Regii dinastiei Joseon – 3. Regele Taejong

Written by ana_ruse. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on septembrie 16, 2010 with 10 comentarii

Regele Taejong al Joseonului(1367-1422), a domnit intre anii 1400-1418, si a fost al treilea rege al dinastiei, si tatal Marelui Rege Sejong.

Viata
S-a nascut cu numele de Yi Bang-won,ca al cincelea fiu al regelui Taejo,si a fost catalogat drept oficial al dinastiei Goryeo in 1382. Si-a ajutat tatal in relatiile cu poporul si figurile guvernamentale importante.In 1388 a fost trimis in China pentru a mentine relatiile bune cu dinastia Ming.Taejong si-a ajutat de asemenea tatal in formarea noii dinastii,si anume cea a Joseonului,prin eliminarea oficialilor confucianisti puternici,cum a fost Jeong Mong-ju,care ramasese loial dinastiei Goryeo.
In 1392 il ajuta pe tatal sau in rasturnarea fostei dinastii si fondarea Joseon.Credea ca va fi ales ca succesorul tatalui sau,dar fratele sau vitreg mai tanar,Yi Bang-seok (printul Uian) a fost ales in defavoarea sa,deoarece atat Taejo,cat si primul ministru Jeong Do-jeon il favorizau pe cel din urma, si se temeau de politica impotriva nobililor pe care Taejong dorea sa o instituie.
In 1398 a condus o revolta impotriva lui Jeong Da-jeon si Yi Bang-seok, exterminand factiunea ministrului si omorandu-si fratii si pe mama lor, regina Sindeok..Apoi l-a impins pe fratele sau,Jeongjong sa fie print mostenitor. Dezamagit,Taejo abdica in 1399,iar Jeongjong accede la tron.
In 1400, generalul Bak Po,dezamagit de faptul ca Taejong nu l-a rasplatit pentru ajutorul dat in revolta din 1398, s-a aliat cu fratele lui Taejong,Yi Bang-gan(printul Hoean) impotriva acestuia.Taejong invinge cu success trupele fratelui sau,il executa pe Bak Po,iar pe fratele sau il trimite in exil.

Regele Jeongjong,care se temea de actiunile fratelui sau,il numeste print mostenitor si abdica in acelasi an,Taejong devenind astfel al treilea rege al dinastiei Joseon.
Domnia
Regele Taejong si-a inceput domnia prin a interzice existenta oricaror trupe militare private,absorbind soldatii privati ai nobililor sau ai printilor in armata statului si eliminand opozitia guvernului.

De asemenea a schimbat sistemul politic,creand un guvern central puternic si o monarhie absoluta.A promovat Confucianismul,care era mai mult o filozofie politica decat o religie, si a interzis Budismul promovat de regii Goryeo.A inchis multe temple construite de regii Goryeo,a confiscate averile acestora si le-a introdus in patrimoniul statului.Tot el a introdus sistemul Hopae,de identificare a populatiei prin inregistrarea numelor si a rezidentei, pentru a controla miscarea oamenilor.A instalat de asemenea o toba mare in fata curtii regale,unde oamenii obisnuiti puteau veni pentru a se consulta cu regele,daca aveau diverse probleme.
In ceea ce priveste relatiile externe,a atacat la granita de nord manciurienii, iar pe coasta de sud, piratii japonezi.Taejong este de asemenea cunoscut pentru invazia Oei in insula Tsushima in 1419. A promovat publicatiile, comertul si educatia.A fondat si incurajat Uigeumbu, garda regala si politia secreta in acelasi timp.
In 1404 muta capitala inapoi la Hanyang (Seul),si apoi abdica in 1418,lasandu-l la tron pe fiul sau, care avea sa devina Marele Rege Sejong.
Image and video hosting by TinyPic
Palatul Changdeokgung a fost construit in al cincelea an de domnie a lui Taejong.
Image and video hosting by TinyPic
Gradina Palatului Changdeokgung a fost amenajata in timpul domniei regelui Taejong,iar aici regii si printii studiau,vanau,practicau arte martiale sau faceau rituri de slavire pentru zei.
Image and video hosting by TinyPic
Taejong era pasionat de vanatoare si era un lider neconventional.
A avut 11 consoarte si 29 de copii.
Mormantul sau,Hoelleung,este localizat Seochogu,Seul.
Image and video hosting by TinyPic
Portretizarea in drame
In drama istorica produsa de KBS intre 1996-1998,Tears of the Dragon,regele Taejong este portretizat ca un rege devotat regatului,si un fiu devotat tatalui sau, fiind interpretat de catre actorul Yoo Dong Geun.
Image and video hosting by TinyPic
Posterul serialului Tears of the Dragon
In drama istorica King Sejong The Great,KBS 2008, regele Taejong este de asemenea portretizat de catre actorul Kim Yeong Cheol.
Image and video hosting by TinyPic
Kim Yeong Cheol

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

10 comentarii

There are currently 10 comentarii on Regii dinastiei Joseon – 3. Regele Taejong. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Abia astept sa vad serialul! este ff interesant dupa trailer!

 2. ca de obicei lupta pt putere.Asta însemna să fii rege.Era totuşi cam aiurea să-i ai pe toţi pe conştiinţă (asta dacă aveai conştiinţă). vot ana

 3. interesanta viata a avut acest rege . interesanta si forma rotunda a mormintelor oare de la ce-o fi plecat acest stil de mormant?
  .imi place gradina Palatului CHANGDEOKGUNG este un loc unde chiar poti sa meditezi ce mult mi-ar placea
  vot

 4. vot!

 5. foarte frumoasa recenzie si imagini super, vot

 6. frumoasa recenzie

 7. interesanta,bogata in informatii,imagini deosebite si felicitari pentru ideea de a ne prezenta si filmele istorice ale regilor asa interesul pentru acestea va fi stimulat.VoT!!!!

 8. va multumesc mult

 9. Foarte frumoasa recenzia si am avut explicatia accederii singeroase al putere a regelui TAEJONG .Am in minte actiunea .mai ales ca acum este la jumatate pe KBSWORLD UPCserialul Marele Rege Sejong unde jumatate din serial este prezent tatal sau , o personalitate formidabila si sotia sa , ambii excelent jucati de actori maturi(KIM JEONG CHEOL din poza Dvs) , in roluri dificile deoarece dramatismul conflictelor politice si familiale sint substanta serialului in perioada de print a lui Sejong , mai mult de cit luptele sau intrigile din altele istorice . Merita Korea Film sa recomandati serialul pentru achizitie si vizionare pe TVR in 2012.

 10. Acum am inteles mai bine ce e cu toata lista de nume pe care i-a enumerat-o cu repros Sejong tatalui sau Taejong. Banuiam ca e ceva de genul asta, dar nu stiam exact. Foarte buna recenzia, Ana!

Leave a Comment