Chuseok (추석), cunoscuta initial sub numele de Hangawi (한가위), este una din sarbatorile cele mai importante din Coreea. Chuseok se serbeaza anual si este practic Ziua Recunostintei, ziua in care se multumeste Divinitatii pentru bogatia recoltei din anul respectiv. Se organizeaza in jurul echinoctiului de toamna si dureaza 3 zile, timp in care fiecare familie coreeana pregateste o serie de bunatati culinare.
Conform datelor istorice si a crezului popular, Chuseok este originar festivalului Gabae aparut in perioada Dinastiei Silla (57 î.Hr. – 935 d.Hr.). In acea zi se obisnuia organizarea unei intreceri intre 2 echipe. Echipa castigatoare era considerata cea care avea cat mai multe haine tesute, iar echipa care pierdea trebuia sa ii ofere acesteia o masa imbelsugata.
Multi cred ca Chuseok provine din perioada practicilor samanice si de aceea este vazuta ca un ritual de cult. Recoltele noi erau oferite, in timpul unei festivitati, stramosilor si de asemenea Divinitatii.
In zilele noastre, Chuseok, pentru coreeni, reprezinta un prilej de a se reintalni cu rudele, de a sta impreuna la masa, dar si un moment de conexiune cu radacinile fiecaruia. De obicei, ritualurile ancestrale, de comemorare sunt efectuate la primele ore ale diminetii, dupa care, fiecare viziteaza mormintele aducand ofrande celor trecuti in nefiinta..
In semn de respect si multumire se fac plecaciuni.
Una dintre cele mai speciale mancaruri preparate de Chuseok este songpyeon (송편), o prajitura preparata din aluatul prafului de orez, in forma de semiluna. In compozitia pastei dulci se adauga susan, fasole sau castane, dupa care se gateste la aburi impreuna cu frunze de pin.
Toate alimentele sunt asezate frumos pe o masa care simbolizeaza altarul familiei astfel incat spritele stramosilor sa se poata bucura de aceasta sarbatoare.
22/09/2010 la 2:12 am
Mama ! ce de bunatati,apetisante,yammy!
22/09/2010 la 6:11 am
Chiar tb sa inghit in sec in fata monitorului? Oare sunt gustoase? Europeni sunt cam conservatori si ingusti in ceea ce priveste mancarea!
22/09/2010 la 8:57 am
cum sa nu fie gustoase niky uite si tu cum arata ,vot
22/09/2010 la 9:50 am
wow,ce frumos arata altarul
iar prajiturelele sa nu mai spun
ft frumoasa recenzie claudia
vot
22/09/2010 la 10:09 am
e tare scumpica prima imagine. frumoasa sarbatoare si mai ales utilitatea ei care are rolul de a reuni intrega familie dar nu-i uita nici pe cei plecati intr-un nefiinta
22/09/2010 la 10:10 am
astept partea a doua cu nerabdare :)
22/09/2010 la 10:39 am
Buna!
Da intradevar este o sarbatoare minunata impodobita cu mese imbelsugate, iar semnificatia acestei sarbatori este regasita si la alte popoare. Si la noi sunt sarbatori care la origine au aceasta semnificatie dar din lipsa de interes si superficialitate oamenii din zilele noastre i-au schimbat semnificatia.
Cati dintre noi nu am auzit la cei mai varstnici ca la zile importante se gandesc mai intai la cei din lumea de dincolo si apoi la cei din preajma… Sunt foarte multi care desi sunt crestini transforma pomenirile pt cei adormiti in sarbatori cu muzica si bautura multa incat nici nu-si mai amintesc care este prilejul acelei intruniri…
Nu inseamna ca noi nu le avem daca nu le pastram…
22/09/2010 la 11:11 am
Pomenirea mortilor de la noi se pastreaza inca cu sfintenie.Dar are o alta semnificatie si nu este un prilej de petrecere nationala cum este Chuseok.In ceea ce priveste excesele, ele sunt peste tot.Important este sa pastram traditia.
22/09/2010 la 11:29 am
de ce nu se organizeaza si la noi un asemenea festival? Ets egrozav cand se pastreaza traditiile si obiceiurile… aceastea reprezinta o parte din istoria fiecarui popor
22/09/2010 la 11:45 am
Ce de prajituri colorate !..
