Comori naţionale – Templul Sangwonsa (3)

Written by carina72. Posted in Cultura, Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on septembrie 19, 2010 with 17 comentarii

Image and video hosting by TinyPic
Sang-wonsadongjong – Clopotul de bronz din Templul Sangwonsa
Image and video hosting by TinyPic
Acest clopot de bronz din Templul Sangwonsa, situat pe Muntele Odaesan, a fost turnat în timpul domniei regelui Seongdeok al Sillei (725). Clopotul a fost declarat Comoara naţională nr. 36.
Are 1,67 m înălţime, 0,91 m în diametru la bază şi este unul dintre cele două clopote budiste care au rămas din perioada regatului Silla. Despre celălalt clopot al regelui Seongdeok (Comoara Naţională nr 29) am vorbit într-o altă recenzie Comori nationale templul Sangwonsa.

În partea de sus, cârligul clopotului este sculptat în formă de dragon cu un cap mare şi gheare puternice. Lângă el este un tub gol pentru controlul sunetului, care este decorat cu modele de flori de lotus şi viţă de vie.
Image and video hosting by TinyPic
Sunt puse benzi late în jurul marginii inferioare şi la umăr, iar sub banda de la guler sunt patru casete, fiecare conţinând sculpturi în relief ca florile de lotus.
Şi benzile şi casetele sunt bordate cu modele perlă şi decorate cu modele de viţă de vie şi câteva persoane care cântă. Perechi de apsaras (fecioare cereşti), coborâte pe nori şi care cântă la instrumente muzicale, sunt sculptate în două locuri în apropiere de centru.
Între apsaras, dangjwa (punctul de prindere) este decorat cu modele de flori de lotus şi perle. Toate acestea arată tehnica extraordinară de sculptură din acea perioadă.

Clopotul de bronz din Templul Sangwonsa este unul dintre cele mai vechi şi mai bune clopote existente în Coreea; el prezintă toate structurile unice ale clopotelor coreene.
Image and video hosting by TinyPic
Templul Sangwonsa este renumit pentru legenda fazanului care a răsplătit bunătatea unui om. Litera “Chi” de la Chiaksan înseamnă „fazan”.
Legenda spune că a existat un călător care, în drumul său spre capitală pentru a da un examen, a văzut un fazan ce era gata să fie mâncat de un şarpe maron-gălbui. El a ucis rapid şarpele şi a salvat viaţa fazanului. Într-o noapte, în timp ce omul îşi căuta un loc unde să doarmă, a apărut o femeie care l-a invitat în casa ei. La mijlocul nopţii, ea s-a transformat într-un şarpe maron-gălbui şi s-a încolăcit în jurul bărbatului spunând-i că şarpele pe care el îl omorâse fusese soţul ei. Apoi i-a spus că dacă clopotul din Templul Sangwonsa va bate de trei ori până la revărsatul zorilor, ea îl va lăsa să plece. Şi minunea s-a întâmplat. Clopotul a bătut de trei ori şi astfel bărbatul a supravieţuit. Mai târziu, el a găsit un fazan însângerat în apropiere de clopot. Fazanul i-a salvat viata, lovind clopotul de trei ori cu capul.
Image and video hosting by TinyPic
Despre legendă s-a scris şi într-o ală recenzie http://koreafilm.ro/blog/2010/09/parcul-chiaksan-22935/.

Image and video hosting by TinyPic

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

17 comentarii

There are currently 17 comentarii on Comori naţionale – Templul Sangwonsa (3). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. superb carina ,inca o lectie de istorie ,vot

 2. ft interesant,si clopotul si legenda
  multumim

 3. si vot,era sa uit

 4. A mai fost un clopot cu aceeasi legenda, dar parca era mai mare clopotul, probabil ca mai multiu mesteri s-au inspirat din aceeasi legenda.Vot

 5. asa cum am scris in recenzie, despre legenda s-a mai scris, dar ca eu acum am prezentat si clopotul, fiind una dintre comorile nationale din Templul Sangwonsa

 6. Foarte interesant si instructiv, Carina! Vechimea templului si a clopotului este uluitoare, dar si modul cum coreenii stiu sa-si puna in valoare istoria si cultura! Vot

 7. Chiar daca ,unele informatii sau fotografii se repeta ,nu este un lucru rau ,sant intradevar lucruri care merita retinute.Repetitia e mama invataturii,nu asa zic profii prin scoli?Pacat ca nu mai pot vota!

 8. Presupun ca acel copac cu biletele ,este pentru a uni cele doua lumi ,hotarul intre viata si moarte exista in temple,adevarate locuri de rugaciune si meditatie.

 9. Livia, un asemenea loc vei vedea si intr-o alta recenzie care astept sa apara despre satul Hahoe. La intrarea in sat este un pom foarte batran in care se atarna aceste biletele cu rugaciuni pt indepartarea spiritelor rele

 10. când am citit recenzia cu legenda fazanului chiar am am spus atunci că vroiam să văd şi clopotul salvator. carina mi l-a arătat. mulţumesc carina şi vot.

 11. Multumim carina!!!!Cred ca adori istoria:)!!!!Vot!

 12. o noua lectie de istorie f interesanta multumim Carina
  vot

 13. multumim carina!

 14. foarte interesanta recenzia si plina de misticism…. vot

 15. Bravo, Carina! Multumesc pentru ce faci pentru noi!Sti sa ne insufli cunostinte despre cultura si istorie,sti sa ne delectezi cu chestii amuzante,sti sa ne introduci in lumea de acum cateva sute de ani prin traducerile tale,sti sa faci omul sa se simta bine !Jos palaria si la mai multe premii,chiar esti o valoare,o spun din toata inima!

 16. multumesc mult pt toate cuvintele frumoase :)

 17. Frumos prezentat templul buddhist si legenda clopotului . Aceasta manastire este una din cele 3 manastiri diamant ale Koreeii buddhiste impreuna cu TONG-DO-SA si HAEIN-SA. Am gasit foarte multe informatii despre acest buddism coreean care difera atunci si acum de cel indian sau tibetan chinez , turistic exploatate de agentiile din tarile respective . Cel Coreean este vechi , mistic si cultural dezvoltat independent de citeva sute de ani fiind grupat in Ordine calugaresti din care cel denumit JOGYE Order of Korean Buddhism are site si este deschis discipolilor si vizitatorilor din toata lumea pentru sederi in cadrul programului Temple Stay pe site-ul http://english.visitkoreea.or.kr sau pe website of Cultural Corps of Korean Buddism . Veti gasi lucruri interesante cultural si istoric specifice acestei credintenecunoscute noua dar extraordinar de prezenta azi in Koreea . Am aflat ca sint cca 60 temple budiste si 11 daoiste deschise turistilor credinciosilor si vizitatorilor respectuosi si evlaviosi desigur care nu fotografiaza cu blitz in timpul slujbei ortodoxe ca la noi desigur . Sint prezentate programul si costurile sederii de 2 zile de rugaciune si ascultare la treburi gospodaresti in modestie , tacere si austeritate . Enjoy it! si nu uitati sa includeti manastirile in excursia planificata in 2011-2012 de noua Asociatie caci NU avem nevoie de viza 3 luni

Leave a Comment