koreafilm

Arta Olaritului

Written by koreafilm. Posted in Istorie si cultura

Tagged: ,

vas neprelucrat

Published on septembrie 03, 2010 with 9 comentarii

de Iuliana Dimancea
Se spune că unul dintre cele mai importante și mai frumoase daruri de la Dumnezeu este metamorfoza naturii către artă și un exemplu cert și desăvârșit îl constituie olăritul. Prin obiectele din ceramică ne apropiem cel mai mult de Divinitatea care a creat cele patru elemente: pământ, apă, foc și vânt pentru ca din aceste ingrediente omul să lucreze ceramica. Atunci când pământul este amestecat cu apă, mâna omului îi oferă o anumită formă, se crează un obiect solid, focul apoi îl tranformă într-un obiect cu o formă finală cum ar fi un vas sau o farfurie iar vântul ajută la încheierea procesului cu succes deoarece el este acest element care forțează limba dragonului de foc să se miște liber prin cuptor pentru a oferi obiectului modelat imortalitate.

Ceramica se schimbă în formă, stil și caracteristici depinzând de perioada în care a fost creată, regiunile în care se găsesc și de asemenea de persoanele care le-au creat. Ceramica tradițională chinezească diferă de cea japoneză sau cea coreană, obiectele ceramice chinezești spre exemplu sunt în general mai mari și mai colorate, comparativ cu cele din alte țări, în timp ce ceramica japoneză este caracterizată de stilul sofisticat și designul delicat. Ceramica din Corea în schimb demonstrează o frumusețe modestă, sfioasă și naturală cu foarte puțină artificialitate. Coreeni acordă mai multă atenție formei decât modelelor. Asta nu înseamnă că nu acordă atenție modelelor care sunt excelente ci doar că sunt mai axați pe structura care este simplă și ușoară. Modelele sunt adesea voioase și asta atrage cel mai mult.

Olăritul include ceramică, obiecte din pământ, din piatră și porțelan. Studii istorice arată că omul a început prima dată olăritul aproximativ în anul 10,000 ÎH. Cel mai vechi obiect din ceramică din Corea datează din anul 6,000. Ceramicele sunt produse prin încălzirea lutului la temperaturi de 900 până la 1,000 de grade care desăvârșește luciu. Acest proces include oxidarea care are proprietatea de a transforma culoarea pământului în culoarea galbenă, maro în roșu iar celadonurile și porțelanurile în culorile galben sau maro.

Coreeni au început să producă porțelan în perioada Neolitică ( acum 8,000 de ani). În perioada celor trei Regate Silla, Goguryeo și Baekje, coreeni au produs versiuni de ceramică din lut mult mai rafinate deoarece acestea erau încinse la o temperatură foarte ridicată. De o calitate excepțională sunt ceramicele Silla și Kaya care au fost create la o temperatură de 1,200 de grade celsius. Suprafața acestor ceramice din lut este gri-albastră și extrem de robustă aproape ca un fier.


Odată cu începutul perioadei Silla a început și producerea de celadon. În perioada Goryeo care a urmat, arta creării celadonului s-a dezvoltat minunat și celadonul de foarte bună calitate a început să fie produs. Culoarea unică și nemaipomenită a celadonului obținută printr-o metodă de ardere cu foarte puțin oxigen a apărut prima dată în sec 11 și mai târziu a fost rafinată. În secolul 12 celadonul pur a pătruns în societate și era folosit de aristocrați și în templele budiste.


În timpul celor aproape cinci secole de dinastie Koryo (918-1392), celadon era tipul principal de ceramică produs în peninsula Korea. Acest rafinat porțelan este acoperit cu un luciu clar foarte bine vitrificat și de culoare gri-verde. Culoarea celadonului Koryo datorează foarte mult materialelor prime – mai exact prezenței fierului, oxidului de fier și oxidului de mangan din argilă, și particulelor de quartz din smalț – precum și condițiilor de ardere din cuptoare. Combinarea minunatului luciu cu formele elegante fără nici un fel de decorație a suprafeței rezultă în vase excepționale produse în timpul perioadei de început a producției de vase celadon între secolele 11 și începutul secolului 12. După ce olarii Koryo și-au perfectat îndemânările în producerea de celadonuri cu luciu perfect, au început să experimenteze cu decorații din tăieturi sau ondulații pe sub luciul verde ca marea. Tehnicile gravurii de decorare pe lut ud înainte ca acesta să fie introdus în cuptor era practicat în China.


Celadonul creat în perioada Goryeo a atins perfecțiunea și se consideră a fi cel mai bun, este adesea lăudat, este cel mai fin și prețuit tip de celadon datorită culorii clare verzui-albastră, datorită curbelor, liniilor și formei pline de viață.

Data viitoare vom descoperi ce s-a întâmplat în istoria ceramicelor și celadonurilor, vom descoperi porțelanul alb și intrăm în perioada dinastiei Josun și a schimbărilor pe care ea le-a adus precum și a ocupației japoneze din secolul 19. Peisajul se va întregi și suma de 8,4 milioane de dolari oferită în 1996 la New York pentru un vas cu un dragon gravat datând din secolul 17 va avea relevanță.

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

9 comentarii

There are currently 9 comentarii on Arta Olaritului. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Este foarte interesant. Multumesc pentru informatii. Voi scrie si eu o recenzie despre cateva comori nationale din celadon si portelan. Practic lista de comori de la 166 la 179 sunt numai din olrait. Aceasta lectie este binevenita.

 2. multumim mult pentru recenzie
  foarte frumoasa si interesanta

 3. Interesant articol,de fiecare data am admirat ,bolurile,oalele mari si toata vesela folosita pentru ceai sau vin.

 4. foarte interesanta recenzia

 5. O recenzie superba ,poetica si cu informatii valoroase.Eu sunt pasionata ,chiar nebuna dupa ceramica am si o colectie micuta…asa ca mi-ar place cateva piese si din Koreea.

  • koreafilm

   multumim Anja, mai avem si o partea a doua despre ceramica, saptamana viitoare ;)

 6. ce bine ca ati abordat si capitolul acesta. sunt atatea de aflat despre ceramica si portelanuri. din cate stiu sunt foarte cautate vasele din portelan alb. abia astept continuarea recenziei

 7. NU AM MAI AUZIT PANA ACUM DE ACEST CELADON! MULTUMESC KOREAFILM PT INFORMATI!

 8. Multumim , foarte interesanta explicatia si pozele . Am fost mereu intrigata in seriale de culoarea inchisa a unora din bolurile din care beau , pareau de metal dar erau prea usoare . Cele de portelan verde de la mesele festive au facut obiectul altei recenzii .Dar din ce erau facute carafele foarte ornamentate din care toarna printii si regele ( de exemplu cele reproduse in Jumong )

Leave a Comment