Refugiati nord-coreeni in Coreea de Sud (I)

Written by oana_bc. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged:

Published on septembrie 19, 2010 with 8 comentarii

Refugiatii nord-coreeni se adapteaza la viata, scoala si prejudiciile din Coreea de Sud

Se asteapta ca numarul refugiatilor nord-coreeni in Coreea de Sud sa treaca peste totalul de 20.000 pana la sfarsitul lunii octombrie, din cauza taierii ratiilor de mancare si cresterii instabilitatii politice.Adolescentii si tinerii adulti care au fugit ilegal din Coreea de Nord participa la ore in Scoala Hangyeore din Anseong, Coreea de Sud.

Pare nepotrivit sa-l descrii pe Kim Yong-hee ca fiind binecuvantat. Adolecentul nu si-a vazut tatal in 2 ani, iar mama sa a disparut acum un an. El traieste in una dintre cele mai bogate tari din Asia, dar in tinerete este de asteptat sa aiba de-a face cu discriminare din partea potentialilor angajatori, sau chiar daca va reusi sa-si gaseasca un loc de munca, va avea un salar cu mult sub media nationala.

Totusi, Yong-hee, un nord-coreean care a fugit in sud acum 2 ani, se considera norocos: “Imi place sa traiesc aici pentru ca este o tara instarita si pot sa fac mai mult sau mai putin ceea ce doresc, dar mi-e dor de parintii mei.” spune el.

Tot mai multi tineri nord-coreeni vin in Sud.

Yong-hee este unul din cei 200 de tineri dezertori care studiaza la Liceul Hangyeore, la 80 de kilometri sud de Seul. El este unul dintre cei 19.300 de nord-coreeni care au fugit in Sud de la sfarsitul Razboiului Coreean (1950-53), emigrare care a atins apogeul in 1990, cand Nordul a fost lovit de o devastatoare foamete.

Se asteapta ca acest total sa fie depasit pana la sfarsitul lunii octombrie din cauza taierii ratiilor de mancare si a cresterii instabilitaii politice, deoarece liderul Kim Jong-il urmareste sa transfere puterea sa fiului sau, Kim Jong-un.

Situatia economica din Nord s-a inrautatit de la reevaluarea valutei anul trecut, cand economiile au devenit nesemnificative.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

8 comentarii

There are currently 8 comentarii on Refugiati nord-coreeni in Coreea de Sud (I). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. In loc sa declanseze razboiul acela din Irak, aici trebuiau sa rezolve lucrurile americanii. Probabil nu se poate interveni in Coreea de Nord din cauza ca au aliati importanti.China, nu stiu Rusia..

  2. Se discuta despre unificare, dar Corea de Sud a spus ca cei din nord trebuie mai intai sa ajunga la un anumit nivel economic deoarece costurile unificarii ar fi enorme pentru Sud.A se vedea cazul celor doua Germanii.
    Oricum ar fi, ceea ce se intampla acum in Nord este genocid.

  3. bietii oameni,va da-ti seama cat e de greu sa fugi din tara fara sa fi prins,si ce se intampla daca esti prins

  4. Cand te gandesti,ca inrealitate in C de nord,chiar traiesc rude de sange ale celor din sud ,familii intregi sant separate fara sanse reale de intregire.Emotionant material.Vot!

  5. Este foarte greu să-ţi dai seama ce se întâmplă în Coreea de nord. Amintiţi-vă că acum 21 de ani era şi la noi la fel! Numai ei pot face ceva, nimeni nu-ţi poate impune nimic din afară, nici SUA, nici Rusia dacă tu nu vrei, sau nu poţi! Îmi este frică de un război în zona aceea! Doamne fereşte !!!!

  6. saracii tineri de ce trebuie sa suporte prejudecatile sud coreenilor, oare ei nu se gandesc ca sunt de fapt semenii lor mai putin norocosi din N? pacat, mare pacat!

  7. pacat ca se mai moare de foame acum cind sunt de toate ,e revoltator ,vot

  8. este atât de trist ceea ce se întâmplă cu aceşti tineri…vot

Leave a Comment