Dong Yi – Frăţia sabiei

Written by carina72. Posted in Cultura, Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori, Stiri / noutati

Tagged: , , , ,

Published on octombrie 31, 2010 with 29 comentarii

Chiar mai înainte decât secolul 17, din perioada Joseon, au existat Kye 계, organizaţii create de oameni pentru a se ajuta reciproc în vremuri de necaz. Viaţa era grea, mai ales atunci când nobilii locali erau corupţi, deci Kye au început în satele agricole şi membrii lor adunau de multe ori împreună o sumă de bani pe care o păstrau pentru vremuri grele. Păstrau în comun şi alimente, în special orez, iar membrii Kye se ajutau reciproc inclusiv la munci agricole, dar erau împreună şi la alte evenimente.

Image and video hosting by TinyPic
Sclavii fugari sunt ajutati de Geom-gye

Membrii organizaţiei contribuiau în mod regulat cu suma convenită, astfel că existau fonduri disponibile pentru pregătirea unor ocazii speciale sau pierderea bruscă a familiei şi, astfel, orice membru putea să beneficieze de suma respectivă, atunci când avea nevoie. Cred că aceasta este o idee buna, dar nu aş dori să fiu eu cea responsabilă de colectarea banilor. Trebuie să existe cooperare şi încredere pentru asta!

Image and video hosting by TinyPic
Comandantul “Frăţiei sabiei (Geum-gye)”, Choi Hyo-won,din serialul “Dong Yi”

Frăţia sabiei în Dong Yi

În serialul „Dong Yi”, Geom-Gye 검계 (Frăţia sabiei) este o organizaţie alcătuită din membrii clasei chonmin (oamenii umili, sclavii), care îi ajută pe alţi chonmin atunci când au probleme sau sunt maltrataţi. I-am văzut pe membrii Frăţiei sabiei luptând cu vânători de sclavi să-i scape pe sclavii fugari, cum le dă acestora alimente, le oferă transport şi cazare.

Image and video hosting by TinyPic
Un membru mascat din Frăţia sabiei (Dong Yi)
Image and video hosting by TinyPic
Un vânător de sclav doborât la pământ de către Geom-gye (Dong Yi)

Spiritul sistemului Kye este încă prezent în cultura Coreei de astăzi. La nunti, oaspeţii dau bani, de obicei, mai degrabă decât un cadou – suma depinde de cât de aproapiaţi sunt oaspeţii de miri. Oaspeţii pun banii intr-un plic cu numele lor scris pe el şi îl înmânează celui care colectează banii (de obicei, este un prieten de încredere al mirelui), care stă la intrarea în sala de nuntă. Numele lor şi cât de mult dau este notat în cartea de oaspeţi care este predată cuplului, după nuntă. La nunţile coreeane pot să fie mulţi oaspeţi, nu doar prietenii şi membrii familiei care sunt invitaţi.
Banii oferiţi cadou pot acoperi în întregime costurile de la ceremonia de nuntă. (Vi se pare cunoscut sistemul? Şi la noi e la fel.) Şi la înmormântări se practică aceeaşi metodă.
Adesea, grupuri de prieteni înfiinţează „kye”, din diferite motive. Uneori strâng bani pentru a merge împreună într-o excursie, alteori pentru a organiza o masă tradiţională sau pentru a-şi cumpăra un obiect mai scump.
Imigranţii coreeni din străinătate folosesc sistemul Kye pentru înfiinţarea de afaceri atunci când nu sunt capabili să împrumute bani de la bănci. Banii se strâng în mod regulat şi fiecărui membru îi este permis o singură dată să ia toţi banii pentru a-şi putea deschide o afacere. Uneori însă pot să aştepte chiar ani până le vine rândul.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

29 comentarii

There are currently 29 comentarii on Dong Yi – Frăţia sabiei. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Foarte interesant,multumim pt informatii.Felicitari,cred ca a fost greu sa gasesti informatiile.

 2. Surprinzătoare ca întotdeauna! Unde găsești toate aceste lucruri uimitoare? Abia aștept următoarele episoade din Dong Yi.

 3. Din cauza acestei fratii dong yi a suferit foarte mult :(( In prima poza este tatal lui dongyi si in a doua fratele ei nu?:X:X:X

 4. Adica in a doua si a treia :D

 5. asa este, LoveDeokman

 6. ce bine arata recenzia cu explicatiile italice si cuvintele boldate. ce bine ar fi daca ar fi toate asa! multumesc kf

 7. Vot!

 8. Livia, n-ai plecat la serviciu inca?

 9. Interesant!!! Komapta Carina!!:*:*

 10. interesant !!!!!!!!!!!!ar trebui sa infiintam si noi un astfel de sistem Kye pentru a putea pleca in excursia mult dorita
  eeeeiii!!!!!! ce ziceti? cand incepem?
  un mare vot

 11. eu sunt pentru. cine strange banii ? :))

 12. KF?

 13. e o varianta… poate ne pun o vorba buna pt discounturi la cazare :))

 14. Ce interesant!

 15. Foarte interesant!Am auzit si eu de aceasta Fratie a sabiei in primul episod din Dong Yi,daca nu ma insel aceasta fratie era supsectata de comiterea unor crime,si fratele lui Dong Yi facea parte din ea,cel putin asa am inteles eu.Multumim pentru informatii!Vot!

 16. despre Fratiai sabiei se vorbeste foarte mult in film. Dong Yi chiar este pedepsita din aceasta cauza

 17. Eu n-am vazut decat primul episod…

 18. Eu nu am văzut nici un episod! Nu am timp dacă aş avea m-aş uita

 19. pacat. e un serial care merita

 20. Eu am vazut un sinur episod tot din lipsa de timp,as vrea sa-l pot vede in continuare,mi-ar placea daca l-ar da la tv dupa hur jun,ar fi mai comod de urmarit dar nu cred ca sunt sanse

 21. nu se stie niciodata

 22. singur*
  vedea*
  se vede ca sunt cam obosita…

 23. Ba da sant la serviciu acuma,dar cand am votat tocmai inchideam compul si nu am avut timp sa citesc sau sa scriu mai mult ,Acum ma documentez si vad eu ce scriu,

 24. He he !asta seamana cu traditionala caciula de la serviciu care se facea pe vremuri! Daca era tur retur cel mai bine era sa fi ultimul !Intradevar in DY se vorbeste foarte mult de aceasta fratie,erau foarte bine organizati si dedicati nobilei lor cauze trup si suflet!

 25. super subiectul abordat carina! si ce fain ca se pastreaza si azi! si asa este daca oamenii sunt uniti sunt mai puternici!

 26. Da, si la noi se practic asta si se numea roata.Carina, vot!

 27. vot vot vot… Mai ales ca este despre unul din serialele mele preferate… ;)

 28. Foarte interesant Carina. vot

 29. Îmi pare rău că nu pot vedea Negustorul din Joseon

Leave a Comment