koreafilm

Alb, simplu si dur

Written by koreafilm. Posted in Cultura, Istorie si cultura

Tagged: ,

vas 4

Published on septembrie 24, 2010 with 11 comentarii

de Iuliana Dimancea

În timp ce evoluția ceramicilor din Asia de Est era asemănătoare în rândul țărilor vecine, preferința Coreei pentru porțelanul alb a făcut-o să se deosebească de China și Japonia. În China, sursa de inspirație și referință în dezvoltarea ceramicilor Coreene, olarii au înlocuit vechea tendință pentru ceramic albă și simplă cu porțelanurile Wucai decorate puternic cu modele multicolore. În Japonia, porțelanurile Imari policrome au câștigat enormă popularitate. Ca rezultat, porțelanurile albe și pure au rămas un fenomen unic și Corean. Dinastia Joseon a introdus era producției de ceramică albă și de asemenea ea a însemnat și apariția culturii Confuciene în Coreea și a încercat o întorsătură ideologică majoră în societatea coreană promovând o politică pro-confuciană și anti Budhistă.

Dezvoltarea porțelanului alb a devenit o parte importantă a eforturilor dinastiei de a construi o bază solidă pentru societatea ce urma să vină. Ceramicele simple, dure și albe se potrivesc cu idealurile Confuciene, adică ale unui stil de viață simplu și auster.  Ceramicele din perioada Joseon au trecut prin multe transformări de-a lungul timpului și în general se împart în trei mari perioade: timpurie, mijlocie și târzie. Producția a fost însă afectată de trei mari evenimente: influența invaziilor japoneze în Coreea în anii 1592 și 1597, stabilirea cuptoarelor Bunwon și apoi privatizarea acestora. Porțelanul poate fi în mare definit ca ceramică albă creată la foc mare, vitrificată și translucentă. Adesea, materialele brute conțin kaolin (un tip de lut alb) și petunste (de asemenea denumit piatră de China). În Coreea porțelanul este cunoscut sub numele de asbaekja.


Dacă în timpul dinastiei Goryeo verdele era cuvântul la ordine, în timpul dinastiei Joseon va predomina albul. Chiar dacă înainte de perioada Joseon porțelanul alb a fost făcut în cantități mici, în secolul 15 a fost adoptat de curtea imperială. Acest trend a fost urmat de dinastia Ming din China. În ciuda statutului de elită, porțelanul alb a devenit cel mai cautat, fabricat și solicitat tip de ceramică din Corea perioadei Joseon.

În 1460 curtea regală a ajutat în inițierea și adiministrarea unor cuptoare numite Bunwon (undeva la ieșire din Seul) care aveau să producă ceramică albă utilizată de curte. Aceste cuptoare Bunwon au continuat să funcționeze în folosul curții regale până în 1880 cand au fost privatizate. Nu toate ceramicele erau create pentru curtea regală; multe erau probabil pentru diferite birouri ale guvernului central  și de asemenea pentru patroni privații foarte bogați. Aproape de secolul 16, ceramica albă nu mai era singurul obiect de valoare al curții. Cuptoare regionale din aproape întreaga peninsulă Coreană au început să producă din ce în ce mai multă ceramică albă însă de o calitate mai slabă decât cele Bunwon pentru a satisface exploziva cerere.


O categorie prinicipală de ceramică albă preferată de curtea regală și de pătura înaltă a societății este ceramica albă nedecorată, care apare în stiluri variate de-a lungul diferitelor perioade ale dinastiei Joseon. În timpul secolelor 15 și 16 erau preferate vase, castroane, sticle și alte recipiente simple dar elegante. Erau folosite ca veselă sau unelte pentru ceremonii de înmormântare cum ar fi borcanele create pentru a sta unul într-altul si a depozita și ingropa placenta prinților și prințeselor.


În secolul 18 au devenit la modă vesela mare bulboasă cunoscută și sub numele de vasul lunii. Mai târziu în secolul 19 au început să concureze pentru atenție ceramica albă creată ca suport pentru pensule cu un design aerisit și deschis.

Culoarea  nu a fost în totalitate ocolită în perioada Joseon. Din contră, la începutul secolului 15 porțelanul alb pictat cu cobalt albastru era foarte prețuit poate chiar mai mult decât porțelanul alb nedecorat datorită rarității lui și dificultății de a fi fabricat.

Oxidul de cobalt, care se gasea in diverse regiuni era folosit pentru decorarea acestor vase.   Culoarea naturala a cobaltului este neagra, insa el devine albastru prin expunere la foc, generand diverse reflexii albastrui, in functie de regiune, compozitia sa variind.

Începând cu secolul 17 porțelanul alb decorat cu fier maro a devenit popular în special în timpul perioadelor când costul cobaltului era exorbitant de mare. Imaginile pictate din pudră de fier pe porțelanul alb pot avea un stil foarte sofisticat și cu subiect literat, cum sunt cele create în cuptoarele Bunwon sau libere și chiar umoristice cum sunt vasele cu dragoni de jur împrejur create în cuptoarele din provincie.

Din iunie și până în septembrie anul acesta la Muzeul de Artă din Philadelphia are loc expoziția Plain Beauty care aduce porțelanurile dinastiei Joseon, ceramicele create de artiști contemporani dar inspirate de dinastia Joseon și fotografii de mărimi mari ale fotografului corean Bohnchang Koo. Bohnchang a explorat frumusețea clasică a porțelanurilor Coreene în seria fotografică denumită Vessel produsă în perioada 2004-2008. Începând cu anii 80, Koo a examinat temele ca niște arcade despre viață și moarte prin diferite obiecte inclusiv insecte, animale, plante și autoportrete. Pentru a crea seria Vessel, Koo a fotografiat porțelanuri albe din colecțiile muzeelor coreene și străine. Pentru el aceste porțelanuri redau esența esteticii Joseon și datorită faptului că sunt adesea pătate sau crăpate sunt subiecte perfecte prin intermediul cărora se pot trasa urme ale vieții umane.


Cititi mai mult despre subiect in Arta olaritului

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

11 comentarii

There are currently 11 comentarii on Alb, simplu si dur. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. si iata ca iarasi rezista coreenii influentelor din afara si isi creaza un stil propriu! au stiut sa fie originali cu tot ceea ce au creat! bravo lor!

 2. multumim pentru toate aceste informatii fff interesante

 3. Sunt minunate!multumim

 4. omul tot timpul a tins spre perfectiune iata si una dintre a fost crearea ceramicii albe. sunt pretioase mai ales cele decorate cu cobalt

 5. scuze pentru greseli e totusi dimineata :) neata tuturor sa aveti o zi frumoasa si calduroasa !

 6. Minunat!Buna dimineata tuturor :*

 7. cata finete….

 8. foarte frumos!Kansahamnida koreafilm!

 9. Si mie i-mi place vesela alba fara nici o decoratie daca s-ar putea.Interesant,dar am vazut si multe recipiente de culoare neagra,mai mari sau mai mici in functie la ce erau folosite.

 10. Kamsahamida koreafilm pt toate informatiile!!!!!

 11. superba recenzia,si informatii ft interesante
  ma gandeam eu ca la aceste portelanuri se foloseste si caolinul,dar nu ma gandeam ca si atunci il foloseau
  iata ca si acestea erau folosite pt depozitarea placentei :)

Leave a Comment