Comori naţionale – Arzătorul pentru tămâie

Written by carina72. Posted in Cultura, Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: , ,

Published on octombrie 22, 2010 with 26 comentarii

Arzătorul pentru tămâie din bronz aurit din Baekje este Comoara naţională nr. 287 şi a fost desemnată astfel pe 30 mai 1996. În prezent este expus la Muzeul Naţional Buyeo.
În timpul săpăturilor la un vechi templu din Neungsan-ri (regiunea Buyeo) Chungcheongnam-do, în 1993, arzătorul pentru tămâie a fost cel mai mare dintre cele 450 de artefacte găsite. Arzătorul pentru tămâie din bronz aurit din Baekje este un simbol al măiestriei şi o capodoperă a artei coreene. Arzătorul pentru tămâie măsoară 64 cm în înălţime, 19 cm în diametru şi cântăreşte 11,8 kg. Probabil că a fost făcut în secolul al VI-lea.

Image and video hosting by TinyPic
ISTORIE
“Una dintre descoperirile importante scoase la lumină în secolul trecut o reprezintă Arzătorul pentru tămâie din bronz aurit din Baekje, care a constituit un punct de cotitură în studierea istoriei dinastiei Baekje. Arzătorul demonstrează imaginaţia oamenilor din Baekje despre lumea lor ideală, prin tehnici rafinate. Arzătorul pentru tămâie de acest tip nu a mai fost găsit niciunde în lume de atunci. Nu este de mirare că acesta este numit într-adevăr o “capodoperă”, aşa cum scrie pe site-ul Culturii si Turismului, publicat de Chungcheongnam-do.
Image and video hosting by TinyPic

Iniţial s-a crezut că acesta ar fi fost copiat de la Baksan, arzătoare din dinastia Han. De curând, o echipă de cercetare coreeană care cuprinde istorici şi arheologi a făcut o mare descoperire şi anume că diferă de prototipurile antice chinezeşti în structura sa, desene şi modele,în special având în vedere cei cinci muzicieni în relief, care nu constituie elementul de design ornamental al arzătoarelor de tămâie din dinastia Han. În plus, un instrument muzical în relief a dat un alt indiciu pentru studiu.
Instrumentul muzical numit “Wanham” a fost prima dată introdus în timpul dinastiei Tang din secolul 7, după ce regatul Baekje a dispărut în uitare. Instrumentul muzical a ajuns să fie foarte popular mai târziu, în secolul al optulea, în timpul dinastiei Tang, aproximativ un secol mai târziu decât momentul când a fost făcut arzătorul de tămâie.
Arzătorului Baekje este trei-dimensional. Arzătorul pentru tămâie include teme budiste şi taoiste, dar unii sustin că el simbolizează teme din cultura Asiei de Nord-Est. Dragonul şi fenixul sugerează un motiv yin şi yang, şi pentru că a fost excavat de pe locul unui templu budist, această teorie are o oarecare greutate. Cu toate acestea, unicitatea artefactului sugerează că arzătorul se poate să fi fost folosit pentru ritualuri ancestrale sau alte ceremonii.

Image and video hosting by TinyPic

APARTENENŢĂ
Arzătorul pentru tămâie poate fi împărţit în patru părţi: corpul, capacul, mânerul în formă de phoenix şi suportul.
Capacul este înconjurat de 74 de munţi aşezaţi în cinci straturi. Capacul conţine, de asemenea, diferite figuri în relief, inclusiv cinci muzicieni cu instrumente diverse, 16 alte figuri, 39 de animale, inclusiv tigri, dragoni şi căprioare. Pe capac se observă diferite peisaje, precum şi şase tipuri de copaci, bolovani, trasee, cascade, lacuri, ceea ce poate simboliza peisajul ideal al unui pustnic taoist. Cinci păsări stau pe partea de sus a cinci dintre cele mai înalte vârfuri de munte, iar partea de sus a capacului este încoronat cu un dragon. Capacul este perforat cu cinci găuri, una în pieptul Phoenixului, pentru a elibera mirosul de tămâie.
În partea de sus a capacului este o bonghwang (Phoenix), care ţine o perlă magică. Corpul arzătorului este în formă de lotus înflorit. Petalele de lotus conţin 27 de animale pe suprafaţa laterală, inclusiv peşti şi păsări.
Suportul este în forma unui dragon cu gura îndreptată spre baza corpului pe care îl susţine. Dragonul este înconjurat de nişte nori, iar propria coadă este arcuită, oferind bazei o senzaţie de mişcare.

Image and video hosting by TinyPic
Replică imensă

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

26 comentarii

There are currently 26 comentarii on Comori naţionale – Arzătorul pentru tămâie. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. ce repede a aparut recenzia! :))

 2. O mare bijuterie …Sunt lucruri ale divinului in fata carora ramai fara cuvinte,dar acest dar al creatiei apartine si omului si ramai la fel de impresionat…

 3. desi poate fi considerat un obiect pentru ritualuri triste, ma surprinde maiestria cu care a fost lucrat si bogata imaginatie de care au dat dovada creatorii lui

 4. La asiatici, tamaia este legata de elementul aer,
  ei au fost de fapt mari amatori de mirosuri suave. Daca fumul de tamaie este folosit in mod artificial la unele experiente ale yoghinilor, arderea bastonasului serveste la masurarea timpului in metodele budiste de meditatie.

