Comorile naţionale – Namdaemun

Written by carina72. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged: , ,

Published on august 12, 2010 with 31 comentarii

Patrimoniul naţional al Coreei cuprinde un număr important de artefacte, site-uri, şi clădiri ce sunt recunoscute de către stat ca având o valoare excepţională artistică, culturală şi istorică.

Multe dintre comorile naţionale sunt destinaţii turistice foarte cunoscute, cum ar fi Templul regal de la Jongmyo, Bulguksa, Seokguram şi Scripturile budiste de la Haeinsa. Până în prezent există 307 înregistrări distincte pe listă. Începând de acum, mi-am propus să vă prezint o parte dintre aceste comori.

Prima listă a patrimoniului cultural coreean a fost întocmită de către Guvernatorul general al Coreei în 1938, în timpul ocupaţiei japoneze şi a fost denumită “Actul de Comori al dinastiei Joseon”.

Ulterior, în 1955 şi 1962, lista a fost completată ajungându-se la 116 comori.

Cele mai recente modificări au fost făcute în 2004.

1. Namdaemun

Image and video hosting by TinyPic

Sungnyemun sau mai cunoscută sub numele de Namdaemun, este o poartă istorică situată în inima capitalei Seul. Reperul este denumit oficial Sungnyemun (Poarta ceremoniilor solemne), cum este scris pe o placă aflată pe structura din lemn.

În timpul dinastiei Joseon, era poarta sudică a zidurilor originale din jurul capitalei şi era cunoscută sub denumirea „Namdaemun” (Marea Poarta de Sud). Japonezii, în timpul ocupaţiei au susţinut numele Namdaemun, în încercarea lor de a şterge spiritul Imperiului coreean, dar oamenii au continuat să-i spună „Poarta Sungnyemun”.

Partea din lemn de deasupra porţii a fost grav deteriorată într-un incendiu, în 2008. Restaurarea Namdaemun a început în februarie 2010 şi se aşteaptă să termine în decembrie 2012.

Image and video hosting by TinyPic

Istoric
Înainte de incendiu, Namdaemun era cea mai veche structură din lemn existentă în Seul. Poarta oraşului, realizată din lemn şi piatră, cu o două niveluri, acoperiş din ţiglă în formă de pagodă, a fost finalizată în 1398 şi a fost folosită iniţial pentru a întâmpina emisarii străini şi pentru controlul accesului în capitală. Construcţia a început în 1395, în al patrulea an al domniei lui regelui Taejo şi a fost terminată în 1398. Structura a fost reconstruită în 1447 şi a fost renovată de mai multe ori de atunci.
Namdaemun a fost iniţial una dintre cele trei porti principale, celelalte fiind Poarta de Est (Dongdaemun) şi Poarta de Vest din districtul Seodaemun-gu, numit aşa după vechea poartă.

Image and video hosting by TinyPic

În prima parte a secolului 20, zidurile care înconjurau oraşul Seul au fost demolate, chipurile “pentru a eficientiza traficul”. O vizită la Seul a Prinţului Moştenitor al Japoniei a determinat demolarea zidurilor din jurul Namdaemun. Poarta a fost închisă pentru public în 1907, după ce autorităţile coloniale japoneze au construit un tramvai electric în apropiere. Namdaemun a fost puternic deteriorată în timpul războiului din Coreea şi a fost supusă unor reparaţii majore, ultimele fiind în 1961, cu o ceremonie de finalizare ce a avut loc pe 14 mai 1963. În decembrie 1962, Namdaemun a fost inclusă pe lista comorilor naţionale coreene.
Image and video hosting by TinyPic

Poarta a fost renovată din nou în 2005, iar în jurul porţii a fost plantat gazon , înainte de a fi deschis din nou pentru public, în martie 2006. În timpul restaurării, au fost făcute 182 de pagini de copii ale planurilor porţii, pentru situaţii neprevăzute. Şi iată că trei ani mai târziu, a apărut o astfel de situaţie.
Image and video hosting by TinyPic

Incendiul
La aproximativ ora 8:50, pe 10 februarie 2008, un incendiu a izbucnit şi a avariat grav structura de lemn de la partea de sus a porţii Namdaemun. Focul a scăpat de sub control din nou, după miezul nopţii şi în cele din urmă a distrus structura, în ciuda eforturilor depuse de mai mult de 360 de pompieri. Mulţi martori au declarat că au văzut un bărbat suspect cu puţin timp înainte de incendiu, iar în locul unde se bănuieşte că a izbucnit focul au fost găsite două brichete de unică folosinţă. Un bărbat de 69 de ani, identificat ca Chae Jong-gi fost arestat sub suspiciunea de incendiere, faptă pe care şi-a recunoscut-o ulterior. Un poliţist a spus că Chae a pulverizat vopsea pe podeaua structurii şi a dat foc. Chae a declarat că a fost supărat că nu a fost plătit în totalitate pentru terenul pe care el l-a vândut dezvoltatorilor. Acelaşi om a fost acuzat de declanşarea unui incendiu la Palatul Changgyeong din Seul, în anul 2006.
Image and video hosting by TinyPic

Administraţia Patrimoniului Cultural din Coreea de Sud a estimat că un proiect de restaurare ar dura trei ani şi ar costa aproximativ 14 milioane de dolari. Preşedintele Lee Myung-bak a propus demararea unei campanii de donare de fonduri pentru a finanţa restaurarea structurii.
Namdaemun este în curs de restaurare, proces care a început în februarie 2010.
Image and video hosting by TinyPic

Locaţie
Poarta este situată în Seoul Special City, la jumătatea distanţei dintre Gară şi Piaţa oraşului. În apropiere este Piaţa Namdaemun, o piaţă tradiţională, deschisă non-stop şi care funcţionează de câteva secole.

