Satele tradiţionale coreene – Hahoe (I)

Written by carina72. Posted in Cultura, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on septembrie 20, 2010 with 22 comentarii

Image and video hosting by TinyPic
Case în stil tradiţional ca aceasta se păstrează în Hahoe Maeul, un sat istoric de clan, în apropiere de oraşul Andong în nordul provinciei Gyeongsang.
Cum râul Nakdong şerpuieşte prin nordul provinciei Gyeongsang, într-una din curbe sale este un loc pitoresc numit Hahoe Maeul sau satul Hahoe (pronunţat: ha-hwae).
Image and video hosting by TinyPic

Istoric
Clanul Yu din Pungsan s-a stabilit în satul Hahoe în sec. 16, în timpul dinastiei Joseon şi de atunci a rămas comunitatea unui singur clan. Satul este renumit
deoarece aici s-au păstrat multe structuri originale, precum Şcoala confucianistă Byeongsan şi Pavilionul Wonjijeongsa. S-au păstrat şi tradiţiile populare, una dintre ele fiind „Dansul măştilor Hahoe” (Byeonlsin-gut) care este un ritual şamanist ce onorează spiritele satului. Un alt obicei care se practică şi astăzi este Jeulbul Nori, ceea înseamnă „să dai foc la şiruri de focuri de artificii” la poalele stâncii Buyongdae.

Image and video hosting by TinyPic

Comori
Satul actual este împărţit în Namchon (satul de sud) şi Pukchon (satul de nord)
cu ramura principală a clanului Yu din Pungsan, Gyeomampa, în partea Namchon şi a doua ramură, Seoaepa, descendenţi din Yu Seong-ryong, un renumit Prim-ministru dn timpul regelui Seonjo al Joseon, în Pukchon.
Image and video hosting by TinyPic

Satul de nord adăposteşte Conacul Yangjindang, desemnată Comoara nr. 306 şi Casa Pikchondaek, declarată ca important material folcloric nr. 84.
Satul de sud are Conacul Chunghyodang, desemnată Comoara nr. 414 şi Casa Namchondaek, un Important material folcloric nr. 90. De când fiecare ramură a clanului Yu Pungsan obişnuieşte să trăiască în propriul conac, în prezent ambele ramuri trebuie să trăiască prin tot satul.
Image and video hosting by TinyPic

Templul Yongmogak adăposteşte colecţia de cărţi Yu Seong-ryong şi include Comoara naţională nr. 132 Chingbirok, o carte cu însemnări ale invaziei japoneze din Coreea din anul 1592. Comoara nr. 160, Kunmundungok, este o înregsitrare a tabereelor militare. Chunghyodang păstrează 231 de înscrisuri regale de numire.

Image and video hosting by TinyPic
„Hahoe” înseamnă „cotitura râului”, iar combinaţia scenică a râului şi munţilor Taebaek arată că satul este situat într-o locaţie de bun augur. Unii spun Hahoe este ca un lotus plutind pe apă.
Zona este un exemplu bine conservat al unui sat tipic de clan din perioada dinastiei Joseon. Dar ceea ce e neobişnuit la Hahoe este modul în care clasa aristocratică (yangban) şi oamenii obişnuiţi au trăit împreună. Cele mai mari case sunt situate în centrul satului, care este împărţit de un drum se întinde de la nord-est la sud-vest.
Image and video hosting by TinyPic

Din punct de vedere istoric, artera principala a împărţit clanul lui Yu în ramuri primare şi secundare. De exemplu, casa şeful clanului Yu, cunoscut sub numele de Yangjindang, se află în satul de nord, iar astăzi este casa celor de-ai 14-a descendenţi direcţi
Satul candidează pentru statutul de Patrimoniului Mondial UNESCO

Image and video hosting by TinyPic
În jurul caselor impunătoare sunt şi unele mai modeste. Şi, spre deosebire de cele mai multe sate, este sunt împrăştiate în toate direcţiile de la centru, nu numai spre sud. Aceste locuinţe de rând au acoperişuri de paie în locul acoperişurilor de ţiglă tradiţionale ale caselor stil hanok.
Image and video hosting by TinyPic

Pe unele dintre casele din sat sunt anunţuri că oferă ceai, mese sau chiar cazare pentru noapte. Şi totuşi, locul foarte populat cu turişti în week-end-uri, nu este comercializat în mod excesiv.