  In hinduismul modern, tamaia este folosita in mod frecvent. Cultul Shiva recomanda preotilor sa arda periodic tamaie in fata statuii zeului Orissa sau pe o piatra care il reprezinta. Tamaia si parfumul ei formeaza una dintre cele cinci ofrande senzoriale, ce constituie o etapa din cele sapte etape de adoratie.
  La budisti, tamaia nu servea numai la ceremoniile initiatice ale calugarilor, ci si in ritualurile cotidiane ale manastirii si clerului local. Oferita pentru a obtine ajutorul spiritelor bune, folosirea ei s-a extins si pe timpul festivalurilor, al botezurilor si al altor ceremonii.
  Tamaia joaca un rol important in ceremoniile si procesele funerare, ea avind rol de dezinfectant si de cadou oferit sufletului la plecare.Mai are loc o curatenie generala a casei, timp in care casa este afumata cu trei bastonase de tamaie, pentru a alunga demonul saraciei.

 5. de cata tamaie ar fi nevoie la noi ?

 6. multumesc pentru aceste informatii pretioase.
  si referitor la intrebare… e greu de spus :))

 7. Seamana un pic cu oul Faberge… Iar legat de tamaie si la noi romanii se mai pastreaza o traditie ca la inceputul fiecarei luni sa se tamaieze casa pentru a fi aparata de rele … ;)… Vot…

 8. E prea frumos ca sa nu v-o pun…Legenda arborelui de tamaie in Metamorfozele lui Ovidiu
  Pentru greci si latini, tamaia nu putea avea, desigur, decit o origine mitologica. Intr-una din legendele cuprinse in Metamorfozele lui Ovidiu, tamaia se nascuse din unirea Soarelui cu Leucothoe, fiica lui Orhamos, regale Persilor si suzeran al tarii aromelor. Descoperind ca Phoebus devenise iubitul fiicei sale, Orhamos a dorit sa distruga aceasta pasiune si a ascuns-o pe nefericita intr-o groapa, pe care a acoperit-o cu nisip. Dis-de-dimineata, Soarele a cautat-o cu disperare, dar cind a gasit-o si a vrut s-o incalzeasca cu razele lui, era prea tirziu.

  Atunci Phoebus a presarat pe copul neinsufletit al iubitei sale un nectar divin, spunind: In ciuda tuturor, tu te vei inalta la cer. Se spune ca pe locul unde s-a aflat Leucothoe a aparut primul arbore de tamaie. Astfel, dintr-un corp aflat in descompunere, zeii au creat o aroma, a carei destinatie era sa faca legatura intre cer si pamint.

 9. Frumos si interesant.Vot carin.

 10. carina :)

 11. Da dar sa mai spunem ca apara simbolistica acestui arzator si povestea din jurul acestui simbol in Ballad of Seo Dong.
  Vot!

 12. Imi place atat de mult ca mi-as dori si eu unul in miniatura . Vot carina

 13. frumoasa poveste, Anja.

 14. @nikky2oo6: in serialul Ballad of Seo Dong sunt mai multe obiecte-simbol. Am mai scris despre una, sabia cu sapte ramificatii, in alta recenzie
  http://koreafilm.ro/blog/2010/09/seven-branched-sword-22122/comment-page-1/#comment-121313

 15. ft interesant Carina,si frumos in acelasi timp
  frumoasa legenda,Anja
  Am votat

 16. carina multumesc! mi se pare realizat cu o extraordinara maiestrie! ce maini si ce imaginatie trebuie sa fi avut oamenii care l-au creat!
  anja frumoasa leganda despre aparitia tamaii!

 17. Foarte interesant!!multumim carina!!!ce ornamente frumoase!!vot!!!!

 18. Maiestrie desavirsita tipica acestei natiuni.Vot

 19. VOT! Adevarata comoara ,unde au incaput atatea ornamente int-un spatiu atat de limitatat? cred ca fost realizat cu vraja si magie de un spirit bun.In ziua de azi la noi se fac vrajeli nu lucruri de calitate.Am zis eu mai demult ca ai gasit o comoara din care ne dai si noua putin cate putin.

 20. Pai daca papica lor arata asa cum stiti,obiectele create pentru suflet si pentru a dainui peste veacuri,dece sa nu arate asa ?

 21. cred ca intotdeauna au tins spre perfectiune…

 22. frumos si interesant … vot

 23. o bijuterie lucrata cu maestrie.Mi-ar placea una in miniatura
  vot Carina si multumiri Anja pentru legenda

 24. VOT :)

 25. o descoperire f frumoasa! intr-adevar lucrat f minutios si armonios. vot
  @anja, frumoasa legenda.

 26. interesant, despre Baekje si despre Gaya am gasit prea putine informatii in zona de sud a Coreei, iar depre prima regina a regatului Gaya sunt multe comentarii controversate in zona.

Leave a Comment