Uigwe(Protocoalele regale ale Dinastiei Joseon)

Written by anamaria. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged: , , , ,

Published on septembrie 05, 2010 with 28 comentarii

Image and video hosting by TinyPic
Uigwe,care literalmente înseamnă “un model pentru ritualuri”,înregistreaza prin text şi ilustraţii,toate ceremoniile importante si evenimentele de stat ale dinastiei Joseon (1392~1910).
Image and video hosting by TinyPic
Acest ghid nu acoperă numai nunti regale,funeralii şi banchete,dar conţine,de asemenea,instrucţiuni de construire a cladirilor şi mormintelor regale,şi ghiduri pentru activităţile culturale ale familiei regale,precum şi diverse alte evenimente de stat,care au fost sistematic organizate în conformitate cu tradiţiile.
În plus,la descrierile detaliate ale protocoalelor,Uigwe include deasemenea o lista a persoanelor responsabile, numarul de angajati,inclusiv poziţia si responsabilităţile lor,articolele folosie,precum şi cheltuielile pentru fiecare eveniment.Textele sunt insotite de ilustraţii colorate ale elementelor majore folosite si schite creând un record viziual fascinant.
Image and video hosting by TinyPic
Înregistrările in Uigwe acopera politica,economia, arhitectura, arta,stiinta,limba,moda,si bucataria,facandu-l un document de valoare pentru a studia diverse domenii istorice.

Este un document vital pentru recuperarea informaţiilor cu privire la cultura regala pierduta din trecut. De fapt, restaurările actuale ale palatelor Changdeokgung, Changgyeonggung si Gyeonghuigung se bazează pe înregistrările Uigwe. În mod tradiţional,prima copie a fost predata regelui,în timp ce alte cinci-zece exemplare au fost distribuite departamentelor relevante pentru păstrarea în siguranţă.

Produsa cu cea mai mare grijă pe hârtie de înaltă calitate şi protejata de o coperta de matase, copia regelui are o valoare artistică remarcabilă. În timpul invaziei franceze din 1866, 296 de cărţi de referinţă ale regelui, care au fost păstrate în Oegyujanggak (fosta Biblioteca Regala 외규장각) pe insula Gangwa-do, au fost confiscate. Ele sunt acum păstrate în Biblioteca Naţională a Franţei.

Banchado este o ilustraţie care arată o procesiune măreata şi ordinea participantiilor care a fost decisa în funcţie de poziţia lor în societate. Acesta oferă o privire în diferite detalii ale procesiunilor regale, atât în termeni de scară şi de conţinut.
Image and video hosting by TinyPic
O ilustrare Banchado pot fi văzuta şi la raul Cheonggyecheon din Seul. Este reprodusa ca o pictura murala de 2.4 metri inaltime si 186 de metri lungime.

Aceasta descrie parada regala de 8 zile,a regelui Jeongjo (al 22-lea rege al dinastiei Joseon, 1752 ~ 1800), si a mamei
sale Hyegyeonggung Hongssi, în călătoria lor la Fortareata Hwaseong din Suwon şi la Yungneung, locul de înmormântare a tatălui său, prinţul moştenitor Sado Seja (sau post-mortem desemnat Regele Jangjo).
Create de artişti de frunte ai timpului, acesta şi alte ilustraţii sunt exemple nepretuite de artă coreena.
Recunoscute pentru unicitatea lor în lume, 3430 cărţi ale dinastiei Joseon Uigwe au fost listate pe UNESCO Memory of the World in iunie 2007

Cititi mai mult despre raul Cheonggyecheon

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

28 comentarii

There are currently 28 comentarii on Uigwe(Protocoalele regale ale Dinastiei Joseon). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Foarte frumos… am vazut cum erau ilustrate toate aceste momente in Yi San. vot!

 2. multumim Ana pt informatii!!!!!!!!

 3. INTERESANT! WOW VA DATI SEAMA PANA SI DESPRE POTCOAVELE DIN COREEA SE SCRIE PE AICI!

 4. f frumos ,vot

 5. au făcut istorie…au ştiut şi cum să o conserve…şi să o predea mai departe urmaşilor. Foarte frumos anamaria! vot.

 6. anamaria,o recenzie superba,mi-a placut ft mult
  vot

 7. Multumesc foarte mult pentru voturi si aprecieri!,ma bucur ca va place,nu ma asteptam sa fi iesit atat de bine recenzia.

 8. Au ce invata altii despre istoria lor… nU stiu daca putem spune si noi la fel…. Vot…

 9. Imi place ideea cu ilustrarea pe zid. Asa poate mai multa lume sa aiba acces la imagini care se pastreaza de obicei in muzee. Vot anamaria

 10. Ana, e prima ta recenzie?Nu se vede.Foarte frumoasa ideea de a face o recenzie despre aceste ilustratii!Vot!

 11. Luana nu nu e prima recenzie,ar fi a saptea dar e prima mai lunga(in afara de cea despre Songpyeong)Multumesc tuturor,ma bucur ca v-a placut

 12. interesant … vot

 13. Mi-a placut ceea ce am citit, Ana! Multumim pentru informatii!!

 14. Cu placere Claudia,imi face placere sa scriu recenzii

 15. @Ana, mai devreme, in graba citisem “portocale regale” in loc de protocoale :)))

 16. Foarte frumoase. Mai ai si alte amanunta mai in detalui? ai vrea sa detaliezi un pic mai mult?

 17. Cam atat am gasit deocamdata,dar ma caut informtii

 18. Ar fi minunat! Mai asteptam eu si amicele mele!Multumim.

 19. Minunat!,am remarcat in Furtuna la palat ,acest gen de (scrieri,notatii,desene)imortalizari pentru posteritate,foarte interesante.In secrete am remarcat ceva similar,dar mai voalat.Poate ca erau secrete de stat la vremea respectiva.

 20. @clau şi eu am păţit-o cu “portocalele”…hihihi!
  “Ana nu am ştiut că tu ai scris recenzia asta. La fel ca luana am crezut că este cineva nou în palat.

 21. foarte,foarte interesant,adevarate opere de arta.O recenzie speciala prin subiect si abordare! Votat!

 22. Este foarte intersant

 23. niste traditii si protocoale care sunt nemaipomenite

 24. F frumoasa recenzie ana. Ma bucur ca au reusit sa pastreze asemenea valori. Sunt sigura ca le sunt de mare ajutor scenaristilor pentru minunatele filme si seriale istorice. Vot

 25. Si eu tot portocale regale am citit =)) =))
  Vot din partea mea , si da parca acestea imi reaminteste de Furtuna la Palat ! Minunat

 26. :))Si mie mi se intampla sa mai stalcesc uneori in graba numele unor recenzii

 27. Ce PR aveau hihihi Erau super tari la organizarea de evenimente. Felicitari Ana!

 28. Superb. Nu stiam despre existenta unor astfel de documente atat de elaborate si de fascinante… desi la cat sunt de rigurosi si ordinati coreenii, trebuia sa ma astept:)

Leave a Comment