnei concubine Kim),succesiunea a devenit o problema si ea.Seonjo a murit in 1608,in timp ce diviziunile politice si amenintarile externe inca intunecau cerurile Coreei.
Familia
Seonjo a avut 8 consoarte,din care doua regine,Uiin si Inmok,si 6 concubine,dintre care doamna Kim ramane cea mai cunoscuta si controversata figura.Cat despre copii,regele a avut 25,14 baieti,dintre care Gwanghaegun,fiul doamnei Kim avea sa ajunga rege,in defavoarea fiului reginei Inmok,care avea sa fie exilat si apoi ucis de Gwanghaegun.(vezi recenzia http://koreafilm.ro/blog/2010/08/reginele-coreei-regina-inmok-20499/)
Regele Seonjo se afla inmormantat la Donggureung,Guri,unde se afla de asemenea si mormintele celor doua regine,iar mormantul sau poarta numele de Mongneung.

Mormantul reginei Inmok

Mormantul reginei Uiin

Portretizarea in drame
In drama istorica Hur Jun,1999,regele Seonjo este interpretat de actorul Park Chan Hwan(Dae Jang-geum,East of Eden)

Urmeaza regele Gwanghaegun.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

12 comentarii

There are currently 12 comentarii on Regii dinastiei Joseon – 14. Regele Seonjo. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. foarte reusita recenzia,plina de informatii ,bine organizata…bravo si un vot!

 2. Da, e foarte bine documentata.Felicitari.Sa stii ca chiar daca nu las comentarii intotdeauna la aceste recenzii ale tale, le citesc si le apreciez mult.

 3. vot

 4. anja,anca,stefy,va multumesc pt complimente
  poate ar fi trebuit sa pun mai multe imagini

 5. @ana: Stai linistita ca oricum lucrezi mult :)

 6. interesanta recenzie . Raman uimita de cati copii pot avea unii dintre acesti regi
  multumim pentru efortul depus si felicitari pt premiu
  vot

 7. Da, despre cele 2 factiuni si invazia japonezilor se vorbeste si in Blades of Blood, dar nu stiu daca e vorba despre acelasi rege, multumim Ana.

 8. Ma tot intreb de ce printii erau incoronati ca regi la o varsta asa de frageda…poate ca erau foarte bine pregatiti.Totusi,majoritatea oficialilor din jurul lor isi urmareau interesele,ajungand,probabil,chiar la manipulare.Oricum,puterea era,de fapt,in mainile Reginelor Mame,pana la mturizarea totala a tinerilor…E doar o parere formata mai mult pe baza filmelor,nu am prea multe cunostiinte despre aceste lucruri.
  In fine…recenzie votata!:)
  Apropo,felicitari pentru premiu,Ana!Felicitari tuturor castigatorilor!

 9. *maturizarea ;))

 10. claudia,chiar e in timpul regelui seonjo,ai banuit bine

 11. bianca,erau incoronati tocmai ca sa se asigure succesiunea la tron;cu siguranta erau bine pregatiti,deoarece de mici incepeau sa invete
  cat despre putere,aceasta se afla de multe ori in mainile reginei,sau a altor oficiali
  multumesc pt felicitari

 12. Felicitari ana! O recenzie cum ne-ai obisnuit , f frumoasa si cu date f importante. Multumim ca te documentezi atat de mult pentru noi.
  Imi pare rau ca aproape tuturor regilor puterea le este detinuta fie de regine, fie de ministrii. Iar ei nu prea pot sa faca nimic din ce-si propun.
  Vot

Leave a Comment