22/09/2010 la 11:48 am
imi place modul in care aseaza masa,fructele sunt nelipsite si sunt frumos asezate,si sunt si tablitele acelea de lemn pe care sunt scrise numele celor trecuti in nefiinta
imi aminteste de micuta slujba pe care a facut-o dong yi pt tatal si fratele ei,sus pe stanca
22/09/2010 la 1:43 pm
Ma bucur ca va placut prima parte, ma voi grabi azi sa termin ceea ce am inceput :)
22/09/2010 la 2:01 pm
este spectaculos si colorat de aceea ne incanta atat de mult,dar sa nu uitam si noi avem traditii frumoase care la sate se pastreaza si acum se scot iar la lumina dupa 20 de ani de uitare,caci in perioada comunista eram intoxicati cu ele.As mai vrea sa spun ca nu toti trebuie sa facem aceleasi lucruri,atunci pamantul ar ajunge intr-o situatie foarte plictisitoare!Oamenii trebuie sa ramana diferiti si in baza unicitatii esentiale varietatea este un fenomen minunat………….vot
22/09/2010 la 2:05 pm
Anja ! ce zici ,in legatura cu vizita?
22/09/2010 la 2:10 pm
chiar ma gandeam ca suntem decalate la a intra in recenzii.Deocamdata este un proiect o sa anunt cand ajung pe acolo,merg la o fabrica sa fac un test asa ca data va fi aleasa cu 3-4 zile inainte.
22/09/2010 la 2:20 pm
@Anja, sunt decalate pentru ca astazi, 22 sept. a inceput sarbatoarea Chuseok. Am uitat sa mentionez acest lucru in recenzie…
22/09/2010 la 5:38 pm
Foarte interesante informatile..si pozele au efectul dorit:) Multumim pt prezentare. Vot bineinteles!!!
22/09/2010 la 5:40 pm
frumos si apetisant.
Si ca intotdeauna grijulii cu cei ce nu mai sunt.
22/09/2010 la 5:45 pm
interesant … vot
22/09/2010 la 8:37 pm
un mare vooot!!!
22/09/2010 la 10:55 pm
Miiamyy ce bine arata!!!
22/09/2010 la 11:07 pm
Abia am trimis si partea a 2-a a recenziei care sper sa placa la fel de mult!
22/09/2010 la 11:11 pm
@clau: o aprobam mai repede, e de sezon :)
saptamana acesta am promis sa scriem despre Chuseok; avem si noi articolele noastre in pending :)) mai intai sa aprobam ce avem deja de luni~~
22/09/2010 la 11:13 pm
@Koreafilm, da, mi-am dat seama abia mai devreme de ce ati aprobat-o pe aceasta inaintea celorlalte :)
Am muncit ceva la ea, dar a meritat!
22/09/2010 la 11:17 pm
http://koreafilm.ro/blog/2010/08/chuseok-21954/
22/09/2010 la 11:45 pm
interesant si apetisant
vot
22/09/2010 la 11:49 pm
Tusi,vii cu noi la taclale?
22/09/2010 la 11:50 pm
Super recenzie Claudia!,sunt foarte interesante inforamtiile,citisem ceva despre Chuseok,cand am scris recenzia despre songpyeong.Kamsahamnida!Vot!
22/09/2010 la 11:57 pm
Oltea!!!!
23/09/2010 la 12:34 am
@Ana, va aparea si 2…sunt f. multe de spus despre aceasta sarbatoare. :)
23/09/2010 la 12:34 am
@Ana, si multumesc si eu!
23/09/2010 la 8:50 am
mmm yummi!!
23/09/2010 la 9:38 pm
@Koreafilm, ce se intampla cu partea a 2-a a recenziei despre Chuseok?! Se termina sarbatoarea pana apare :)))
23/09/2010 la 11:59 pm
mmmm!!!
25/09/2010 la 7:15 pm
Pentru cine nu a vqazut, @anamaria a scris o recnzie despre songpyeon http://koreafilm.ro/blog/2010/08/songpyeon-prajituri-traditionale-coreene-18468/