Comori naţionale – Pagoda Wongaksa

Written by carina72. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged: , ,

Published on august 14, 2010 with 55 comentarii

Wongaksa este o pagodă din marmură, de 12 m înălţime şi cu 10 niveluri. Pagoda datează din era Joseon. La începuturile Joseon, ea se afla în Templul Wongaksa ce fusese reconstruit în 1465 pe locul unui templu din perioada Goryeo. În 1467 a fost ridicată pogoda care acum este amplasată într-o imensă sticlă de protecţie din Parcul Tapgol. Numele complet al ei este „Pagoda cu 10 etaje din Templul Wongaksa”.
Pagoda Wongaksa este considerată de către specialişti a fi una dintre cele mai bune exemple de artă a pagodelor din dinastia Joseon. Aceasta este singura pagodă din piatră ce a rămas din acea perioadă. Ea a fost desemnată ca al doilea tezaur naţional al Coreei, în 1962. Dintr-o inscriptie aflată pe partea superioară a pagodei este cunoscut faptul că ea a fost construită în 1467, în al treisprezecelea an al domniei regelui Sejo.

Image and video hosting by TinyPic

Este una dintre puţinele pagode de marmură din Coreea. Pagodele tipice coreene sunt fabricate din granit, un material care se găseşte din abundenţă în peninsulă. Piedestalul care susţine pagoda este pe trei niveluri, iar forma sa văzut din partea de sus arată ca un caracter chinez, 亚. Primele trei etaje ale pagodei urmează forma de bază, iar următoarele şapte sunt modelate în formă de pătrate. Dragoni, lei, flori de lotus, păsări Phoenix, Buddha, Bodhisattva şi cei patru regi cereşti sunt sculptaţi pe fiecare nivel al pagodei. Deşi este din piatră, ea este sculptată ca şi cum ar fi fost făcută din lemn. Consola, pilonii şi acoperişul au forme curbate care imită modelul unei pagode din lemn.
Pagoda Wongaksa este asemănătoare cu Pagoda Gyeongcheonsa, care a fost construită în timpul dinastiei Goryeo şi este acum gazduită la Muzeul Naţional din Coreea.

Image and video hosting by TinyPic

În 1947, trei niveluri superioare, care au zăcut mult timp împrăştiate pe pământ, au fost restaurate confrom modelului original. Pagoda din marmură este unică în formă, fiind cea mai recentă dintre toate pagodele desemnate de patrimoniul naţional. De asemenea, structura a fost construită într-un stil rafinat şi bogat ornat şi este o lucrare superioară altor pagode găsite.
După cum spuneam anterior, Pagoda Wongaksa este amplasată în Parcul Tapgol din Seul.

Image and video hosting by TinyPic

Parcul Tapgol, fostul Parc al Pagodei, este un mic (are aproape 20 de mii de mp) şi este situat pe strada Jongno-Gil. Acest parc a fost amplasat pe locul fostului templu budist Wongaksa. Cuvântul „tap” înseamnă “pagodă”, iar parcul a fost denumit după Pagoda Wongaksa, care este situată în parc.
Parcul Tapgol are o importanţă istorică fiind locul unde s-a citit pentru prima oară Declaraţia de independenţă a Coreei. Parcul Tapgol a fost amenajat ca o gradină de către John McLeavy Brown, consilier irlandez al provinciei în 1897 şi a fost deschis pentru public în 1920.
În parc sunt multe statui şi monumente dedicate numeroşilor patrioţi, victime ale brutalităţii japoneze. Există un număr de basoreliefuri reprezentând patrioţii coreeni, Declaraţia de la Monumentul Independenţei şi un poem al lui Han Yong-un.
Image and video hosting by TinyPic

Unul dintre monumentele din parc este Monumentul Wongaksa, o stelă sub formă de broască ţestoasă, construit în 1471. Pe faţadă este un text al lui Kim Suon şi scris de către Seong Im, iar pe spate este un text al lui Seo Geo Jeong, scris de Jeong Nam Jong.

Baza sub formă de broască ţestoasă este construită din granit, iar restul monumentului este tăiat din marmură. El măsoară 1,3 m lăţime şi 4,9 m în înălţime. Doi dragoni sculptaţi împletiţi se ridică parcă spre cer, în partea de sus a monumentului.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

55 comentarii

There are currently 55 comentarii on Comori naţionale – Pagoda Wongaksa. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Wow!Superba recenzie Carina,ma face sa-mi doresc din ce in ce mai mult sa ajung in Coreea.Vot si de la mine!!!

  2. nu pot sa zic decat woooowwwww!!! ce frumoasa este ! si ce inalta!voot

  3. Mi-as dori sa ajung sa vad si eu o asemenea comoara. Mie chiar imi place sa citesc diferite recenzii in care sunt abordate subiecte asemanatoare sau chiar identice. Asta ma ajuta sa imi fac o parerea proprie. De cele mai multe ori se intampla sa descoperim ceva nou.

  4. Si eu dorm pe jos (vara),desi nu sant coreean.Cred ca esti furnizorul nr 1 in matrie de noutati coreene.

  5. Ca de obicei dau mereu in urma,dar mai bine mai tarziu decat niciodata!

Leave a Comment