Image and video hosting by TinyPic
Soju Andong şi măşti Hahoe

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

22 comentarii

There are currently 22 comentarii on Satele tradiţionale coreene – Hahoe (I). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Macar de data asta e complet.Vot carina.Ca scrisesem si eu despre Hahoe da nu era complet.

 2. nu mai pricep cum apar recenziile astea ,pe asta nu am vazuto carina desi credeam ca leam vazut pe toate ,vot e super recenzia ,vreau si eu un evantai

 3. va urma partea a doua despre traditii

 4. eu una abia astept carina

 5. super vot

 6. Da, din nou o lectie despre cultura coreeana.Ca o adevarata poveste sunt pozele.Mai asteptam si altele! vot!

 7. foarte interesant! un sat muzeu!

 8. interesanta initiativa de a conserva un sat cu specific traditional. din pacate la noi doar in muzeele din aer liber se mai pastreaza autenticitatea arhitecturala a caselor traditionale

 9. e superb satul
  casutele la fel,si tot ce tine de istoria sa

 10. Pana si satele lor sunt mai moderne ca ale noastre!! :)))Foarte interesant.

 11. vreau si eu acolo. e atat de frumos. chiar m-as simti ca acum patrusute si ceva de ani.
  Interesant ce forma a ajuns sa aiba acel copac. De-ar putea vorbi… sigur stie foarte multe despre acest minunat sat.
  vot

 12. pentru noi cela care ne dorim cu ardoare o excursie pe meleaguri coreene iata ca am gasit si gazda la un pret convenabil putem sta chiar si la un ceai nu?
  multumim Carina
  vot
  mihaela fa-ti bagajele am gasit gazdoaie XD XD

 13. cu cata grija au pastrat traditiile… superba recenzia… vot..

 14. mă întrebam cum e cu clanurile alea, se înţeleg între ele sau au conflicte ….ft frumoasă recenzie cu poze pe măsură. vot

 15. Vot ,Carina foarte frumos si rustic se simte vechimea,Bine conservat!

 16. Ce forma ciudata are buturuga aia!papuceii din paie sant adorabili,desi nu sant rezistenti au incaltat multa lume in trecut.Am observat in filme ca atunci cand plecau in calatorii mai lungi ,aveau rezerva cateva perechi.

 17. traditie pastrata cu sfintenie,iata ca putem lua exemplu.Bravo Carina,am descoperit tarziu,dar ma bucur de ea in liniste!Vot

 18. Ma bucur ca ai decsoperit-o, Anja. Niciodata nu e prea tarziu :)

 19. Am vazut un reportaj foarte interesant despre regiunea ANDONG pe KBS World la UPC Se numea KOREA INSIGHT si erau prezentate ritualurile stravechi efectuate in casele de ceremonii din HAHOE Village in Andong de catre profesorul universitar SOE MYEONG WAY de la SUEONG University.La Sogang University este un Departament of Religious Studies . Ce am vazut si imi amintesc era un ceremonial organizat de familie pentru stramosi intr-o casa din acest complex din Andong , special amenajata si dotata cu vesela si vase de gatit.
  Femeile pregateau si serveau mincarea iar barbatii imbracati cu haine albe rituale si palarii negre ( ca in seriale ) faceau ritualul . Comentariul profesorului era continuu in sound si titrat in engleza asa ca era o documentare stiintifica autentica. Cred din ce am vazut ca nu vor s atransforme zona i ceva turistic ci sa ramina etnografic si cultural sociologic autentica pentru pastrarea vie a ritualurilor antice pentru coreenii de azi si miine si nu sa atraga promovind hoarde de turisti cu foto si camere video.

 20. in ultima perioada nr turistilor in toata tara a crescut f mult, dar in acelasi timp, asa cum spuneti si dvs, nu vor sa se transforme totul intr-o mare harababura care sa duca la distrugerea acestor locuri

 21. e foarte frumos !vot

Leave a Comment