Regii dinastiei Joseon – 8. Regele Yejong

Written by ana_ruse. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on septembrie 22, 2010 with 9 comentarii

Regele Yejong al Joseonului(1450-1469),nascut sub numele de Haeyang,a fost al optulea rege al dinastiei,si a domnit intre anii 1468-1469.
A urmat la tron tatalui sau,regele Sejo,in 1468,dar era prea bolnav pentru a conduce tara,si a murit un an mai tarziu.
Unul dintre cele mai proeminente evenimente din timpul domniei sale a fost procesul si apoi moartea generalului Nam I.Acesta era faimos pentru suprimarea revoltei rebele condusa de Yi Si-ae,impreuna cu generalul Gang-Sun si altii.La varsta de 28 de ani a fost numit in functia de ministru de razboi.Totusi,cand Yejong a devenit rege,alt ministru pe nume Yu Ja-gwang care era invidios pe Nam I,il acuza pe acesta de tradare,cand afla ca nici regele Yejong nu prea il placea.Yu il implica de asemenea si pe Gang-Sun in cazul de tradare si incepe un proces impotriva lor,la care ia parte si Yejong.Au fost gasiti vinovati si executati,iar Yu Ja-gwang este promovat intr-un rang mai inalt si primeste un titlu de print.Dupa acest incident,au mai fost cazuri in care Yu a acuzat ministrii care erau mai faimosi ca el.
Image and video hosting by TinyPic
Biografia lui Yejong
S-a nascut in 1450 ca al doilea fiu al regelui Sejo.Numele lui formal era Printul Haeyang,dar a fost promovat ca print mostenitor la varsta de 8 ani,dupa moartea subita a fratelui sau mai mare,printul mostenitor Uigyeong.
In 1468,cand avea 19 ani,tatal sau i-a lasat locul la conducere,dar din cauza ca nu avea inca 20 de ani si era si bolnav,inca din copilarie,regina Jeonghui,mama lui,a condus tara.Conform unor scrieri gasite,deciziile politice erau luate de regina si alte trei persoane numite de Sejo.
Desi domnia lui Yejong a durat doar 14 luni,in timpul acesta s-au petrecut mai multe incidente.Prima oara,tradarea lui Nam I,despre care am scris mai sus,a influentat politica Joseonului.

Chiar inainte de moartea sa,in 1469,Joseonul a interzis orice schimb cu Japonia.De asemenea,in timpul domniei,Yejong le-a dat dreptul fermierilor sa cultive pamanturi care initial apartineau armatei.
A murit la varsta de 20 de ani.Mormantul sau este localizat in Goyang,Gyeonggi-do alaturi de sotia sa si alte morminte ale regilor si reginelor Coreei.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Dupa moartea sa tronul nu a revenit unui fiu de al sau,ci fiului fratelui sau,cel ce avea sa devina regele Seongjong.
A avut trei consoarte,din care doua regine,Jangsun si Ansun,si patru copii,doua fete si doi baieti,printul Inseong fiind singurul copil cu regina Jangsun.
Urmeaza regele Seongjong.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

9 comentarii

There are currently 9 comentarii on Regii dinastiei Joseon – 8. Regele Yejong. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. bravo ana,fiecare devine celebru prin ce poate,bietul de el!Nu inteleg, de ce li se schimba tot timpul numele…?Asta ma ameteste !Un vot pentru istorie.

  2. ingrosasem unele cuvinte,dar din pacate nu se vad asa
    anja,asta era regula,cand te nasteai aveai un nume,cand deveneai print primeai alt nume,iar cand deveneai rege,alt nume
    daca gasesc ceva informatii despre modul de atribuire a acestor nume,voi scrie
    mersi pt vot

  3. Si acesta a domnit putin. A doua poza cu placa aceea- in acel loc se afla toate mormintele regilor Joseon oare?

  4. anca,nu toate,dar sunt destule

  5. vot

  6. fiecare a domnit mai mult,sau ma putin
    au avut o viata scurta,sau mai lunga

  7. FELICITARI!
    VOTAT!

  8. stie cineva unde se afla fisa cu nume coreene?

  9. a avut o viata scurta si o domnie si mai scurta pacat ma doare sufletul cand aud astfel de lucruri dar asta e realitatea si crudul adevar al vietii unii traiesc mai mult altii mai putin important e ce realizam in viata cat de putin conteaza
    vot minunata prima imagine

Leave a Comment