Image and video hosting by TinyPic

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

31 comentarii

There are currently 31 comentarii on Comorile naţionale – Namdaemun. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Buna, koreafilm. Am si eu o propunere… In caseta cu titlurile recenziilor trebuie facut ceva astfel incat sa nu se mai suprapuna titlurile si sa nu se mai inteleaga nimic. Sper sa nu va suparati pentru observatie, dar cred ca asa ar arata mai bine si ar fi mai usor de accesat. Multumesc inca o data pentru tot ce faceti :)

 2. Uau ! Ce de poze

 3. wow carina m-ai dat gata !!! foarte frumoasa!

 4. Wow,superbe poze.Kamsahamnida Carina!Vot!!!

 5. Carina vot. Comorile noastre zac si asteapta sa le bage si pe ele cineva in seama dar, slabe sperante

 6. Ai dreptate. Pana atunci, voi incerca sa va prezint astfel de comori din Coreea. Aceasta este prima dintr-o serie mai lunga. :)

 7. Wooooow ffff interesant!!!Multumim Carina!!!

 8. Frumoasa prezentare Carina!Toata admiratia mea pentru acest popor care a stiut sa pastreze, sa restaureze si sa ofere continuitate istoriei.

 9. Pe mine ma fascineaza pe zi ce trece… De fiecare data cand caut pe internet mai decsopar ceva frumos despre aceasta tara. Sper ca intr-o zi sa reusesc s-o vizitez

 10. Felicitari, Carina! Esti deosebita. Vot.

 11. Multumesc pentru aprecieri si pentru voturi :)

 12. Koreafilm, voiam sa te rog daca mai aveti alte informatii despre Namdaemun, sa mai faceti completari :)

 13. candva am prezentat si eu fortareata hwaseong din suwon
  http://koreafilm.ro/blog/2010/06/fortareata-hwaseong-din-suwon-i-12774/

 14. Am vazut Ana. Si aceasta este una dintre comorile Coreei.

 15. Ce de lume nebuna ( unde nu-i cap) …. Mai mai… Multumesc pt.informatii iar daca vei reusi sa o vizitezi (Coreea sa stii ca astept si pozele facute de tine personal…. ;)… Vot pentru aceasta enciclopedie( chiar sunt interesante recenziile despre comorile Coreei)…. ;)

 16. Ce bine ar fi sa reusesc sa le vizitez personal!

 17. am descoperit mai tarziu aceasta recenzie care m-a emotionat profund.Acest popor stie sa renasca din cenusa!Iti doresc sa-ti realizezi visul de a vizita aceasta tara despre care stii atat de multe lucruri!Bravo.Votat

 18. Multumesc frumos. Ar fi grozav ca toti cei care am fost cuceriti de aceasta frumoasa tara sa reusim s-o vizitam intr-o zi :)

 19. din pacate nu am gasit informatii despre costurile unei excursii ,dar sper ca vor apare

 20. si pana atunci vom fi documentati serios….

 21. Ar fi bine… poate ne ajuta cu ceva informatii koreafilm :)

 22. annyeonghaseyo fetelor! cred ca ne vor trebui vreo 2000 de euro pt o astfel de plimbare… asa ca in 3 ani de facut economii…poate poate!

 23. Daca ar fi doar 2000 de euro n-ar fi foarte mult. Eu cred ca sunt mai mari costurile :)

 24. avionul cam 1200 euro…si eu gandeam la max.2500 si tot la 3-4 ani de economii…hi,hi,hi

 25. dar am auzit pe la TV ca la Galati e un grup tare ,care castiga mereu la loto.Livia ,nu ne faci o lipitura?

 26. Hahaha… buna ideea, Anja :)

 27. Da! cu recenzia asta m-ai dat agata. Superba! Si ce poze minunate!Se vede ca de pricep sa promoveze istoria lor.
  As vrea si eu sa le am sa pot sa le descarc! Se Poate Carina?
  Ps poti sa mi le trimiti si mie ? Te rog!
  (adresa corespunde cu indicativul)

 28. Si bineinteles VOT cu felicitari!

 29. Anja ,nu ma pricp la loterie,chiar a-s dori sa mergem cat mai multi in asa excursie cu un conducator de grup cum e Carina.

 30. ma inscriu si eu in grupul cu ex XD XD de cand imi doresc vot

Leave a Comment