koreafilm

Simbolismul albului la coreeni (III)

Written by koreafilm. Posted in Cultura, Istorie si cultura

Tagged: ,

baeksu

Published on septembrie 15, 2010 with 7 comentarii

Prejudecati legate de culoarea alba
Prejudecatile si-au gasit in multe culturi manifestari specifice la nivel de limbaj: daca la romani “a nu avea nici cat negru sub unghie” inseamna a fi sarac lipit, la coreeni a ramane fara bani si fara o slujba, a fi un pierdevara este exprimat prin expresia “baeksu” (mînă alba).
Cum s-a ajuns la aceasta expresie?
Se presupune ca cel care nu lucreaza are maini curate, maini albe; cu toate acestea, daca analizam expresia integrala si anume “baeksu geondal“, aceasta face trimitere la cineva care nu face nimic cu viata lui, pierzand zi dupa zi…
In documentele budiste se spune ca inspiratia muzicii vine de la Gandharva, supranumit “geondal bak sau geondal ba“.
In ideograme, aceste cuvinte pot fi interpretate cu ajutorul caracterului hyang (hyangshin), unde hyang
denumeste tamîia. Aceasta ideograma este folosita deoarece se considera ca inspiratia muzicii venea dintr-o viata de lenevie. In cultura budista, conform legendelor, acest Gandharva nu se hranea cu nimic altceva decat cu tamaie,
fiind pazitorul estului, si a zonei dintre viata si reincarnare. Cei norocosi se hraneau cu tamaie buna, altii primeau tamaie de rau augur.
Tamaierea in templele budiste are ca semnificatie aceasta ofranda adusa lui Gandharva.
In aceste traditii se pare ca isi are originea si expresia “geondal“, care denumeste astazi o persoana fara ocupatie, un “baeksu“.

Alte simboluri ale albului
Hwait Day (White Day) – ziua alba
In Coreea se obisnuieste ca de Sfantul Valentin (14 februarie) fetele sa ofere un cadou dulce baietilor. De “Hwait Day” insa, o luna dupa Ziua Indragostitilor, asadar, fetele sunt cele care primesc de la baieti prajituri, ciocolata alba, accesorii si alte cadouri mult visate…
Pentru a nu se dezminti, coreencele care nu au un prieten, sarbatoresc si ele, insa o luna mai tarziu, pe 14 Aprilie.

Ocazia? Ziua Neagra (cunoscuta sub denumirea de Solo Budae)! Tinerele se strang sa manance …ce altceva decat jajangmyeon (faimosii noodles care au in compozitie un sos de culoare neagra, data de boabele de fasole neagra folosite in compozitie). Un motiv numai bun de a sarbatori faptul ca sunt singure, si se pot bucura impreuna cu prietenele de o portie de jajangmyon, un sortiment de altfel foarte popular printre adolescenti in Coreea.
Va dorim  ca anul viitor sa va bucurati de cat mai multe bomboane!
Cu aceasta, incheiem aici povestea culorii albe, lasandu-va insa placerea sa descoperiti noi valente ale acestui simbol!

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

7 comentarii

There are currently 7 comentarii on Simbolismul albului la coreeni (III). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. super KF
  cate semnificatii superbe
  iar ultima poza ma dat gata :))
  mersi mult

 2. deci fetele se sărbătoresc nu glumă. foarte frumos.mulţumim Kfilm pt această prezentare.şi ca o paranteză am înţeles că sunt foarte gustoşi aceşti noodles.

 3. multumim mult koreafilm. f interesante semnificatiile, si mai ales cele cu referire la “baeksu” .
  iar cutiutele sunt tare dragute.
  in ultima poza un catelus cu ocupatie : )))

 4. koreafilm :)))))! tare dragut faptul ca si fetele singure sarbatoresc!
  si catelusul nu stiu unde l-ati gasit dar este tare popular!

 5. E bine ca si fetele singure au o zi a lor in care sa se bucure de viata.Vreau si eu o cutiuta de bomboane,poate fi si goala. Interesante semnificatii ale albului.Inspirata poza alb-negru din final,dragalas catelusul.

  • koreafilm

   multumim ;) catelusul a venit el singur la noi…ii cam place pe blogul nostru :))

   • Istet catelus :P … are gusturi bune ;)

Leave a Comment