Borugak Jagyeongnu

Written by ana_ruse. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on septembrie 02, 2010 with 13 comentarii

Borugak Jagyeongnu (ceasul cu apa din pavilionul Borugak) este un instrument stiintific si este a 229-a comoara nationala a Coreei de Sud,desemnata de guvernul coreean in 3 martie 1985.
In prezent este detinut si ingrijit de Muzeul Regal din Seul.Dateaza din timpul regelui Seongjon al dinastiei Joseon.
Ceasurile pe apa au o lunga istorie de folosire in Coreea,prima mentiune a unui astfel de ceas se gaseste in Samguk Sagi si dateaza din perioada celor trei regate.
In 1434,in timpul domniei marelui Sejong a fost facut un ceas pe apa de catre Jang Yeong-sil(om de stiinta si astronom din timpul dinastiei),care marca ora fixa automat cu sunete de clopot,gong sau tambur.
Image and video hosting by TinyPic
Statuia lui Jang Yeong-sil.
Image and video hosting by TinyPic
Model la scara mica a ceasului cu apa a lui Jang Yeong-sil.
Acel ceas,numit Jagyeokru era folosit pentru aflarea orei in timpul Chosunului.

Ceasul nu a fost pastrat bine,asadar in 1536,regele Jungjong a ordonat sa fie refacut si imbunatatit de catre Yu Jeon.Astazi,doar trei vase de apa si doua containere cilindrice tot pentru apa au mai ramas din versiunea ceasului din 1434,si nici o inregistrare despre existenta sa.Inregistrari despre versiunea din 1536 exista si se crede ca cele doua ceasuri erau similare.
In configuratia din ziua de astazi,containerele cilindrice pentru apa sunt din bronz si au 93,5 cm in diametru si 70 cm inaltime.Vasele mai mici sunt din ceramica si au 46 cm diamentru si 40,5 cm inaltime.Cele doua baze pentru vasele ceramice exista inca in sala Myeongjeonjeon din palatul Changgyeonggung.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

O a treia versiune a ceasului a fost construita in 2007.
Image and video hosting by TinyPic
Modelul din 2007
Ceasul functioneaza in felul urmator:se toarna apa in vasele mari din bronz,aceasta curge in vasele mai mici si de aici in rezevoarele lungi de apa.Cand apa se ridica pana la nivelul necesar,o tija plutitoare atinge un dispozitiv cu parghie care atinge o bila,iar bila se roteste pana atinge bila din celalalt capat.Bila rotitoare declanseaza clopotul,gongul sau tamburul iar o papusa din lemn arata ora pe o pancarda.
Este cel mai vechi ceas de acest tip din lume.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

13 comentarii

There are currently 13 comentarii on Borugak Jagyeongnu. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. f.interesant ana … vot

  2. Extraordinar sistem. Ma minunez mereu cu ce aflu.
    Vot

  3. Interesant,vot

  4. foarte interesant…de ceasuri cu apă chiar nu am auzit! ştiam de clepsidră şi de ceasul solar…hihihi!! vot

  5. interesant sistem de masurare al timpului dar la orientali nimic nu e de mirat mai ales ca sunt inventatori a numeroase obiecte folosite azi in intreaga lume

  6. interesant vot

  7. Un VOT mare,este ceva deosebit nu am gasit detalii despre acest instrument nici pe Wiki,asa ca desi nu am inteles cum functioneaza,nu-i bai,e unic!

  8. nteresant.vot

  9. multumesc pentru aprecieri

  10. Auzisem de ceasul cu apa dar nu stiam cum functioneaza.

  11. Multumim pentru explicatie caci privind doar vasele nimeni nu gindea c aeste un ceas de apa . Probabil faptul ca suna clopot, gong si tambur avea semnificatia strajilor de paza si a schimbului acestora, orele de masa si de reuniune la sedintele ministrilor palatului.
    Foarte interesant cum toti depindeau de aceasta inventie astronomica . Sa nu uitam ca in aceiasi vreme in Asia centrala BUhara -Samarkand exista Observatorul astronomic al lui ULUBECK care se viziteaza si azi si care a calculat mersul stelelor si lungumea anilor , eclipsele etc in aceiasi vreme cu chinezii si coreenii, japonezii.
    Ce mai cuprinde interesant Muzeul Regal din SEOUL ?

  12. Felicitari pentru recenzie. Foarte interesanta si a reusit sa imi starneasca interesul asa ca m-am documentat putin de pe net. Nici nu stiam ca atat de multe civilizatii au avut ceasuri cu apa cu diferite forme si mecanisme.

Leave a Comment